(23-11-2016, 11:12)renatoa Wrote: Discutabila chestia cu "de dorit" masivitatea ca sa ai inertie termica, ca sa...
De dorit este ca temperatura la dus sa fie constanta pe toata durata extractiei,
Desigur, orice este discutabil pe lumea asta, cu atat mai mult perceptia noastra asupra a ceea ce ne inconjoara...
La fel de discutabila este si asertiunea de mai sus, privind temperatura constanta la dus... Nu sunt in masura sa o contest, si nici nu imi doresc sa conving pe cineva, pentru ca nu detin adevarul absolut si fiecare este indreptatit sa aiba o parere; dar totusi pare sa contrazica numeroase opinii, bine articulate de altfel, la care s-a ajuns prin incercare si eroare si nu inteleg pe ce anume se bazeaza. Nu stiu daca reducerea la absolut, universal valabil, se poate face si daca ajuta la ceva. Adica, mai de dorit ar fi in extractie un anume profil termic, cu un trend descrescator si, foarte important, mereu acelasi, adica stabil - apanaj al masinilor cu levier, dar si al celor ezoterice - , sau, variabil, dar controlat; decat un profil termic plat, o linie dreapta. Este, cred eu, in stransa legatura cu solubilitatea elementelor: acizi, zaharuri, carameluri, gudroane, alcaloizi, etc. si a timing-ului de extractie a acestora. O aceeasi temperatura la finalul extractiei, cand majoritatea celor bune au fost scoase si ne apropiem de cele rele, nu stiu daca e de dorit. Ok, putem lichida extractia aici, dar s-ar putea inca sa nu avem echilibrul dorit.
Fenomenele termice din grupul de extractie si , mai ales, cele din puc nu pot fi simplificate chiar asa, dupa voia noastra. O constanta de livrare a temperaturii nu duce in mod necesar la o constanta a temperaturii de extractie. Rezultanta termica este data de mai multe elemente, printre care covarsitor mi se pare aportul sau fluxul termic dinspre boiler, puternic influentat de debit, debit ce la randu-i este o tinta mobila. Pe masura ce pucul este usurat de solubile, isi reduce rezistenta hidraulica, lucru ce duce la o crestere a debitului la masinile traditionale cu pompa. Cresterea debitului se traduce printr-un aport mai mare de energie termica. Importanta este si temperatura cedata de grup catre exterior, amestecul de apa calda/rece la nivelul tubulaturii termosifonului, cedarea termica pe calea de la boiler la grup, lungimea injectorului din HX, daca e HX, restrictoarele de debit, s.a.m.d.
Italienii cand au proiectat grupurile nu au urmarit inertarea termica, ci o anume stabilitate sau, cu alte cuvinte, o predictibilitate termica a extractiilor si nu cred ca rodul experientei acumulate in aproape un secol poate fi ridiculizat cu o insailare de PID-uri, termocuple, pompe, tablete si fundite. Grupul are un puternic rol mediator; netezind extremele normalizeaza extractiile si unul masiv, bine conceput, face asta in mod nativ, pasiv, fara electronica. Cele foarte fin acordate cu boilerul fac extractiile, dintr-o perspectiva termica, fool proof. Este interesanta si notabila recrudescenta pentru profilarea termica, care este totusi o abatere mare fata de profilul liniar...Se pleaca de la o anumita premisa, cum ca fiecare cafea este ceva ce trebuie abordat in mod particular, neexistand o reteta/tehnica unica, dogmatica sau absoluta. Ceea ce face bine la una, poate strica la alta.
Desigur, si cele scrise de mine mai sus sunt la fel de discutabile si , probabil, departe de adevar, orice ar insemna asta...