• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Care HX dintre cele doua variante SH ?

#1
Cum sunt hotarat pt un upgrade la hx si dimineata eram sigur pt Oscar Nuova Simonelli  acum l-am gasit si pe asta Vibiemme . Deci care dintre astea 2 ???? [Image: sad.gif]
Oscar Nuova Simonelli  ,  211 euro cu transport inclus la adressa in Uk
Vibiemme Domobar gold , 200 euro cu transport inclus la adresa in Italia
[Image: p35wVp2.jpg][Image: r2Yzrmg.jpg]
 
Reply
#2
Vibiemme nu este Hx.
 HX,Mazzer,Gaggia open boiler.
 
Reply
#3
Hhanu m-ai salvat de la o mare prostie ! Multumesc din suflet si raman dator . Deci merg pe Oscar.
 
Reply
#4
Merita trecerea de la Gaggia Classic la Vibiemme Domobar?

https://www.olx.ro/oferta/expresor-cafea...0c3ac6451e

Pe classic am PID.
Slayer 1 Grp, Monolith Titan Grinder, Cafea prajita acasa, fara zahar.
 
Reply
#5
Vibiemme acela pare modelul Piccolo. Adică SBDU de 750ml. Cam ca Bezzera unica. Cu avantajele stabilitatii termice oferite de E61 si reechilibrarea mai greoaie dupa utilizare abur.
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini
 
Reply
#6
Deci nu fac mare branza.

Aspecte care conteaza pt mine:

GC e SBDU cu boiler de 100ml, neizolat, imi scade foarte putin temperatura la o extractie deci nu merita investit in aceasta privinta, te limiteaza enorm marimea boilerului, insa pt un home user pt o cafea dimineata e bun, daca mai pui si problema frotarii laptelui aici incepe sa scartaie.

Fac 1 maxim 2 cafele pe zi, duble, una din ele cu lapte - latte.

Foarte rar mai vin prieteni pe la noi si vor cafea, si atunci fac mai multe cafele si boiler de 100ml al aparatului este minuscul. Din cauza asta iau in considerare un upgrade.

Parerea mea, ca ar trebui sa fac trecerea la un HX sau DB cu E61 cu boiler de minim 750 ml, daca nu mai mare.
Pentru ca sunt o persoana mai ciudata, desi am posibilitatea chiar azi sa iau un Brewtus nou, nu am sa o fac fiindca nu-si justifica investitia, asa ca imi orientez atentia spre aparate SH (am dezvoltat o afinitate pt espressoarele cu levier).

Ce aparat SH imi permit intr-un buget restrans de 2000-2500ron? doar aparatul, daca nu are pid nu e o pb pot sa-i montez ulterior. Sa nu aiba boiler imens pt ca se incalzeste greu, iar pt o singura cafea dimineata ar fi aiurea sa-l incalzesti 30 minute.
Slayer 1 Grp, Monolith Titan Grinder, Cafea prajita acasa, fara zahar.
 
Reply
#7
Exact aceeasi idee de upgrade o am si eu . De accea am luat Oscarul. Dar legat de încălzirea aparatului, cam toate au nevoie de minim 15-20 min . Eu si la Lelitul meu folosesc timpul ăsta .
 
Reply
#8
15-20 minute este rezonabil, si al meu statea cel putin 15 minute la incalzit. 30 de minute minim este mult pt mine, e vorba de 1 singura cafea, care nu e nici macar zilnica.
Slayer 1 Grp, Monolith Titan Grinder, Cafea prajita acasa, fara zahar.
 
Reply
#9
(22-11-2016, 12:42)deenman Wrote: Parerea mea, ca ar trebui sa fac trecerea la un HX sau DB cu E61 cu boiler de minim 750 ml, daca nu mai mare.
Pentru ca sunt o persoana mai ciudata, desi am posibilitatea chiar azi sa iau un Brewtus nou, nu am sa o fac fiindca nu-si justifica investitia, asa ca imi orientez atentia spre aparate SH (am dezvoltat o afinitate pt espressoarele cu levier).

Ce aparat SH imi permit intr-un buget restrans de 2000-2500ron? doar aparatul, daca nu are pid nu e o pb pot sa-i montez ulterior. Sa nu aiba boiler imens pt ca se incalzeste greu, iar pt o singura cafea dimineata ar fi aiurea sa-l incalzesti 30 minute.

Nu inteleg ceva: daca ai banii pentru un Brewtus nou, de ce te orientezi catre second-hand? Crezi ca faci economie? Linistesti constiinta? Sau iti place sa joci la loz in plic/ russian roulette ? Smile 

Am cumparat un SH cu bani buni, zice-se, si am ajuns sa bag inca o data banii in restaurare, ca sa il aduc la linia de plutire si cam atat... Sunt numeroase aspecte problematice intr-un SH, nu este vorba doar de boiler si un grup. Exista o gramada de tubulaturi, fitting-uri, cablaje, etc. Maruntisuri nu intotdeauna facil de procurat, deci scumpe intr-un final: costuri in bani si timp. Apoi mai sunt si componene ce cantaresc greu la buzunar, cum ar fi o pompa rotativa sau un brain-box Gicar, de ex.

Cat priveste partea cu durata mare de incalzire a boilerului, este o problema falsa! Nu boilerul ajunge greu la temperatura, ci grupul (!). La Strega boiler-ul de 2l ajunge la presiune de Pstat in aprox.10 min, insa masina este gata, pentru un prim shot decent, undeva pe la 40 de minute. Cam aceasta ar fi durata medie de incalzire a grupului. Si totusi, nici macar dupa 40 de minute nu se poate spune ca masina este la echilibru termic. Mai este si apa din rezervor, cu a sa inertie si incalzire lenta (prin conductie si convectie). Cam aceiasi timpi medii i-am constatat si pe Sanremo cu E61.

Indiferent ca vorbim de incalzire prin termosifon, rezistente electrice sau de o anume arhitectura (HX, DB / E61, CMA, grupuri particularizate, etc. ); masivitatea grupurilor - lucru de dorit - , cu a lor inertie termica, dicteaza, de fapt, timpul de asteptare pana la primul shot. Acest prim shot, daca este si singurul, atunci cu atat mai mult as fi atent ca lucrurile sa fie bine aliniate. Chiar si la SBDU, a la Lelit, e nevoie de un anume timp pentru incalzirea portafiltrului...Ok, unele masini probabil ca o fac mai rapid (grup saturat , etc.), dar principiul ramane valabil, IMO. O priza programabila nu cred ca este o cheltuiala ce sa goleasca buzunarul unui espressoman si va face putin relevanta diferenta intre 30 si 60 min, sau mai mult...
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#10
Discutabila chestia cu "de dorit" masivitatea ca sa ai inertie termica, ca sa...

De dorit este ca temperatura la dus sa fie constanta pe toata durata extractiei, si asta ar trebui sa se poata face si prin alte metode, cum ar fi un mic instant montat chiar in dus, inclusiv termocupla aferenta.
250W sunt suficienti ca sa cresti temperatura a 60 ml apa cu 1 grad pe secunda.
 
Reply
#11
Salut, sunt nou pe aici, in sensul ca am tot citit dar pt prima data va scriu.
Imi caut un espressor si oscilam intre Lelit PL41TEM si noul PL81T.
Am vazut si eu varianta mentionata mai sus, Vibiemme Piccolo.
https://www.olx.ro/oferta/expresor-cafea...0c3ac6451e

Comparativ cu Lelit-ul, isi face banii ? Se poate face vreun upgrade la el ?


Merci.

PS: ar trebui sa deschid un thread nou cu subiectul in cauza ?
 
Reply
#12
Pai upgrade inseamna sa ii punem un PID si eventual sa izolezi boilerul, daca nu-i izolat, in rest cam nu ai ce upgrade sa-i faci
Insa probabil ca are nevoie de o revizie, trebuie testat inainte de al lua, poate ne ajuta baietii din Oradea si eu l-am zarit chiar in ziua cand a a aparut insa abia acum m-am gandit la colegii din apropiere.
Now: Lelit PL41TEM la 9 bari, sita dus IMS, sita Ascaso Precision Filter, Kinu M47, tamper Lelit, pithere
History: Saeco Poemia HD8423, Prolex Mini, Tamper Cafes Richard
 
Reply
#13
(23-11-2016, 11:12)renatoa Wrote: Discutabila chestia cu "de dorit" masivitatea ca sa ai inertie termica, ca sa...

De dorit este ca temperatura la dus sa fie constanta pe toata durata extractiei, 

Desigur, orice este discutabil pe lumea asta, cu atat mai mult perceptia noastra asupra a ceea ce ne inconjoara...

La fel de discutabila este si asertiunea de mai sus, privind temperatura constanta la dus... Nu sunt in masura sa o contest, si nici nu imi doresc sa conving pe cineva, pentru ca nu detin adevarul absolut si fiecare este indreptatit sa aiba o parere; dar totusi pare sa contrazica numeroase opinii, bine articulate de altfel, la care s-a ajuns prin incercare si eroare si nu inteleg pe ce anume se bazeaza. Nu stiu daca reducerea la absolut, universal valabil, se poate face si daca ajuta la ceva. Adica, mai de dorit ar fi in extractie un anume profil termic, cu un trend descrescator si, foarte important, mereu acelasi, adica stabil - apanaj al masinilor cu levier, dar si al celor ezoterice - , sau, variabil, dar controlat; decat un profil termic plat, o linie dreapta. Este, cred eu, in stransa legatura cu solubilitatea elementelor: acizi, zaharuri, carameluri, gudroane, alcaloizi, etc. si a timing-ului de extractie a acestora. O aceeasi temperatura la finalul extractiei, cand majoritatea celor bune au fost scoase si ne apropiem de cele rele, nu stiu daca e de dorit. Ok, putem lichida extractia aici, dar s-ar putea inca sa nu avem echilibrul dorit.

Fenomenele termice din grupul de extractie si , mai ales, cele din puc nu pot fi simplificate chiar asa, dupa voia noastra. O constanta de livrare a temperaturii nu duce in mod necesar la o constanta a temperaturii de extractie. Rezultanta termica este data de mai multe elemente, printre care covarsitor mi se pare aportul sau fluxul termic dinspre boiler, puternic influentat de debit, debit ce la randu-i este o tinta mobila. Pe masura ce pucul este usurat de solubile, isi reduce rezistenta hidraulica, lucru ce duce la o crestere a debitului la masinile traditionale cu pompa. Cresterea debitului se traduce printr-un aport mai mare de energie termica. Importanta este si temperatura cedata de grup catre exterior, amestecul de apa calda/rece la nivelul tubulaturii termosifonului, cedarea termica pe calea de la boiler la grup, lungimea injectorului din HX, daca e HX, restrictoarele de debit, s.a.m.d.

Italienii cand au proiectat grupurile nu au urmarit inertarea termica, ci o anume stabilitate sau, cu alte cuvinte, o predictibilitate termica a extractiilor si nu cred ca rodul experientei acumulate in aproape un secol poate fi ridiculizat cu o insailare de PID-uri, termocuple, pompe, tablete si fundite. Grupul are un puternic rol mediator; netezind extremele normalizeaza extractiile si unul masiv, bine conceput, face asta in mod nativ, pasiv, fara electronica. Cele foarte fin acordate cu boilerul fac extractiile, dintr-o perspectiva termica, fool proof. Este interesanta si notabila recrudescenta pentru profilarea termica, care este totusi o abatere mare fata de profilul liniar...Se pleaca de la o anumita premisa, cum ca fiecare cafea este ceva ce trebuie abordat in mod particular, neexistand o reteta/tehnica unica, dogmatica sau absoluta. Ceea ce face bine la una, poate strica la alta.

Desigur, si cele scrise de mine mai sus sunt la fel de discutabile si , probabil, departe de adevar, orice ar insemna asta...
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#14
(23-11-2016, 16:00)Macrici Wrote: Pai upgrade inseamna sa ii punem un PID si eventual sa izolezi boilerul, daca nu-i izolat, in rest cam nu ai ce upgrade sa-i faci
Insa probabil ca are nevoie de o revizie, trebuie testat inainte de al lua, poate ne ajuta baietii din Oradea si eu l-am zarit chiar in ziua cand a a aparut insa abia acum m-am gandit la colegii din apropiere.

De asta intrebam, pt ca nu stiu cat e de usor sa ii pui un PID modelului asta. Sau ar fi o varianta mai simpla (si poate mai ok) un termometru "Eric's" ?

Gata, e inactiv anuntul. Thanks anyway !
Dar asa, pt regrete, merita sau nu mai mult Vibiemme-ul decat un PL41TEM ?
 
Reply
#15
Pt concluderea topicului am luat Oscarul . Dar ar fi interesant in sfaturi la cumpărare un topic : masina noua vs sh .
 
Reply
#16
(23-11-2016, 18:03)oktav Wrote: Gata, e inactiv anuntul. Thanks anyway !
Dar asa, pt regrete, merita sau nu mai mult Vibiemme-ul decat un PL41TEM ?

Eu iti zic asa.
Iei Lelit iar după o sa vrei grup E61.
Vibiemme Domobar Levetta (Piccolo) + IMS Competition E61 200IM + IMS 17g B70 Competition + PID REX C100. Rasnita manuala Kinu M38. Tamper Etolia Competition 58,5 mm.
 
Reply
#17
Si eu sunt in dilema upgrade ului si pe masura ce citesc tot la un dual boiler ajung si de rasnita nu mai zic
Pe hartie sunt multe de luat in calcul ..
-sa treci de la un sbdu la altul cu pid .. parca nu e mare diferenta plus ca poti sa montezi pid si pe propriu sbdu;
-sa treci de la un sbdu la un HX macar ...dar HX ul cica nu prea e recomandat pentru incepatori;

Si ajungi tot la dual boiler, care daca nu esti experimentat, nu poti sa il iei SH pentru ca nu stii de ce probleme te lovesti 
iar sa il iei nou te lovesti de un pret mare care nu stii daca se justifica mai ales daca inca nu ti a intrat pasiunea atat de tare in sange sau daca ai si alte pasiuni mai costisitoare(trabucuri,masini off-road etc.)
Gaggia Classic (PID +9bar set by Nickso) 2013| PF Naked | IMS basket | Kinu M47 | Tamper Motta |  to be continued
 
Reply
#18
Incercati sa nu amestecati subiecte in alte subiecte. Suna ca si cum timpul petrecut de colegul @adi84_g pentru a scrie aceste sinteze foarte bune, ar fi de prisos. Deci nu e nicio problema sa cereti un sfat, de aceea e forum si va asteptam cu mare placere in dezbatere, dar hai sa deschidem un topic separat sau sa ne racordam la unul existent dar apropiat ca si continut de dorinta noastra.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
@Lyvyoo: cele scrise de adi84_g sunt cu adevarat remarcabile (!), dar e oare o solutie faramitarea in continuare a topicelor pentru a le incadra corect si rigid intr-o clasificare? care, in momentele critice, cand cauti, nu-ti foloseste la nimic practic; cel putin mie ;(

nu pot recomanda o solutie care sa-mi para macar mie buna, pentru ca dintru inceput structura forumului mi se pare prea stufoasa si, inevitabil redondanta si neacoperitoare;
cu cat un titlu de categorie e mai punctual, cu atat raman mai multe goluri intre categorii...
cred ca un numar minim de subforumuri, in care sa se ingramadeasca topicurile si in cadrul lor discutiile, asa cum se nimeresc ele, ar fi mai natural;
cati mergem la o intalnire cu prietenii, pentru o discutie tematica [Image: smile.gif] ca o sezatoare de poezie, pe scena caminului cultural...
sau cati din cei ce cauta sfaturi de cumparare au epuizat macar un thread din forum cu aceeasi tematica etc.
mie imi pare ca thread-urile cele mai interesante s-au luminat cu subiecte care nu aveau nimic de-a face cu titlul lor...

ca sunt putini care profita din asta, e adevarat, dar cat de multi dintre cei ce beau cafea, o beau proaspat prajita? [Image: smile.gif]
 

inca ceva...

pana la urma e suficient sa stai la potecuta si sa capturezi toate mesajele, eventual sa incerci repede sa mai bagi cate unul de-al tau...
se spune ca dau mereu un caracter teoretic informtiilor ce le postez, ceea ce e oricum departe de intentiile mele!
mai mult, cred ca forumul este viu prin caracterul practic, experimental si senzorial al informatiilor si desigur, printr-o tesatura de netiquette care ar trebui sa le sustina pe toate...

datul cu parerea prin analogii superficiale, speculate teoretic, ajunge - mai ales prin insistenta - chiar ridicol uneori, si-mi pare rau, nici in acest topic nu avem exceptii;
exista intotdeauna un risc in a folosi parerile altuia inainte de a avea propria parere la care trebuie sa fi ajuns cu destul discernamant!
parerile fiecaruia sunt de respectat, dar devin riscante, as zice nocive, daca se folosesc pentru a fi impuse celorlalti;
cei ce fac asta - daca o fac fara sa-si asume vreo responsabilitate, doar ca sa provoace - se numesc prin alte parti trolls...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)