• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Chanelling - distribuire și tampare

#1
Destul de des în ultima vreme, pucul meu arată așa după extracție. Având espressor manual, am presupus că pot strica pucul lăsând prea repede apa să treacă prin duș.

Cu toate astea, ridic foarte ușor maneta și doar când se umple cilindrul ridic (încet) până la capăt, deci nu cred să fie de la presiunea inițială.

Neavând prea multe alte variabile, poate fi o problemă de la distribuire și tampare?

După ce râșnesc, vărs cafeaua măcinată în partea de jos de la un Hario Mini (care intră la fix în portafiltru), apoi o mut în portafiltru făcând o mișcare circulară. Rămân cu portafiltrul plin cu cafea, cu un soi de moț pe centru.

Lovesc ușor portafiltrul de masă și cafeaua se așează, apoi cu degetul, fără să apăs, rotesc până cafeaua e la fel pe toată suprafața coșulețului.

Pun tamperul, îl presez un pic cu degetele (probabil 1kg) să fiu sigur că e așezat paralel cu suprafața și suflu ce rămâne pe margini.

Tampez de 2-3 ori, rotesc un pic, suflu ce cafea rămâne necompactată și aia e.

Ridic maneta până la punctul în care începe să curgă apa și abia atunci pun postafiltrul în espressor.

Am tamper de 51mm, cum scrie pe net că îmi trebuie, dar am aprox 1mm spațiu gol în coșuleț.

Mulțumesc

[Image: 391ca86001654eaf0d80bd83bf3ae29c.jpg]
La Pavoni Europiccola + radiator de grup de la Tije | Kinu M47 | Dienes Mokka
 
Reply
#2
Ai gasit problema? Si eu am in ultima perioada probleme cu puc crapat, un soi de + pe centrul pucului este destul de comun.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Isomac Tea e61 HX > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> < Aeropress > < Brewista smart scale >
 
Reply
#3
Incercati sa tampati atunci cand cafeau arata ca o movilita, cu varf, fara sa mai nivelati. Legile fluidelor spun ca pe centru curgerea e mai importanta. Din cauza asta multi barista prefera rasnitele care nu necesita WDT.
Gaggia Color; Quamar T80e
 
 
Reply
#4
Daca ai tamperul chiar de 51mm fix, si e model pre-millenium, de la ala ti se trage, tu nu tampezi acolo de fapt, ti se propteste in conicitatea cosului, banuiesc ca ai citit teoria mea din topicul europicolla... si eu am 49.6 mm, substantial mai mic.
Daca este model mai nou, post 2000, cu grupul de 60mm, atunci nu stiu  Confused  Huh dar prea pare asemanator cum mi se cojea si mie in straturi, cand aveam 16g...
 
Reply
#5
Salut,

Eu cred că i-am dat de cap. N-am mai avut vreo problemă asemănătoare de mult timp.

La mine problema era cauzată de modul în care distribuiam cafeaua înainte de a tampa. Eu foloseam degetul pentru a plimba și nivela cafeaua în portafiltru. Încercam sa nu apăs, dar probabil că nu făceam bine.

Acum pur și simplu dau un pic cu palma în portafiltru din direcția de unde se află mai puțină cafea până se așează mai uniform. Apoi bat un pic cu portafiltrul în masă pentru a fi sigur că se distribuie până în margini.

Când tampez, întâi fac un pic de nutație, apoi tampez ușor, apoi tampez tare, polishez și gata. După ce tampez am grijă să nu lovesc portafiltrul de nimic.

Funcționează și cu 14 grame și cu 18 și cu orice variații aș avea în măcinătură.
La Pavoni Europiccola + radiator de grup de la Tije | Kinu M47 | Dienes Mokka
 
Reply
#6
pre-millennium, sau epoca moderna ?

Fara cafea cat intra tamperul in cos ?
 
Reply
#7
Europiccola nou, Millenium. Tamperul cred că intră mult, că e cam mic.

Dar la 18 grame, am nevoie de cam 6-8 mm, asta după ce apăs zdravăn.
La Pavoni Europiccola + radiator de grup de la Tije | Kinu M47 | Dienes Mokka
 
Reply
#8
La sita de 14g cu 14 macinatura, nu iese mocirlos?
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#9
Din când în când iese ud pucul (dar nu i-aș zice chiar mocirlos, pucul fiind compact), dar nu cred că are legătură cu dozajul. Am pățit să fie ud și la 14g, și la 18. Dacă se întâmplă să se spargă pucul, atunci uneori rămâne ud. Uneori mai pățesc și dacă nu fac flush înainte de extracție.

Înainte de a pune portafiltrul, fac un flush mai lung până când apa iese cu presiune din duș. Când fac asta, am rezistență în manetă chiar de sus.

Dacă nu fac asta, atunci în prima treime de cursă nu prea opune rezistență maneta. Probabil ajung cumva să am aer în piston, lucru care ar explica compresia.
La Pavoni Europiccola + radiator de grup de la Tije | Kinu M47 | Dienes Mokka
 
Reply
#10
buna treaba, poti sa experimentezi nivele de presiune. La mine daca nu ma duc cu macinatura pana sus la dus, iese mocirlos. La sita de 14g trebuie sa pun 18g macinatura pentru biscuite. La Strega am incercat sita de 14g cu 14g macinatura, extractia a iesit  perfecta, nicio urma de mocirla Smile
Daca vrei sa scapi de crapaturi, rasnita de la 500E in sus, sau una profi sh.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#11
(24-03-2016, 14:03)Mariano Wrote: buna treaba, poti sa experimentezi nivele de presiune.

Practic este doar presiunea de preinfuzie, nu de extracție.

La Quick Mill pățești asta? Se simte și în gustul cafelei extrase? Urmărisem un thread început de cineva care spunea că are pucurile mocirloase, dar nu găsea diferențe de gust între cele cu puc mocirlos și cele cu puc uscat.
La Pavoni Europiccola + radiator de grup de la Tije | Kinu M47 | Dienes Mokka
 
Reply
#12
E nu, cum sa nu fie diferenta de gust, de la mocirla la biscuite Smile  La  mocirla nu ai echilibru intre acid si amar, ori acid, ori amar. Cand mocirla se instaleaza, nu mai stii pe unde sa o apuci, dai vina si pe motan, tine coada prea sus si....
Solutia cu mai multa macinatura, este un compromis nascut din aparate defectoase.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#13
Mocirla e la cafea putina in general.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
Nu stiu de ce mocirle vorbiti voi, dar la mine nici biscuite nu este, nu ii pot zice decat... be-ton !
Chiar facui acum o cafea, vrea cineva o poza de puc? Intreg sau spart in doua ? Big Grin
14g, macinatura ca de obicei, doar ca a curs un pic mai lung, facui un blend 7 city + 7 vienna, ultima neagra si uleioasa, care facu pucul sa arate a halva Smile
 
Reply
#15
mmm, parca-i simt gustul Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#16
Si la mine e beton si uscat in 90% din cazuri. Restul de 10% e channeling. Daca las prea mult si se raceste uneori de-abia iese din sita.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Isomac Tea e61 HX > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> < Aeropress > < Brewista smart scale >
 
Reply
#17
pai si cat bagi in sita, tot pana sus, 18g? Cum am scris si mai sus, daca pun 18g in sita de 14g, nu am probleme, dar de ce sa supradozez? La Strega de ce nu este problema asta? Datorita preinfuziei mai lungi?
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#18
12.5g in sita dubla si scot aprox 20g. Preinfuzie cam 7-10 sec. Sunt multumit de rezultate.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Isomac Tea e61 HX > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> < Aeropress > < Brewista smart scale >
 
Reply
#19
bun, atunci La Pavoni este cu mult peste alte espressoare.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E(ambele de vanzare)
 
Reply
#20
Salut,

Ma tot chinui de ceva vreme cu problema asta, si se pare ca nu am scapat complet de ea. Cam asa arata pucul de cafea dupa extractie (18 grame in sita Ascaso de 14 gr - nu atinge dusul dar e destul de aproape). Presiunea la Lelit e scazuta, in extractie sta undeva la 8.

Cam dupa fiecare extractie mi se pare ca am 1-2 gaurele ca in poza din link. Nu am PF naked, dar mai folosesc cel standard fara distribuitorul dublu atasat si vad ca uneori "pulseaza" scurgerea.

Ca metoda de lucru, din paharul colector de la Kinu rastorn cafeaua rasnita in PF cu un pahar de plastic decupat si fac WDT ca aici. Pe urma nivelez cu OCD si tampez relativ usor. Cafeaua imi place cum iese, dar parca nu e foarte consistent rezultatul de la o extractie la alta.

Aveti ceva idei, ce as mai putea incerca/schimba?
Brewtus | Kinu M47 | AeroPress
 
Reply
#21
Dpmdv daca nu ai scazut presiunea de lucru umbland la opv, ai o presiune prea mica si in cazul acesta ar trebui sa rasnesti mai fin.

Ce brew ratio "folosesti" si in cat timp iti iese?
Bezzera Unica, Kinu M47
 
Reply
#22
O rasnire putin mai fina , eventual si cu o tampare mai puternica ar putea sa schimbe datele problemei , insa vor apare si modificari subtile de gust in ceasca , pe care daca le agreezi - problem is solved... Smile.
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#23
Regland OPV-ul am scazut presiunea, dupa primul reglaj aveam cam 9,5 in extractie. Am mers asa vreo luna, ieri am mai scazut-o umpic.

Scot cam 36-40 ml in 25-30 secunde, si folosesc cafea prajita de 1-3 saptamani cel mult.
Brewtus | Kinu M47 | AeroPress
 
Reply
#24
Urmareste sa scoti 36-40 de grame, nu mililitri, ca sa ai o referinta corecta.
Bezzera Unica, Kinu M47
 
Reply
#25
My bad, la grame ma refeream de fapt, nu am pahar gradat pentru volum oricum.

Dimineata asta am rasnit putin mai grosier si am tampat mult mai puternic. Am scos 38 gr din 18 gr cafea in 23 secunde. Am si filmat, in prima parte a extractiei pare sa curga frumos, pe mijloc (desi flow cam prea mare), dar pe urma se "sparge" din nou. Gustul nu era rau, dar nu asa bun ca ieri.
Brewtus | Kinu M47 | AeroPress
 
Reply
#26
@flipu2k

- Sa nu-mi iei in nume de rau te rog , ca mai intervin inca o data ... dar eu daca as fi in locul tau , as incerca sa rasnesc un pic mai fin , apoi as mai reduce putin cantitatea de cafea de la 18 gr. la cca. 16 gr.pentru sita de 14 gr. ( sau daca doresti totusi 18 gr. schimba sita cu una mai incapatoare , ca sa nu atinga dusul ) , as mentine tamparea tot puternica la cca. 20 kgf.
In viziunea mea , fisurile in puk pot apare mai degraba intr-o sita supraincarcata , decat intr-o sita mai mare in care cantitatea este jumatate sau putin trecuta peste , la cca. 3/4 din max. , chiar daca pukul  va fi usor mai "umed " , channeling-ul ar trebui sa nu mai apara...( asta este parerea mea , bazata doar pe experienta proprie...) Spor... Cool .
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#27
@Levo, merci, o sa incerc maine dimineata. Acum ma pregatesc de o mostra de Ethiopia ce am primit-o, sunt foarte curios cum iese la Aeropress Smile
Brewtus | Kinu M47 | AeroPress
 
Reply
#28
Am observat un comportament foarte intuitiv, folosind portafiltru fara fund de mai bine de un an.

Pe langa ca se observa mult mai usor orice greseala de granulatie/tampare/distributie, se mai observa ceva, ajung cu gramajul si cu granulatia, deseori pana in punctul maxim posibil, cu un picior sunt chiar inspre chanelling, iar apoi mai reduc gramajul cu 0.10grame si iese perfect. Spre final de extractie, din cauza ca se umfla pucul de la apa fierbinte, se dilata si incepe sa atinga foarte putin grupul, moment in care imi tasneste foarte putin lateral. Sfatul meu pt oricine, folositi portafiltru fara fund, singurul inconvenient e ca nu poti scoate 2 cafele deodata, decat prin diverse improvizatii.
Bezzera Magica PID. Mazzer Kony E.
 
Reply
#29
Chiar 0.1 grame ?! Confused Huh
Adica mai putin de o boaba... intra 5-6 boabe la gram...
 
Reply
#30
(07-07-2017, 20:22)deenman Wrote: iar apoi mai reduc gramajul cu 0.10grame si iese perfect

Din ce am observat in lucrul de zi cu zi, 0.1 grame ajustare de doza, nu face nicio diferenta in extractie. Cu preinfuzia anulata, am o secunda in plus/minus in timpul de extractie abia de la 0.3 grame ajustare.

Cred, in primul rand, ca nelucrand cu un cantar de foarte mare precizie cum e Acaia, 0.1 grame diferenta de la o cantarire la alta o poti avea din cantarul pe care il folosesti. Cel putin 0.1, as zice. In al doilea rand, o diferenta va aparea din variatia de temperatura a expressorului (este cunoscuta existenta variatiei de temperatura la E61). Apoi, o mica diferenta se va produce poate din pregatirea pucului (nu suntem roboti sa reproducem 100% ce am facut la shotul precedent, desi prin exercitiu putem sa fim foarte aproape). Sa nu uitam si forta de tampare.

Din motivele de mai sus, cred ca "secretul" shotului bun pe care il obtii, nu sta in cele 0.1 grame. Trebuie sa fie altceva... Smile
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)