• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ceai

#1
Are cineva idee de un infuzor sau o scula mai profi de ceai?
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#2
Salut, as putea sa-ti recomand cateva, insa depinde ce tip de ceai vrei sa prepari si in ce context. Vreti ceva comod pentru la birou sau taca-paca acasa si esti dispus sa lasi din calitatea extractiei sau cauti un ceainic potrivit tipului tau de ceai ?
Sa ma explic: pentru ceaiuri verzi, albe si oolong, iti trebuie un recipient de portelan sau sticla. Pentru ceaiuri galbene, rosii (ceea ce denumim noi negru in europa si america) si pu'er, iti trebuie un recipient din lut. Functie de familia de ceaiuri, lucrurile variaza iarasi, insa sa nu intram in detaliu.
Recipiente de ceai bune n-am vazut in Romania, insa la Carturesti sau GreenTea ai sanse sa gasesti lucruri practice de infuzat un ceai.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#3
Nu stiu nimic despre ceai in afara de „taca-paca” da-i cu plicu’ sau... arunca niste „frunze” in ibric ori, mai nou, in french press.
As vrea insa sa invat.
Nu caut nici pentru birou, nici ceva rapid si comod. Caut pentru acasa. Ma intereseaza un ceai extras cat mai bine, fara sa fiu agitat de timp. Daca vrei, espresso-ul si americano-ul ceaiului.
Nu ma pricep nici la tipurile de ceai. Am renuntat insa la plicuri si am trecut la cele naturale sau cum sa le zic, gen Plafar, care necesita infuzare + o oarecare atentie la cantitate si timpul de infuzare.
„Consum” plante single origin sau combinate + ceai verde, pentru asta m-ar interesa ceva mai ca lumea.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#4
Pentru ceaiuri din prima categorie (i.e. verzi, albe si oolong) sau infuzii de plante, vei face o treaba buna cu un ceainic de sticla precum cel de la Bernshutz (in drepta fotografiei de aici).
Iti recomand si ceaiurile lor. Nu sunt extraordinare, insa sunt cele mai bune pe care le poti gasi in Romania. Sunt cu cateva clase peste ce au Carturesti, GreenTea sau Deemers (in ordine crescatoare a calitatii).
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#5
asa ceva?

http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&field-ke...mozilla-20
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#6
Nu-mi merge link-ul (pe telefon cel puțin). Nu vad niciun produs specific. Daca vrei/poți sa comanzi ceainice din afara, atunci pot sa-ți recomand câteva opțiuni.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#7
da, as vrea. chiar te rog, multumesc mult
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#8
asta era in link-ul care nu iti mergea

http://buypatonlineplace.wordpress.com/2...ter-1-0lt/
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#9
(18-09-2013, 21:13)sms Wrote: asta era in link-ul care nu iti mergea

http://buypatonlineplace.wordpress.com/2...ter-1-0lt/

Salut. Scuze de raspunsul intarziat.

Ceainicul din link este indiscutabil practic. Daca n-ai baut pana acum ceai 'frunze' des, poate fi un bun inceput. Va depinde foarte mult de tipul de ceai pe care il folosesti. A-propos, de unde cumperi ceaiul si ce ceaiuri bei ?

Daca vrei ceva mai serios, iti recomand sa citesti ghidul acesta
http://www.thechineseteashop.com/how-to-...eapot.html si sa te uiti prin magazinul lor.

Pentru a intelege putin ceaiurile, iti recomand http://www.thechineseteashop.com/gong-fu-cha.html

precum si sa te joci putin cu
http://www.thechineseteashop.com/tea-wizard.php

Pentru Europa, daca vrei sa comanzi, poti folosi si site-ul acesta, in caz ca vrei sa cumperi ceva
http://www.wanlingteahouse.com/section.php/161/1/awards
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#10
Iti multumesc pentru ajutor. Acumulez, elimin necunoscute, vreau sa invat.

Ma sperie preturile de la "high level" din linkurile tale Smile dar realizez ca sunt oarecum firesti.

Momentan am ceaiurile Manana (nu din cele la plic) din linkul asta http://www.creamsupplies.co.uk/drinks-mi...at_37.html

Revin cand sunt in stare sa adresez intrebari decente Smile
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#11
Si pe mine ma sperie preturile unor echipamente de espresso Smile
Nu stiu daca ai sesizat, insa ceainicile cele mai scumpe sunt din secolul 19 si au si denumirea de Yixing in titlu.
La Yixing (o localitate nu departe de Shanghai) se gaseste cel mai bun lut pentru ceainice si unul din cele mai importante centre de artizanat de ceainice. Am fost acolo si este o adevarata nebunie. Tot orasul e plin de magazine de ceainice. Sunt peste o suta, unul langa altul, iar preturile ceainicelor sunt impresionante si ele. Mai impresionant este momentul in care observi cum se si cumpara ceainice de sute si chiar mii de EUR cu destul de multa lejeritate (toti cumparatori chinezi).

Una peste alta, pana la ceainice de Yixing, trebuie sa schimbi ceaiul. Degeaba folosesti o Nuova Simonelli daca cafeaua ta e Jacobs cu aroma de whisky. Asa si aici. Iti recomand, inainte de toate, sa incerci sa bei ceai simplu, fara arome. M-am uitat pe site si am vazut aproape numai infuzii sau ceaiuri aromate. Nu zic ca e rau, insa nu e ceai.

Daca esti din Bucuresti, da o fuga la Bernschutz si cumpara niste ceaiuri de la ei, din cele clasice (precum pe siturile indicate de mine mai sus). Ai grija ca mai au si ei ceaiuri "pentru europeni" cu tot felul de fructe, printre celelalte ceaiuri "pure".

Incearca sa iei cate un ceai din fiecare familie de ceaiuri, sa-ti faci o idee.

Iar pentru ceaiurile verzi sau oolong, poti sa nici nu-ti bati capul cu dispozitive de infuzat. Arunca ceaiul in pahar sau cana si pune apa peste el. Si apoi mai pune apa, dupa ce o bei pe prima, pastrand frunzele inauntru, si mai pune, ...
Ceaiurile bune se infuzeaza de multe ori. Eu obisnuiesc sa-mi pun niste oolong intr-o cana dimineata la birou si sa-l folosesc toata ziua. Are gust si dupa a zecea infuzie, seara la 6-7 si nu se amaraste oricat ar sta in apa. De ce ? Pentru ca este un ceai de calitate.
Chinezii fac ceva similar (de aici am preluat si eu): isi pun niste frunze intr-un fel de termos sau borcan cu capac si il cara cu ei toata ziua, tot umplandu-l cu apa fierbinte.

Stii povestea cu ceaiul "negru" care nu trebuie sa stea la infuzat mai mult de 3-4 minute ca se amaraste ? Am cumparat din India niste ceaiuri "negre" pe care le-am uitat de multe ori la infuzat (uneori si peste 30 de minute). Nicio urma de amareala. Totul se rezuma la calitatea ceaiul.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#12
N-am luat de alea cu arome de pe acel site, ci cele organice, loose. De fapt, am renuntat de cativa ani la ceaiurile artificial aromate, industrializate, si am trecut, cum ziceam mai sus, pe ce m-am priceput si eu: infuziile de plante Fares, Plafar + ce-am mai gasit, tot la nivelul asta de plante medicinale, prin strainatate.
Asta ma si mana in "noua lupta", fuga de ceaiuri aromate si daca tot am reusit sa descopar cafeaua, mi-am propus sa descopar si ceaiul.
Nu stau in Bucuresti, dar ma voi orienta si-ti voi cere sfatul inainte sa ma arunc la achizitii. Am senzatia ca microbul deja exista Smile
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#13
Ma bucur ca nu bei ceai cu arome. M-am mai uitat o data pe pagina trimisa de tine, crezând ca n-am fost atent. Tot nu-mi dau seama cafe sunt ceaiurile fara arome: cele loose tea par din descriere sa mai aibă ceva cu ele (eg. Menta, ierburi medicinale, cimbru).
Mi-ai facut pofta de un ceai Smile
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#14
Am intrat pe linkurile de mai sus si am tot 'sapat' ieri si azi, despre diferite ceaiuri, feluri de a le prepara si renumitele ceainice Yixing(multam!)

Pentru ceai verde si oolong ma intereseaza mai mult si nu mi-e clar: Merita investitia tinand cont de ceaiul care se gaseste pe la noi? Concret, va fi diferenta de gust in ceea ce priveste ceaiul de la Bernschutz, Green Tea etc? Momentan il fac intr-o presa franceza.
Lelit PL62S, Mahlkonig Vario, Vst 18g
 
Reply
#15
Salut. Cred ca mai util pentru tine este sa faci rost de ceaiuri bune înainte de ceainice mai bune. Iti spuneam într-un post anterior ca obișnuiesc sa beau direct in cana ceai. Asta am făcut si aseară: am aruncat niște frunze de ceai într-o cana de apa fierbinte.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#16
Am comandat de pe Wanling cate ceva. Nu m-am aruncat deocamdata, am luat ceaiuri intre 5-12 euro / 50 gr. De alea de incepatori. Astept sa-mi vina pachetul si apelez la tine daca nu ma descurc.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#17
Felicitări ! Ce ai luat ?
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#18
de astea

http://www.wanlingteahouse.com/product.p...k-tea-2012

http://www.wanlingteahouse.com/product.p...-lan-xiang

http://www.wanlingteahouse.com/product.p...ster-light

http://www.wanlingteahouse.com/product.p...n-tea-2012

http://www.wanlingteahouse.com/product.p...ls-grade-b

http://www.wanlingteahouse.com/product.p...hen-oolong
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#19
Par a fi ceaiuri faine. Sa le bei cu plăcere.
Nota: Longjin-ul trebuie ținut la frigider. Este un ceai proaspăt prin excelenta.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#20
Pare interesant ce discutati voi aici. M-ati facut curios. Organizam si o degustare de ceaiuri?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#21
Organizam, organizam. Mi-ar face mare placere.
A-propos, eu am organizat una acum cateva luni la BSOC pentru Floriana, Paul si cine s-a mai nimerit pe acolo. Mi-am adus masuta de ceai, ceainicele, instrumentele si cateva ceaiuri cat sa trecem prin cele sase mari familii.
Mai pot face asta inca o data si cred ca nu ne va fi prea greu sa gasim o locatie.

@All - Cine ar veni la o asemenea degustare de ceai ?
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#22
Eu as incerca sa ma deschid oleaca si in aceasta directie...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#23
Si eu cred ca as incerca..
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#24
Am fi multi cu siguranta. Va aduc pentru o demonstratie live si cadoul primit de la o amica venita din Londra, un ceai care se face dintr-o floare uscata, care in apa se deschide extraordinar de frumos si isi arata interiorul rozaliu Smile Gustul nu e deosebit neaparat, fiind un fel de "marketing al ceaiului" Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
Cosmin,
Cand ai timp, mi-ar placea sa aprofundez putin problema, mai ales ca sunt in mijlocul perioadei de acomodare cu frunzele.
Nu mi-am luat "lut" inca, am diverse cani, infuzoare, sticla, portelan etc. Nici nu m-am apucat de "shot-uri, testez si beau la 200-250 ml. Mi-ar placea sa-mi spui cum prepari tu diverse sortimente si poate e mai ok sa le luam pe rand. De exemplu, ceaiul verde. (cantitate, temperatura apa, ce fel de apa, timp infuzare etc). Cum il faci, de unde stii cand e ok.
* Cum ziceam, nu m-am aruncat la ceaiuri scumpe. Mi-am luat diverse entry-level si, poate, medium sau low-medium de la Wan Ling si amazon.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#26
Si eu sunt un fan ceai dar din pacate nu prea am de unde sa iau de calitate plus ca mi se par destul de scumpe si nu prea am incredere in sursa. Am gasit in oras la mine dar par a fi frunze de calitate proasta (intre 8 si 15 lei 25 sau 50 de grame parca). Eu fac astfel: la o cana de 250 de grame pun o lingurita si un pic de frunze(nu sunt frunze intregi ci bucati). De obicei pun apa peste frunze ... la ceai verde, rosu si alb temperatura e cam 85 de grade (dupa 5-10 minute de la fierbere) iar la negru si fructe poate fi apa mai apropiata de 100 grade. Timpul de infuzie poate fi foarte mic daca ai frunze de calitate si sub un minut. Daca tii mai mult de 3-4 minute in functie de calitatea ceaiului se amaraste sau in cel mai bun caz are un gust fortat aromat si greoi nu fin. Am vazut pe net si tehnici in care se toarna de 2-3 ori apa si se tine cam 203-30 de secunde. In general incerci si vezi ce gust iti place cel mai tare. Pericolul cel mai mare este temperatura prea mare pentru ca atunci se distruge cam tot ce e bun din ceai. Nu sunt expert sunt doar niste informatii care le-am citit de pe net.
Gaggia evolution || Ascaso i1 iStell
 
Reply
#27
Cautati aplicatiile pentru mobil si tablete dupa "tea timer".
Exista foarte multe aplicatii gratuite de unde sa alegeti !
 
Reply
#28
Tocmai ce-am descoperit http://companiaceaiului.ro. Sunt specializati in ceai chinezesc. Nu am apucat sa cumpar de la ei, insa imi vine greu sa cred ca au ceai slab. Am vazut in oferta (atat ceaiuri cat si accesorii) lucruri pe care le cumparam din China. In plus, ceaiurile au indicatii de preparare, de aroma, gust.

In alta ordine de idei, n-am uitat de degustarea noastra. Sunt putin cam prins cu mutare si nunta lunile acestea.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#29
la mine, bautul ceaiului nu inseamna degustarea unui ceai esoteric, de sute de euro/Kg, ci calitate, desigur, dar in cantitate Smile
am baut si beau foarte mult ceai; mai mult ceai negru, sau in amestec cu putin verde;
dimineata 2 cani de 300 ml cu cca. 2 lingurite full de frunzulite per cana; seara, mai mult de plante si radacini...
in general se bea si se 'mananca' foarte mult ceai la noi si de aceea, preparam rar la ceainic mic de 400ml, normal folosim ceainice de sticla de 1,5l; infuzarea se face intr-un asemenea ceainic, frunzulitele au libertatea sa 'circule' liber (le mai ajut), in cele 4:30-5 min, dupa caz; de obicei, apa e bucovina; o apa clorurata, de la robinet ar strica totul, chiar si fiarta...;
in ultimii ani ajunsesem sa consum in exclusivitate ceaiuri Akbar de Ceylon, dar brusc, sursa a disparut si am ramas la oferta comuna on-line;
pe care o stiam cum a evoluat, intr-o directie pe care nu o agreez: nu numai preturi nedrept de scumpe, si amestecuri snoabe, de 'fitze', dar si surse si calitate, indoielnice;

de aceea, orice informate despre surse reliable cu ceaiuri de calitate si preturi decente, merita cunoscuta;
si BTW, am avut o surpriza placuta cu cateva luni in urma, descoperind si utilizand ceaiurile vandute on-line de teaworld.ro... care distribuie de fapt ceaiurile companiei finlandeze Aaro Forsman, cu casa de ceaiuri Forsman;
ceaiurile curente (nu...exclusiviste), nearomate, dar si cele aromate - cel putin cele care le prefer - sunt foarte bune si raman la cca. 120-160 lei / Kg;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#30
(08-04-2014, 11:03)Cosminp Wrote: Tocmai ce-am descoperit http://companiaceaiului.ro. Sunt specializati in ceai chinezesc. Nu am apucat sa cumpar de la ei, insa imi vine greu sa cred ca au ceai slab. Am vazut in oferta (atat ceaiuri cat si accesorii) lucruri pe care le cumparam din China. In plus, ceaiurile au indicatii de preparare, de aroma, gust.

In alta ordine de idei, n-am uitat de degustarea noastra. Sunt putin cam prins cu mutare si nunta lunile acestea.

Printre altele comercializeaza si produsele Canton Tea UK in Romania, intr-adevar au ceaiuri bune si in plus sunt atenti si receptivi la ceea ce doresc clientii.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)