Am palavragit atata si atata amar de vreme pe topicul de pe Softpedia, dar nu i-a iesit nimanui din tastatura, porumbelul acesta:
Un mod atat de simplu si eficient de a vedea mai rapid cate grame rasnesti, incat 50-100E in plus pentru noul Vario W (cu cantar incorporat) chiar nu isi au rostul!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Totusi, o metoda pe care n-o poti face in mod uzual. (sa scoti filtrul, sa-l pui la loc etc.)
In timp experienta (pe care eu evident eu nu o am inca) ar trebui sa bata aceste sisteme de masurat/cantarit. Poti "calibrara" macinatura si cantitatea ei in acest fel pentru un anumit sortiment de cafea si totul este ok. Dupa cateva zile (si cateva espresso baute) incerci inevitabil sa imbunatatesti gustul si sa duci rasnirea fin mai sus sau mai jos. (sau vreau un ristretto mai concentrat/intens) Dar aceasta schimbare a gradului de macinare schimba cantitatea de cafea care curge in sita din portafiltru. In plus chiar daca tamparea se face cu aceeasi forta, o macinatura mai fina se preseaza altfel in sita decat una mai mare. Si astfel toate reglajele initiale se dau peste cap (iar scoti sita din portafiltru, cantarul, paharul taiat de plastic etc?). Din punctul meu de vedere, experienta, mana, ochiul si gustul celui care face cafeaua e mult peste toate metodele tehnice/automate/improvizate de a extrage un espresso gustos. (evident cu o cafea buna & proaspata si un espressor care functioneaza in parametri necesari - presiune, temperatura)
Acea sita in care se cantareste nu trebuie neaparat sa intre inapoi in portafiltru. Mai ales la noi cei cu Bezzera in care sita VST ridgeless intra la fix. Poate fi o a doua sita in care se rasneste, rasturnandu-se apoi continutul in portafiltrul de lucru.
Sincer, nici eu nu mai cantaresc de un an. Mai ales ca Vario este foarte precisa. Imi dau seama pur si simplu din ochi daca am pus prea mult sau prea putin. Dar pentru exactitati, atunci cand schimbi cafeaua si vrei sa vezi la cate grame se comporta cel mai bine noul sortiment, metoda din clip e foarte ok.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
eu puneam o inaltare din ceva usor (poliestiren sa zicem) sa macine direct in sita, sa nu mai am de transferat din pahar in sita. oricum ideia-i simpatica.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
06-06-2012, 11:32 (This post was last modified: 06-06-2012, 11:37 by pcmarius.)
Nu este mai simplu sa ai o "lingura"de 7-14-20 grame de cafea boabe? o torni in rasnita si cand e gata ai ~ cantitatea de cafea dorita. Eu asa fac, am o lingura de 7g-8g de cafea boabe dupa rasnire am fix 7-7,5g verificat cu cantar digital( de calitate si scump .