(25-08-2013, 12:19)RaduCarutasu Wrote: Locul 2 WBC 2013 , schimba cam tot ce stim despre tampare !
omu-si vinde marfa pana la urma...si desigur, e un talent de exceptie;
da, incearca niste carari mai putin circulate, dar nu noi;
privite de unii cu rezerva, de altii,
ca revolutionare, printre care:
- macinare
'uni-modala', deci fara dispersie de dimensiune; rasnitele corespunzatoare nu sunt cele folosite in espresso; nici K60, nici Robur (cu roti conice de 83mm) nu fac asta; distributia lor e
bimodala; ne-am apropia de idee, daca am folosi site calibrate;
cum mai controlezi fluxul cu un puc din graunte egale, fara 'fines'? inteleg ca Aurelia II poate face asta, are fluxul controlat electronic, independent de rezistenta hidraulica a pucului...
eu nu pot si nici nu vreau
- cani... congelate;
- dozare "single", in pahar inox, turnat prin palnie mare in cosul din portafiltru si ciocanitul/scuturatul fiecaruia din astea - pahar, palnie, portafiltru - pe rand;
- tampare fina: rostogolirea tamperului (
nutation) si apasare foarte usoara;
- ca tehnica de preparare filtru, un espresso mai slab (lungos), fara
nutation la distributie, filtrat cu hartie;
- lapte din sursa unica - o vacuta 'pistruiata' hranita cu... specialitati; o
amintisem si eu;
multe din cele de mai sus, par preluate din practicile espressomanilor casnici, spectaculoase, migaloase, cu aplicabilitate limitata in lumea comerciala a cafenelelor populare;
in ce ma priveste, imi doresc o cafea foarte buna, nu o cafea foarte deosebita
si inteleg asa, dece locul I i-a fost acordat lui
Pete Licata;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)