Daca v-a fost dor de povestile mele, revin cu o postare lunga. Sper sa aveti rabdare sa o cititi pentru ca e interesanta, probabil cea mai faina experienta pe care am avut-o pana acum cu cafeaua prin partile astea de lume. Pozele le puteti accesa prin linkurile de la sfarsitul textului despre fiecare cafenea. Ceva nu-i place forumului si nu pot insera pozele in text, de pe laptop. Daca aveti orice intrebari, va stau la dispozitie cu drag. Lectura placuta!
Liviu, daca-i voie, lasa PS-urile astea aici. Daca nu, sterge-le.
PS: Puteti sa cititi versiunea completa si in engleza pe blogul meu:
https://misternomadcoffee.com/2017/10/19...evolution/
PS2: orice like pe pagina de facebook a blogului si orice share imi prinde bine
https://www.facebook.com/misternomadcoffee/ Multumesc!
In Ho Chi Minh City (fost Saigon), Vietnam am avut una dintre cele mai faine experiente intr-ale cafenelelor. Pentru inceput, Saigon e cel mai populat si aglomerat oras al Vietnamului, cu 13 milooane de locuitori si aproximativ 7 milioane de scutere si motociclete. Orasul e realmente plin de cafenele si de standuri care vand cafea pe strada. La fiecare colt de strada este o cafenea si am vazut si cate 4-5 cafenele una langa alta. Toate vand cafea Robusta de proasta calitate.
Ca sa dezvoltam subiectul asta, Vietnam este al doilea producator de cafea din lume, dupa Brazilia. Totusi, calitatea cafelei este proasta si din cauza asta vandabilitatea cafelei vietnameze e limitata. 97% din productia de cafea o reprezinta Robusta si astfel Vietnam e cel mai mare producator de Robusta din lume. Nestle are puncte de procesare a cafelei in Vietnam, unde prajesc si ambaleaza cafea, dar majoritatea cafelei este exportata verde. Asta-i motivul pentru care cafenelele astea vand doar Robusta. Vietnamezii isi beau cafeaua in general cu lapte condensat si gheata (Ca phe sua da), sau cu ou (Ca phe trung) sau cu cocos (Ca phe cot dua). Cafeaua e robusta, prajita dark si de obicei e extrasa cu traditionalul filtru vietnamez (Phin). Metoda asta de extractie da o bautura foarte concentrata (incepe de la 12 gr cafea / 100 ml apa) si implicit foarte amara, de unde rezulta si traditia de a o bea cu lapte condensat. In partea asta de lume, laptele condensat e o chestie super, super dulce si cu o consistenta foarte groasa.
In toata nebunia asta cu cafea ieftina am intalnit o mana de oameni care lupta sa promoveze cafeaua vietnameza de specialitate atat pe plan local, cat si pe plan international. Ei detin 5 dintre cele mai bune cafenele din Ho Chi Minh City si lucreaza strans cu fermierii din zona Dalat pentru a arata adevaratul potential al cafelei vietnameze de specialitate. Misiunea nu le e usoara din cauza a cativa factori majori:
- Obiceiul localnicilor de a bea cafea ieftina si de proasta calitate;
- Taxele foarte mari pentru importul de echipamente (pot sa ajunga si pana la 40% pt espressoare);
- Taxele mari pentru importul de cafea (35%); guvernul vrea sa protejeze cafeaua locala si atunci impune taxe mari;
- Costurile imense cu inchirierea spatiilor comerciale (un spatiu de 70 mp la etajul 2 al unei cladiri din centrul orasului costa $1500, iar un spatiu la parter, cu intrare din strada incepe de la $3500 si ajunge la $5000) Daca mai aveti rabdare, in continuare o sa prezint cele 5 cafenele
Saigon Coffee Roastery
Pozitionat in centrul orasului, locul asta e un must see. Vo Phap, proprietarul locuia deschis cafeneaua asta pentru ca era satul de toata cafeaua proasta si suspecta care se vinde peste tot si a vrut sa ofere oamenilor calitate in locul cantitatii. Prajeste pe un prajitor vietnamez (Vina Nha Trang) si majoritatea cafelei din oferta lui provine din Dalat (altitudine medie 1500 m). Face direct trading cu fermierii din Dalat, dar are si cafele inmportate.
Au cerere mare si pentru robusta, asa ca prajeste si vinde si din asta. Bineinteles, robusta de calitate. E prima data cand am incercat Ca phe Phin, filtrul traditional vietnamez, preparata din robusta proaspat prajita, dar nu am putut sa o beau. A fost atat de amara incat nu am putut.
Am gustat cafele din Dalat: cappuccino; V60-aciditate scazuta si dulce, cu aroma de miere; espresso din boabe Typica-aroma de alune si migdale, gust dulceag si aciditate scazuta. Am baut si un V60 din Panama Geisha-clar net superioara celor din Vietnam.
Preturile din cafenea sunt afisate intr-o poza, meniul e pe perete. Pretul e exprimat in mii de dongi, de ex, espresso 55 inseamna 55000 VND. 1 USD = 22700 VND.
POZE:
https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...0FhT1ZoLVE
Shin Coffee
Shin sunt furnizori de cafea in Vietnam, dar si exportatori. Sunt consultanti de cafea, traineri pentru baristi, tranzactioneaza cafea pe bursa si detin 4 ferme de cafea in Vietnam care insumeaza 100 de hectare, din care 60 h sunt cultivate cu robusta, restul cu arabica. Ca si consultanti, deja au consultat si au ajutat la deschiderea a peste 50 de cafenele.De cand au deschis in 2015, au reusit sa ajunga la 3 cafenele, doua dintre ele fiind localizate la 5 minute de mers una de celalta, in centrul orasului. Toate cafenelele sunt echipate cu La Marzocco cu 2 grupuri. Cea mai mare se intinde pe 3 niveluri si are in dotare un prajitor vietnamez de 5 kg, un Giesen de 1 kg si 2 prajitoare mici pentru teste. La ultimul nivel au un centru de training pentru baristi. A doua cafenea din centru este mai mica, dar foarte draguta.
Preturile sunt ca si in Europa de Vest, factorul principal fiind chiria. Am incercat un pourover din S’farm Catimor (single origin Vietnam) – aciditate scazuta, cu aroma de nuci si fructe samburoase; un cappuccino din Shin blend si un al doilea pourover din Son La blend (Ethiopia cu single origin din zona Son La, Vietnam) – o cafea balansata, florala, cu aciditate medie.
POZE:
https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...y1tMEFfYjA
[a] Coffee House
Asta-i cel mai fain loc pe care l-am vazut in Saigon si Truc, proprietarul, este unul dintre cei mai faini oameni pe care i-am intalnit in industria cafelei. Este un artist in adevaratul sens al cuvantului. [a] Coffee House a inceput in 2011 ca si un proiect pentru prieteni si s-a transformat in scurt timp intr-o cafenea. Truc este prima persoana care a introdus cafeaua de specialitate in Saigon, Bourbon de la ferma La Viet. La inceputuri, Truc si-a comandat V60 si Chemex, dar habar nu avea cum sa le foloseasca. Mai apoi, a aparut in scena
Will Frith, consultant in cafea si actual consultant pentru Modbar, Inc. L-a invatat pe Truc cum sa foloseasca echipamentele, l-a invatat multe lucruri despre cafea si in curand [a] Coffee House a ajuns o cafenea foarte cosy. Are in dotare un Rancilio cu 2 grupuri si un prajitor de 3 kg. Truc face direct trading cu producatori din regiunea Dalat, dar are si cafea importata.
Este singura cafenea dintre toate pe care le-am vazut pana acum unde am primit bautura de bun venit un cold brew, facut dintr-o Columbia. Asta e obiceiul casei si mi-a placut foarte mult. Am gustat niste cafele faine si am stat cu Truc la povesti despre viata si despre cafea, in spate, langa prajitor.
POZE:
https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...2h4VVQ1cnM
The Workshop
The Workshop sunt pionieri in revolutia cafelei din Ho Chi Minh City. Cafeneaua si-a gasit locul intr-o cladire veche si restaurata, iar numele e in perfecta armonie cu designul industrial. Inauntru se afla un bar insula, multe locuri si o diversitate variata de clienti. Head barista a castigat locul 6 in 2016 la VNBC si locul 2 in 2017.
Au in cafenea un La Marzocco Strada cu 2 grupuri si un Linea nou era pe drum la momentul la care i-am vizitat eu, un prajitor vietnamez de 5 kg pe care prajesc de 2 ori pe saptamana: o data pentru brew si o data pentru espresso. Pentru espresso aveau un blend din 60% boabe vietnameze si 40% Ethiopia si pentru brew au 3 origini, iar de obicei una este vietnameza. Folosesc multe boabe din regiunea Dalat, proprietarul fermei La Viet (una dintre cele mai mari din zona) este co-proprietar in The Workshop. O legatura stransa si constanta cu fermierii are loc pentru a-i ghida spre o productie de boabe de calitate. Toata echipa din cafenea lucreaza tare ca sa-si invete clientii locali despre cafeaua de specialitate. Aici l-am cunoscut si pe
Will Frith , care era intr-o vizita in Vietnam. Omul asta a crezut in cafeaua vietnameza si a investit foarte mult timp si efort in scena cafelei de specialitate din Saigon si in fermele din zona Dalat.
Vand si ciocolata de specialitate, marca Marou. Am avut ocazia sa vizitam punctul de productie Marou din Saigon si pot spune ca asa cum cafeaua de specialitate ne-a schimbat tuturor perceptia despre cafea, asa a facut si ciocolata asta cu noi. Oamenii aia de la Marou au plantatii de cacao de specialitate, au un prajitor unde prajesc cacaoa, iar productia ciocolatei este la vedere, separata de locul de servire doar printr-un perete de sticla. Daca vreodata o sa aveti ocazia sa vizitati un punct de productie de ciocolata de specialitate, faceti-o!
Preturi: 1 kg de cafea verde: $15.5; cafea prajita: $15.5 / 350 gr.
POZE:
https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...HlWUEhhWFU
Bosgaurus Coffee Roasters
Cafeneaua e localizata in suburbiile Saigonului, intr-o zona nou dezvoltata cu cladiri inalte de apartamente, pe malul raului Sai Gon. Numele provine de la cea mai inalta specie de bovina, o vaca alba care isi are originile in Asia de Sud Est. Atat campionul competitiei vietnameze de barista, cat si campionul competitiei vietnameze de Aeropress lucreaza la Bosgaurus.
Sunt distribuitori oficiali Giesen in Vietnam, iar in cafenea au doua prajitoare Giesen, localizate in spatele barului plutitor, un design inovativ creat chiar de Hung, proprietarul afacerii. Omul si-a lasat amprenta si in designul cafenelei, care este genial, arata ca un laborator de cafea super avansat. Lucreaza strans cu Workshop si cu La Viet ca sa creasca boabe arabica de calitate, iar telul lor este sa promoveze cafeaua vietnameza de specialitate atat pe plan local, cat si pe plan international.
In cafenea exista doua baruri pentru cafea, unu la parter si unu la etaj. Cel de la etaj are scop educativ si oricine isi poate face singur sau ghidat cafea folosindu-se de ustensilele lor pentru brew sau de espressorul Nuova SImonelli Aurelia II. La demisol au un depozit unde se poate regla temperatura si umiditatea.
Am gustat bautura creat de ei, Caramelly Rain – espresso extras peste gheata si acoperit cu o spuma de lapte (create nu prin frotare la steamer, ci cu un mixer manual), care creaza o aroma intensa de bomboana de caramel. Surprinzator de buna. Ca sa atraga si clienti din publicul care iubeste cafeaua traditionala vietnameza, Hung a inventat un filtru Phin unde se poate controla curgerea si care, pe parcursul extractiei, poate fi transformat intr-un aeropress. Urma sa patenteze inventia. Contrar traditiei vietnameze, el foloseste doar cafea Arabica de specialitate. Au 3 profiluri de prajire pentru aceasta metoda: Tender – prajire light, aroma fructata si ciocolata cu lapte; Fumee – o cafea balansata, o combinatie intre modul traditional si cel modern cu arome de ciocolata semi dark si unt de arahide (am baut asta); Big Smoke – pentru clientii care prefera modelul traditional vietnamez, arome intense de ciocolata neagra si un final amarui si afumat. Intr-un colt mai au bere artizanala si nitro coffee la draft.
Caramelly Rain costa 90.000 VND (1 USD = 22700 VND).
POZE:
https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...2pHS1hEcHc
Sper ca ati avut rabdare si sper ca v-au placut pozele si lectura.
La Marzocco Linea PB, Mazzer Vulcano, Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Wilfa Svart