• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Cafetiere SCAA si ECBC

#1
Dupa cum spune si titlul, sunt interesat cine foloseste si ce parere are despre aceste modele aprobate de SCAA si respectiv ECBC:
http://ecbc.info/coffee-brewers-tested-a...d-by-ecbc/
http://www.scaa.org/?page=cert2

Deocamdata am pus ochiul pe Moccamaster. Ma gandesc ca ar fi util pentru situatii cand ai multi musafiri, si indeosebi persoane care nu au gustul antrenat pentru espresso (cel putin la mine asa e "mai indoaie-l cu apa prietene ca imi sta inima in loc").
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#2
Am eu Severin Caprice luat refurbished cu aprox 350 RON, luat in aceeasi idee ca a ta.

Avea un plastic sarit, l-am pus la loc si e "ca nou". http://www.electrocasnicediscount.ro/caf...0/2915.htm

Sigiliul SCAE e pt "abilitatea" de a incalzi apa la temp de fierbere, ceea ce poti face si tu cu un fierbator.

Din punctul meu de vedere, o cafetiera scumpa nu isi are rostul, poate doar in mediul office (eu acolo o sa il duc pe al meu, se potriveste estetic cu rasnita de la Technivorm).

Un fierbator plus Clever (cel mare) reprezinta o solutie optima pt acasa, ieftina, cu rezultate repetabile.

Sau un pourover kettle plus V60, dar aici deja te complici pentru ca e mai dificil de preparat peste 4 "portii".
Quamar Q13/75 E (de vanzare), La Pavoni (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T
 
Reply
#3
Mersi pentru idei Cradun,
Dar am ceva de marturisit. Nu stiu daca aici e aria corecta, dar avand in vedere ca aici am inceput cu o intrebare, si am si un pretext, cel referitor la prieteni, care este adevarat de altfel, dar mai putin important, ideea e ca de 1an si 2 luni cu sculele din dotare, nu pot sa zic ca sunt multumit. 
Adica, 99% dintre cafele nu mi-au iesit ca in descriere. Bine nici nu beau eu cafea light, cred ca din cauza ca nu stiu sa o fac, imi iese prea acida/acra. Asa ca m-am dus spre full city, unde gustul de cacao, melasa, ciocolata, nuci nu s-au regasit niciodata. 
Singura data cand o cafea a parut deosebita la gust a fost o Panama Gheisa, dar era cea de la Ecuator. Am citit discutiile cum ar fi ca nu ar fi, dar pentru mine nu a contat decat ca a fost deosebita.
Si ar mai fi de mentionat Brazilia Bourbon de la Maison du Cafe.
Si atat.
Si mi-am dat interesul, cantar, tamper la comanda, sita si cos schimbate, retete diferite, tot tacamul. Maine chiar imi vine si nivelatorul de la Kamasi. Deci o sa mai incerc, dar sperante mari nu am. 

De aici si decizia de a cautat altceva, dar automatizat, cum ar fi cafetierele. Bineinteles cu cafea proaspat prajita si cu rasnita in dotare, bineinteles electrica, lenea e cam mare.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#4
...revenind la subiectul topicului, cafetierele: acesta nu este un subiect in colimatorul meu, totusi tragind cu urechea in stinga si in dreapta pot spuna ca parerea raspindita este ca Moccamaster este referinta in domeniu.
Faptul ca ele arata pe dinafara aproape ca orice alta cafetiere, nu inseamna ca pe dinauntru asa este! Un Moccamaster este facut de niste decenii bune in lucru manual in Olanda.
"Mici" deosebiri care nu se vad la prima vedere sint, de xemplu, faptul ca apa, adusa la exact 96°C, se distribuie pe cafea printr-un dus cu 9 gauri - unii spun ca este "ca si cum ai turna cu mina".
Toate componentele se pot schimba usor in caz de nevoie, nimic nu este sigilat, lipit, totul se poatedesface si inlocui. Vedeti si voi de exemplu constructia boilerului mai jos, si decideti singuri daca o masina mult mai iaftina poate fi contruita la fel:

[Image: zHapfQb.jpg]

Eu zic ca o comparatie, de exemplu cu un Severin este ca si cum ai compara mere cu pere.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#5
Si daca renunti la ideea cu prietenii, poti sa iti iei noul Technivorm One Cup Smile
Quamar Q13/75 E (de vanzare), La Pavoni (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T
 
Reply
#6
Nu ar fi rau, doar ca nu's departe la pret, din pacate.
Plus ca la Moccamaster poti face jumatate, din cate am inteles.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#7
Dintre cele recomandate de ECBC, l-am vazut si pe cel de la Bonavita in Romania, insa nu stiu nimic despre cat de bun e.

Ce stiu e ca la Technivorm poti sa ridici capacul si sa amesteci cafeaua in timpul infuziei (e util pt o extractie mai buna), ceea ce la Severin-ul meu e putin mai complicat, nu imposibil, insa.

Cum ziceam si cum spunea si VladP, avizul ECBC tine doar de abilitatea de a incalzi apa, nu si de design sau de fiabilitate, se pare ca Technivorm e cel mai ok din lista de pe site-ul ECBC.

Later edit: Totusi, tot la ideea ca un kettle bun si un Clever sunt ideale raman (desi nu am folosit un Clever in viata mea, insa Scott Rao il recomanda fata de V60 datorita repetabilitatii)
Quamar Q13/75 E (de vanzare), La Pavoni (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T
 
Reply
#8
E mai usor de repetat experienta Clever, e adevarat. Ustensile mai putine, "maiestrie" de bun simt...
Dar asta aduce si limitari in acelasi timp.  [Image: biggrin.gif]

Oricum, pentru cineva nefamiliarizat cu diversele procedee si scule, este un best of. Si gustul este mai "normal" pentru cineva inceptor.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
(19-04-2017, 22:19)cradun Wrote: Totusi, tot la ideea ca un kettle bun si un Clever sunt ideale raman (desi nu am folosit un Clever in viata mea, insa Scott Rao il recomanda fata de V60 datorita repetabilitatii)

practic nici nu e imperativ un kettle in cazul cleverului, daca ai ceva cu cioc mai pronuntat e ok.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#10
Da, la Clever cred ca se poate folosi orice fierbator, ibric, oala mai mica, mai mare, etc Smile

Ce as mai completa ar fi ca ideal ar fi sa fie electric, pt utilizare usoara zilnica, si cel pt gaz e ok, dar unul electric face ca totul sa fie mult mai usor. Aveau la Bonavita unul electric la un pret ok, cu gat de lebada, dar nu l-am mai gasit in stoc pe cel simplu, doar pe cel cu setarea temperaturii, iar kettle-ul electric de la Hario mi se pare destul de scump.
Quamar Q13/75 E (de vanzare), La Pavoni (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T
 
Reply
#11
Despre moccamaster...
Si totusi, ce scoate este apa fiarta si nimic mai mult... Unele lucruri pot fi facute sa arate a centrala nucleara, exact in scopul asta... de wow... Wink
Ai vazut un aspirator Dyson cum arata ? Cum era daca nu il faceau transparent... cam banal, nu mai dadea nimeni atatia bani pe el Wink

Eu nu vreau sa fac brew la 96 grade, pot alege alta temperatura ?

Acum m-am uitat la filtrul de la birou... surpriza, are tot 9 gauri !
Si capacul il pot ridica sa amestec... si totusi ce scoate nu se compara cu V60 !
Am mers si mai departe... profitand de faptul ca dusul este extractibil. legat cu un tub flexibil, l-am luat si am incercat sa "fac un V60" manual... controland curgerea apei din butonul de alimentare.
Deci: aceasi cafea, aceasi macinatura, (cam) aceleasi miscari... alt filtru, alta temperatura. Acelasi timp total de extractie.
Rezultatul, o amareala care unii din colegi au apreciat-o, eu nu Smile
Ce credeti ca ar mai putea adauga mokkamaster ?
 
Reply
#12
Pai probabil la acea cafetiera cu care ai incercat sa faci V60 in filtrul de la cafetiera, la birou, temperatura nu ajungea in jur de 90 de grade, majoritatea cafetierelor nu ajung la 90 si ceva de grade, tocmai asta testeaza ECBC, asa ca ce ai controlat prin butonul de oprire e o apa cu temperatura mult mai scazuta decat 91-96, probabil de aici rezultatul nu atat de bun.
Quamar Q13/75 E (de vanzare), La Pavoni (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T
 
Reply
#13
Eu zic ca din contra, cafetierele uzuale lucreaza cu apa la temperatura de fierbere, de unde si problemele de gust.
La V60 sta mai putin apa in contact cu cafeaua (ajuta si scurgerea prin partea laterala a conului de la Hario, care permite asta cu acele nervuri).
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#14
Exact, eu fac la 80 grade si ala este gustul care il vreau Smile
La peste 90 revin la gustul de ibric din epoca de aur...
Numai ca principiul de incalzire al cafetierelor, cu o rezistenta intr-un tub plin cu apa, nu permite asa ceva... pentru ca la 80 grade nu urca apa, are nevoie de abur sa o impinga, deci fierbere Wink ar trebui sa fac un sistem de serpentine racite ca sa piarda 20 grade pe traseu...
 
Reply
#15
renatoa stiu ca tu nu prea consumi espresso. 
Tu ce preferi ca metoda si echipament pentru prepararea cafelei proaspete?
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#16
ba consum cam unul la doua zile in ultima vreme, de cand am reusit o prajire exceptionala la Tanzania aia controversata "nespalata" de care s-a vorbit in topicul aferent.
Fara pic de modestie... Big Grin nu o pot pune decat langa Panamaua de Craciun de la Sapid, dar la cu totul alt pret.

In rest, Aeropress, in toate pozitiile, dar predominant clasica Smile si drip, adica ce numesc eu V60 Smile

Fierbatorul meu are termocupla care sare la 85 grade, daca asta era intrebarea urmatoare Wink
 
Reply
#17
Am inteles renatoa  [Image: cool.gif]
M-as cam lasa de espressor, dar vreau ceva comod, foarte comod daca se poate. Dimineata beau doar eu, la pranz bea si sotia, deci si daca fac jumatate de Moccamaster dimineata, stric cafeaua aiurea. 
Nu am rabdare cu V60, Clever etc. mai bine iti fac 10 espresso. 
Mai citim, mai invatam, poate apare o idee de compromis. 

Multumesc pentru pareri si sugestii!  [Image: undecided.gif]
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#18
Foarte comod inseamna exclus macinare manuala ?
Ca as fi sugerat un cafflano... cam cat de all in one poate fi ceva fara sa fie automat Confused Huh

la moccamaster nu poti face atata cata vrei / cata pui, cafea si apa ? Confused Huh
 
Reply
#19
Citisem undeva ca nu ar fi indicat sa faci mai putin de jumatate ca s'ar strica rezistenta. Mai citesc sa vad cat de adevarat e.
Rasnita nu o voi da, e cea mai importanta in orice combinatie as alege.
Ma mai documentez si despre cafflano.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#20
Nu neaparat sa pui apa pe jumatate... dar sa intrerupi procesul la un anumit brew ratio. ? Confused Huh
Vrem 1:15 ca la V60... punem 20g de cafea si cand a curs 250ml opresc masina si astept sa se scurga 50 cat o mai fi in palnie... ma rog cifre aproximative, cat sa rezulte in final 300ml lichid.

pentru cine nu se indura sa dea pe bonavita... de la 60 lei in sus

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R...le&_sop=15
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)