• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cantarire odata cu macinarea

#1
Am palavragit atata si atata amar de vreme pe topicul de pe Softpedia, dar nu i-a iesit nimanui din tastatura, porumbelul acesta:


Un mod atat de simplu si eficient de a vedea mai rapid cate grame rasnesti, incat 50-100E in plus pentru noul Vario W (cu cantar incorporat) chiar nu isi au rostul!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Totusi, o metoda pe care n-o poti face in mod uzual. (sa scoti filtrul, sa-l pui la loc etc.)

In timp experienta (pe care eu evident eu nu o am inca) ar trebui sa bata aceste sisteme de masurat/cantarit. Poti "calibrara" macinatura si cantitatea ei in acest fel pentru un anumit sortiment de cafea si totul este ok. Dupa cateva zile (si cateva espresso baute) incerci inevitabil sa imbunatatesti gustul si sa duci rasnirea fin mai sus sau mai jos. (sau vreau un ristretto mai concentrat/intens) Dar aceasta schimbare a gradului de macinare schimba cantitatea de cafea care curge in sita din portafiltru. In plus chiar daca tamparea se face cu aceeasi forta, o macinatura mai fina se preseaza altfel in sita decat una mai mare. Si astfel toate reglajele initiale se dau peste cap (iar scoti sita din portafiltru, cantarul, paharul taiat de plastic etc?). Din punctul meu de vedere, experienta, mana, ochiul si gustul celui care face cafeaua e mult peste toate metodele tehnice/automate/improvizate de a extrage un espresso gustos. (evident cu o cafea buna & proaspata si un espressor care functioneaza in parametri necesari - presiune, temperatura)
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
Acea sita in care se cantareste nu trebuie neaparat sa intre inapoi in portafiltru. Mai ales la noi cei cu Bezzera in care sita VST ridgeless intra la fix. Poate fi o a doua sita in care se rasneste, rasturnandu-se apoi continutul in portafiltrul de lucru.

Sincer, nici eu nu mai cantaresc de un an. Mai ales ca Vario este foarte precisa. Imi dau seama pur si simplu din ochi daca am pus prea mult sau prea putin. Dar pentru exactitati, atunci cand schimbi cafeaua si vrei sa vezi la cate grame se comporta cel mai bine noul sortiment, metoda din clip e foarte ok.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
eu puneam o inaltare din ceva usor (poliestiren sa zicem) sa macine direct in sita, sa nu mai am de transferat din pahar in sita. oricum ideia-i simpatica.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#5
...pai nu cred sa aiba fund acel pahar, ca sa mai trebuiasca mutat apoi in sita.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
dap. ai dreptate. n-am observat.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#7
Nu este mai simplu sa ai o "lingura"de 7-14-20 grame de cafea boabe? o torni in rasnita si cand e gata ai ~ cantitatea de cafea dorita. Eu asa fac, am o lingura de 7g-8g de cafea boabe dupa rasnire am fix 7-7,5g verificat cu cantar digital( de calitate si scump Smile .

http://www.coffeehit.co.uk/coffee-measur...on-7g/p143
http://www.espresso-products.co.uk/7g-me...-174-p.asp

sau va cumparati o cutie de cereale/lapte praf de bebe Smile unde gasiti inclus o lingura de 7g sau mai mult.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#8
Asta doar daca ai o rasnita care nu retine cafeaua prin interior, cum e Vario de exemplu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
La majoritatea rasnitelor ramane umpic pe gura de iesire dar ai aplic ""una dupa cap"" sau cu o pensula mica si cade toata cafeaua pana la 7-8 g Tongue.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)