11-01-2016, 14:42
Destul de des în ultima vreme, pucul meu arată așa după extracție. Având espressor manual, am presupus că pot strica pucul lăsând prea repede apa să treacă prin duș.
Cu toate astea, ridic foarte ușor maneta și doar când se umple cilindrul ridic (încet) până la capăt, deci nu cred să fie de la presiunea inițială.
Neavând prea multe alte variabile, poate fi o problemă de la distribuire și tampare?
După ce râșnesc, vărs cafeaua măcinată în partea de jos de la un Hario Mini (care intră la fix în portafiltru), apoi o mut în portafiltru făcând o mișcare circulară. Rămân cu portafiltrul plin cu cafea, cu un soi de moț pe centru.
Lovesc ușor portafiltrul de masă și cafeaua se așează, apoi cu degetul, fără să apăs, rotesc până cafeaua e la fel pe toată suprafața coșulețului.
Pun tamperul, îl presez un pic cu degetele (probabil 1kg) să fiu sigur că e așezat paralel cu suprafața și suflu ce rămâne pe margini.
Tampez de 2-3 ori, rotesc un pic, suflu ce cafea rămâne necompactată și aia e.
Ridic maneta până la punctul în care începe să curgă apa și abia atunci pun postafiltrul în espressor.
Am tamper de 51mm, cum scrie pe net că îmi trebuie, dar am aprox 1mm spațiu gol în coșuleț.
Mulțumesc
Cu toate astea, ridic foarte ușor maneta și doar când se umple cilindrul ridic (încet) până la capăt, deci nu cred să fie de la presiunea inițială.
Neavând prea multe alte variabile, poate fi o problemă de la distribuire și tampare?
După ce râșnesc, vărs cafeaua măcinată în partea de jos de la un Hario Mini (care intră la fix în portafiltru), apoi o mut în portafiltru făcând o mișcare circulară. Rămân cu portafiltrul plin cu cafea, cu un soi de moț pe centru.
Lovesc ușor portafiltrul de masă și cafeaua se așează, apoi cu degetul, fără să apăs, rotesc până cafeaua e la fel pe toată suprafața coșulețului.
Pun tamperul, îl presez un pic cu degetele (probabil 1kg) să fiu sigur că e așezat paralel cu suprafața și suflu ce rămâne pe margini.
Tampez de 2-3 ori, rotesc un pic, suflu ce cafea rămâne necompactată și aia e.
Ridic maneta până la punctul în care începe să curgă apa și abia atunci pun postafiltrul în espressor.
Am tamper de 51mm, cum scrie pe net că îmi trebuie, dar am aprox 1mm spațiu gol în coșuleț.
Mulțumesc
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator