• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Campionatul de aeropress !

#1
Nu stiam ca exista asa ceva, dar sunt bucuros ca ajunge si in Romania. Cine se inscrie?  Smile

Detalii la Ernest pe blog
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Am primit de la organizator (CTS Corner - Afshin Roshanian), afisul campionatului national de Aeropress, foarte reusit dupa parerea mea. Nu stiu exact ce agentie s-a ocupat dar i-a iesit  :Smile

[Image: campionatul%20aeropress_zpsqlrab6vc.jpg]

Sa vedem ce espressomani se vor inscrie! Renatoa e primul! Smile

Cel mai probabil, subsemnatul voi fi MC Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Daca il dati un pic mai incolo, sa cada de ziua mea Tongue

Este weekendul Floriilor, nu credeti ca va avea influenta ? In sensul diminuarii audientei... Confused Huh
 
Reply
#4
Cum zicea Ernest, este chiar simultan cu regionala de la Constanta a campionatului national de barista. Mai tarziu nu se putea pt ca vin Pastile si 1Mai, apoi se apropie campionatul mondial, iar mai devreme probabil nu s-a putut. Dar daca sunt Florii inseamna ca trebuie sa petrecem nu sa stam in casa  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Sigur, let's party ! ... doar ca ma gandeam ca multi or pleca din oras, sau or avea programate petreceri de ziua lor... Huh
Eu 75% vin, dar unde ma inscriu ?
 
Reply
#6
Astept si eu detalii, regulamente...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(04-03-2016, 13:36)Lyvyoo Wrote: ...Prezentand campionatul de aeropress din aprilie, ...

Oare se mai tine... nici un detaliu pana acum, iar dupa anularea regionalelor de barista... Confused Huh
 
Reply
#8
Cu siguranță se tine si va fi un fel de festival al prăjitorilor, cu multi artizani prezenti, din toată tara. Pe măsură ce aflu detalii, voi reveni aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
In sfarsit, anuntul...

http://thecafe.ro/campionatul-national-d...isan-cafe/
 
Reply
#10
INcepe nebunia! Super!

Regulament:

Premiu pentru locul intai: O excursie la Dublin, pentru a concura în cadrul Campionatului Mondial
REGULI GENERALE
• Concurenții trebuie sa prepare cel puțin 200 ml de cafea, în vasul furnizat.
• Cafeaua măcinată și apa sunt singurele ingrediente permise pentru a fi utilizate.
• Concurentul nu poate utiliza decat un Aeropress ca modalitate de prepare a cafelei.
• Fiecare concurent are la dispozitie opt minute pentru prepararea cafelei.
• Neîndeplinirea oricăreia dintre cerințele de mai sus duce la descalificare.
• Concurenții pentru fiecare rundă din cadrul turneului vor fi alesi în mod aleatoriu si vor fi anuntati de catre organizatori inainte de inceperea competitiei.
ARBITRAREA
• Fiecare rundă este evaluata de un juriu format din trei persoane si un master. Acestia nu vor sti cafeaua carui concurent o testeaza, numele concurentilor fiind marcat in partea inferioara a cestii.
• Dupa analiza cafelelor preparate, fiecare membru al juriului va anunta care este cafeaua aleasa a fi castigatoare, dupa principiul “cafeaua care imi place cel mai mult din toate”. Anuntul va fi facut simultan de catre cei trei membri. 
• Jurizarea se face in functie de aroma, gustul placut, aciditatea echilibrata, dulceata proeminenta si corpul bun al preparatului rezultat.
• Juriul nu discuta despre cafeaua rezultata inainte de a alege castigatorul.
• După fiecare runda jurizata, MC-ul va indica bautura câștigătoare si va dezvalui numele câștigătorului.
• În cazul în care cei trei membri ai juriului aleg castigatori diferiti, masterul este cel care va decide castigatorul rundei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Interesant ca majoritatea vine cu cafeaua proprie... dar e un factor care totusi creeaza un dezechilibru cam mare in aprecieri, poate ar trebui sa fie doua probe, una din ele cu aceeasi cafea pentru toti...  Confused  Huh

De asemenea, nu se spune nimic de rasnire !
Poti veni cu rasnita ta?
Vor fi disponibile rasnite local, daca da, ce model?
Poti face rasniri de proba sa gasesti granulatia preferata ?

Nu in ultimul rand, traducerea incompleta a acestui paragraf din regulament, lasa cam mult spatiu de manevra "inovatiilor"...

"While small tweaks and hacks are permitted, the brewer used must ostensibly be a genuine Aerobie AeroPress."
"Concurentul nu poate utiliza decat un Aeropress ca modalitate de prepare a cafelei."
 
Reply
#12
O sa dau mai departe intrebarile tale.

Si eu am zis de la inceput ca ar fi fost ok sa se mearga pe cateva cafele alese dinainte si cunoscute de juriu foarte bine. Dar probabil ca dintr-un aeropress nu poti scoate atat de multe variante diferite, din aceeasi cafea, ca la espresso. Am glumit renatoa  :Smile  Cred ca "de vina" este regulamentul international.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Raspunsuri venite rapid:

Poti veni cu rasnita ta? da
Vor fi disponibile rasnite local, daca da, ce model? Da probabil EK43
Poti face rasniri de proba sa gasesti granulatia preferata ? 8 minute pentru pregatiri

alte nelamuriri se pot adresa direct organizatorului:  afshin.roshanian@artisancoffee.ro
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Bilete
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Poate ar trebui un thread pregatitor acestui concurs cu impartasiri ale celor ce folosesc aceasta metoda.Eu am gasit :

AeroPress
Ghid de preparare
AeroPress (metoda inversă)
  • Cantitate cafea: 16 g (64g cafea/l apă)Cantitate apă: 250 gMăcinare: medie (6)Temperatura apei: 85° CPreinfuzie: 30 secundeTimp total preparare: 1:30 minute
Metodă

  1. Pui filtrul de hârtie în sită și-l clătești bine cu apă fierbinte, deasupra unei căni.
    Inversezi AeroPress-ul, extragi pistonul până sub marcajul 4 și îl preîncălzești cu apă fierbinte.Macini și pui cafeaua în AeroPress.Torni 40 g apă și amesteci viguros timp de 5 secunde cu padela, preinfuzând pentru 30 de secunde.Torni și restul de 210 g apă și amesteci din nou timp de 5 secunde.La minutul 1:20, înfiletezi sita cu filtrul de hârtie și așezi o cană/carafă peste AeroPress, după care inversezi totul (cana jos).Apeși pistonul ușor, cu o presiune constantă, doar până auzi primul sunet al aerului ieșind prin sită. Acest pas ar trebui să dureze aproximativ 30 secunde.Toarnă cafeaua în cești preîncălzite, așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C și savurează.
Poți face o cantitate dublă de cafea cu aceeași pași, dar utilizând 36 g cafea la 250 g apă (72 g apă pentru preinfuzie), iar la final mai adaugi 250 g de apă fierbinte în cafeaua rezultată.



Observații

Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute – și reflectă gusturile noastre. Te încurajăm să experimentezi! Modificând câte un singur parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.
Gradul de măcinare este exprimat numeric pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă foarte fin (ibric) și 10 reprezintă foarte grosier (French Press). Această metodă de numerotare corespunde râșniței profesionale Mahlkönig VTA 6ST. 


Poate si alte pareri ar fi de folos
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#16
E deja un topic deschis pe aria de metode alternative
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Cateva raspunsuri de la organizatori, pe diverse intrebari despre concurs, pe blogul lui Ernest.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Foarte neconvingatoare raspunsurile, ca sa nu zic unele scandaloase...

" In acest moment majoritatea concurentilor vin de la prajitorii sau cafenele si nu prea exista baristi independeti in RO si de aceea am vrut sa evitam idea ca favorizam un anumit brand cafea"

Cu asemenea argumentatie vor ei sa popularizeze Aeropress ?!
Ce e acolo, peep show de baristi ?! Angry
Mi-a trecut sa mai concurez la asa ceva, o sa traduc asta si o sa o trimit la organizatorii campionatului mondial sa vada care e spiritul local.
 
Reply
#19
Probabil s-a referit la majoritatea concurentilor inscrisi. Altfel, da suntem vreo 2500 de independenti pe aici Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
@renatoa - organizatorul competitiei are dreptul de a stabili cu ce cafea se concureaza. Cum este prima editie si nimeni nu are experienta in organizarea acestui concurs, probabil s-a ales metoda cea mai usoara pentru ei. Gandeste-te ce ar fi insemnat sa se inscrie 50-70 de persoane si sa fi nevoit sa trimiti cafea tuturor. Si apoi se pune intrebarea: cata cafea primeste fiecare? Se poate cumpara mai multa? Daca da, o sa fie acelasi profil de prajire? De ce s-a ales TOCMAI acea cafea? Cine mai foloseste sau a folosit acea origine? Extrem de multe complicatii.
Sigur, se putea primi cafeaua fix inainte de a intra in concurs, dar oare ai timp in 8 minute sa le faci pe toate?
Poate la anul, in urma concluziilor din acesta editie, ce este de imbunatatit, o sa se imbunatateasca.
Sa trimitem scrisori la "aia mari" ca "uite ce se intampla in Romania" mi se pare extrem de deplasat.
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#21
Sper sa vedem multi concurenti “Home Barista” sau mai bine zis “pasionati de cafea” . Campionat Aeropress este gandita pentru asa ceva deaorece aproape oricine permite un Aeropress..
As dori sa vad un duel home barista vs barista pro!!
La formular de inscriere se poate opta pentru sponsor cafea si dupa inscriere si confirmare putem sa trimitem pachet cu cafea
Artisan Coffee | La Marzocco | GS3 | Linea Mini | Alex Duetto 3 | Ceado | Gene Cafe | Probat | Hario | Acaia | Brewista | Motta | Rhinowares | Chemex | Aeropress 
 
Reply
#22
Aeropres este un concurs fun. Fiecare poate veni cu cafeaua preferata. Ati face bine sa va inscrieti si sa va simtiti bine. Nu uitati: Aeropress nu este World Barista Championship Smile
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#23
Scuze, eu am crezut ca este o competitie, si ca orice competitie participantii concureaza in conditii egale...
Nu un motiv de petrecere, cum cauta zilnic cei care se plictisesc.

PS: nu ca nu mi-as permite sa cumpar 100g de kopi luwak pentru "concurs", dar as simti ca trisez Wink
 
Reply
#24
Si la barista sau CIGS vine fiecare cu cafeaua lui. Doar rasnita/espressorul sunt impuse...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#25
Renatoa, nu trebuie sa iti pui acum in minte sa castigi neaparat si sa gasesti orice chitibus in regulament. Cred ca participarea ar fi o experienta extraordinara pentru sine si o mare bucurie pentru noi pe forum, caci nu prea avem aeropresisti  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Poti alege cafeaua care iti place tie cum iese. Nu te gandi la kilograme de cafea pentru antrenament. Iar Kopi Luwak mie nu mi s-a parut deloc o cafea stralucita. As incerca o cafea aromata, cu corp subtil.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#27
(25-03-2016, 17:49)Lyvyoo Wrote: Renatoa, nu trebuie sa iti pui acum in minte sa castigi neaparat si sa gasesti orice chitibus in regulament. Cred ca participarea ar fi o experienta extraordinara pentru sine si o mare bucurie pentru noi pe forum, caci nu prea avem aeropresisti  Smile

Imi pare rau dar o astfel de participare ma costa cat o rasnita noua, si nu vad de ce as arunca banii pe un asa zis campionat la care ma duc fara nici o sansa, si care de fapt isi doreste sa fie o petrecere de bifat la Dublin.
Aaa... vreti un concurs de aeropresisti  ? Pai organizati unul ca atare, de pasionati care nu beau nimic altceva, si nu de profesionisti care asta fac toata ziua. As face aceasta investitie la un concurs cu sanse egale unde sa vad ca intradevar se doreste promovarea Aeropress si se puncteaza tehnica, nu boabele folosite.
Nu avea grija de prezenta si de fun, doar va participa si sufletul petrecerii...

(25-03-2016, 20:41)stefandinescu Wrote: ...As incerca o cafea aromata, cu corp subtil.

huh... asta ce vrea sa fie ?! O indicatie subtila despre preferintele juriului ?!!!
Voi mai aveti vreun gram de credibilitate ?!
 
Reply
#28
Concursul de tehnica la Aeropress fara gust...? Pai e ca nunta fara lautari!  Big Grin
Doar a Latte Art am vazut asta, insa acolo cafeaua e doar "substanta de contrast"...
Nu cred ca-ti dai seama ce se poate scoate dintr-o cafea in 2-3 incercari. Asta e ideea sa vii cu cafeaua ta, se presupune ca o stii foarte bine.

Sunt curios cum vezi asta "organizati unul ca atare, de pasionati care nu beau nimic altceva, si nu de profesionisti care asta fac toata ziua"... Exista analize care determina ca bei doar Aeropress, sau cum sa-i elimini pe cei falsi, care beau si espresso sau la ibric? Tongue
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#29
Renatoa, daca citesti regulamentul sctie ca juriul nu vede concurentii deci ai 8 minute sa faci ce si cum vrei cu aeropress, apa si cafea. Scrie in regulament ca se puncteaza cea mai atomata cafea.
Las-o mai moale cu aciditatile. Este cel putin a treia postare in care imi pari usor agitat.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#30
asta cu organizatul de concurs pentru pasionati care nu beau nimic altceva decat aeropress, si nu de profesionisti e un fel de "prieteneasca"... tocmai asta inseamna concurs, te pregatesti acasa sau unde vrei tu, rupi copaci cu tibia si asa mai departe si vii cu un preparat/mod de preparare de top si ii dai pe spate pe toti

sau nu?
LaSpaziale S9 EK, Quamar Q13E, Porlex Mini...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)