Hello There, Guest! Login Register


Cartea de langa cafea

#1
Si pentru ca, o cafea buna merge intotdeauna cu o carte buna, m-am gandit sa deschidem biblioteca espressomanilor cu recomandari de carti.

Orice carte ne place si credem ca ajuta la dezvoltarea noastra personala si ca societate, ar fi placut sa-si gaseasca recomandarea aici.

Adica, ce citim noi si... nu ne putem abtine sa nu recomandam Smile

Pentru ca acest topic nu se vrea a fi un conglomerat de comentarii sau analize asupra cartilor recomandate aici si pentru ca nu ma consider un critic de carte, o sa recomand prima carte de aici, postand totodata, un citat al autorului cartii.

„Prezentul este opera trecutului. România s-a făcut într-un anume fel: de aceea este așa cum este. Parcurgîndu-i rapid istoria, am putut identifica o lungă serie de trăsături specifice [...] Înlănțuindu-se, toate aceste particularități, conduc la România de astăzi. O țară care se încăpățînează să fie altfel. Ceea ce înseamnă uneori și reușite, nu doar neîmpliniri și dereglări. Necazul este că ceea ce nu merge într-o societate ajunge să strice și ceea ce merge. Nu e un merit să mergi corect, e o deficiență să mergi strâmb.”

* Lucian Boia, De ce este România altfel? *
Editura Humanitas, București, 2012.
ISBN: 978-973-50-3838-0


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#2
Pare interesantă cartea. Felicitări pentru păstrarea diacriticelor în citat. Mi-ar place să le folosim şi noi mai des.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#3
Foarte buna ideea topicului. Bravooo!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Multumesc, va astept pe toti cu recomandari Wink
 
Reply
#5
O idee superba si daca in plan material probabilitatea de a reusi o cafenea literara este mica ( cu toate ca daca ai forta financiara pentru a rezista cu acest concept o perioada ceva mai lunga poti deveni ALTCEVA ) macar in varianta online sa fie benefica pentru aceasta comunitate . Nu vorbesc aiurea sa stiti ca posturile noastre sunt citite de foarte multi
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#6
Smile 
Nu s-a mai scris nimic demult la topicul asta si, daca tot oscilez cu privire la espressor, macar sa fac o recomandare cu privire la citit. Mai precis la "scule" de citit. Desi mi-a placut intodeauna senzatia cartii "de hartie", indiferent daca avea miros de proaspat tiparit, sau de volum trecut prin multe maini, m-am hotarat sa-mi iau un reader. Asta s-a intamplat acum un an si a fost o hotarare grozava. Sa ne intelegem: daca as avea mult timp de citit acasa, ar fi perfect. Dar cum "grosul" cititului il fac in alte incinte (de la metrou, la holuri si aeroporturi), nu as avea cum sa ma bazez numai pe "hartie". La ultima "delegatie", am "secerat" scurt 2 romane (usurele)de lungime medie. Sincer, nu vad unde as fi putut pune in bagaje carti "adevarate". Asadar, daca va place sa citit oricunde, fugutza la readere! Sunt destule carti disponibile, si romanesti, si straine. Iar dupa putina practica, o sa va lamuriti ca nu e mare filozofie sa citesti un roman in engleza (mai ales ca la Kindle este atasat si un dictionar...prost, dupa parerea mea, dar totusi dictionar Tongue)
Bine, si ca forumul este de cafegii, atentie sa nu varsati cafeaua pe cititoare...nu merge ca la carti, sa o punem la uscat Big Grin
 
Reply
#7
Poate primim si o recenzie pe "Confesiunile unui cafegiu" a lui Gheorghe Florescu.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Super, super roman! Sau mai degraba cronica a unor vremuri pe care le-am trait, dar habar nu aveam de multe lucruri.
Este o performanta sa scrii despre epoca ceausista si sa faci ca lucrul acesta sa mai fie interesant dupa 20 de ani.
 
Reply
#9
"Confesiunile unui cafegiu" am inceput-o, am lasat-o si am reluat-o. Dar nu am reusit sa o duc niciodata la capat, m-am oprit cam la 100 de pagini. Nu m-a acaparat asa de tare, incat sa nu o las din mana, atmosfera aceea din perioada comunismului, de prin depozitele de marfa. Nu ma intelegeti gresit, e scrisa foarte bine, doar ca atmosfera aceea plina de gestionari, primitori de marfa, sefi de depozit etc nu m-a prins.
Am patit la fel cu "Cartea Soaptelor" a lui Varujan Vosganian, am reusit sa parcurg doar inceputul. Inceput care este promitator, descrie atmosfera Focsaniului anilor '50 pe o straduta armeneasca, printre aburii cafelei prosapat prajite etc. Din pacate, nici cartea asta nu m-a facut sa nu o mai las din mana.
Se pare ca doar cu aceste doua carti am patit chestia asta, sa nu le duc pana la capat Smile

Momentan citesc "Diavolul este politic corect" a lui Savatie Bastovoi. Se vrea a fi un fel de "1984" a lui Orwell, sau "Minunata lume noua" a lui Aldous Huxley. Ca si idee din descriere: "Eutanasia se vrea a fi un instrument esential al societatii noastre. Din clipa în care a fost depășită vîrsta de 60-65 de ani, omul trăiește mult prea îndelungat fără a produce și costă foarte scump societatea. Într-adevăr, din punctul de vedere al societății, este mult mai preferabil ca mașina umană să se oprească brutal decît să se deterioreze progresiv" - spunea Jacques Attali, consilier privat al lui Mitterand. In jurul acestei idei se invarte povestea, de-abia am inceput-o si pare promitatoare.

In schimb, am o lista cu mai multe carti citite si interesante. Daca va intereseaza, pot face un scurt review.

Spor
La Marzocco Linea PB, Mazzer Vulcano, Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Wilfa Svart
 
Reply
#10
Quote:In schimb, am o lista cu mai multe carti citite si interesante. Daca va intereseaza, pot face un scurt review.

De aceea exista acest topic!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
(01-04-2013, 15:08)petrisor Wrote: In schimb, am o lista cu mai multe carti citite si interesante. Daca va intereseaza, pot face un scurt review.

Chiar te rog !
 
Reply
#12
"Confesiunile " nu pot fi intelese decat de cei ce au trait acele vremuri , ei pot intelege acea lupta pentru supravietuire la care am fost supusi . Stiti ca trenurile ce plecau , exemplu, Moldova , erau supranumite ale foamei deoarece toata lumea avea saci cu paine . Imi aduc aminte , copil fiind , cum stateam la coada pentru 2kg de carne de la ora 3 dimineata la ora 5 dupa amiaza . Asta defapt descrie Florescu in carte , lupta pe care o ducea un comerciant sa aduca marfa in magazin . Trebuie sa intelegeti , aici ma adresez celor tineri , la vremea respectiva daca aveai bricheta erai smecher
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#13
(01-04-2013, 16:07)honciucmihai Wrote: la vremea respectiva daca aveai bricheta erai smecher
Ca sa confirm, inainte de 89 pe o bricheta de plastic transparent, mi-a dat barmanul in Shorley 4 beri Gambrinus la 1 litru cu posibilitatea sa o rascumpar.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
OK

1. Albastru nemarginit, aproape transparent (Almost Transparent Blue) - Ryu Murakami
Este povestea brutala a tineretii pierdute intr-un port japonez, situat aproape de o baza militara americana. Portretul unui grup de prieteni prinsi intr-un ciclu destructiv al drogurilor si sexului. Daca ati vazut filmul "Trainspotting" sau daca ati citit cartea cu acelasi titlu a lui Irvine Welsh, cartea lui Murakami este similara. Trainspotting e pe lista mea de citit.

2. Abatorul 5 (Slaugtherhouse 5) - Kurt Vonnegut
E povestea lui Billy Pilgrim, un personaj care e desprins din timpul real dupa ce a fost rapit de extraterestrii de pe planeta Trafalmadore. Billy trece simultan prin toate fazele vietii, concentrandu-se pe experienta lui (cat si a lui Vonnegut) de prizonier american de razboi, martor al bombardarii Dresdei.

3. 1984 - George Orwell
Este profetia lui Orwell asupra viitorului. O fictiune care prezinta o viziune bantuitoare si uimitoare asupra lumii. De remarcat ca aceasta carte a fost scrisa in 1948.

4. Minunata lume noua (Brave New World) - Aldous Huxley
Oarecum bazata pe aceeasi idee pe care e bazata si 1984, o lume utopica in care Controlorii Lumii au reusit sa creeze societatea ideala in laboratoare din intrega lume, unde rasa umana e adusa la perfectie prin stiinta genetica. De la clasa Alpha Plus la Epsilon-Minus Semi-Morons, omul este crescut si educat astfel incat sa fie de-a dreptul multumit cu rolul care i-a fost predestinat.

5. Traficantul de arme (The Gun Seller) - Hugh Laurie (da, personajul principal din Doctor House)
E povestea unui fost soldat din Garda Scotiana, caruia i se ofera un job de a asasina un industrialist American. El, in schimb, alege sa avertizeze viitoare victima despre acest asasinat si de aici incep multe comploturi, multe teorii conspirationale care implica agenti CIA, teroristi, traficanti de arme etc.

6. Insuportabila usuratate a fiintei (The Unbearable Lightness of Being) - Milan Kundera
O tanara este indragostita de un chirurg de succes, un tip sfasiat intre iubirea pt ea si obiceiul de a fi un afemeiat irecuperabil. Este un roman al pasiunii si al politicii, al infidelitatii si al ideilor, al comediei si al tragediei, acoperind toate aspectele existentei umane.

7. Arta de a pilota pe ploaie (The Art of Racing in the Rain) - Stein Garth
E povestea unui caine care stie ca e diferit fata de ceilalti caini. Este un filosof cu un suflet aproape uman. S-a autoeducat urmarind excesiv televizorul si ascultand cuvintele stapanului sau, Denny Swift, un pilot de curse. Prin stapanul sau, Enzo a aprofundat perspectiva conditiei umane si vede ca viata, ca si cursele de raliu, nu inseamna intotdeauna a merge cu viteza. Folosind tehnicile aplicate pe pista, se poate naviga cu succes prin incercarile vietii.
Pt cartea asta va recomand si un mic filmulet de prezentare: http://www.youtube.com/watch?v=zZ0CTcU0Fd0

8. Humble Pie - Gordon Ramsay
In aceasta autobiografie Ramsay spune adevarata poveste despre cum a ajuns sa fie cel mai celebru, dar in acelasi timp si cel mai infam "chef" din lume.
Cartea merge mana in mana cu "Playing with Fire", care e oarecum o continuare a primei si prezinta povestea calatoriei lui Gordon de la sous-chef la superstar.

9. Ultima, dar nu cea din urma: "The Little Book of Coffee" - Alain Stella
O carte despre originile si consumul cafelei in jurul lumii. Cred ca e un must have pt toti cei de pe forum Smile

To be continued ...

(01-04-2013, 16:07)honciucmihai Wrote: "Confesiunile " nu pot fi intelese decat de cei ce au trait acele vremuri , ei pot intelege acea lupta pentru supravietuire la care am fost supusi . Stiti ca trenurile ce plecau , exemplu, Moldova , erau supranumite ale foamei deoarece toata lumea avea saci cu paine . Imi aduc aminte , copil fiind , cum stateam la coada pentru 2kg de carne de la ora 3 dimineata la ora 5 dupa amiaza . Asta defapt descrie Florescu in carte , lupta pe care o ducea un comerciant sa aduca marfa in magazin . Trebuie sa intelegeti , aici ma adresez celor tineri , la vremea respectiva daca aveai bricheta erai smecher

De inteles am inteles ce am citit in primele pagini, am spus doar ca nu m-a acaparat astfel incat sa nu o mai las din mana. Am prins si eu o mica prioada din era comunista, cu statul la cozile interminabile pt portocale, cafea si ciocolata, dar poate ca eram prea mic sa-mi dau exact seama ce se intampla (sunt din '80).
O sa reiau cartea si o sa o citesc pana la capat, probabil nu am avut starea necesara care sa ma faca sa o termin Smile
Momentan am alte 49 de carti pe lista de citit Smile
La Marzocco Linea PB, Mazzer Vulcano, Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Wilfa Svart
 
Reply
#15
Alain Stella are carti minunate.
Recomand si "Mariage Freres French Tea : Three Centuries of Savoir-faire"
 
Reply
#16
O carte chiar despre cafea, foarte interesanta, inclusiv cu povestea business-ului (prajitorie + cafenele) Blue Bottle Coffee in San Francisco.
http://www.bluebottlecoffee.com/our-book...of-coffee/
http://www.youtube.com/watch?v=gFUadBsWOzk
Gaggia Classic | Ascaso i-mini
 
Reply
#17
(01-04-2013, 15:08)petrisor Wrote: Am patit la fel cu "Cartea Soaptelor" a lui Varujan Vosganian, am reusit sa parcurg doar inceputul. Inceput care este promitator, descrie atmosfera Focsaniului anilor '50 pe o straduta armeneasca, printre aburii cafelei prosapat prajite etc. Din pacate, nici cartea asta nu m-a facut sa nu o mai las din mana.
Multumesc pentru semnalul la 'Cartea Soaptelor'. Pare parte din tabloul in atmosfera caruia m-am scufundat in ultimile luni de lectura.
Acum citesc 'Dimineata pierduta' a Gabrielelei Adamesteanu, dupa ce de curind citisem 'Cronica de familie' a lui Petru Dumitriu si 'Confesiunile unui cafegiu'. In cartea dlui Florescu nu este vorba doar de depozite. Prima parte a cartii, pina la venirea comunismului, este delicioasa. Ce atmosfera, cite istorii si ce pagini de istorie din devenirea Bucurestilor!
Noi habar nu avem de romanism si de ceea ce a fost Romania, macar in utimul secol. Stim doar niste schite si caricaturi din istoria noastra. Nu avem radacini, traditie, la nivelul constiintei majoritatea sintem o cultura hidroponica.
 
Reply
#18
(01-04-2013, 16:32)petrisor Wrote: 6. Insuportabila usuratate a fiintei (The Unbearable Lightness of Being) - Milan Kundera

E bine daca te-ai apucat de Kundera sa nu-l mai lasi pana nu le termini pe toate. Mie capodopera mi s-a parut "Gluma".

Dupa ce-l termini pe Kundera, incearca-l pe David Lodge un englez fresh si savuros. La fel citeste-l tot. Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#19
(01-04-2013, 23:09)nicosia Wrote:
(01-04-2013, 15:08)petrisor Wrote: Am patit la fel cu "Cartea Soaptelor" a lui Varujan Vosganian, am reusit sa parcurg doar inceputul. Inceput care este promitator, descrie atmosfera Focsaniului anilor '50 pe o straduta armeneasca, printre aburii cafelei prosapat prajite etc. Din pacate, nici cartea asta nu m-a facut sa nu o mai las din mana.
Multumesc pentru semnalul la 'Cartea Soaptelor'. Pare parte din tabloul in atmosfera caruia m-am scufundat in ultimile luni de lectura.
Acum citesc 'Dimineata pierduta' a Gabrielelei Adamesteanu, dupa ce de curind citisem 'Cronica de familie' a lui Petru Dumitriu si 'Confesiunile unui cafegiu'. In cartea dlui Florescu nu este vorba doar de depozite. Prima parte a cartii, pina la venirea comunismului, este delicioasa. Ce atmosfera, cite istorii si ce pagini de istorie din devenirea Bucurestilor!
Noi habar nu avem de romanism si de ceea ce a fost Romania, macar in utimul secol. Stim doar niste schite si caricaturi din istoria noastra. Nu avem radacini, traditie, la nivelul constiintei majoritatea sintem o cultura hidroponica.

Ai perfecta dreptate, in privinta constiintei, e valabila si pentru acei nationalisti ferventi in ridicarea in slavi a dacilor (infocatii lui Densusianu), dar si celor care nu recunosc valorile adevarate romanesti. Mai sus @hateganul facea referire la cartea controversatului istoric Lucian Boia, dar exista o carte interesanta care merge la originea "cazului" Romania, nu pe linia istoriei ci a sociologiei. Va invit sa cititi Chintesenta Sociologiei scrisa de un socioeconomist Nicolae Grosu. Gasim in aceasta carte, multe raspunsuri la intrebarile care ne framanta, dar mai ales "de ce suntem asa cum suntem?" noi ca si indivizi, grupuri, comunitati care nu reusesc sa formeze un popor.
Isomac Venus+Cunill Tranquilo 2
 
Reply
#20
(02-04-2013, 08:58)G. Serban Wrote:
(01-04-2013, 16:32)petrisor Wrote: 6. Insuportabila usuratate a fiintei (The Unbearable Lightness of Being) - Milan Kundera

E bine daca te-ai apucat de Kundera sa nu-l mai lasi pana nu le termini pe toate. Mie capodopera mi s-a parut "Gluma".

Dupa ce-l termini pe Kundera, incearca-l pe David Lodge un englez fresh si savuros. La fel citeste-l tot. Smile

De Kundera am mai citit Identity si Ignorance. Un prieten, si el fan Kundera, mi-a sugerat sa citesc Bohumil Hrabal (in special "I Served the King of England), lui i-a placut poate chiar mai mult decat Kundera.
Am sa incerc si David Lodge, dar sunt atatea carti pe lista mea si asa de putin timp! Smile

Va invit pe Goodreads, este cea mai mare retea de socializare pentru cititori si cel mai bun site pt recomandari de carti.
La Marzocco Linea PB, Mazzer Vulcano, Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Wilfa Svart
 
Reply
#21
Alain de Botton- Eseuri de indragostiti, una din cartile care desi trateaza tema romantismului, isi pastreaza doza de realism. S-a pliat perfect pe gustul meu. E una din cartile pe care le-am imprumutat cu drag prietenelor apropiate.
 
Reply
#22
(21-09-2013, 23:36)andries.sara Wrote: Alain de Botton- Eseuri de indragostiti, una din cartile care desi trateaza tema romantismului, isi pastreaza doza de realism. S-a pliat perfect pe gustul meu. E una din cartile pe care le-am imprumutat cu drag prietenelor apropiate.

Sara, e interzis spam-ul peste tot, nu numai pe acest blog. La semnătură se pune doar aparatura de espresso
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
Am tot cautat unde sa postez si nu am gasit nimic apropiat . Cel putin mot a mot se incadreaza ... Smile
http://1x.com/photo/391442/latest:all
 
Reply
#24
Pe mine m-au prins "Confesiunile" d-lui Florescu. Am terminat cartea într-o săptămână, am citit-o cu interes. Nu e o carte de citit pe plajă, având în vedere dimensiunile ei, dar am cărat-o zilnic.
Am încercat înainte de-a citi cartea să-mi comand ceva de la dumnealui, dar mereu m-au oprit prețurile. După lectură, inevitabil cred, mi-am zis că o comandă tot fac, pentru că, deh, îți rămân în subconștient mărturisirile dumnealui și te fac curios.
Mi-am luat Allez-y! Espresso, aveam așteptări firești, însă nu eram pregătit să cad pe spate. Dimpotrivă, dar am cam căzut. Excelentă cafea, completă, cremoasă, corp, ciocolatie pentru mine, arome, retrogust. O să-mi mai iau, deși prețurile nu sunt foarte atrăgătoare. Mă mai deranjeaza puțin că nu știu ce beau, nu are nimeni pretenția rețetei exacte, dar măcar sortimentele care compun un amestec poate ar putea fi făcute publice.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#25
Acum doi ani am cumparat cele cinci volume ale lui G R.R. MARTIN,"Cantec de ghiata si foc".Initial am zis ca o s aimi ia trei luni daca imi organizez timpul .Nu a fost asa ,cartoiul m-a "organizat" el pe mine,astfel ca in 39 de zile umblam hapauc pe net sa aflu cand apare volumul 6.Grasul asta, este neindoielnic un geniu, dar este in acelasi timp si un sadic la modul cum isi devoreaza personajele si isi chinuie cititorii.Oricum ,casa,masa ,ore de munca ,ore de somn ,au devenit asa, ceva relativ,timp si spatiu la dispozitia romanului.Pacat ca atunci consumam de pe Saeco.Oricum destula cafea dar in totala neconcordanta cu valoarea scriiturii.Sunt pregatit insa de volumul 6 ,cartoi asteptat anul acesta(speram noi ,datornicii domnului Robertson datori cu ochii ,timpul si imaginatia noastra starnita de maestro),ce cred ca nu prea poate sa se "nasca"sub 1300 de pagini,fiind ca toti ceilalti frati ai lui supraponderal sau chiar obez .Si sunt pregatit sa lupt cu dihania alaturi de batrana dar destoinica GC,ranforsata acum cu PID si ceva teava de rancilio la armura,inclusiv cu o suflare de 9 bari.La asta o sa mai contribuie si ceva cafea de la conquistadori,oameni consecventi cand vine vorba de Eldo Rado literar.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#26
pentru putinii dintre voi , pasionati de fantasy , recomand The Lightbringer by Brent Weeks !

http://www.goodreads.com/series/49673-lightbringer
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#27
Parca nici nu-ti vine sa incepi o serie cand vezi ca abia in 2016 apare ultima carte Sad
Mai sunt vreo 3-4 trilogii pe care le astept si unde e aceeasi situatie.
Lelit PL81T+Niche Zero
Ex: Lelit PL62S, Mazzer Major; Gaggia Classic, Vario
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)