Hello There, Guest! Login Register


Ce inseamna cafea proaspat prajita si dupa cat timp o consumam?

#1
Salut,

Ma intreb de ce furnizorii de cafea, cum ar fi IL CAFE, nu promoveaza cafeaua prajita proaspat. Mi s-a intamplat sa cer cafea boabe prajita proaspat (de o zi) si sa mi se spuna ca nu e ok asa si ca odata prajite, boabele trebuie sa stea cateva saptamani inainte de a fi macinate.

Eu am incercat ambele variante: cafea proaspat prajita (de o zi) si cafea prajita de 2-3 saptamani si pot sa spun ca cea din urma pare mai ok.

De fapt intrebarea mea e “ce inseamna proaspat prajit”? O zi? O saptamana?
Quickmill QM67 Evo PID, Mahlkonig Vario
 
Reply
#2
Cafeaua este vie cat este verde , decand se scoate din cuptor incepe sa moara asa ca timpul , oxigenul isi pune amprenta irevocabil asupra ei . Un client ce cumpara aprox 300g macinata pentru ibric mi-a pus intrebarea "" De ce in primele zile de la cumparare cafeaua este extraordinara iar in timp scade calitativ ajungand dupa o perioada mai lunga de timp sa fie ca cea din comert ? """
Raspunsul meu a fost ca luand o cantitate mare de cafea neconforma cu consumul sau zilnic si macinata pe deasupra cafeaua a murit . De atunci cumpara 100g pe saptamana si este fericit .
Eu unul acord un termen pentru proaspat prajit de 2 saptamani daca este boabe , dupa aceasta perioada este buna cafeaua dar nu mai este proaspata . Cei ce cumpara de la prajitori observa diferente chiar si dupa o zi pe alta

In timpul degazeificarii din bobul de cafea nu iese doar CO2 ci si arome asa ca totul tine de gust .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#3
Nu cred ca e foarte relevant cat inseamna "proaspat prajit". Din punctul meu de vedere, proaspat prajit inseamna 1 zi. Dar asta doar ca termen. Nu ma intereseaza cat de proaspat prajita este o cafea, ci data prajirii. Poate pentru unii, o saptamana e perfect acceptabil, pentru altii e enorm de mult. Furnizorul ala nu are cum sa promoveze cafeaua proaspat prajita deoarece nu este proaspat prajita. Plus ca foloseste in blendurile alea robusta. Care, daca o lasi 2-3 saptamani de la prajire (desi am serioase dubii cum ca ar ajunge in romania asa repede), are sanse mari ca gustul ala nesuferit sa se mai 'duca'. Nici cafeaua de o zi nu e chiar indicata la consum, dar asta tine de gusturi. Am dat unor persoane sa guste brazilia de 2 saptamani tinuta in borcan inchis ermetic si un blend italian ce avea 80% robusta, prajita de mult. Din cele 15 persoane, aproape toate au preferat brazilia. Una singura a spus ca ei ii place amareala aia ca ea asa bea. Gusturi si gusturi.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#4
Apropo de userul care a deschis topicul, chiar Calin il cheama si pe omul de la IL Cafe Smile

Distinctia aceasta de "proaspat prajita" este foarte importanta ca si termen (sintagma), pentru a diferentia cafeaua de pe raft sau cea din HoReCa de cafeaua "adevarata", gustoasa, aromata, cremoasa, despre care tot vorbim de ceva vreme. Tocmai aici e cheia prajitorilor din acest domeniu - sa duca zeci de campanii de PR (e aproape gratis pe net) in care sa intipareasca majoritatii populatiei distinctia dintre o cafea proaspat prajita si cafeaua de marca. Ma uitam si la interviurile lui Florescu - a fost si este un port-drapel foarte bun pentru aceasta industrie, dar nu a avut niciodata curajul sa fie transant si sa spuna la TV sau in ziare ca el vinde un gen total diferit de cafea fata de ce se gaseste in supermarket, iar aceasta cafea poarta hramul de "proaspat prajita" cu toate avantajele ei explicate si de Mihai mai sus.

Asa cum spunea si Ernest, in functie de gustul personal si tipul cafelei, fiecare putem sa ne fixam niste termene de valabilitate pentru o cafea, peste care nu mai este considerata proaspata. Din experienta mea, sunt cafele care 4-5 zile dupa prajite inca iti produc o crema prea densa (o treime din ceasca de 60ml e crema), iar dupa 10 secunde incepe sa se lase usor. Asta inseamna ca trebuie sa o mai lasi sa iasa dioxidul de carbon din bob. Alte cafele insa mi-au placut extraordinar de mult in primele doua zile de la prajire si apoi au inceput sa se "blonzeasca" la curgere si sa nu mai aiba acea cantitate de crema pe care o cautam (erau prajite mai soft).

Concluzia mea este ca in interiorul a 3-4 saptamani de la prajire, o cafea poate fi considerata proaspata. Iar ca sa stim acest lucru e nevoie ca data prajirii sa fie inscriptionata pe ambalaj sau ca prajitorul sa fie sincer cu noi. In general, cine ascunde aceasta data o face cu buna stiinta pentru ca vinde prostii sau se adreseaza maselor nestiutoare ori segmentului horeca.

Iar ca segmentul HoReCa sa iasa in Romania din acest stigmat al noncalitatii in cafea, SCAE Romania trebuie sa se implice mai mult. Asadar, Silvia, Radu, Marian, Pamfil, Flori, Paul etc., aveti de munca!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Scuze ca sunt off - topic, @RaduCarutasu sa înțeleg că o perioadă de 3-5zile nu este suficient pentru o degazare completa?
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#6
(16-03-2013, 23:03)palado Wrote: Scuze ca sunt off - topic, @RaduCarutasu sa înțeleg că o perioadă de 3-5zile nu este suficient pentru o degazare completa?

Este o observatie personala , bazata pe gustul meu .
Ce am scos dintr-un Harmony degazat timp de 10 zile nu am obtinut niciodata dintr-unul repauzat doar 4-5 zile .
Am ajuns la concluzia ca acea curgere super cremoasa , cu multa crema si putin lichid , pe care ne place s-o avem la o extractie nu este , neaparat , in favoarea gusului .

De la Paul am folosit o cafea prajita de vreo 3 saptamani , deci degazata bine , si rezultatele au fost , de fiecare data , uimitoare .
Arome , miros , corp retrogust , toate , memorabile .

Dupa 10 zile Harmony inca mai avea o curgere pastoasa , ceea ce indica o degazare incompleta .
Pacat ca Mihai l-a scos din oferta curenta , as mai fi luat si l-as fi lasat mai mult ( 14 zile ) sa vad cum se comporta .

Oricum cei de la scoala vor importa , din nou , cafea din germania ( prajita proaspat )
si voi mai lua de la ei . Caracteristicile sunt excelente .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
Pai dupa 3 saptamani de la prajire se mai poate numi proaspat prajita? Nu ies uleiurile din cafea dupa 3 sapt?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#8
(17-03-2013, 11:46)Cosmin Wrote: Pai dupa 3 saptamani de la prajire se mai poate numi proaspat prajita? Nu ies uleiurile din cafea dupa 3 sapt?

Aici intervine gradul de prajire .
Dupa experienta de la " scoala de cafea" nu mai sunt foarte sigur
care este momentul in care o cafea mediu prajita , pentru espresso , este optima pentru extractie .
A fost atat de diferit ce am obtinut acolo , din cafele pe care le-as fi considerat vechi in alte conditii incat trebuie sa incep , din nou sa ma joc pentru a ajunge la propriile concluzii si sa vad ce e mai bun pentru mine .

Cafea proaspat prajita , e clar , inseamna prajit azi , dar cafeea optima pentru extractie inseamna cafea degazata , iar literatura , in aceasta directie este variata .
Va fi bun ce o sa-mi placa mie cel mai mult .
Macar acum stiu ce sa urmaresc la o extractie !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#9
@Cosmin:
Chestia cu uleiurile care ies din cafea dupa 3 saptamani banuiesc ca e din cauza prajirii... probabil prea prajita...dar nu dati cu parul...e doar o parere. cu siguranta sunt si alte cauze. Am cafea care e de 6 luni deschisa(nu e, nu a fost proaspat prajita, nu sta in congelator si nici nu e in punga sau borcan sigilata) si nu are picatura de ulei pe ea. Dar, la gust este fada.
Asa ca, sunt multi factori acolo care pe moment, cel putin mie, nu imi sunt in totalitate cunoscuti.
@RaduCarutasu:
Iti dau dreptate si cu degazarea si cu crema...
Si mie imi place mai mult cand sta la degazat mai multe zile.
Am mai zis-o si in alte posturi, crema nu este neaparat indicatorul unui espresso minunat.

Dar, pana la urma e o chestiune de gusturi Smile

P.S.
Radu..poate, pe viitor, ne impartasesti si noua ce ai invatat !
Sau poate binevoieste Paul sa ne mai imparta cate un pont Wink
 
Reply
#10
Multe din aceste ponturi le putem descoperi acasa, prin exercitiu. Folositi 3-4 site, de 12g, de 14g de 15g de 18g de 20g si incercati diverse cantitati cu acelasi tip de cafea. Evident, un profesionist va va ghida mai bine si va evalua corect rezultatele dar exercitiul continuu este calea sigura spre "espresso-ul perfect".
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Pentru mine este clar ca acea crema frumoasa si curgerea mai păstoasa arata ca avem o cafea proaspat prajita dar insuficient degazata .

Faptul ca este o atat de mare diferenta de gust (in cazul Harmony pe care il cunosc ) in situatia utilizarii lui dupa 3-4 zile de la prajire si tinut in frigider dupa aceste zile , dar si un lot degazat , in punga cu supapa , timp de 10 zile ma duc spre concluzia ca bioxidul de carbon neeliberat din boabe inhiba aromele si altereaza gustul si mirosul din ceasca .

Pastrarea in frigider este ok , dar dupa aceasta perioada de 7-10 zile de degazare .
Am mai gasit posturi pe forumurile de afara in care se recomanda o asemenea perioada , dar pana nu m-am convins singur nu mi-a venit a crede .

Am realizat cu Paul si extractii dintr -un blend de exceptie , ca gust , si care avea o vechime mai mare ( prajire pe 17 februarie ) iar gusrul , aroma , mirosul erau incredibile si nemaiintalnite , de mine , intr-un shot .
Nici aceste boabe nu aveau urme de ulei , iar prajirea era o idee mai light fata de ce luăm de la Sarkis .

In legatura cu ce am invatat .
Am invatat ca ecuatia 7-14 g de cafea , presata cu 14-15 kgf , extrasa in 25 de secunde in cantitate de 30-60 ml ,la 9 bari reprezinta doar o directie de invatare ce trebuie stapanita si controlata fara proleme .

De aici incolo totul este permis si este in legaura cu sculele din dotare si de posibilitatile de reglare pe care le ofera ele .
Din fericire aparatele mele permit cam orice reglaj asa ca cel mai important lucru invatat a fost cum sa " trag " de ele astfel incat sa-mi ofere maximul de gust care sa-mi placa .
Am tras shoturi excelente si la 10,5 bari , din macinatura si cantitate mai mare .
Am facut extractii foarte bune in 32-35 de sec ( la mine preinfuzia dureaza cam 10 sec si am prelungit extractia cu acest timp ) , iar gustul nu avea nimic de-a face cu cel dintr-o supraextractie .
La fel am tras shoturi excelente la 8,5 bari si temperatura mai ridicata , si multe alte combinatii timp de vreo 4 ore pana mi-a cedat rasnita .

Principalul lucru invatat a fost sa ies din tipare , sa pun sculele la treaba si sa-mi dea , in schimb , ce imi place mie cel mai mult.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#12
N-ai avut niciodata impresia in cursul acestor experiente ca shot-urile de 30ml au iesit mai aromate si mai putin amare decat cele de 60ml, indiferent de ziua prajirii?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
(17-03-2013, 23:38)Lyvyoo Wrote: N-ai avut niciodata impresia in cursul acestor experiente ca shot-urile de 30ml au iesit mai aromate si mai putin amare decat cele de 60ml, indiferent de ziua prajirii?

Nu am mai facut shoturi single de mult .
Cand vreau espresso trag 40 ml din doza dubla de macinaura .
Elimin primele si ultimile secunde ale extractiei .
Incearca si vei fi uimit de ce obtii .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#14
asa fac si eu !
 
Reply
#15
(18-03-2013, 21:04)raducarutasu Wrote: Elimin primele si ultimile secunde ale extractiei .
Incearca si vei fi uimit de ce obtii .

Adica obtii un fel de "crème de la crème" Wink
Ultimile secunde inteleg, dar primele, de ce ?
Din cate stiu ce iese prima data, "fruncea" e plina de arome / uleiuri / etc deci de ce a-i elimina partea asta ?
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#16
Primele 3 -4 secunde ale curgerii , fractia aceea foarte cremoasa si inchisa la culoare , este foarte amara .
Incearca , pune o lingurita sub picurator si colecteaza aceasta secventa de curgere si gusta .
Brrr ! Amara tare .
Pentru mine este buna in amestecurile cu lapte .
Ultima fractie , cea mai blonda , tot de vreo 3-4 secunde este mai putin amara , altfel de amareala , cam ca o spalatura de zat de cafea , este mai concentrata in cofeina si are un gust fad , de lemn , fara nici o contributie benefica in gustul total al shotului.
Daca pare prea concentrat rezultatul , mai bine adaug apa fierbinte in cantitate echivalenta cu lichidului indepartat ( cam 2 lingurite ) si astfel nu modific gustul ci doar intensitatea acestuia .

Incearca si vei avea alt gust al unui espresso .
Spune-ne cum ti se pare .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#17
(18-03-2013, 23:21)raducarutasu Wrote: Primele 3 -4 secunde ale curgerii , fractia aceea foarte cremoasa si inchisa la culoare , este foarte amara .
Incearca , pune o lingurita sub picurator si colecteaza aceasta secventa de curgere si gusta .
Brrr ! Amara tare .
UltimPentru mine este buna in amestecurile cu lapte .
Incearca si vei avea alt gust al unui espresso .
Spune-ne cum ti se pare .

Am testat !
Desi beau cu lapte, se simte diferenta.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#18
(27-03-2013, 11:33)raducarutasu Wrote: De cand am ajuns si eu la concluzia ca o cafea trebuie degazata 7-10 zile , dupa care isi dezvaluie aromele ( inhibate pana atunci de continutul ridica t de bioxid )...
In aceasta perioada, a degazarii, cafeaua sta descoperita, sau inchisa? Ramine in punga cu valva de la prajitor, sau este pusa in borcan?
 
Reply
#19
Este inchisa in punga cu supapa , sau un borcan din plastic alimentar sau sticla , speciale pentru cafea .
Circulatia aerului se face doar din iterior spre exterior ( bioxidul iese dar aerul nu patrunde ) .
La fel de important este ca locul de depozitare sa fie intunecos . Nu este nevoie de temperaturi sub cele normale din casa .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#20
salutare.
Frunzaream forumul sa vad ce s-a mai scris si am vazut un mesaj scris de RAdu...hai sa citesc mi-am zis.Ca mereu mi-a placut stilul detailat dar totusi f clar.
Ca sa fiu scurt, si eu am observat exact acelasi fenomen legat de repauzarea cafelei.Pot adauga doua chestii,unu..desi e greu e ideal daca NU deschizi punga, asa vreo 7 zile.Doi, asta din experienta mea, e si mai bine daca e tinuta la rece, in frigider sau putin putin mai cald.Am observat ca chiar la o cafea prajita mai adanc, nu mai apare uleiul pe suprafata.Asta cu uleiul se intampla la mine, ceea ce poate fi considerat un defect..dar asta e, la 4 zile am mici urme de ulei care se maresc treptat pe boabe.
Alta chestie, mai e legata si de loturi, lalala, adica aceiasi cafea din loturi diferite poate avea gusturi diferite.
 
Reply
#21
Hadriano , te salut !

Ca sa pot lasa la degazat boabele si sa rezist cele 7 zile , cumpar cu o saptamana inainte ceea ce vreau sa consum in saptamana urmatoare . Am cumparat special , la un moment dat mai multa cafea si am consumat-o in 3 saptamani de la prajire si pot sa spun ca incepand cu saptamana a 2a si in a 3 a cafeaua a fost foarte buna . din saptamana a 4a gustul a inceput sa se modifice , dar si asa marind putin doza gustul a fost excelent .

Am observat ca inainte de degazarea completa nici aromele din gust si nici cele din miros nu se simt la fel ca dupa aerisire .
Deasemanea curgerea este prea groasa , pastoasa chiar la inceput . Dupa degazare curgerea este mai fluida si permite rasniri mai fine care elibereaza aromele si mirosurile .

Legat de urmele de ulei nu mai stiu ce sa zic .
Mihai , Sarkis prajeste spre full city . Am folosit cafea de la el si dupa 2 , 3 saptamani si nu avea urme de ulei ( si nu am tinut-o in frigider )
Am renuntat sa mai tin cafeaua in frigider ( dauneaza gustului si modului in care șe realizeaza rasnirea , conform propriilor observatii ) . Timp de 2 saptamani de la prajire , pe masura ce sta devine mai buna , iar aromele se simt din ce in ce mai bine . O tin la temperatura constanta intr-un dulap , in punga cu supapa si nu am nici o problema daca in hopper mai raman ceva boabe de la o zi la alta . Am renuntat la vase ermetice , vidate si prefer sa ma aprovizionez mai des .
Avem noroc cu cativa prajitori foarte buni care aduc cafea buna si variata .
Am renuntat la sita de 15 grame si o folosesc pe aceea de 18 g . Diferenta de gramaj , in plus ,
elimina micile influente , datorate gramului de cafea ramas in rasnita de la macinarea anterioara si ajuta , mult gustul si mirosul .

Vorbeai intr-un post ca lui nenea Terzi ii iesea altfel shotul .
Gust , arome , miros altfel decat la tine . El cum folosea cafeaua ? Cat o lasa dupa prajire ? Ce cantitate folosea ? Cata preinfuzie facea aparatul lui ? Cum urmarea curgerea , dupa timp sau dupa culoare ?
Nu intreb de rasnita deoarece cred ca diferentele datorate cutitelor conice sau plate , la 2rasnite bune , performante , sunt greu de sesizat . Eu folosesc , acum o Mahlkonig k30 ( folosita la WBC ) cu cutite plate mari si am acelasi gust si miros cu cel obtinut rasnind cu o rasnita cu cutite conice ( nu mai stiu marca de la Scoala de Cafea ) .

Iar m-am lungit , dar sunt atat de multe de spus !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#22
salutare!
ca sa nu mai intru in multe detalii, cam aceleasi chestii descrise de tine am observat si eu.Cu diferenta ca eu fiind amator si incepator, am ulei pe boabe dupa ceva zile.Care rancezeste daca e lasata prea mult.Si eu am observat un gust f bun dup mai mult de 2 saptamini dar am zis ca poate pare exagerat sa spun asta,ca de, vorbim de cafea proaspat prajita.
Legat de terzi, am mai descris...el are niste rasnite conice, imi scapa acum numele, cu dozator electronic, dar vechi ca model.Preinfuzie face acea faema legend, cele 5-8 secunde regulamentare.Presare destul de puternica a pucului, cel putin asa e impresia.Curgerea nu e f cremoasa, mai ales ca foloseste doar arabica 100%.De urmarit , ca am intrebat cand am fost la el cu aparatul meu, urmarea dupa volum, dar..sa fie in cele max 30 sec.Ca, cantitate e adeptul dozelor de max max 14-14.5 grame.Parca am mai zis, apropo ca spuneai ca urmarim gustul..ei, omul m-a corectat, pt el fundamentala e aroma.De aia insista f mult pe apa, pe orice detaliu, m-a admonestat ca nu se baga lingurita metalica in cafea, etc.De atunci am una de portelan.Iar ma repet, cafeaua in barul lui principal, ca intre timp a mai deschis unul la Vignola, unde serveste chiar el, e destul de deosebita de espresso italian actual, acea chestie groasa, cremoasa, f concentrata.Poate Dragos care a mers, descrie si el Smile.Cum am zis, cuvintul ar fi..elegant.secretele sunt multe, unul ar fi prajitorul lui, un nene super expert..asta cat am priceput eu.Uite un youtube unde este el, in cel pus de mine pe net, e un angajat, ca sa ii zic asa, care e tot un degustator http://www.youtube.com/watch?v=IL3lg1dYuJs. Mai vorbim :9, buona notte
 
Reply
#23
Cum de a trecut neobservat acest articol?

Dezamagit de prajitorii locali cunoscuti (am modificat brand-ul ca sa nu particularizam), Ionut (importatorul Bezzera) trece pe ambalata Italcafe Smile

I-am si spus ca atunci cand va deschide showroom, facem o echipa si testam acolo E61/non E61... Atunci vom avea si ocazia sa comparam 2-3 sortimente de proaspat prajita cu orice ambalata, pe diverse aparate. Eu chiar sunt curios de diferentele E61/non E61.

Daca in privinta articolelor despre espressoare sunt de acord cu mai toate calitatile elogiate, la cafea s-a grabit... Mai trebuiau vreo doi ani de cafegeala pentru aprofundare.

Lanseaza si o intrebare in final:

"Merită să dăm calitatea constant bună a unei mărci de tradiţie pe o prospeţime relativă de la o prajitorie autohtonă?"

Cred ca intrebarea ar trebui sa sune altfel: "Merita sa ne lasam pe mana unui producator care nu ne spune cand a fost prajita cafeaua, ingredientele amestecului, calitatea boabelor verzi etc. sau merita sa exploram in cunostinta de cauza sutele de origini / miscele / moduri de prajire furnizate de zecile de prajitorii pe care le avem la dispozitie (in Ro si in afara).?"
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#24
Salutare tuturor,

Pana acum am stat putin ascuns, nu m-am bagat in sema in discutii, chiar daca uneori le-am urmarit. Asta deoarece unele dintre ele imi dadeau informatii noi iar altele pentru ca erau amuzante. In fine, cred ca Liviu a aruncat mingia la fileu si a trebuit sa intervin.

Ce am scris eu in articolul indicat de Liviu este doar o parere personala legata de gustul pe care il astept eu de la o cafea. Nu am fost niciodata dezamagit de Sarkis, departe de mine ideea. Am luat cafea de la Mihai cafea timp de mai bine de jumatate de an si am fost incantat de ea, ba chiar l-am preferat in detrimentul altora. Articolul este o observatie la cald asupra cea ce am sesizat eu la cafeaua Italcaffe. Fiti siguri ca entuziasmul a fost mare pe moment. In timp e posibil sa-mi mai schimb parerea.

Intre timp, asa cum a scris Liviu, incerc sa rezolv problema unui spatiu pe care sa-l folosesc ca showroom pentru prezentare aparate si degustare sortimente de cafea. Il invit cu drag si pe Mihai de la Sarkis daca va dori sa participe cu cafea. Si nu numai pe el, ci si pe ceilalti prajitori. Am de aratat o multime de aparate care nu merg decat cu cafea.
 
Reply
#25
Cine ne impiedica sa le comparam? Intalniri sunt si or sa mai fie..
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#26
Daca lucram la Can Can, CLick, Libertatea sau Prosport/sport.ro as fi scris "Soc! Incredibil! Piata cafelei data peste cap de Lavazza! Prajitorii amenintati cu disparitia! - Cafea Lavazza proaspat prajita" Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#27
As vrea si eu sa fiu optimist, din pacate cred ca vorba totusi doar de data ambalarii...
Este un pas inainte, pentru ca altfel nu puteai compara doua pachete decat dupa data expirarii, care daca pentru un singur producator poate fi relevant, la doi te poate pacali (unul garanteaza 2 ani, altul 18 luni).
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#28
Mi-a venit si cafeaua , am luat Papa Jacques Rwanda Intore cafea proaspat prajita boabe  insa , data de rasnire era 13.10 azi suntem in 22 (9 zile incepe sa devina cam veche !!!) si espressorul vine saptamana viitoare cred ca am inceput cu stangul

Am mai luat si Hotspot Mexico Swiss Water Decaf cafea proaspat prajita 250gr care a fost prajita pe 20.10 deci de maine pot s-o bag intr-un borcan ermetic sau s-o las in punga ei care am vazut ca-i dintr-un material ok (la prima vedere)  ??

------------

Data prajirii ,am scris eu gresit , am luat-o online si mi-au pus ce vor ei .In cel mai scurt timp o sa-mi iau si prajitor sa elimin si incovenientul asta de a umbla toata ziua dupa cafea .Intai sa invat sa fac o cafea si dupa aia mai vedem.

Nu am filtru , beau capsule lavazza EP cu un espressor de mori de ras : http://coffestore.ro/aparate/ap-capsule/...sor-ep-850   
vechi de vreo 5 ani !!!!! Am pozat cafeaua de acum , o pun mai jos  , sa vedeti cu ce ma chinui !!!!!!!   si espressorul sa radeti de mine !!!!

Dezastru , nu ?


Attached Files Thumbnail(s)
       
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#29
Cand spal sita scot mai cafea ca aia. Ti l-a dat la meci in Giulesti rest la un cornet de bomboane agricole? Tongue
Mai rabda putin!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
Sper ca la cafeaua de la Papajacques, data prajirii era 13, nu data rasnirii. Cafea gata rasnita nu se cumpara si nici nu se baga in rasnita. Cele 9 zile sunt ok pentru consum, caci orice cafea are nevoie de un timp pentru a elimina o parte din dioxidul de carbon, dezvaluindu-si aromele. Dar daca tie iti vine espressorul mai tarziu, trebuia sa ceri expres una prajita zilele acestea, ca sa fie mai fresh la data cand te vei lua de preparare. Oricum vei strica ceva cafea la incput, deci ai pe ce sa o consumi.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)