(26-12-2015, 16:22)RaduCarutasu Wrote: Dpmdv , in curtea lui fiecare face ce doreste .
La fel si cu cafeua , fiecare si-o prepara cum ii place .
...
foarte adevarat, doar ca aici lucrurile se complica si mai mult pentru ca in lumea espresso sunt multe notiuni intelese diferit de pasionatii de espresso; nu ma refer la cele intretinute in ignoranta;
adica, fiecare intelege ce doreste, ori asta dizolva practic orice tendinta de 'agregare' comunitara - limbaj comun si intelegere...
aceasta delimitare
normale - ristretto - lungo, mi se pare cel mai bine definita, nu neaparat conform standardelor italiene, ci, raportata la
- rata de extractie (
brewing ratio),
- tarie (
TDS),
- solubilitate,
- debit;
rata de extractie delimiteaza:
normale - in jur de 50% (40%-60%) - adica greutate dubla in ceasca fata de macinatura uscata,
ristretto - in jur de 100% (60%-140%) - adica greutate in ceasca la fel ca si a macinaturii uscate,
lungo - in jur de 33% (27%-40%) - adica - greutate tripla in ceasca fata de macinatura uscata;
pentru un randament de extractie (
extraction yield) bun (18-21%),
un
normale are in jur de 10% tarie (TDS), in timp ce
ristretto urca spre 12-13, iar
lungo coboara la 5%-7% TDS;
daca adaugam la cele de mai sus si
debitul (sau durata), adica dinamica extractiei, avem o descriere cantitativa suficient de clara (pentru cei cu refractometre etc.
cum eu consider
debitul ca un parametru primar in extractie,
cand lucram cu masina cu grup E61, practicam cca. 27-30 sec durata totala extractie pentru shoturi normale,
ceva mai mult pentru ristretto-uri si
ceva mai scurt, pentru lungo;
asta, pentru ca un lungo (nu prea practicam, decat din gresala) insemna un debit mai mare (nu atat o doza mai mica, ci o macinatura mai spre grosier);
merita mentionat ca la masinile cu levier, 'regulile' de durata nu sunt valabile;
dizolvarea aceea a fractiunilor greu solubile si neplacute la gust cand extractia e impinsa prea mult in timp, are loc la presiunea constanta de extractie de 9-12 bar;
de aceea toate profilele de presiune, acolo unde se practica, modeleaza finalul extractiilor cu levier, la presiune (si temperatura) scazuta!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)