25-10-2015, 09:25
In urma discutiilor din threadul acesta , sunt curios ce inseamna pentru fiecare din voi cafea veche si ce faceti cu cafeaua cand se invecheste?
O alta chestie de care sunt curios, cam cata cafea risipiti facand reglajul macinaturii? Ma refer in special la reglajul macinaturii de la o zi la alta pentru cafeaua din aceasi punga, nu la regalajul macinaturii intre doua cafele/transe diferite.
Ca sa dau tonul, eu consider o cafea ca si-a pierdut din calitati cam in 7-10 zile, a inceput sa se invecheasca dupa 14 zile si e veche dupa 20 zile.
Ca sa scap de ea, cafeaua de peste 2 saptamani o "diluez" la blend cu alta mai proaspata. Daca am ajuns cu o cafea la peste 3 saptamani o folosesc in scopuri decorative .
Legat de reglajul macinaturii, nu mi s-a intamplat sa am nevoie de ajunstari majore de la o zi la alta. Se intampla ca la o extractie sa curga ceva mai incet decat in ziua anterioara dar nu cat sa faca cafeaua de nebaut. In cazul asta ajustez macinatura sa fie putin mai mare pentru urmatoarea extractie.
O alta chestie de care sunt curios, cam cata cafea risipiti facand reglajul macinaturii? Ma refer in special la reglajul macinaturii de la o zi la alta pentru cafeaua din aceasi punga, nu la regalajul macinaturii intre doua cafele/transe diferite.
Ca sa dau tonul, eu consider o cafea ca si-a pierdut din calitati cam in 7-10 zile, a inceput sa se invecheasca dupa 14 zile si e veche dupa 20 zile.
Ca sa scap de ea, cafeaua de peste 2 saptamani o "diluez" la blend cu alta mai proaspata. Daca am ajuns cu o cafea la peste 3 saptamani o folosesc in scopuri decorative .
Legat de reglajul macinaturii, nu mi s-a intamplat sa am nevoie de ajunstari majore de la o zi la alta. Se intampla ca la o extractie sa curga ceva mai incet decat in ziua anterioara dar nu cat sa faca cafeaua de nebaut. In cazul asta ajustez macinatura sa fie putin mai mare pentru urmatoarea extractie.