Domnilor, bineinteles ca un asemenea topic are potential de infierbantare. Iar explicatia e simpla! Pentru ca suntem oameni, iar gusturile difera. Si vorbind in anii astia cu foarte multi espressomani si neespressomani, mi s-a confirmat de nenumarate ori ca anumite cafele care mie imi intorc stomacul pe dos, altora li se par "cafelele vietii". In afara de respect reciproc, la ce consens as putea sa ajung eu cu cineva care nu ii place aciditatea mai accentuata, preferand ciocolata? Si dau exemple...
Luna trecuta, un foarte bun coleg de forum mi-a scris ca in topul sau personal de cele mai nasoale cafele baute vreodata in viata lui, s-au aflat una greceasca din panama si doua romanesti, sulawesi si o nicaragua, apartinand fiecare de cate un prajitor diferit si cunoscut ca foarte ok.
Zilele trecute mi-a scris un forumist mai nou in domeniu, care a incercat pana acum 10 prajitorii cunoscute si toate i s-au parut ca nu livreaza cafea care sa ii placa si n-ar mai cumpara niciodata de la ei. In schimb s-a oprit la una din Floreasca, unde un domn ce prajeste si alune, mixeaza diverse robuste si arabice, intr-un stil de prajire care pt mine a reprezentat prima experienta din viata cand n-am putut termina o ceasca de cafea proaspat prajita. Era tot o Ethiopia, parca... Alte doua amice, care au uneori tangete in munca lor inclusiv cu domeniul cafelei proaspete, au plecat cu aceleasi senzatii. Dar tipul acesta care mi-a scris a laudat atat de mult ce a baut acolo ("mi-a făcut pe loc un mix 75% Guatemala cu India AA și 25% Vietnam robusta și a ieșit fix ce vroiam"), incat nu va mai cumpara prea curand din alta parte. Eugenm de asemenea a avut o parere foarte buna in trecut despre acea cafea.
Dupa parerea mea, valabila si in acest caz, exista o multime de sortimente de cafea si o multime de prajitorii. Sansele sa nimeresti mereu cafele pe gustul tau sunt nule. La cateva comenzi vei da si de ceva mai putin placut sau neplacut, deci ia initial doar o punga din cafele necunoscute de tine. E un produs agricol preparat termic, fara conditii legale de returnare din cate stiu, pe care ti l-ai asumat ca si alegere.
Si intr-adevar, nu e o solutie sa nu spunem niciodata nimic apropo de o cafea care ne-a placut. Dar situatia cu pricina si genul acesta de topic duce catre o subiectivitate evidenta, fapt pt care a doua jumatate a titlului este improprie si am modificat-o, din motivele povestite mai sus. Pentru a putea continua acest topic intr-un mod civilizat si fara certuri, pe langa retinerea de la atacuri reciproce, pe care va implor sa o lasati la usa, vad doua directii:
- ai comandat o cafea care e total diferita de ce iti inchipuiai (prea prajita, prea light, prea nu stiu cum) - daca stii ca ai mai baut relativ recent aceeasi cafea la un prieten, suni frumos prajitorul si ii spui - domle, poate esti matale bun, dar mie nu mi-a placut cafeaua X. Acesta este stilul tau de prajire mereu sau s-a intamplat o greseala? Omul zice nu si repara accidentul sau zice da, cafeaua are un corp mai pronuntat, cu bitter din belsug si ciocolata amaruie, n-ai sa vezi fructe acolo nici la 90 de grade. Ok, iti dai seama ca stilul lui nu ti se potriveste si comanzi din alta parte si intri sau nu pe acest topic si scrii ca ai luat cafeaua X de la prajitorul Y si pentru gustul tau care prefera zmeura, are bitter excesic. Maine va veni alt user, si in mod la fel de civilizat va zice ca el asta cauta si i-a placut... Sau te va confirma. Altul va pune o poza cu boabe verzi din sortiment si va zice parerea lui
- ai comandat o cafea care ti s-a parut excelenta si repeti comanda, dar primesti ceva cu totul diferit, mult mai "acra". Cum e mai constructiv pt a bea si pe viitor aceeasi cafea buna? Suni prajitorul sau ii dai un mail si ii spui ce ai constatat. Daca primesti confirmarea ca si-a schimbat stilul de prajire si n-a fost vreun accident, poti scrie lejer aici pe topic "am luat cafeaua x dar prajitorul Y a schimbat stilul de prajire si nu mai este pe gustul meu, fiind prea acida pt papilele mele", iar prajitorul nu are de ce sa se supere.
Atat timp cat nu punem patima si nu transformam neplacerea degustarii unui sortiment in lupta cu omul respectiv, nu vad de ce nu ar functiona un astfel de topic. Totul e sa pastram limitele de dialog si sa nu ne ducem in versus-urile aple - android, samsung - iphone, ca pe forumurile de telefoane. Aici vorbim de un produs agricol prajit artizanal, deci sansele de a da peste varietati care nu (prea) iti plac sunt mari, la cate prajitorii si stiluri de abordare sunt in momentul de fata.
Eu nu as vrea sa primesc pungile in cauza, pt ca prefer aciditatea si nu mai iau de ani de zile cafele ciocolatii si nici macar dulci, gen Brazilia. Deci as fi pe dinafara total. Ar fi interesant sa ajunga la cineva care prefera cafelele cu bitter mai intens. Poate chiar Gozmin de mai sus ori Adrian T sau altcineva care se ofera.
Culoarea neuniforma a unor anumite sortimente nu spune mai nimc, ci gustul. Am vazut Ethiopii atat de urate vizual si diferite ca bob, incat te mirai ce gust pot dezvolta. Daca le-ai uniformiza ai depasi anumite limite de la care fug aromele. Mihai Sarkis spunea ca e cea mai dificila cafea de prajit pt el. E un soi mai "nonconformist", cu multe variatiuni. Chiar am gasit in telefon o poza mai veche cu o alta cafea urata, scumpa, dar delicioasa, un salvador:
[attachment=5114]
Nu am urmarit, dar daca este cafea
de specialitate si nu de origine, deci mai scumpa de obicei, atunci e bine sa o luam de la prajitorii cu care stim fiecare ca ne potrivim ca si gusturi si stiluri de prajire.