• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cantarire cafea pt espresso

#1
Pana sa fac rost de cantar, am folosit regulile generale pana am obtinut un espresso care imi place mult. Astfel, am rasnit cafeaua (indiferent ca este vorba de sita simpla sau dubla) pana ce, DUPA tamp, cafeaua ajungea putin sub semnul din interiorul sitei si m-am uitat cum iese cafeaua prin portafiltrul fara fund (pana la ”blonzire”), fara sa cantaresc si fara sa masor exact timpul dintre momentul in care incepe sa curga cafea si momentul ”blonzirii”.
Am primit cantarul si iata cum am descoperit ca nu prea se potrivesc datele.
Sunt cateva lucruri pe care inca nu le inteleg.
Nu inteleg, de exemplu, cantitatile specificate pentru site (7, respectiv 15 g) ? Chiar se poate prepara un espresso din 7 g ? Daca in sita simpla rasnesc doar 7 g cafea (cantarire dupa rasnire), in mod clar cafeaua nu ajunge nici pana la jumatate fata de semnul din interiorul sitei si nu obtin decat o ”zeama lunga”. La fel se intampla si pentru sita dubla daca as rasni doar 15 g cafea. Cantitatea care ar umple pana la semn sita mica este de aprox 12 g iar pe cea dubla aprox 24 g dar de la cam 22 g pucul incepe sa fie amprentat. La ce folosesc atunci reperele din interior ? Am vazut pe net, totusi, ca majoritatea folosesc 14-16 g cafea pentru single shot, altii 18-20 g.
Cantarind am aflat ca, in cazul espresso-ului care imi place, rasnind aprox 20 g cafea obtin un espresso de aprox 31,7 g (63%) in aprox 22 mL. Am observat ca ”blonzirea” apare, in acest caz, dupa aprox 25 secunde de la pornirea procesului, ajungand astfel la concluzia ca brew time include intervalul de preinfuzie (deci timpul se masoara de la actionarea manetei chiar daca espresso incepe sa iasa din portafiltru, de obicei, dupa cam 5-7 secunde). Nu stiu cum sa interpretez aceste date: conform cantitatii rasnite si raportului de brew (63%) ar fi vorba de un espresso ristretto triplu low-medium (?) dar volumul (22 mL) este specific unui ristretto simplu (am cumparat un pahar de testare cu repere). Ce sa inteleg ?
Sunt din nou recunoscator pentru sfatul de a cumpara un tamper dinamometric fara care as mai introduce o variabila in plus in ”ecuatie”.
Mi-ar folosi foarte mult parerea celor mai experimentati decat mine pentru a putea intelege cele expuse mai sus, deci cantarirea in vederea prepararii espresso.
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#2
1. paharul ala gradat nu te ajuta cu nimic, foloseste in continuare doar catarul pentru greutate.
2. semnul ala de fapt are rol decorativ. te ajuta pe tine sa vezi cat de drept tampezi si tine filtrul intr-o pozitie fixa. cand ai cumparat sitele nu aveai si optiunea de ridgeless? in acel caz, nu mai aveai niciun semn pe filtru.
3. vst-urile au peretii drepti in comparatie cu filtrele cu care vin masinile in mod uzual. cu acelea de single, iese o licoare un pic mai concentrata decat zeama lunge ce ti-a rezultat tie, dar nimic foarte spectaculos. din punctul meu de vedere poti sa o vinzi linistit pe cea de 7gr si sa iti faci doar cu cea de 15 gr.
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#3
(13-04-2014, 17:43)cmihai Wrote: Chiar se poate prepara un espresso din 7 g ?
Da se poate. Eu beau 3-4 single-uri pe zi. Prefer sa beau mai putin dar mai des. Folosesc 7-8g de cafea si sita VST. Nu mai cantaresc demult.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#4
(13-04-2014, 23:35)Pascalau Wrote:
(13-04-2014, 17:43)cmihai Wrote: Chiar se poate prepara un espresso din 7 g ?
Da se poate. Eu beau 3-4 single-uri pe zi. Prefer sa beau mai putin dar mai des. Folosesc 7-8g de cafea si sita VST. Nu mai cantaresc demult.

Am intrebat pentru ca mie mi s-a parut o cantitate atat de mica chiar si pentru sita mica. Voi mai incerca.
Multumesc pentru raspuns.

(13-04-2014, 17:56)Ernest Valentin Wrote: 1. paharul ala gradat nu te ajuta cu nimic, foloseste in continuare doar catarul pentru greutate.
2. semnul ala de fapt are rol decorativ. te ajuta pe tine sa vezi cat de drept tampezi si tine filtrul intr-o pozitie fixa. cand ai cumparat sitele nu aveai si optiunea de ridgeless? in acel caz, nu mai aveai niciun semn pe filtru.
3. vst-urile au peretii drepti in comparatie cu filtrele cu care vin masinile in mod uzual. cu acelea de single, iese o licoare un pic mai concentrata decat zeama lunge ce ti-a rezultat tie, dar nimic foarte spectaculos. din punctul meu de vedere poti sa o vinzi linistit pe cea de 7gr si sa iti faci doar cu cea de 15 gr.
Din cate inteleg si ma raportez la alte postari, e clar ca am inclinatia de a bea un espresso mai concentrat, in cantitate mai mare. De aceea folosesc mai ales mai ales sita mare.
Probabil ca, din pozitia de incepator, semnul acela din interior imi este util pentru ca se intampla inca destul de des ca suprafata pucului sa nu fie paralela cu acel semn si, imediat, apar inegalitati la preparare (evidente cu portafiltrul fara fund).
Multumesc pentru informatii
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#5
La vst-ul de 7 gr nici nu ai de ce sa cantaresti daca ai un tamper de 40,7-40,9, este pierdere de timp.
Din punctul meu de vedere, sita de 7 grame de la vst NU are adversar, shotul are un gust si un corp deosebit si inconfundabil.
Sotia mea isi face cate doua shoturi , a renuntat chiar si la Reneka de 16g tocmai pentru ca nu a regasit acelasi gust la nicio alta sita dubla...
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#6
Ca sa punem punctul pe "i", La Marzocco si mai departe VST, sunt singurii care au adoptat pe sita de 7g acea forma tip "capsula" a fundului, bine conturata, unde cafeaua are sanse sa se compacteze corect si pucul sa reziste mai bine in fata debitului de apa:

[Image: 7_9_9ef6a428-35d8-4319-a092-c5ff0bea991f_grande.jpg]


Fata de restul sitelor unde iti si aluneca pucul la tampare daca nu esti atent (stanga sus).

[Image: 623_img_1292.jpg]

Cred ca marele secret este in aceasta forma.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Multumesc mult pentru lamuriri
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#8
Lyvyoo, care e La Marzocco dubla din poza aia? A doua din stanga randul de mijloc.
Sunt curios daca am luat ce a pretins vanzatorul...cea de 7 g e cum trebuie insa. Sau asa pare cel putin ca forma.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#9
Nu stiu, si nici nu conteaza "dubla" intre sitele normale. Daca vrei performanta mai buna VST si IMS mai nou, cu o statie intermediara aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Da, am inteles asta insa pe mine ma preocupa problema sub doua aspecte:
- nu sunt sigur ca vanzatorul mi-a vandut ce a pretins (nu e musai asta criteriul principal insa sitele presurizate de la Gaggia arata de 100 de ori mai bine decat astea - inox-ul zic)
- am ceva dubii cu gramajul pentru ca am pus si 17 g in sita dubla si la tampare cafeaua se comprima dincolo de acea linie/muchie, chestiune care ma face sa banuiesc ca tamperul meu se "opreste" in peretii sitei si nu in cafea.

In fine, e oricum aproape un subiect pt "Espresso Ratat" dar incerc sa-mi fac temele intaiConfused
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#11
Man, spune de unde le-ai cumparat, poate asa ne damseama
E normal sa iti treaca sub linie cafeaua dupa ce e tampata
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#12
M-am ferit sa indic de unde ca sa nu sune acuzator, insa tin sa precizez ca dorinta mea e doar de lamurire.
Le-am luat de aici:
http://www.caffea.ro/accesorii/sita-cafe...zocco.html
http://www.caffea.ro/accesorii/sita-cafe...zocco.html

Pe site nu scrie nimic (cod, serie, desen etc) aveau doar niste etichete lipite de vanzator ca sa le recunoasca.
Cea de 7 g e identica cu poza; pentru cea mare nu ma pot pronunta, poza de pe site e neconcludenta.

Si lasand la o parte provenienta problema cea mai mare pe care mi-o pun este daca nu cumva e o sita de 18 g sau mai mult pentru ca ma descurc mai greu cu 15-16g la tampare. Dar poate vorbesc prostii...Confused
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#13
Cred ca te asteptai sa fie La Marzocco Strada ca aici , dar nu este cazul.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
Doar sitele mai avansate au cod-serie. Eu am La Marzocco de 7g si nu e deloc stralucitoare, deci nici cea de 14g nu cred ca ar fi. Si oricum nu conteaza finisajul la nivelul acesta ieftin de site. Plus precizarea lui baloozzy de mai sus...

Mai mare de 14g nu cred ca este si n-ai cum sa afli exact. Dar daca ar fi de 15-16g ar fi mai ok decat sa fie de 12g de exemplu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Ok, am priceput. M-a ajutat si ultimul post din thread-ul despre VST.
Cat timp nu ruginesc nu-mi fac griji Smile

Am sa incerc sa dozez mai mult sa vad daca simt mai bine la tampare.
Oricum n-am reusit sa obtin decat fie o ciorba in 15 secunde fie un ristretto si nici urma de crema si cam acra..si asta la cam "un dinte" diferenta pe rasnita mea.
Cafeaua e Columbia de la Sarkis.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#16
mergi cu rasnita spre fin, pana blochezi espressorul, apoi coboara, dozand mereu la fel (15g sa zicem), pana ajungi la curgerea ideala.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Trezit azi dimineata la 6 Confused, stricat vreo 6 "sarje" din care 5 au blocat espressorul. Am mutat cate jumatate de dinte si apoi un dinte pe rasnita mea...oricum, la primele doua nu eram treaz complet asa ca nu stiu exact ce-am facut p'acolo Blush
Pe ultima am baut-o, ca terminasem cafeaua (Columbia, Sarkis) si a iesit in cam 35 sec (supraextras ? ).
Gustul a fost cel mai bun de pana acum, usor acru, consistenta ok insa nu prea multa crema.
Ce am observat eu e ca s-a blonzit cam devreme, dupa cam 10-15 secunde dar am oprit fix la 30 ml.

Apropos de dozaj, ca e subiectul discutiei totusi, e pentru prima data cand n-am mai cantarit cafeau si am pus-o la ochi insa cred destul de precis de la "sarja" la alta. Adica sita plina ochi fara sa dea pe afara. Parca si la tampare am simtit-o mai ok si tamperul nu s-a mai oprit in sita ci in cafea.

Atasez poze cu "opera" si pucul. Prima data cand nu iese malos. In fine, nu l-am gustat, in fond ma intereseaza ce e in ceasca.


Attached Files Thumbnail(s)
       
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#18
Supraextras. Incearca 25-28 de secunde. Esti pe drumul cel bun. Ideea este sa experimentezi tot felul de combinatii timpi-cantitate pana la rezultatul cel mai ok pentru tine pe respectiva cafea.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Salut!
Am recalibrat rasnita. Am cantarit 20 g. boabe, am macinat, tampat si a iesit ceva bun cu putina crema in 28-30 sec.
Fara zahar nu este nici acra , nici foarte amara.
Am citit cu atentie tot ce-i mai sus si mai incerc.
Unde pot bea un ristretto fff bun, sa am termen de comparatie?
Multumesc anticipat.Huh
Gaggia clasic, kitchenaid, lelit 58.
Cafegii din toate tarile, uniti-va!
 
Reply
#20
Guido, Origo, Coftale, Black Eye Coffee, in orice ordine vrei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Dar de ce doresti sa bei ristretto?
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#22
Mutam,
Cafeaua din 20 g. boabe atingea grupul dupa tampare. Am redus la 14 g. Este OK!. La selectia 6,5 (din 8) a rasnitei, in 25 sec. ies 110 ml. Gust placut dar banuiesc subextras. Mai reglez.
Gaggia clasic, kitchenaid, lelit 58.
Cafegii din toate tarile, uniti-va!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)