• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ce inseamna pentru voi cafea veche? Ce faceti cu cafeaua veche?

#1
In urma discutiilor din threadul acesta , sunt curios ce inseamna pentru fiecare din voi cafea veche si ce faceti cu cafeaua cand se invecheste?

O alta chestie de care sunt curios, cam cata cafea risipiti facand reglajul macinaturii? Ma refer in special la reglajul macinaturii de la o zi la alta pentru cafeaua din aceasi punga, nu la regalajul macinaturii intre doua cafele/transe diferite.

Ca sa dau tonul, eu consider o cafea ca si-a pierdut din calitati cam in 7-10 zile, a inceput sa se invecheasca dupa 14 zile si e veche dupa 20 zile.
Ca sa scap de ea, cafeaua de peste 2 saptamani o "diluez" la blend cu alta mai proaspata. Daca am ajuns cu o cafea la peste 3 saptamani o folosesc in scopuri decorative Smile .

Legat de reglajul macinaturii, nu mi s-a intamplat sa am nevoie de ajunstari majore de la o zi la alta. Se intampla ca la o extractie sa curga ceva mai incet decat in ziua anterioara dar nu cat sa faca cafeaua de nebaut. In cazul asta ajustez macinatura sa fie putin mai mare pentru urmatoarea extractie.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#2
Daca am dubii legat de prospetimea cafelei (ceea ce rar a fost cazul) o mut pe toata intr-o punga cu fermoar si vad cat de umflata (sau sparta) este a doua zi.
In ceea ce priveste cafeaua care se invecheste, o pastrez intotdeauna pentru prajituri. Chiar saptamana trecuta sotia mea a facut un Tiramisu de exceptie.
Reglajele, in ceea ce ma priveste, nu pierd mult deoarece presa franceza este iertatoare si nepretentioasa.
 
Reply
#3
Dupa ce am baut recent cafea de 3 saptamani... nu pot spune decat ca unii poate au simturi prea acutizate, sau imaginatie prea bogata...
Sau ale mele sunt atrofiate de tot, desi sunt singurul din cercul meu de cunostiinte care mananca branzeturi cu mucegai sau vita maturata cateva saptamani...
Ati face bine sa urmati o cura de cateva zile de cafea de supermarket, sa vedeti pe urma ce o apreciati si pe cea de o luna... Smile
Sau incercati preparare cu metode alternative, unde nu exista crema, care la unii poate influenteaza prea mult judecarea cafelei.
 
Reply
#4
Ieri am făcut o cafa de juma de an. Ce să-i faci când nu estimezi consumul...
Crema bogata, cafea buna, acreala nu am avut niciodată asa ca nu știu cum e.
O fi vario + gagiuta mai din topor și eu țăran cu acte, dar cafeaua e buna. Iar în apărarea mea, când mai descoperă soția vreo cafa comerciala prin dulap și tre sa o termin și pe aceea, simt clar o diferență fata de vechiturile de cafele cândva proaspăt prăjite.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#5
desi nu am inceput inca nu cred ca ma vad aruncand cafeaua care atinge luna
si nu ma vad nici amestecand-o cu una proaspata

daca discrepantele vor fi enorme poate apropiatii cu metode alternative se vor bucura de cafeaua ,,veche''
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#6
@eugenm, asteptam aparatura la semnatura   57
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Eu o beau simpla pana...când nu îmi mai place, perioada care s-a întâmplat sa fie intre minim 2 săptămâni și maxim o luna de la prăjire. Dacă îmi rămâne în nici un caz nu o arunc, doar ca trec pe latte -uri. În nici un caz nu s-a întâmplat sa aiba gust rău după o luna... Doar ca nu am mai găsit ce trebuie.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#8
consumul meu anual de cafea, peste 50 Kg (verde, deci nu sunt chiar in ton cu topicul), se apropie de costul unui espressor prosumer onorabil, sau o superrasnita...
deci da, ideea de a fi econom cu cafeaua este de respectat;

dar, daca tot ai devenit un entuziast al prepararii espresso acasa si ai dat bani multi pe echipamente, e pur si simplu pacat sa utilizezi pentru espresso cafea veche!
sunt atatea alte alternative mai ieftine de preparare cafea, in care vechimea, sau chiar prajitul la o data nedezvaluita, nu sunt atat de daunatoare...

daca ideea de baza e a unei bauturi strong, cu cafeina, amintind de ceva intre pamant umed si anvelopa in flacari ( Smile ), e ok, sunt atat de multi obisnuiti cu asta, eventual mai pun zahar...
si poti sa faci asa ceva - cum faceam si au acum cativa ani - cu un 'espressor' Krups sau ce-o fi, sau poti sa o bei gata preparata la o cafenea obisnuita!

repetand...
daca ai avut motivatia, nu curiozitatea, sa te complici preparandu-ti acasa bautura espresso, cu un echipament in care ai bagat bani multi - nu stiu daca merita echipamentul respectiv pretul, dar pasiunea respectiva merita, in ideea de minim compromis....
atunci e pacat, mare pacat, in opinia mea, sa nu te respecti pana la capat si sa nu bei un espresso facut din cafea proaspat prajita!
si - in ce ma priveste, asa cum spuneam recent tot pe-aici - cafeaua proaspat prajita incepe la 12 ore, se tot rafineaza/matureaza pana pe la 3 zile, dupa care e maximul din ce poate, la prajirea ce a suferit-o, timp de alte 2-3 zile; se poate bea si la 7, si la 12 zile, dar e tot mai putin...
si intr-adevar, un test de prospetime e si capacitatea boabelor de a mai ceda CO2!

iar un test de vechime, este daca nu mai poti utiliza rasnita in ziua cand ai schimbat cafeaua, decat facandu-i o curatire generala cu demontare cutite etc...

nu m-am referit mai sus la blendurile cu robusta: am prajit si baut asa ceva, si o robusta buna, mai scumpa (de regula nu Vietnam...) poate prelungi peste o luna calitatile medii ale unui blend italian, deci cu cafea dark roasted (full city+ spre vienna); componenta de robusta din blend este de obicei prajita la randu-i mai dark si trebuie chiar sa aiba oarece vechime, adica minim 2 saptamani, dar pot fi si 2 luni!
sigur, se presupun conditii bune de pastrare, in special in recipiente etanse in care aerul a fost inlocuit de un gaz protector, de la CO2 la Azot;

nu e un sfat, doar o informatie: am facut experienta cu robusta si cu un can de Izzo Silver, 250g (sper sa nu o luati drept reclama Smile
a fost o experienta notabila, pozitiva pentru mine si au mai fost de atunci situatii cand, in loc sa ma apuc sa prajesc o sarja pentru a doua zi, as fi dorit sa vad in raft ceva rezerva de Izzo Silver, boabe prajite:
   
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#9
Poti face niste cartofi pai cu uleiul ala de pe boabe :Smile Am defacut candva o punga de Lavazza si arata identic.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Îmi închipui ca ai avut nevoie de toată voința posibila pentru a desface acea lavazza. :-)
Sau a fost doar pentru studiul cafelelor comerciale?!
Acum la cafelele ce le am din surse prajitoresti am remarcat ca boabele sunt clar mai uscate decât cele de Melita, de exemplu.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#11
Dar ala e numai ulei, nu sunt si zaharuri? Parca e prajita la friteuza.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
(26-10-2015, 00:06)amarok Wrote: Îmi închipui ca ai avut nevoie de toată voința posibila pentru a desface acea lavazza. :-)
Sau a fost doar pentru studiul cafelelor comerciale?!

Cateodata ma uitam si la OTV pentru cateva minute, ca sa vad ce poate sa le mai debiteze unora creierul. Cam aceeasi vointa si aici. Era acum cativa ani, la tinerete...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Săracu de tine prin ce chinuri treci pentru comunitate...
Aseară căutând prăjitor dădusem de un articol despre gradele de prăjire a cafelei. Zicea acolo ca dacă cafeaua e mai prăjită cu atât e mai uleioasa
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#14
Deci te bate gandul sa migrezi catre home roasting ? Smile

Inainte de a baga gramada de bani in prajitoare fancy, incearca cateva metode home... ai fi surprins cat de bine iese chiar si la banalul cuptor Wink
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)