Deoarece nu mi.a iesit crema de lapte, nu am mai incercat sa fac latte art si m.am orientat catre un layered latte..sau cappuccino sau...cum s.o numi, ca inca nu mi.e clar
Nu am pus clip ca nu am filmat, dar poza am zis sa o share-uiesc, pentru inspiratie
Oricum, mi.a iesit ceva de genul:
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
Am o nedumerire cu privire la diferența între cappuccino si latte. Am găsit in unele locuri ca pentru cappuccino sunt necesare părți egale de espresso, crema de lapte si spuma de lapte, pe când pentru latte o parte espresso, 5 părți crema.
Flat white e tot cu single.....si cappuccino asemenea. Stim cu totii ca un espresso are 30ml si in toate infograficele apare retea dev cappuccino cu espresso 1/3 din bautura adica 60ml. In realitate ceasca de cappuccino ar trebui sa aiba 120ml din care 30 ml espresso si 60ml lapte frotat care dublat in volum ocupa 120ml. Parerea mea. Flat white se face prin baruri in cesti de 150ml cu mai mult lapte. La WBC crema de lapte din ceasca trebuie sa aiba minim 1cm grosime sub care este laptele amestecat cu cafea iar in regulamentul WBC un espresso are 30ml +-5ml. In concluzie e gresit sa spunem 60ml espresso, 60ml lapte frotat (crema) si 60 ml spuma de lapte iar daca am folosi regul de 1/3 a fiecarei componente am ajungev la doar 130ml. Tot in regulamentul WBC scrie ca ceasca dev cappuccino poate fi umpluta pana la 5mm de buza cestii pt a fi considerat un cappuccino corect nu un underpour si atunci putem avea o cantitate intre 130 si 150ml in ceasca.
Asteptam si parerea unui barista profesionist.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Din ce am discutat cu cativa baristi, la flat white froteaza diferit laptele fata de cappuccino, pt flat white frotand astfel incat sa ovtina mai multa crema si mai putin lapte in pitcher.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
In cafenelele care se respecta, cred ca se foloseste double espresso ca baza. De exemplu la Guido am baut intotdeauna un capuccino sau un flat, cu un doppio din 20g de cafea la baza. Probabil si la Origo se intampla la fel.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Din cate imi aduc aminte, la Origo, flat white costa cat un cappuccino + 1 leu. Diferenta de pret cred ca e doar pebtru mai mult lapte pt ca folosesc cesti mai mari decat la cappuccino.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II