• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Chimicalele din cafea -interesant

#1
Recomand documentarul Pretul cafelei de pe digi life...ne ajuta sa ne dam seama ce inseamna cafea prea ieftina: chimicale folosite pentru ierbicidare/antifungice pentru uscare/alte chimicale pentru tratamente.
Scurta descriere a documentarului :
Cafeaua – candva era considerata o marfa de lux, insa acum o gasim la un pret scazut in fiecare magazin. De ce a devenit cafeaua atat de ieftina? Sunt muncitorii de pe plantatii victime ale consumului ieftin? Sunt mai multe pesticide utilizate decat obisnuiesc consumatorii sa stie? Ce inseamna, cu adevarat, utilizarea substantelor chimice pentru muncitori, consumatori si mediul inconjurator?

Pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari, Michael Höft si echipa lui au pornit intr-un control amanuntit al plantatiilor si laboratoarelor de cafea. Calatoria lor de cercetare i-a condus tocmai in Brazilia, unul dintre cei mai mari producatori de cafea din lume. Nu peste tot sunt folosite pesticide. O exceptie face o plantatie organica unde muncitorii chiar primesc un salariu decent. Concluzia este ca pretul cafeaua pe care acestia o produc este dublu fata de cel al concurentei, iar majoritatea consumatorilor nu sunt dispusi sa plateasca mai mult.

http://www.digi-life.tv/pretul-cafelei/

Razvan
Expobar Brewtus, Mahlkonig Vario
 
Reply
#2
Si aia "bio" de la Lidl de ce e ieftina ? Smile

Cum poti avea certitudinea ca daca e scumpa nu este cu chimicale ?
 
Reply
#3
Este un subiect delicat. Nu vreau sa ma gandesc ca deliciul din ceasca poate fi nociv pentru sanatate, dar nici nu vreau sa ma gandesc cum ar arata o viata de om lipsita de delicii tocmai din aceasta cauza. Pana la urma selectia naturala isi va spune ultimul cuvant...
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#4
Am urmarit aseara cu totul intamplator acest documentar si a urmat imediat dupa cel legat de cresterea si comercializarea crevetilor ( si aici aceleasi probleme cu multitudinea de pesticide folosite).

Marile companii din Germania care fac afaceri cu cafeaua nu au fost dispuse sa discute pe tema modului in care aceasta este cultivata in fermele din Brazilia, cel mai mare producator din lume. 

Concluzia, ca sa nu o lungesc prea tare, se folosesc intensiv pesticide si fungicide in procesul de crestere, recoltare si transport chiar, dar acestea isi diminueaza prezenta in cafeaua prajita ca  urmare a procesului de prajire. In ceea ce priveste cafeaua cultivata in ferme bio sa in sistem fair trade , este chiar ok. In mostrele culese si trimise catre un  laborator nemtesc, rezultatele au fost mai bune pt cea bio/fair trade.
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)