13-07-2015, 18:19
Ca sa ne mai racorim un pic, va prezint niste experimente de Cold Brew.
Ideea acestui tip de cafea este ca extractia se face cu apa rece si cu incetinitorul, adica picatura cu picatura, extractia luind intre 6 si 10 ore.
Aparatul cu picurator cel mai raspindit pare a fi Hario Cold Brew Dripper. Eu mi-am cumparat un dripper mult mai ieftin, al unui Kickstarter start-up, bruer.co , deoarece mi-a placut ideea, simplitatea, dimensiunile - si sint multumit de achizitie.
Reteta este: 60 gr. de cafea proaspat macinata (grob), ca pentru filtru si 700ml apa (eventual cu gheata), care se regleaza sa picure cam o picatura la 1-2 secunde. Cel mai bine este sa o lasi sa picure peste noapte, si sa dormi linistit! Exista si alt tip de aparate, ca niste cani cu filtru, in care se pune cafeaua si apa, si se lasa sa se extraga, dar nu pot spune nimic despre rezultatele palpative ale acestei metode.
[Image: 22524326hn.jpg]
Rezultatul din dripper este o bautura limpede, plina de arome si cu o concentratie bunicica de cofeina, dar care nu contine acele componente daunatoare stomacului. Personal o savurez pura, cu un cub de gheata, dar am experimentat si cu inghetata de vanilie (de casa), un fel de Affogato, sau cel mai bine, cu un rom de calitate si inchis la culoare.
Ce sa zic, gustul este ceva mai special, e altceva decit un Espresso, dar pe mine m-a cucerit.
[Image: 22524327oq.jpg]
Inca ceva: bautura se poate pastra la frigider, inchisa intr-o sticla, 3-4 saptamini.
Ideea acestui tip de cafea este ca extractia se face cu apa rece si cu incetinitorul, adica picatura cu picatura, extractia luind intre 6 si 10 ore.
Aparatul cu picurator cel mai raspindit pare a fi Hario Cold Brew Dripper. Eu mi-am cumparat un dripper mult mai ieftin, al unui Kickstarter start-up, bruer.co , deoarece mi-a placut ideea, simplitatea, dimensiunile - si sint multumit de achizitie.
Reteta este: 60 gr. de cafea proaspat macinata (grob), ca pentru filtru si 700ml apa (eventual cu gheata), care se regleaza sa picure cam o picatura la 1-2 secunde. Cel mai bine este sa o lasi sa picure peste noapte, si sa dormi linistit! Exista si alt tip de aparate, ca niste cani cu filtru, in care se pune cafeaua si apa, si se lasa sa se extraga, dar nu pot spune nimic despre rezultatele palpative ale acestei metode.
[Image: 22524326hn.jpg]
Rezultatul din dripper este o bautura limpede, plina de arome si cu o concentratie bunicica de cofeina, dar care nu contine acele componente daunatoare stomacului. Personal o savurez pura, cu un cub de gheata, dar am experimentat si cu inghetata de vanilie (de casa), un fel de Affogato, sau cel mai bine, cu un rom de calitate si inchis la culoare.
Ce sa zic, gustul este ceva mai special, e altceva decit un Espresso, dar pe mine m-a cucerit.
[Image: 22524327oq.jpg]
Inca ceva: bautura se poate pastra la frigider, inchisa intr-o sticla, 3-4 saptamini.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47