(13-05-2016, 10:57)Mariano Wrote: PJ, eu nu vreau sa supar pe numeni, dar "Geisha" de la Ecuator era belea rau de tot, te cred cand ne spui ca nu are cum sa fie Geisha mai jos de 68E la voi, mai ales ca avem si un forumist acum in Panama si a confirmat cat este de scumpa, dar ar fi bine sa gasiti toti prajitorii sursa aia de "Geisha" pentru ca este altceva, super de buna.
@ mariano:
N-am nici cea mai mica urma de indoiala ca "Geisha" de la Ecuator era belea rau de tot.
[Image: biggrin.gif] Dar nu era Geisha.
Sursa de "Geisha" a lui Ecuator era la Interamerican. P-astia ii cunoaste toata lumea. Cred ca nu e prajitor in Europa care sa nu fi luat macar odata de la ei.
El a gestionat foarte prost toata discutia asta referitoare la Geisha.
Daca spunea de la inceput "Imi cer scuze. Am gresit ca eu nu ma pricep asa bine ca tine. A fost Boquete dar eu am denumit-o Geisha ca am vazut eu la un film la TV cu geishe si mi-a placut numele. n-am stiut ca exista un soi de cafea care se numeste Geisha." il lasam in pace. Efectiv n-aveam ce sa-i mai spun. Imi inchidea gura. Imi dadea sah mat.
Dar el a ales cealalta strategie, una agresiva. N-o mai repet. O cunoaste toata lumea care a urmarit discutia. Ori atunci cand alegi sa te bati cu mine pe subiecte de cafea, trebuie sa fii extrem de bine pregatit din toate punctele de vedere. El a zis ca joaca la cacialma cu toata lumea de pe forum. Ori eu stiu jocul asta prea bine. Asa ca i-am dat call.
Pentru toti forumistii:
Cand treci de la ambalate la proaspat prajita ti se pare un miracol. Incearca sa pastrezi starea aia de miracol cat mai mult timp posibil.
Daca vrei cafea buna si foarte buna la preturi corecte, daca vrei rezultate in competitii internationale, construieste-ti un sistem de referinta solid. Actualizeaza-l permanent. Fa turul tuturor prajitoriilor. Da feedback. Cand esti comod si stai la un singur prajitor, la o singura cafea, ca iti e lene sa cauti altul, ca nu-ti place stilul combativ, ca are preturi mari, ca are preturi mici, ca n-are mot la basca, etc. in final, tu esti singurul care pierde.
Referitor la reduceri:
Stiu ca nu sunt foarte popular pe aici: sunt agresiv, sar repede de fund in sus, am un stil imposibil, n-am discount-uri, nu cant in struna, etc. Apropo de discount-uri: cati bani fac informatiile pe care eu le-am postat aici de-a lungul timpului? Cati prajitori profesionisti ai vazut ca vin aici si discuta aspecte tehnice cu voi, pe forum? Cati barista profesionisti? Cati tehnicieni de espressoare au venit aici si ti-au explicat detalii tehnice sau ti-au dat informatii precise despre diferente de calitate intre furnizori de componente ca tu sa-ti poti alege in cunostinta de cauza cel mai bun espressor pentru bugetul tau? Nimeni. Bate vantu' frunza'n dunga.
Cu alte cuvinte, degeaba iti raman mai multi bani (in buzunar) daca tu ai sau daca iti formezi un sistem de referinta gresit. Pentru unii dintre prajitori, asta e o situatie foarte confortabila. Ei o sa faca bani (multi) pe spinarea ta dar tu n-o sa faci niciodata performanta pe cafeaua lor. Intelegi ce zic?
@
edy: iti multumesc frumos.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014).