• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cafele aromate, cafele gustoase. Care?

#1
Aseara am tras 3 sarje de Salvador de la Sarkis. Mi-e greu spre imposibil sa apreciez ca o cafea e fructata sau florala. Nu am alte repere de apreciere decat cele pe care mi le-am impus in urma scurtei mele experiente cu cafea proaspat prajita drept pentru care am hotarat ca pentru mine e ideal ca prajirea sa se opreasce la 2,- 2,5 min dupa FC. Am incercat si cu SC dar dupa cateva (3) sarje care si-au gasit calea pe apa sambetei si alte vre-o 3 care au intrat pe gat cu ghionturi am zis ca-mi ajunge cu experimentele si acum ma raportez cu prajirea la ceea ce-mi place si ma satisface. Sincer, ma pierd in detalii tehnice pentru care nu am repere dar macar ceea ce fac, savurez cu placere. Deci, cu respect va salut, savurand!
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#2
(08-09-2013, 17:38)scientist Wrote: Aseara am tras 3 sarje de Salvador de la Sarkis. Mi-e greu spre imposibil sa apreciez ca o cafea e fructata sau florala.

Nici nu prea ai cum !
Salvador-ul nu exceleaza in arome . Este mai pamantie , alune , nuci ciocolata .
Mai degraba o baza la un amestec decat o nuanta de gust .
Sarkis are o Ethiopia foarte buna.
Incearca sa prajesti si sa descoperi aromele florale cu aciditate citrica din acest soi .
Prajita doar city iti va oferi experienta aromei acide de grephfruit combinata cu cea de iasomie .
Daca vei avansa cu prajirea , la max full city , vei evidentia in gust si ciocolata cu lapte.
La full city + obtii echilibru .
Cred ca merita sa incerci astfel de exercitii pe un singur soi si sa cauti sa identifici aceste variatii de gust .
Daca nu esti fumator cred ca va fi mai simplu !
Pentru mine ethiopia este un exemplu foarte bun de cafea florala .

Dupa aceea poti incerca acelasi lucru cu o cafea fructata .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
No, pai asa! Un soi sucit pe toate partile si bagat la cap pana-l invat pe de rost! Asa am sa fac. Tot am schimbat vere-o 15 soiuri pana acum da de ma ia la bani marunti careva, habar n-am pe ce lume traiesc in acest domeniu. Mi-ar trebui un ''mendeleev'' al cafelei, daca o fi existand asa ceva, daca nu, ar trebui facut. Deci, o organigrama, ceva, ori este si o dezvoltam ori o concepem "la comun''. Oare se ofera cineva cu destul aplomb si pasiune sa centralizeze si sa ordoneze aceste informatii??? Ori poate Lyvyoo ne creeaza un thead in acest sens...
Nu ca zic da' spun si eu...
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#4
Legat de centralizarea aromelor pe soiuri, e o idee buna, numai ca trebuie sa luam in considerare nu numai tara cafelei ci sa mergem pe firul soiului/originii sale cat mai exact, ca sa avem repere reale. Altfel "Ethiopia" nu reprezinta decat o tara, si cum nici "vinul de Romania" nu e tot la fel, nici cafelele dintr-o tara nu pot fi caracterizate de o singura denumire.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(08-09-2013, 19:12)RaduCarutasu Wrote: Nici nu prea ai cum !
Salvador-ul nu exceleaza in arome .

De multe cafele nu pot spune mare lucru, dar Salvador am prajit destul de multa pana acum si imi pare una dintre cele mai aromate (de fapt complexa in arome) cafele.

Poate ca Etiopia are o aroma mai puternica si mai usor identificabila dar genul acesta de cafele cu o aroma puternic dominanta nu sunt pe placul meu. Le consider dezechilibrate, in sensul ca oricum ai prepara ai o aroma dominanta Smile Poate in amestecuri sa dai diferite nuante, dar inca nu ma pricep sa le fac.

Ca single origine prefer o cafea mai fina, mai echilibrata. Daca echilibrul asta aromatic e ajutat si de un echilibru in ceea ce priveste aciditatea si corpul atunci am un espresso perfect. Si acest Salvador pe care-l aduce Mihai (Sarkis) are toate sansele Smile

De altfel din cate am inteles si la degustarea voastra de espresso organizata de Mihai a obtinut cele mai bune aprecieri.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#6
Am desprins discutia despre arome si am mutat-o pe aria de Cafea, la ideea lui scientist.

Cine are papile sensibile si educate, este invitat sa ne lase si noua cateva repere ale cafelelor care i-au impresionat prin gust si aroma, de preferat cu precizarea cat mai exacta a denumirii complete, orginii si a sursei boabelor.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)