• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cafenea in Timisoara

#1
De ceva timp, sotia mea impreuna cu mine ne gandim, din ce in ce mai serios, sa ne deschidem o cafenea.
De ce? Am calatorit, am cautat, am gustat dar in Timisoara, sunt putine locuri in care poti bea o cafea buna, si chiar mai putine locuri unde poti bea o cafea de specialitate preparata corect.

Cel mai impresionat am fost recent la Espresso Embassy in Budapesta (http://espressoembassy.hu/). Daca aveti drum pe acolo, va recomand sa nu ratati o vizita. Un loc simplu in care se serveste o cafea excelenta. Cand am fost eu acolo, aveau 2 sortimente (ceva Ethiopia, si celalalt nu mai stiu), si nu am fost intrebat de care vreau dar presupun ca alegeau ei ce era mai potrivit pentru tipul de bautura comandat.

Deci am inceput sa ne facem calcule, sa ne intrebam prietenii, oameni pe strada. In principiu, suntem in faza in care facem un studiu de piata. Vrem sa vedem daca sunt oameni interesati sa bea o cafea buna.

Acum as vrea sa apelez si la comunitatea Espressoman pentru sfaturi, mai ales de la acei membrii care au experienta in domeniul acesta.

Ma intereseaza informatii de genul: cam cate cafele se consuma intr-o zi la cafeneaua ta, in ce intervale orare (cafele pe ora), sfaturi de amenajare, investitii, ce greseli ati facut si ar fi bine sa le evit, etc...

Pe scurt vreau ca aceasta in aceasta cafenea sa se serveasca cea mai buna cafea din Timisoara la un pret competitiv, si intr-o atmosfera relaxanta.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#2
Daca nu ma insel, a mai fost o incercare pe forum, din partea unei doamne din Bucuresti, de a deschide o cafenea cu carti, jocuri de socializare..a facut chiar si un sondaj printre forumisti, promovat aici. Mai stie cineva daca s-a materializat acea tentativa?
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#3
Am gasit acest articol, imi place ideea celor de la "Croitoria de Cafea"
http://www.wall-street.ro/special/raftul...cafea.html

In Timisoara a mai fost "Coffee Project", care din motive necunoscute mie nu mai este.
Stiu ca era o cafeanea faina, dar in care nu se fuma, asta in perioada in care fumatul era permis in interior.
In perioada respectiva nu eram pasionat de cafea, deci nu ma pot pronunta in legatura cu calitatea cafelei, dar imi placea localul.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#4
Asa se numea thread-ul despre care am amintit mai sus: "Ai merge la o cafenea literara? (premiu 1kg de cafea)"
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#5
Nu e mare lucru sa faci o cafenea. Conteaza pe ce tip de cafea te vei axa. Daca vrei sa fii cafenea de specialitate atunci trebui sa cauti un loc potrivit in orasul tau, unde vor veni oameni mai open minded. Apoi sa te hotarasti la un buget de aparatura (eu zic ca 3500-4000E sunt suficienti), sa te hotarasti la ce prajitor(i) vei adopta ca si furnizor de cafea si apoi sa iti asumi rolul de "educator" caci vor intra multi oameni care vor zice "ce imi dai prostia asta de cafea" eu vreua ceva gen Lavazza, amar si ars.

Ca sa deschizi o noua cafenea unde sa primesti spaga de la Julius Meinl sau Illy ca sa pui exclusivitatea lor, ar fi ceva banal, insa nu neaparat neprofitabil. Doar ca nu se pupa cu specificul espressoman si as inchide discutia brusc. 

Fa si o vizita la Aethernativ si mai ia niste notite despre cafea  Smile  Din ce vad pe forum, oaemnii au pornit ca prima cafenea adevarat de specialitate din Timisoara.

Ma rog, prea multe sfaturi pas cu pas nu le vei primi de la noi, useri casnici si clienti finali pana la urma, caci astea se obtin la modul exact de la firmele de consultanta horeca. Norocul tau este ca 3rd wave coffee inseamna inovatie si creativitate, deci vechile business-uri de gen din TM nu sunt si nu trebuie sa iti serveasca drept exemplu. Fa un tur al cafenelelor de specialitate prin tara si vezi ce aer poti aduce in TM.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Din păcate marea majoritate a romanilor nu au educație în privința cafelei, de aceea și persista acele cafenele care vând abureala la prețul de cafea adevărată, pana nu ne cizelam gusturile, pana nu le aratan ca știm ce înseamnă o cafea buna, tot sistemul patronat de cafelele proaste o sa câștige...
lelit 41 tem powered by vladislav, sita precision competition, tamper lelit, fake OCD 3D printed, pitcher motta, rasnita msj
 
Reply
#7
(24-08-2016, 00:30)Lyvyoo Wrote: Nu e mare lucru sa faci o cafenea. Conteaza pe ce tip de cafea te vei axa. Daca vrei sa fii cafenea de specialitate atunci trebui sa cauti un loc potrivit in orasul tau, unde vor veni oameni mai open minded. Apoi sa te hotarasti la un buget de aparatura (eu zic ca 3500-4000E sunt suficienti), sa te hotarasti la ce prajitor(i) vei adopta ca si furnizor de cafea si apoi sa iti asumi rolul de "educator" caci vor intra multi oameni care vor zice "ce imi dai prostia asta de cafea" eu vreua ceva gen Lavazza, amar si ars.

Ca sa deschizi o noua cafenea unde sa primesti spaga de la Julius Meinl sau Illy ca sa pui exclusivitatea lor, ar fi ceva banal, insa nu neaparat neprofitabil. Doar ca nu se pupa cu specificul espressoman si as inchide discutia brusc. 

Fa si o vizita la Aethernativ si mai ia niste notite despre cafea  [Image: smile.gif]  Din ce vad pe forum, oaemnii au pornit ca prima cafenea adevarat de specialitate din Timisoara.

Ma rog, prea multe sfaturi pas cu pas nu le vei primi de la noi, useri casnici si clienti finali pana la urma, caci astea se obtin la modul exact de la firmele de consultanta horeca. Norocul tau este ca 3rd wave coffee inseamna inovatie si creativitate, deci vechile business-uri de gen din TM nu sunt si nu trebuie sa iti serveasca drept exemplu. Fa un tur al cafenelelor de specialitate prin tara si vezi ce aer poti aduce in TM.

Am fost la Aethernativ, si intradevar ei fac una din cele mai bune cafele din Timisoara, si folosesc cafeaua de la Milan (Sun Coffee). Mai este si Brewtiful in Iulius Mall la QuickMobile, cu cafea de la Pressco, unde din nou este o cafea foarte buna. In afara de aceastea doua, nu prea sunt in Timisoara locuri unde au cafea de specialitate. Mai sunt cateva locuri unde au cafea decenta, dar nu proaspat prajita, de specialitate.

Spre exemplu Mokum, parea a fi o cafenea interesanta, micuta, dar am vizitat, am cerut un espresso si un cappucino si am fost foarte dezamagit, atat de preparare, dar in special si de calitatea boabelor. La Cafeneaua Verde, este ok cafeaua, dar nu cea mai buna.

Inapoi la Aethernativ, in Timisoara acest local nu este recunoscut pentru cafeaua lor, desi este una din cele mai bune din oras, ci este un loc mai retras unde se intalnesc oamenii mai artistici din timisoara, ai putea sa le zici chiar "Hipsteri" daca ai alege un termen popular.

Ce vreau eu este o cafenea, intr-o locatie cat se poate de centrala, in zona pietonala, unde sa se ofere doar sortimente de cafea pe baza de espresso, si poate in timp aeropress, v60, coldbrew, si probabil ceaiuriuri, limonada pentru colegii de vorba care nu sunt consumatori. Vreau sa creez o atmosfere casual, eleganta, unde oamenii sa poata vina cu prietenii sa petreca un timp fain, sa socializeze, sa poata sa stea pe laptop daca au nevoie, sa aiba intalniri de afaceri, etc... Asa cum ar trebui sa fie o cafenea. As vrea ca publicul tinta sa fie mai variat.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#8
Mai este si garage cafe care si prajesc. http://garagecafetm.com
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#9
(24-08-2016, 14:34)gremy Wrote: ...Ce vreau eu este o cafenea, intr-o locatie cat se poate de centrala, in zona pietonala, unde sa se ofere doar sortimente de cafea pe baza de espresso, si poate in timp aeropress, v60, coldbrew, si probabil ceaiuriuri, limonada pentru colegii de vorba care nu sunt consumatori. Vreau sa creez o atmosfere casual, eleganta, unde oamenii sa poata vina cu prietenii sa petreca un timp fain, sa socializeze, sa poata sa stea pe laptop daca au nevoie, sa aiba intalniri de afaceri, etc... Asa cum ar trebui sa fie o cafenea. As vrea ca publicul tinta sa fie mai variat.

Si care ar fi legatura intre cele doua: publicul tinta si cafeaua de specialitate... Confused
In ambele sensuri... de ce cafeaua de specialitate ar aduce asemenea public, si de ce crezi ca un corporatist nu ti-ar cere ceva gen Starbucks, numai asa... din spirit de breasla ? Huh
Da, stiu, educatia... dar pana sa ii educi, trebuie intai sa ii prinzi si sa ii aduci la tine... Confused
 
Reply
#10
(24-08-2016, 15:08)Cosmin Wrote: Mai este si garage cafe care si prajesc. http://garagecafetm.com

Ce-i drept de Garage Cafe nu am auzit. Poate o sa incerc curand.

(24-08-2016, 15:14)renatoa Wrote:
(24-08-2016, 14:34)gremy Wrote: ...Ce vreau eu este o cafenea, intr-o locatie cat se poate de centrala, in zona pietonala, unde sa se ofere doar sortimente de cafea pe baza de espresso, si poate in timp aeropress, v60, coldbrew, si probabil ceaiuriuri, limonada pentru colegii de vorba care nu sunt consumatori. Vreau sa creez o atmosfere casual, eleganta, unde oamenii sa poata vina cu prietenii sa petreca un timp fain, sa socializeze, sa poata sa stea pe laptop daca au nevoie, sa aiba intalniri de afaceri, etc... Asa cum ar trebui sa fie o cafenea. As vrea ca publicul tinta sa fie mai variat.

Si care ar fi legatura intre cele doua: publicul tinta si cafeaua de specialitate... [Image: confused.gif]
In ambele sensuri... de ce cafeaua de specialitate ar aduce asemenea public, si de ce crezi ca un corporatist nu ti-ar cere ceva gen Starbucks, numai asa... din spirit de breasla ? [Image: huh.gif]
Da, stiu, educatia... dar pana sa ii educi, trebuie intai sa ii prinzi si sa ii aduci la tine... [Image: confused.gif]

Pai ce sa zic, e vorba si de prima impresie, si de decor, cum ii atragi inauntru. Dupa ce intra inauntru ii educam noi.
Ce-i drept eu fac parte din categoria Geek, deci as vrea totusi ca sa atrag genul acesta de persoane in local, dar vreau sa fie si business friendly, si un loc de petrecut timp cu prietenii, chiar daca nu esti Geek, dar poate ca vei deveni Coffee Geek Wink.

Ma mai gandesc. In weekendul asta o sa trag o fuga pana la Brasov, sa beau o cafea la "Croitoria de Cafea" si daca il gasesc pe proprietar sa am o discutie cu el.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#11
cred ca n-ar fi rau sa si prajesti loco cafeaua care o folosesti. eu as pune pe bar un Gene Café CBR-1200 sa prajesc cafeaua ce o folosesc in cafenea. un Aillio Bullet R1 e deja parfum.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#12
Da, cu Gene a inceput si Stravagante, si nu au ajuns rau deloc acum...
Chiar asa, in drum spre Brasov opreste la Sibiu la Stravagante, ai ce vedea si gusta si invata.
Eu personal nu concep cafenea simpla fara sa aiba si prajitorie intr-un coltz, aduce mustele, pardon clientii... ca lipiciul Big Grin
 
Reply
#13
Multumesc de sfat @renatoa. Chiar o sa opresc si la Sibiu la Stravagante.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#14
(24-08-2016, 19:20)renatoa Wrote: Eu personal nu concep cafenea simpla fara sa aiba si prajitorie intr-un coltz, aduce mustele, pardon clientii... ca lipiciul [Image: biggrin.gif]

Cat se poate de discutabil!

Sau poate e bine sa faci asta, ca apoi sa-i mai oferi inca doi prajitori ca alternative Smile 

Daca nu ai ceva formatie tehnica si nu ai o chemare catre stiinta prajitului, eu zic ca iti complici zilele ca antreprenor sa mai adaugi inca o piatra de moara misiunii birocratice si consumatoare de nervi si energie de a deschide un business de cafenea in Romania. Cum spuneam, grosso moddo  nu e mare lucru sa faci o cafenea, dar sa vinzi din prima cafeaua prajita de tine inseamna sa amani cu cel putin un an strat up-ul, timp in care cine stie ce oportunitati mai pierzi, inclusiv un spatiu bun pe care l-ai gasit. 

Cand se prajeste acasa, greselile pot fi acceptate usor. In mediul comercial, la 10 lei cat costa in Bucuresti un espresso dublu, s-ar putea sa ai destul de parlamentat cu zeci / sute de clienti, care vor scrie pe pagina ta de Facebook diverse... Daca nu stii exact cu ce se mananca prajirea si ce investitii de timp si bani implica, mai bine te bazezi pe un furnizor ok, care in mediul horeca iti poate oferi cafea prajita proaspat de la 60-70 lei / kg sau de specialitate de la 90 lei in sus.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Liviu, nu-i chiar asa mare filosofie prajitul. pana acu am cel putin 20 sarje si n-am scos niciuna chiar nebaubila. sa nu crezi ca prajitorilor nostri profesionisti le iese de nota 10 tot timpul. faptul ca nu esti chiar cel mai mare prajitor compenseaza cu varf si indesat cu faptul ca servesti doar cafea proaspat prajita. si la o afacere de genul asta, cand exista o gramada de cafenele, pana si automatele de pe holuri vand o zeama pe care o numesc la fel cu produsul care-l vinzi tu e important sa punctezi si la capitolul impresie artistica. omul trebuie sa simta ca la tine e ceva deosebit. prajitorul pus pe tejghea sa-l vada toata cafeneaua si pus in functiune din cand in cand, plus mirosul care mai scapa de la el cu toata exhaustarea face toti banii.

P.S. eu daca as face o cafenea as servi si crepes. se pot face si dulci si sarate si completeaza bine cafeaua. uite ce spectacol face tipul asta din chestia asta. iti lasa gura apa numai cand vezi cu cata pasiune orneaza el acolo.


Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#16
Ai dreptate Liviu, e prea mult de munca sa ma ocup si de prajit, si de procurat boabele verzi, si tot ce inseamna procesul acesta.
Daca e vorba de prajit, as putea vorbi cu Milan sa isi prajeasca cafeaua in cafeanea mea. Asa are si el vanzare, si poate sa prajeasca de fata cu clientul, si am si eu "spectacol".
Spatiul inca nu il am, am vazut ceva oferte, dar inca caut ceva. Pana atunci vreau sa ma pun la punct cu restul.

Fane, nu vreau sa imi complic viata cu alte preparate in afara de cafea, si eventuale ceaiuri, ciocolata.
Poate un parteneriat cu o cofetarie locala, pentru croissante sau alte dulcegarii din aceastea.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#17
Fane, sunt convins de tot ce spui, doar ca atunci cand te arunci in mediul comercial lucrurile se schimba. Conteaza mult ce concept vrei sa ai acolo si la ce nivel. Timisoara e un oras mare, cu potential mare. Daca vrei sa faci un coffeeshop adevarat, cum zice gremy, ori iti aloci inca 8-12 luni de azi inainte si faci un curs, comanzi un prajitor profesional (doar nu o sa mergi pe prajitoare de 250g), analizezi furnizorii internationali de cafea verde si iti iei cativa saci, strici si tot strici cafea pana iti definitivezi un stil anume si iti intri in mana, apoi devii comercial in toata regula. Un client final e in stare sa dea cu tine de pamant  (vezi toate comentaiile) si dupa ce ai devenit celebru, apai la inceput de drum, daca nu ai o constanta. Caci da, clientul de cafenele cam vrea constanta, mai ales daca este la inceput de drum in ale descoperirii cafelei adevarate, cum e cazul Timisoarei.

Adica este o decizie ce trebuie luata si asumata de la inceput. Ca dupa 2 ani iti asumi o schimbare de directie e altceva (vezi cazul Stravagante) insa trebuie facut totul din convingere si cu pasiune.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Si eu subscriu parerilor lui Liviu si Gremy..decat sa fim universali, mai bine sa fim buni intr-o "patratica" mai mica. Una e prajitul cafelei, alta e metoda de preparare si alta e cu servitul/promovatul ei.
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#19
Sunt clienți si clienți. Cineva tot o sa fie nemulțumit. Eu personal as fi mai indulgent cu cineva care încearcă sa ofere "experiența" integrala/integrată. Pentru ca as plăti si pasiunea antreprenorului. Dar as taxa mai tare orice greșeala intr- un stabiliment pe care il percep ca pur comercial. Altii ar reacționa altfel. Greu de ghicit apriori cum e mai bine.
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#20
Ne spui si cauza pt care ai fi indulgent? Eu o stiu  Smile  Cati timisoreni mai prajesc cafea, ca sa aiba acelasi grad de indulgenta? Pana la urma, daca nu vinzi macar 30-40kg / luna (adica 3-4000 de musterii ai preparatelor din cafea)  mai bine nu te apuci de treaba.  

Exista orase in care timpul are rabdare cu oamenii, exista orase in care nu..  Eu nu vad ca timisorenii, apropiati de vest, adica oameni deschisi, care isi cunosc drepturile, sa aiba rabdare cu o cafenea slaba ce se da revolutionara in pliante si pe Facebook.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Liviu aici imi aduc aminte de "Cafe Frei" de la Targu Mures. Am fost acolo, am fost impresionat oarecum de ce scria in meniurile lor, si de povestile despre cafea origini, de decor, de espresorul lor old-school foarte central, etc... Super fain.
Dar cand am primit produsul final am fost profund dezamagit. Am inceput sa ma uit un pic mai atent la bar, si apoi mi-am dat seama de ce era asa de proasta cafeaua. Pe deasupra nici nu cred ca erau proaspat prajite boabele.
De atunci nu am mai calcat pragul acelei cafenele, si nici nu intentionez sa mai trec pe acolo vreodata.

Tot la Targu Mures mai e o cafenea unde au cafea de specialitate, Atelierul de Cafea, ei au ceva contract de exclusivitate cu un prajitor din Romania, dar caruia imi scapa numele. Imi plac oamenii de acolo, dar ce am de comentat este ca au multe sortimente de cafea, dar o singura rasnita pentru acestea. Rasnita este setata cumva sa le acomodeze pe toate, si se simte in extractie. Adica daca as servi la mine in cafenea mai multe tipuri de cafea, eu consider ca trebuie sa am o rasnita separata pentru fiecare dintre aceste sortimente, pentru ca fiecare e diferit, si are nevoie de un setup diferit.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#22
Iti dai seama ce inseamna asta? Daca au 4 sortimente de cafea ar trebui numai pe cele 4 rasnite sa cheltuiasca vreo 2500 -3000 €. Nu stiu cati si-ar permite un asemenea setup, fara espressor si celelate "jucarii".
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#23
@Lyvyoo
Se spune despre timisoara ca e un oras atipic. Ca urmare nu stiu cum ar reactiona. Cert este ca e foarte simplu cu un prajitor sa scoti ceva mult diferit/peste cafenelele normale. Si tot prajitorul da bine in decor si poveste. Nu cred ca publicul tinta este format din experti de cupping ci de oameni care vor o cafea buna intr-un loc altfel. Deci da, daca te lauzi ca e cea mai cea dintre cele... unu, doi clienti priceputi te pot face praf. Daca nu o faci, nu au motive. Si daca cumperi mama cafelelor de la mama prajitorilor, un/o barista in zi proasta sau dezinteresat o poate face el praf...
Pai daca nu ai de gand sa vinzi 3000-4000 de cafele, mai bine nu te apuci deloc (cu prajitor sau fara). Iar daca vinzi, costul unui prajitor de 1kg sa zicem (suficient cat sa il si vezi mergand zilnic) e mic in comparatie cu investitia totala.
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#24
Corect, deci daca vrei ceva serios, premium asa cum ar rezulta din scrierile li gremy,  trebuie de la inceput sa hotarasti ce vrei sa faci si sa te pregatesti asa cum trebuie. Concurenta se va mari curand si e mai bine zic eu sa iti doresti sa fii foarte bun de la inceput, in una dintre cele doua directii:

- ori cafenea cu prajitorie, cu toate investitiile initiale asumate,  pe langa apartura de bar -  prajitor pe gaz macar de 1 kg (8-10.000E cu evacuare, instalare, cursuri), stoc cel putin modest de cafea verde (1000-3000E), timp alocat pentru aprofundare si exercitiu (6-12 luni), spatiu de inchiriat in care sa prevezi amplasarea prajitorului cu tot ce inseamna asta (de ex. nu poti fi la parterul unui bloc inalt caci te usuca un cos de evacuare pana la etajul 10. Daca iti merge treaba bine, va trebui sa muti prajitorul intr-un spatiu separat, poate in alta cladire, ca sa poti munci in liniste, lumina buna, temperatura adecvata. De retinut ca activitatea va trebui separata intre un barista foarte bun care sa stie sa comunice cu oamenii despre acest nou concept si prajitorul care nu va avea timp in niciun caz sa le faca pe ambele. De obicei prajitorul e si manager, caci se gasesc mai greu prajitori pe care sa-i angajezi Smile

Exemplu de reusite - Origo, Olivo, in cuand si Yume etc.

- ori cafenea pur si simplu, in care investesti mai putin si te concentrezi pe o locatie buna in primul ramd, pe cateva sortimente de la prajitori buni, care sa se mandreasca cu tine in targ si invers  (printre care poti insera si creatii proprii daca te iei vreodata in paralel de prajit), cu barista bine pregatit (poate chiar managerul, desi la un moment dat nu mai ai timp de nimic si tot trebuie cel putin un barista daca nu doi), obligatoriu toata lumea as in latte art,  cu diversitate de preparate din cafea, etc.  In plus castigi timp si probabil si bani daca merge bine, ca sa treci peste doi ani in prima categorie, daca te prinde prajitul.

Exemplu de reusite: Steam, M60, Tucano, Coftale, Orygins, Bloom etc.


Exista si varianta de mijloc, cea recomandata de catre colegi, dar ca si om care o ia de la zero acum si nu are rabdare, disponibilitate la invatare  si capital solid, intr-un oras mare fiind, ma tem ca va fi un fel de alergat dupa doi iepuri. Mai degraba as vedea-o potrivita pentru un forumist cu state vechi pe aici, cu rabdare si cunostinte tehnice, care se satura de corporatia la care lucreaza si isi pune in oraselul sau pasiunea in practica intr-o cafenea proprie unde isi instaleaza Gene-ul, Hookie-ul sau altceva de gen artizanal, casnic sau semipro Smile  In Bucuresti sau Cluj (eu ma gandeam si la Timisoara sau altele) asemenea lucruri s-ar putea sa nu fie fezabile si oricum destul de riscante. Depinde si ce bani sunt la mijloc, caci se spune sa nu bagi niciodata banii de paine intr-o "carciuma" (jargon dein domeniu horeca).

Cea mai boema e varianta 3, cea mai pragmatica e varianta 2, iar cea mai costisitoare si solida pe termen lung e varianta 1. In oricare dintre cazuri trebuie sa fii trup si suflet acolo. Nu merge cu telefoane date unui "om de incredere", poze frumoase pe Facebook si munca mai putin de 12h/zi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
De acord Liviu.

Eu tind spre varianta 2. In timp in functie de successul cafenelei pot incepe sa invat si arta prajirii, dar in nici un caz la inceput. La inceput vreau sa colaborez cu prajitorii.

Asa cum ai inteles corect, bugetul deocamdata nu este. Cautam un mod de finantare, ori prin fonduri de gen "Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START" sau un credit, asta pe langa economiile pe care incepem sa le facem dupa luna de miere Smile.

Ne planificam sa participam la cursuri de barista sau orice alte cursuri care sa ne ajute sa fim foarte familiari cu domeniul cafelei. Chiar am vorbit la Espresso Embassy, si ei tin asemenea cursuri acolo, dar mai sunt si cursurile de la SCAE.

Cat mai multe vizite la Cafenele care au reusit, si poate discutii cu proprietarii.
Expobar Brewtus IV, IMS Shower Screen, IMS 21g basket, Botomless Portafilter, Grinder La Spaziale Astro 12D, AeroPress
 
Reply
#26
Nu sunt de acord de loc cu Liviu si o sa vedeti singur la Stravagante. El vede prea multe si prea grandioase acolo la capitala, si a uitat cum sa pornesti un pic mai modest...
Fane pare mult mai aproape de cum vad si eu demararea unei asemenea activitati, nu neaparat totul la perfectiune din prima.
Lasa sa va critice pe Facebook, oricum o sa trimita concurentza postaci ca va desfiinteze, chiar daca veti fi filiala Origo sau Yume.

Un prajitor de 1kg ocupa un loc cat un frigider/vitrina frigo, si nu interactioneaza/deranjeaza in nici un fel cu clientii intr-un spatiu de 20 mese, poate mai curand ii impresioneaza Smile
El isi face treaba aproape singur, prajitorul este ocupat mai mult cu ambalare in pungi, decat cu operarea propriu zisa a aparatului.
La 3-4 kg pe zi cat citesc ca este cifra de la care incepe sa se numeasca afacere, daca se prajeste numai pentru consum propriu al cafenelei, asta inseamna ca se va praji de 4 ori pe zi, odata la 2 ore, ceeace ar transforma prajitul intr-un fel de eveniment, festivitate, moment de spectacol, Smile nu activitate permanenta. Similar cu orele de hranire a animalelor la zoo Smile
Deci nimic de care sa va temeti, mai ales avand doi prajitori in Timisoara care s-au oferit deja sa va initieze...
Daca decideti clar din prima ca nu veti praji decat pentru consum propriu, atunci deja 1kg e prea mare scula, mergeti pe ceva de 500 grame, sub 1000 investitia si spatiu cat un copiator pe un birou. Dar prevad ca veti avea cerere rapid si surprinzator de mare de cafea pentru acasa Wink
Ca idee dealeritza Florescu din Craiova, fara cafenea, doar magazin de delicatese de 10mp, fara reclama decat ca apare pe site la Mr.F, tot vinde de 5-10 kg pe zi Wink Ajunge sa vi se duca vestea ...
 
Reply
#27
Cred ca Renatoa are dreptate.Stravagante este un exemplu foarte bun si poate fi folosit drept etalon sa stabiliti daca va doriti mai mult sau mai putin.In ultima instanta intre Timisoara si Sibiu exista unele diferente, dar ele nu sunt atat de mari, fapt ce va poate, deasemenea, ajuta in demersurile voastre.Oricum prajitorul de la Stravagante ofera un farmec aparte localului.
Lelit 41 TEM, Ascaso i-mini i1, Kinu M47, tamper dinamometric Macap CPM-1. 
 
Reply
#28
asta nu-i o discutie care sa se poarte in termeni de bine / rau. noua ni s-au cerut idei, noi le dam in functie de cum am vedea noi o asemenea chestie, si initiatorul topicului si le insuseste sau nu. in fond e vorba de banii dansului si pe banii lui el e singurul care stie ce-i mai bine.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#29
Pai cu Stravagante îmi confirmati teoria Smile

A început încadrându-se in punctul 2, având însă si cafea de brand dar si proaspăt prăjită de la Ecuator. După aprox. 2ani, având ceva experiență în carciumarie si acumulând cunostinte despre prăjit, Misu a început să-si exerseze abilitățile de prajitor si de la un Gene (dacă nu m înșel) a trecut la Topper de 1kg, intrând mai tare în ceea ce înseamnă prajitorie si completându-si partea de cafenea. Deci fix ce-i recomandam si eu lui gremy ca prim pas.

Probabil renatoa are dreptate, căci dacă nu cunoști oamenii si specificul unei localități, lucrurile din București si Cluj nu se aplică în aceeași măsură si este loc pentru idei mici si pasionale.

Poate primim si un ordin de buget, esențial de altfel.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Nu cred ca discutia s-a purtat pana acum in termeni de bine/rau.Fiecare a venit cu una sau mai multe idei pe care a incercat sa le ilustreze cu exemple din viata reala.Fiecare furnizeaza o idee de afacere in functie de ce a vazut si ce i-a placut.Mie, de exemplu, mi-a placut Stravagante pentru ca desi nu este o cafenea cu pretentii are un anumit farmec si caldura pe care nu le-am regasit in unele prajitorii din Bucuresti, unde patronii sau vanzatorii sunt de cele mai multe ori absenti sau preocupati.In ultima instanta, multi dintre noi suntem clienti in primul rand si ne-am dori un local pe gustul nostru.De aici vin si se formeaza, eventual, ideile pentru deshiderea unei cafenele.
Lelit 41 TEM, Ascaso i-mini i1, Kinu M47, tamper dinamometric Macap CPM-1. 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)