• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cold Brew

#1
Ca sa ne mai racorim un pic, va prezint niste experimente de Cold Brew.
Ideea acestui tip de cafea este ca extractia se face cu apa rece si cu incetinitorul, adica picatura cu picatura, extractia luind intre 6 si 10 ore.
Aparatul cu picurator cel mai raspindit pare a fi Hario Cold Brew Dripper. Eu mi-am cumparat un dripper mult mai ieftin, al unui Kickstarter start-up, bruer.co , deoarece mi-a placut ideea, simplitatea, dimensiunile - si sint multumit de achizitie.
Reteta este: 60 gr. de cafea proaspat macinata (grob), ca pentru filtru si 700ml apa (eventual cu gheata), care se regleaza sa picure cam o picatura la 1-2 secunde. Cel mai bine este sa o lasi sa picure peste noapte, si sa dormi linistit! Exista si alt tip de aparate, ca niste cani cu filtru, in care se pune cafeaua si apa, si se lasa sa se extraga, dar nu pot spune nimic despre rezultatele palpative ale acestei metode.

[Image: 22524326hn.jpg]

Rezultatul din dripper este o bautura limpede, plina de arome si cu o concentratie bunicica de cofeina, dar care nu contine acele componente daunatoare stomacului. Personal o savurez pura, cu un cub de gheata, dar am experimentat si cu inghetata de vanilie (de casa), un fel de Affogato, sau cel mai bine, cu un rom de calitate si inchis la culoare.
Ce sa zic, gustul este ceva mai special, e altceva decit un Espresso, dar pe mine m-a cucerit.

[Image: 22524327oq.jpg]

Inca ceva: bautura se poate pastra la frigider, inchisa intr-o sticla, 3-4 saptamini.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#2
de unde l-ai achizitionat? pe site apare out of stock
Expobar Brewtus IV + Kinu M68
 
Reply
#3
(15-07-2015, 10:41)vladdooo Wrote: de unde l-ai achizitionat? pe site apare out of stock

direct de la sursa, USA... (atunci era in stoc)
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#4
E vreo diferenta intre acest divais, cu a pune niste cuburi de gheata la topit cat mai lent (in frigider) intr-o palnie de exemplu, care sa colecteze picaturile si sa le picure peste cafea pusa intr-un filtru ? Huh
 
Reply
#5
Poti incerca 1:8 cafea/apa sau cu un perfuzor si o punga - rezervor . Eu voi incerca metoda lui Jamie Oliver . Nu stiu macinatura daca o sa o brodesc din prima.
Se pare ca sunt mai multe metode de estrass (espresso nu expreso Tongue ) la rece.
Deh, caldura mare mon cher.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
Ca tot ziceam de perfuzor, l-au pus koreenii la bong si s-au apucat de facut dutch coffee.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Cool, tocmai mi-au dat ideea cum sa fac asta in aeropress Big Grin
 
Reply
#8
(15-07-2015, 22:15)renatoa Wrote: E vreo diferenta intre acest divais, cu a pune niste cuburi de gheata la topit cat mai lent (in frigider) intr-o palnie de exemplu, care sa colecteze picaturile si sa le picure peste cafea pusa intr-un filtru ? Huh

nu cred ca e vreo diferenta, in afara de faptul ca nu poti controla viteza de topire , respectiv de scurgere a apei prin cafea.

(15-07-2015, 23:26)baloozzy Wrote: ... Nu stiu macinatura daca o sa o brodesc din prima.

Macinatura trebuie sa fie ca pentru filtru, deci sa nu fie prea fina.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#9
(13-07-2015, 18:19)VladP Wrote: Rezultatul din dripper este o bautura limpede, plina de arome si cu o concentratie bunicica de cofeina, dar care nu contine acele componente daunatoare stomacului. Personal o savurez pura, cu un cub de gheata, dar am experimentat si cu inghetata de vanilie (de casa), un fel de Affogato, sau cel mai bine, cu un rom de calitate si inchis la culoare.
Ce sa zic, gustul este ceva mai special, e altceva decit un Espresso, dar pe mine m-a cucerit.
Inca ceva: bautura se poate pastra la frigider, inchisa intr-o sticla, 3-4 saptamini.

Am baut si eu de curand si mi-a placut mult. De atunci caut pe piata din Ro un Cold Brewer acceptabil, unul la care sa poti regla debitul/picaturile. Pana acum nu am gasit decat la Origo ceva ce se numeste Infuzor cafea http://origocoffee.ro/produs/3006/ dar nu e ceea ce caut, in primul rand ca e foarte scump (toate ustensilele de cafea sunt muuult mai scumpe la Origo) si cafeaua sta imersata in apa, extractia nu se produce prin picurare.
Tu ai cumparat Bruer-ul direct din State? Daca da, la cat a iesit, cu tot cu vama, eventual si cat a durat livrarea?

Multumesc mult!
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#10
(05-08-2015, 12:32)M.Sica Wrote: Tu ai cumparat Bruer-ul direct din State? Daca da, la cat a iesit, cu tot cu vama, eventual si cat a durat livrarea?
Multumesc mult!

Da, am comparat direct din State, cu livrare locala...
Poate niste accesorii de laborator de chimie se preteaza sa incropesti picuratorul. Sau robinetul de reglaj pentru perfuzii.

Tocmai mi-am facut un cold brew din cafeaua El Salvador (Drop Coffee) de la Frudisiac - arome de citrice, excelente, racoritoare si potrivite sezonului si temperaturilor.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#11
@M.Sica: cred ca la cts gasesti brewerul hario pe care l-ai vazut la Origo, insa la un pret "normal": http://www.ctscorner.ro/index.php?main_p...s_id=11135
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#12
Si astea par interesante si de ce nu, chiar de reprodus.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
Pe pagina de Facebook a lui Cosmin Mihailov, gasiti un Cold Brewer home made precum si o poezie dedicata pasionatilor de cold  :Smile

"I might have a black heart,
It just might be strong and cold,
As it drips down the glass's throat,
Each drop making me bold."
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Acum cateva minute mi-am pus unul la picurat in frigider, sa fie gata de dimineata.
Abordarea e ultra simplista: cafeaua este pusa intr-un filtru genul acesta, deasupra cafelei umplut filtrul cu cuburi de gheata, si totul pus la picurat intr-o cana colectoare, la frigider. Am deja la activ unul azi dimineata si m-am convertit... cel putin pana trec caldurile Smile
Cei aproximativ 40 ml rezultati, dresi cu un cub de zahar brun produc ceva incredibil de apropiat de cafeau din bomboanele Pocket Coffee Ferrero.
 
Reply
#15
Iata metode mult mai umane... cu ce avem multi prin casa deja... cum ar fi un french press Wink

http://www.forkspoonnknife.com/blog/2015...ench-press
 
Reply
#16
(05-08-2015, 14:48)VladP Wrote:
(05-08-2015, 12:32)M.Sica Wrote: Tu ai cumparat Bruer-ul direct din State? Daca da, la cat a iesit, cu tot cu vama, eventual si cat a durat livrarea?
Multumesc mult!

Da, am comparat direct din State, cu livrare locala...
Poate niste accesorii de laborator de chimie se preteaza sa incropesti picuratorul. Sau robinetul de reglaj pentru perfuzii.

Tocmai mi-am facut un cold brew din cafeaua El Salvador (Drop Coffee) de la Frudisiac - arome de citrice, excelente, racoritoare si potrivite sezonului si temperaturilor.

Nu am rezistat si mi-am comandat si eu unul, astept cu nerabdare sa ajunga pana nu trece vara. Smile
Ce profil de prajire folosesti pentru cafea, banuiala mea se indreapta catre filtru?
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#17
(02-09-2015, 12:49)M.Sica Wrote: Ce profil de prajire folosesti pentru cafea, banuiala mea se indreapta catre filtru?

Felicitari!
Referitor la intrebarea ta, nu stiu daca exista o recomandare de prajire pentru cold brew, asta fiind si chestie de gusturi. Personal, am folosit si prajire medie, dar de multe ori cafea prajita mai tare. Fiecare are farmecul ei - cea dark o poti mixa cu rom. Poti sa macini linistit si boabe ce au trecut de perioada ideala pentru extractiile la expressor.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#18
(02-09-2015, 16:37)VladP Wrote:
(02-09-2015, 12:49)M.Sica Wrote: Ce profil de prajire folosesti pentru cafea, banuiala mea se indreapta catre filtru?

Felicitari!
Referitor la intrebarea ta, nu stiu daca exista o recomandare de prajire pentru cold brew, asta fiind si chestie de gusturi. Personal, am folosit si prajire medie, dar de multe ori cafea prajita mai tare. Fiecare are farmecul ei - cea dark o poti mixa cu rom. Poti sa macini linistit si boabe ce au trecut de perioada ideala pentru extractiile la expressor.

Dupa un lung periplu via USPS si multe peripetii cu Posta Romana a ajuns in sfarsit si Bruer-ul meu. Prima tentativa a fost un esec, am irosit 60 g de Ethiopia Aricha proaspat prajita pentru ca am folosit o macinatura prea fina si apa pur si simplu nu trecea prin stratul gros de cafea.
Drept urmare am decis sa folosesc pentru testele de stabilire a macinaturii optime un El Salvador vechi de mai bine de o luna pe care oricum nu intentionam sa-l mai folosesc la espresso. Am marit granulatia si de data asta s-a produs extractia, cam dupa vreo ora si mai bine, aproape doua de la prima picatura de apa a aparut si prima picatura de cafea. La inceput chiar s-a format un strat de apa deasupra stratului de cafea, nu stiu din ce cauza dar nu am reusit sa sincronizez frecventa picaturilor de apa cu a picaturilor de cafea sau chiar mai mica astfel incat sa nu se mai adune apa. Dupa cateva ore apa s-a scurs totusi si extractia a continuat fara ca apa sa se mai adune deasupra cafelei.
Cafeaua folosita era prajita pentru espresso dar chiar si asa licoarea obtinuta a fost delicioasa.
Urmeaza inca un test cu o macinatura si mai mare si cu aceeasi cafea pana sa incep sa folosesc cafele proaspat prajite.
Una peste alta, sunt incantat de achizitie. Pacat ca luat din State Bruer-ul devine totusi cam scump (transport SUA - RO, TVA - Ro, transport Posta Romana).
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#19
Intr-adevar se pare ca granulatia trebuie sa fie mai mare. O ora si jumatate pina la prima picatura in vas este mult prea mult > umezeste cafeaua manual inainte de a porni extractia "la picatura".
De asemenea, poti incerca cu boabe prajite mediu sau light.
Succes!
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#20
(25-09-2015, 00:17)VladP Wrote: Intr-adevar se pare ca granulatia trebuie sa fie mai mare. O ora si jumatate pina la prima picatura in vas este mult prea mult > umezeste cafeaua manual inainte de a porni extractia "la picatura".
De asemenea, poti incerca cu boabe prajite mediu sau light.
Succes!

Multumesc!

Nu stiu daca si la tine se intampla asta sau doar exemplarul meu are o problema, oricat as roti de fin butonul de reglaj al frecventei picaturilor nu reusesc sa le opresc de tot. Mai rar decat o picatura la 1 - 2 secunde - apa cu gheata si vreo 3 - 4 secunde - apa la temperatura camerei nu reusesc. Cred ca normal ar fi sa pot opri de tot curgerea. Practic asta nu reprezinta un mare impediment dar as prefera sa stiu ca se poate opri totusi picurarea.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#21
Asigura-te ca ai impins la maximum tija de reglaj in capacul de silicon. Eu pot opri picurarea - dar nu consider ca aparatul tau are o problema majora.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#22
Vad ca a aparut si un slow drip brewer Hario Shizukuhttps://www.youtube.com/watch?v=6chlYWR6evo
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#23
Ai incercat cu Aeropress ? Smile
Daca nici asta nu iti seamana a aeropress... nu ai imaginatie Tongue
 
Reply
#24
(29-07-2016, 11:58)renatoa Wrote: Ai incercat cu Aeropress ? [Image: smile.gif]
Daca nici asta nu iti seamana a aeropress... nu ai imaginatie [Image: tongue.gif]

@renatoa: era doar un anunt pentru un nou brewer, nu era vorba de imaginatia mea...
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#25
@renatoa: impartaseste-ne si noua metoda si reteta ta de cold brew cu aeropress.

Folosesti metoda reversed si lasi cafeaua sa balteasca in apa 12 ore, sau ai o metoda de a controla curgerea cu aeropress in pozitia clasica?
La Pavoni Europiccola pre-millennium, Ascaso i-mini i1, Hario Skerton, Aeropress
 
Reply
#26
Pun cafeaua si umplu aeropress cu cuburi de gheata, si las sa se topeasca, dureaza 1-2 ore.
Daca vreau 12 ore atunci o pun de seara in frigider si dimineata inca mai am gheata, mai dureaza jumatate de ora topirea completa.
Rezulta cam 150g
 
Reply
#27
Si cafea cat pui? Dublu fata de hot brew?
La Pavoni Europiccola pre-millennium, Ascaso i-mini i1, Hario Skerton, Aeropress
 
Reply
#28
eu de ex pun 250g cafea macinata foarte grosier cu lido si 1.5 l de apa in oala de ciorba, o tin la frigider 12h si apoi o strecor cu tifon de cateva ori. rezulta ~1l de cold brew.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#29
(29-07-2016, 16:06)bcm Wrote: Si cafea cat pui? Dublu fata de hot brew?

20g, ca sa iasa "standardul" de 1:8 cat am citit ca ar fi la cold...
 
Reply
#30
(29-07-2016, 16:10)renatoa Wrote:
(29-07-2016, 16:06)bcm Wrote: Si cafea cat pui? Dublu fata de hot brew?

20g, ca sa iasa "standardul" de 1:8 cat am citit ca ar fi la cold...
Foarte ingenios! Gheata cum o pui? Cuburi? Cam cate? Sau zdrobita?
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)