• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Chanelling - distribuire și tampare

#1
Destul de des în ultima vreme, pucul meu arată așa după extracție. Având espressor manual, am presupus că pot strica pucul lăsând prea repede apa să treacă prin duș.

Cu toate astea, ridic foarte ușor maneta și doar când se umple cilindrul ridic (încet) până la capăt, deci nu cred să fie de la presiunea inițială.

Neavând prea multe alte variabile, poate fi o problemă de la distribuire și tampare?

După ce râșnesc, vărs cafeaua măcinată în partea de jos de la un Hario Mini (care intră la fix în portafiltru), apoi o mut în portafiltru făcând o mișcare circulară. Rămân cu portafiltrul plin cu cafea, cu un soi de moț pe centru.

Lovesc ușor portafiltrul de masă și cafeaua se așează, apoi cu degetul, fără să apăs, rotesc până cafeaua e la fel pe toată suprafața coșulețului.

Pun tamperul, îl presez un pic cu degetele (probabil 1kg) să fiu sigur că e așezat paralel cu suprafața și suflu ce rămâne pe margini.

Tampez de 2-3 ori, rotesc un pic, suflu ce cafea rămâne necompactată și aia e.

Ridic maneta până la punctul în care începe să curgă apa și abia atunci pun postafiltrul în espressor.

Am tamper de 51mm, cum scrie pe net că îmi trebuie, dar am aprox 1mm spațiu gol în coșuleț.

Mulțumesc

[Image: 391ca86001654eaf0d80bd83bf3ae29c.jpg]
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#2
Ai gasit problema? Si eu am in ultima perioada probleme cu puc crapat, un soi de + pe centrul pucului este destul de comun.
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#3
Incercati sa tampati atunci cand cafeau arata ca o movilita, cu varf, fara sa mai nivelati. Legile fluidelor spun ca pe centru curgerea e mai importanta. Din cauza asta multi barista prefera rasnitele care nu necesita WDT.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#4
Daca ai tamperul chiar de 51mm fix, si e model pre-millenium, de la ala ti se trage, tu nu tampezi acolo de fapt, ti se propteste in conicitatea cosului, banuiesc ca ai citit teoria mea din topicul europicolla... si eu am 49.6 mm, substantial mai mic.
Daca este model mai nou, post 2000, cu grupul de 60mm, atunci nu stiu  Confused  Huh dar prea pare asemanator cum mi se cojea si mie in straturi, cand aveam 16g...
 
Reply
#5
Salut,

Eu cred că i-am dat de cap. N-am mai avut vreo problemă asemănătoare de mult timp.

La mine problema era cauzată de modul în care distribuiam cafeaua înainte de a tampa. Eu foloseam degetul pentru a plimba și nivela cafeaua în portafiltru. Încercam sa nu apăs, dar probabil că nu făceam bine.

Acum pur și simplu dau un pic cu palma în portafiltru din direcția de unde se află mai puțină cafea până se așează mai uniform. Apoi bat un pic cu portafiltrul în masă pentru a fi sigur că se distribuie până în margini.

Când tampez, întâi fac un pic de nutație, apoi tampez ușor, apoi tampez tare, polishez și gata. După ce tampez am grijă să nu lovesc portafiltrul de nimic.

Funcționează și cu 14 grame și cu 18 și cu orice variații aș avea în măcinătură.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#6
pre-millennium, sau epoca moderna ?

Fara cafea cat intra tamperul in cos ?
 
Reply
#7
Europiccola nou, Millenium. Tamperul cred că intră mult, că e cam mic.

Dar la 18 grame, am nevoie de cam 6-8 mm, asta după ce apăs zdravăn.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#8
La sita de 14g cu 14 macinatura, nu iese mocirlos?
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#9
Din când în când iese ud pucul (dar nu i-aș zice chiar mocirlos, pucul fiind compact), dar nu cred că are legătură cu dozajul. Am pățit să fie ud și la 14g, și la 18. Dacă se întâmplă să se spargă pucul, atunci uneori rămâne ud. Uneori mai pățesc și dacă nu fac flush înainte de extracție.

Înainte de a pune portafiltrul, fac un flush mai lung până când apa iese cu presiune din duș. Când fac asta, am rezistență în manetă chiar de sus.

Dacă nu fac asta, atunci în prima treime de cursă nu prea opune rezistență maneta. Probabil ajung cumva să am aer în piston, lucru care ar explica compresia.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#10
buna treaba, poti sa experimentezi nivele de presiune. La mine daca nu ma duc cu macinatura pana sus la dus, iese mocirlos. La sita de 14g trebuie sa pun 18g macinatura pentru biscuite. La Strega am incercat sita de 14g cu 14g macinatura, extractia a iesit  perfecta, nicio urma de mocirla Smile
Daca vrei sa scapi de crapaturi, rasnita de la 500E in sus, sau una profi sh.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#11
(24-03-2016, 14:03)Mariano Wrote: buna treaba, poti sa experimentezi nivele de presiune.

Practic este doar presiunea de preinfuzie, nu de extracție.

La Quick Mill pățești asta? Se simte și în gustul cafelei extrase? Urmărisem un thread început de cineva care spunea că are pucurile mocirloase, dar nu găsea diferențe de gust între cele cu puc mocirlos și cele cu puc uscat.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#12
E nu, cum sa nu fie diferenta de gust, de la mocirla la biscuite Smile  La  mocirla nu ai echilibru intre acid si amar, ori acid, ori amar. Cand mocirla se instaleaza, nu mai stii pe unde sa o apuci, dai vina si pe motan, tine coada prea sus si....
Solutia cu mai multa macinatura, este un compromis nascut din aparate defectoase.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#13
Mocirla e la cafea putina in general.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
Nu stiu de ce mocirle vorbiti voi, dar la mine nici biscuite nu este, nu ii pot zice decat... be-ton !
Chiar facui acum o cafea, vrea cineva o poza de puc? Intreg sau spart in doua ? Big Grin
14g, macinatura ca de obicei, doar ca a curs un pic mai lung, facui un blend 7 city + 7 vienna, ultima neagra si uleioasa, care facu pucul sa arate a halva Smile
 
Reply
#15
mmm, parca-i simt gustul Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#16
Si la mine e beton si uscat in 90% din cazuri. Restul de 10% e channeling. Daca las prea mult si se raceste uneori de-abia iese din sita.
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#17
pai si cat bagi in sita, tot pana sus, 18g? Cum am scris si mai sus, daca pun 18g in sita de 14g, nu am probleme, dar de ce sa supradozez? La Strega de ce nu este problema asta? Datorita preinfuziei mai lungi?
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#18
12.5g in sita dubla si scot aprox 20g. Preinfuzie cam 7-10 sec. Sunt multumit de rezultate.
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#19
bun, atunci La Pavoni este cu mult peste alte espressoare.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)