• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Cafeaua de specialitate in Asia de Sud Est

#1
La inceputul lui Decembrie am plecat intr-o calatorie in Asia de Sud Est cu bilet doar dus. O sa incerc sa caut si sa vizitez cafenele de specialitate in tarile si orasele prin care o sa calatoresc.
Momentan sunt in Indonesia si va transmit mai jos impresii de la prima cafenea vizitata.

In Jakarta, Tanamera Coffee e una dintre cele mai bune cafenele de specialitate.
Folosesc cafea verde 100% din Indonesia, iar in 2015 si 2016 au castigat Champion International Roaster la Australian International Coffee Awards (AICA). Prajesc pe un Giesen si au un espressor Slayer. Au baristi super buni, atmosfera e foarte faina, baietii is barbosi si tatuati Smile
Locul e foarte mic, dar amenajat frumos.
Am baut o minunatie de Sulawesi, Toraja Sapan - V60. 

Daca ajungeti in Jakarta, Tanamera nu-i de ratat! Au doua cafenele, eu am fost in prima pe care au deschis-o, acolo unde au si prajitorul.
Adresa: Thamrin City Office Park, Jln. Kebon Kacang Raya Blok AA07, Jakarta.
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#2
Poze, poze, vrem poze! Angel
Calatorie frumoasa!
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#3
La Tanamera n-am facut, si am plecat fin Jakarta. O sa fac la urmatoarele Smile
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#4
In Bandung, Indonesia am fost la SF Roastery Coffee Lab.
Au un espressor Promac cu un grup si isi prajesc singuri cafeaua pe un aparat Froco cu capacitate de 5 kg (brand Indonesian).
Aveau cafea Wanoja din Kamojang, West Java.
Am baut un espresso si am gustat din cappuccino-ul prietenei mele. Dupa aia am comandat un V60. Cafeaua fructata, gust de coacaze, incredibil de buna. L-am cunoscut pe Jeff, baiatul care prajeste, om super fain. Daca ajungeti pe aici, va recomand locul.

Preturile is cam asa:

Espresso ~4 lei
Cappuccino ~ 5 lei
V60 ~7 lei

[Image: 6a1bb719398f219d2b292b58e22b2b22.jpg]
[Image: e555f9283750396a0b0cffc2f143f601.jpg]
[Image: badf877330c21600733be657c8b0d422.jpg]
[Image: 5ea49e8d1389abc42c5788b48c10e2cf.jpg]
[Image: 1fd7ff67a20d819def64f4dd120a6ffd.jpg]
[Image: 7bbe55a7abc9675e082e49599b7e2086.jpg]


Tot in Bandung, Indonesia am dat intamplator de ARMOR (Arabica Multi Origin). I-am cunoscut pe proprietarii afacerii, au 5 cafenele si isi prajesc singuri cafeaua. Pentru espresso folosesc doar ROK espresso maker, metoda manuala. Din cauza asta espresso-ul nu a fost foarte reusit, dar au incercat a doua oara si parca a mers. Pt espresso aveau cafea din Aceh, Sumatra de Nord. Laptele pt cappuccino il froteaza manual la device-ul din poza. Surprinzator, laptele a iesit super bine si cappuccino-ul a fost reusit. Am baut si un V60 dintr-o cafea Mandailing din Sulawesi, zic ei ca e aprovizionata direct de la o ferma. Pot sa zic ca a fost minunata, curata, fructata, aciditate placuta.
Nota 10 pt pasiune si intentii. Baietii is amatori si invata on the go, merita o sansa daca ajungeti vreodata pe aici.

[Image: e2eb1fecbd03e6c05701a2f7866dc3b4.jpg]
[Image: 0dd1c0f85975d6cc564f4874166b2b3a.jpg]
[Image: edba97a8fc1c87ed77b3b14b8abeaaaa.jpg]
[Image: fe051dc044b5a05448c54ef5922ac8e5.jpg]
[Image: bc8880e60430f5d111bc2fca2f9c7621.jpg]
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#5
Frumoase fotografii... [Image: 41.gif]
 
Reply
#6
Am ajuns in Yogyakarta, Indonesia si am vizitat pana acum 3 cafenele, si mari, si mici, fiecare oferind experiente faine [Image: smile.gif]

EPIC
Probabil cel mai fain coffee shop pe care l-am vazut pana acum in SE Asiei. Fost magazin de mobila, spatiul este generos, cu un design industrial, dar cozy, cu piese de mobilier lucrate frumos, de la scaune simple de lemn vopsite in diverse culori si pana la fotolii tapitate cu saci de cafea. Au o gradina unde au amenajat cateva mese pe o mica terasa.
Dotarile sunt de top: La Marzocco Strada EP3, 4 rasnite Mazzer (cate una pt fiecare blend pe care il ofera) si o rasnita Ditting pt single origins. Afara, intr-un spatiu cu pereti de sticla construit special pt asta, au prajitorul Probat.
Baristii is super pregatiti si profesionisti, despre cafea pot doar sa spun ca a fost incredibil de buna. Am baut un espresso si un cappuccino din blendul Mozaic si un V60 - Malabar Natural Java.

[Image: 06551e900a964a77f8b837cacdc6d39e.jpg]

[Image: 01e099385f4614b2e49a33cd813a952d.jpg]

[Image: 754ed0573d9ec20944205984b3057ea5.jpg]

[Image: 344b99bc65d9cea51462f40f29b1e5f8.jpg]

[Image: 5b252051276fd8ea62967cf7f784f8e6.jpg]

[Image: d2af250c55985f499c0647502b1976f2.jpg]

[Image: 5e8f7cbeb6bbacb3a946884512372a5b.jpg]

[Image: 3289b773ef271af92d511063d0941958.jpg]

[Image: 41a22c336c89f096d35b945122b0376c.jpg]

[Image: 8a9965a1e5ff1b992b789ee90d390381.jpg]

[Image: 60aa5b2695e56416734543f981162d00.jpg]

LAGANI - Yogyakarta, Indonesia

Un loc micut, amenajat dragut, cu o mica terasa in fata, la strada. Singurul inconvenient a fost ca se fumeaza inauntru, iar spatiul mic face ca acest lucru sa fie oribil. Din pacate, in Indonesia toata lumea fumeaza, si o fac peste tot.
Au un espressor Nuova Simonelli, o rasnita SAB pt espresso si o Breville pt brew.
Nu-si prajesc singuri cafeaua, dar pt espresso au un blend, iar pt brew aveau 5 SO, din pacate cam vechi: 3 prajite in Noiembrie, 2 prajite la jumatatea lui Decembrie, iar noi i-am vizitat in 3 Ianuarie.  Espresso-ul a fost super bun, m-a lovit un miros incredibil de migdale din ceasca. Pt brew am ales un V60 din Tombo, Batang - central Java. Baristii tineri, foarte prietenosi si hipster style Smile
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#7
Pentru ca nu pot edita un post decat in limita a 40 min de la postare, si pentru ca nu stiu de ce un reply se posteaza ca si completare la postul anterior si nu ca un nou comentariu, adaug mai jos pozele de la a doua cafenea din Yogyakarta, LAGANI.
Pentru a treia cafenea o sa fac un review mai tarziu. Stay tuned pentru ca am vazut un proiect inovativ intr-ale cafenelelor Smile

[Image: 27edf322d8f7860a3c00c02063761847.jpg]

[Image: 3043189d9592ca3d806c22bdb1a558e9.jpg]

[Image: e5cdba25a67d0e3988ba2e30fcf00897.jpg]

[Image: 82a5daae5daa3bbf4c2a101676b2fe81.jpg]

[Image: d6e2e638d289c33d945da9af4c580156.jpg]

[Image: 9e6984db3d792d5aa567bc72e4859023.jpg]

[Image: 02f2a1eb46ca703081df8d256fd96969.jpg]

[Image: 02e9405fb2afc30d570fc42afe01dc6f.jpg]
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#8
Desi nu am comentat pana acum,urmaresc cu mare interes topicul tau si vreau sa-ti multumesc pt ca impartasesti si cu mine impresiile si senzatiile tale.
"Calatoresc " si eu cu fotoreportajul tau [Image: biggrin.gif] !
 
Reply
#9
Absolut incantatoare pozele , urmaresc si eu cu mare placere si interes calatoria , aproape ca astept sa vad ce urmeaza ca la serial... [Image: smile.gif] ...sunt curios , daca a vazut vre-un Luwak viu [Image: biggrin.gif]  ( civeta de palmier ). Am auzit ca sunt prietenoase si jucause , iar locuitorii , le mai tin si pe post de animale de companie...ca pe pisici la noi...dar care dau si cafea [Image: biggrin.gif] ...multa bafta in continuare !!!
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#10
Multumim pentru acest foto reportaj! Asteptam si alte imagini cu impresiile de la fata locului.  Distractie faina !
La Spaziale S5 EK, Rasnita Hario Mini Mill, Rasnita Eureka Olympus 75 E, Latiera Motta, Tamper Motta, Cantar Hario, V60, Aeropres.
 
Reply
#11
Multumesc pentru incurajari! O sa continui proiectul asta cat pot de mult. Sunt multe cafenele de specialitate pe aici, dar bugetul, si mai ales timpul nu-mi permit sa vizitez asa de multe cate as vrea Smile
Cum intotdeauna in spatele a ceva frumos se afla o femeie, creditele foto merg catre prietena mea. Facem proiectul asta impreuna Smile
Referitor la civeta de palmier, nu am vazut inca niciuna. Am ajuns in Bali si o sa incerc sa vizitez o plantatie de cafea zilele astea. Am vazut in Ubud cateva panouri cu free tasting (ei scriu testing Smile ) Luwak coffee. Nu sunt sustinatorul acestei cafele si nu vreau sa incurajez consumul. Motivul cred ca il stim cu totii si am inteles ca e greu de gasit un producator certificat. Mai degraba sustin prin consum o ferma mica care ofera experiente gustative minunate la un pret corect.

A treia si ultima cafenea vizitata in Yohyakarta este RUANG SEDUH. Numele inseamna "brewing space" si l-au ales pentru ca exact asta reprezinta: un spatiu unde poti sa iti prepari singur cafeaua. Este un concept educational, iar ideea din spatele lui este de a invata clientii atat teoretic, cat si practic, cum se prepara si cum se consuma corect o cafea. Baristii mi-au spus ca inca multi dintre localnicii care le calca pragul nici nu stiu ca tara lor are cafea de specialitate.

Proprietarul cafenelei este membru in juriul campionatului international de barista. Pe Instagram il puteti gasi cu userul Kulikopi.

Dotarile sunt super bune: Nuova Simonelli, Mazzer, pentru brew au plita cu inductie si control al temperaturii, cantare incorporate in bar, etc.

Pentru espresso au propriul blend, la momentul vizitei mele aveau un amestec de Sumatra, Java, Ethiopia, creat de ei. Am preparat si am baut un espresso si un cappuccino. Rasnita era deja reglata, mi-au sugerat 18 gr si a iesit super bine.

Pentru brew aveau 3 SO: Wanoja, Ethiopia si Papua. Chestia faina pentru brew e ca deja au boabele gata cantarite si le pastreaza in pungi resigilabile in cutiutele de inox cu magnet pe care le puteti vedea in pozele de mai jos. Ca si metoda folosesc Walkure pentru ca e mai usor pentru clientii care vor sa prepare, deoarece apa se distribuie singura uniform, fara a fi nevoie de o tehnica speciala de turnare, se toarna intr-un singur punct. Bineinteles, asta vine cu un compromis deoarece rezultatul nu este asa aromat si bogat ca un V60. Din pacate au ramas fara filtre, as fi vrut sa incerc un V60. Dar pentru ca niciodata nu am extras pe un Walkure, a fost o ocazie numai buna Smile Pentru ca sunt in Indonesia, iar baristii se mandresc cu cafeaua lor, am ales Wanoja. Deja o stiam de la SF Roastery din Bandung si am vrut sa le compar. La SF mi-a placut mai mult, nu stiu daca a fost din cauza metodei de extractie (Walkure vs V60) sau din cauza ca nu am facut eu bine ceva Smile

Locul asta e minunat si ideea lor de a educa oamenii intr-ale cafelei si de a-i lasa sa aplice practic ce li s-a spus in teorie mi se pare de-a dreptul nobila. Daca vreodata ajungeti in Yogyakarta sunt sigur ca o sa-i vizitati ca sa va jucati cu echipamentele lor.

Mai jos, ca de obicei, poze Smile

[Image: c690fd18c170726772c02051394fdfbf.jpg]

[Image: 10fc1d2b09fd8e0059ecc2f5f9c83ec6.jpg]

[Image: 6f7bb07f647f76feab09c13b0bce054a.jpg]

[Image: f35d81f3b875db8d495bcf2f7ccf61b2.jpg]

[Image: ff0afe615f2f6e41d9bbea86a45e0e50.jpg]

[Image: 580003abd2a1b0f7735c3df3b004da95.jpg]

[Image: 88ca0cf65685a0ecfd85435eb6422eb3.jpg]

[Image: d7959d34ed8ba6752d8799dd65cccef9.jpg]

[Image: e76b514572ae18c45f06febd7dc0566d.jpg]

[Image: fbefd35422089d6f7992658376f9da28.jpg]

[Image: 9b4ea99b06b4a6f376e14f2863bc3f92.jpg]

[Image: 9a1cb56c983b0e99e0d7fce65d13a0fb.jpg]

[Image: 1f71d40dafd24a9a417bc2af69c4fc6f.jpg]

[Image: 00f7961c48ddd8fa8d1623b1a629324e.jpg]

[Image: 32f483b91a9220280c4837540db184ee.jpg]

[Image: 6f7f6ca9dabfdc944e6527c3c5248882.jpg]

[Image: 1c69dc8d9e4d5c7e9a4bb2948d9fdccd.jpg]
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#12
Tot e bine , ca te-au lasat la butoane si din cate vad e mai bine decat in multe cafenele de la noi. In alta ordine de idei , nu pot spune ca nu as servi in orice moment un Kopi Luwak  insa , nici eu nu sunt adeptul cresterii in captivitate si chinuirea unor fiinte asa dragalase ( sunt iubitor de pisici ) si din acest motiv am intrebat , pentru ca am vazut un filmulet pe youtube , in care 2 pusti aveau ca animalut de companie ...o astfel de civeta. Banuiesc ca decat sa cresti un dihor ( dealtfel si el extrem de dragalas ) , mai bine o civeta , pentru ca pastrarea curateniei devine hobby si se va face cu drag si interes , nu din obligatie... [Image: biggrin.gif] ...ramane insa problema boabelor proaspete...
A picat la fix "serialul " , dupa ce am prajit toata dup-amiaza...m-am instalat la " va urma "... [Image: smile.gif] ...Multumim inca o data , pentru ca ne delectezi cu astfel de imagini ( de vara ) cand la noi , viscolul e in toi... [Image: biggrin.gif] ....
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#13
Ei, ai vazut poze de prin cafenele, nu poze de vara. Asta de mai jos as numi-o imagine de vara Smile

[Image: 0ce6b41235051a1a00808b87d21c9a96.jpg]
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#14
Am ajuns pe minunata insula Bali, insula care, pe langa frumusetea de nedescris, are si cafea buna. Stam in Ubud, aproape de regiunea Kintamani unde se cultiva cafea. Am reusit sa vizitez o ferma de cafea, o sa revin zilele urmatoare cu o mica povestioara despre experienta. Din pacate nu-i sezonul de recoltare, fructele sunt verzi si nu prea este activitate la ferme, dar proprietarul a fost destul de amabil incat sa ne arate locul si sa ne povesteasca despre cafeaua lui. 
Acum revin la cafenelele vizitate in Ubud. Orasul e plin de turisti, cafenelele sunt pe masura, preturile la fel. 

Cea mai draga imi este ANOMALI COFFEE. Review-ul asta il scriu din cafenea, am revenit in fiecare zi aici Smile
Este dotata bine, cu un espressor Synesso, o rasnita Mazzer pentru espresso care contine blendul lor si o Mahlkonig pentru brew sau pentru espresso din SO. Prajesc in Kuta pe un prajitor Buhler (brand indonezian). Au o cafenea in Ubud, una in Kuta si patru in Jakarta. 
Spartiul este miununat, cu priveliste deschisa catre strada, cu o terasa foarte faina, cu muzica faina (mult reggae). Baristii sunt super prietenosi, zambareti, cu informatiile la ei. Vazand ca imi place sa vorbesc cu ei despre cafea, m-au invitat sa-mi pregatesc singur cafeaua, daca vreau. Mi-am facut un aeropress dintr-o Flora, dulce, ciocolatie, super buna. Mai tarziu am baut un espresso si un cappuccino din blendul lor. A doua zi m-au lasat si la espressor Smile
In general au cafea indoneziana, pentru ca au de unde alege. Au constant la bar mai multe origini: Flores, Papua, Sumatra, Sulawesi, Java, Bali. Cafeaua balineza provine din regiunea Kintamani, unde am facut o mica excursie Smile
Iertati-mi indolenta, dar cu ocazia asta am aflat ca Papua este o insula in Indonesia si este diferita de tara Papua Noua Guinee. Nu am verificat/cautat niciodata informatia asta. Ei ii spun Irian Jaya, a fost colonie olandeza, iar intelesul numelui in indoneziana este, cum spun localnicii "fara olandezi" Smile.
Toate cafenelele de aici promoveaza Kopi Luwak, inclusiv Anomali. Eu am ales sa spun "nu", si asa va ramane Smile

[Image: 3ae3e085cc017455d9b028461d8c5889.jpg]

[Image: 5882705f958e642e68eb2d98cae5c480.jpg]

[Image: f1bc4f0b9792cecb394845308382ddab.jpg]

[Image: 4d125fe27549f85a5d2198f5c7679d43.jpg]

[Image: 2335f1590f09bdcc547346570014db7f.jpg]

[Image: 0237b1d81b9a8b03a5d34a79c4676ad4.jpg]

[Image: 66143730b0c06cb659f2244d9f7f55fd.jpg]

[Image: 0b6c39c2c51182f5a618e75dc9da12fb.jpg]

[Image: 2de8f0039e5dfd913ace69de581f0c99.jpg]

[Image: 41a4da1a5509531072e09f8df26bf5f4.jpg]
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#15
Bravo ,Petrisor ! Imi place sa-mi beau  cafeaua , cand afara-i ger si zapada  , visand la terasele /cafenele din Bali  ![Image: smile.gif]
 
Reply
#16
Superb...ma incearca un sentiment...dar mai bine nu-l marturisesc [Image: biggrin.gif] ...ai reusit si astazi sa-mi inseninezi ziua...
In alta ordine de idei , nu-ti voi propune sa treci peste capul tau , insa spun doar , ca " merita si in sila " sa incerci un Kopi Luwak pentru ca , mai originala decat acolo nu ai unde sa gasesti si ulterior vei putea compara cu eventuale imitatii sau pretentii de egalare.. [Image: smile.gif] . E doar o opinie personala si trebuie luata ca atare , iar daca nu iti face placere n-are rost sa te fortezi...( eu unul , daca as fi cu tine n-as rata momentul [Image: biggrin.gif]  )...Oricum , va doresc petrecere frumoasa si vacanta placuta in continuare...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#17
Frumoasa poveste fotografica. Multumim!!!
Si eu as bea o Kopi sa fiu in locul tau, mai ales ca exista printre altele si boabe certificate ca recoltarea se face doar de la animale aflate in salbaticie.
 
Reply
#18
PETA a emis un raport cu privire la conditiile in care sunt tinute animalele astea. In Bali au verificat 16 ferme orientate catre turism, unde in total sunt tinute captive 48 de civete. Scorul final este intre 0-4 in ceea ce priveste mobilitatea, igiena, suprafata, zgomotul, mancarea, apa si interactiunea sociala.
Noi am intrat doar intr-o "ferma" din asta, cu scopul de a vedea cu ochii nostri cum sunt tinute animalele.
Si apropo, majoritatea produselor Kopi Luwak care sunt etichetate "wild-sourced" sunt doar o forma falsa de reclama, este imposibil sa produci Kopi Luwak care sa provina doar de la animale din salbaticie, iar fermierii nu au nicio problema sa-si eticheteze eronat produsele cu eticheta "wild-sourced".
Informatiile astea mi-au fost confirmate si de un fermier (nu din ala care are civete).
Va las mai jos cu cateva poze care mie mi-au frant inima. Cand am intrebat-o pe fata de la ferma de ce fac asta, mi-a spus ca e doar ca sa arate turistilor animalul si modul in care se recolteaza cafeaua, dar ca produsul final pe care il comercializeaza provine de la animale salbatice. Sigur!

[Image: 8063bb2884d3b8a95bd936e4f810a57d.jpg]

[Image: e9bdb81a76a87754f0a60ae005e0dfc9.jpg]

[Image: 582aea525faf9c1f318edb1267d88ca8.jpg]

[Image: bcbd0c0ff16768ac3d116e7e8a9d72a1.jpg]

[Image: ad2b97aa82c9505168fa46588641ed71.jpg]

Eu o sa raman la decizia de a nu incerca cafeaua asta.
Deja mi-am incalcat un principiu si am mancat pentru prima data in viata mea la Pizza Hut in Jakarta Smile. Prima si ultima data, chestia aia vanduta acolo n-are nicio legatura cu pizza Smile
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#19
Multumim pentru pozele extraordinare si felicitari pentru refuzul tau de a consuma o asemenea atrocitate.
Doar prin egoism sau ignoranta se poate admite asa ceva si din nefericire se admite..chiar si aici.
La Pavoni, Kinu m38
 
Reply
#20
Multumim pentru informatii Petrisor. E bine de stiut.
 
Reply
#21
Da...e clar , iar erori umane....pacat ca le tin inchise in halul ala...adevarul e,  jalnic...Cu alte cuvinte NU EXISTA cafea Kopi Luwak provenita din wild , fiind practic imposibila recoltarea din paduri ...dar se afirma treaba asta si se scrie pe cutii , borcane....hmm...si numai cine nu a vazut , crede.  Acum am inteles si iti dau dreptate ...ma asteptam sa fie intr-o rezervatie , in semilibertate ( cum tine Tiriac mistretii la Balc...) dar , vad ca bietele civete fac puscarie nevinovate...trist.
Acum nu stiu ce sa mai zic , si daca bei si daca nu o cafea Kopi , nu vei schimba cu nimic starea de acolo , insa daca se va importa ( exporta ) si comercializa frenetic ...ma cam indoiesc ca starea bietelor fiinte se va ameliora...trebuie LEGE.
Multumim mult de clarificare si de efortul de a ne prezenta real situatia cu foto...cam trista treaba pe acolo din acest punct de vedere...iar... in alta ordine de idei , ai mare grija cand " joci in deplasare "  pe unde mancati , ca am avut colegi care in studentie au lucrat la Pizza Hut si ce mi-au povestit... [Image: biggrin.gif] ...nu pot reproduce ...oricum feriti-va cat puteti si calatorie placuta in continuare... [Image: smile.gif] ...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#22
Petrisor ...continui sa urmaresc cu mare placere foto reportajul tau si astept cu nerabdare urmatoarele episoade [Image: 105.gif] [Image: tv.gif] . Poti sa ne spui si preturile ,daca poti  , din diversele cafenele pe care o sa le vizitezi ? Ar fi interesant de stiut si pretul la verde direct de la fermier ,fara adaosurile ( de calitate  [Image: smile.gif] ) ale diversilor imporatatori.

PS . Urasc captivitatea animalelor in toate formele ei ( zoo ,circ ,etc ) si impartasesc intru totul opinia ta legata de kopi luwak .  Nu consum nici eu acesta cafea...din principu ( nu pt ca nu mi-o permit [Image: biggrin.gif] ).
 
Reply
#23
Eu am mai tinut legatura in privat cu Petrisor si nu am apucat sa il felicit public, o fac acum din toata inima! 

Sper ca am fost cat de cat inspirational, incat sa vedem un blog al tau care sa aduca in povesti si fotografii, aroma de cafea din acele tinuturi exotice, prin prisma omului liber care a lasat totul si s-a dus sa cunoasca lumi mai calde si mai relaxate decat la noi. Imbinarea aceasta intre poveste, exotism, calatorie si cafea, cu accent pe cafea, este o nisa absolut libera in Ro, doar Bradut Florescu avand unele porniri in acest sens.  
Voi dedica si pe blog un articol acestei initiative, alaturi de ispravile altui espressoman, Cosmin Pasnicu. 

Petrisor, nu uita sa updatezi acest topic oricand simti nevoia, inclusiv cu link-uri din articolele scrise pe blogurile voastre, care au in centru cafeaua.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Uei, frumos mesaj, Liviu! Si da, ai fost inspirational in ceea ce priveste blogul meu. Atat tu, cat si prietena mea Smile
O sa actualizez topicul asta cat pot de mult, o sa incerc sa adaug fiecare cafenea pe care o vizitez, chiar daca nu va fi in timp real Smile
Multumesc pt sprijin si pt incurajari!
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#25
Daca v-a fost dor de povestile mele, revin cu o postare lunga. Sper sa aveti rabdare sa o cititi pentru ca e interesanta, probabil cea mai faina experienta pe care am avut-o pana acum cu cafeaua prin partile astea de lume. Pozele le puteti accesa prin linkurile de la sfarsitul textului despre fiecare cafenea. Ceva nu-i place forumului si nu pot insera pozele in text, de pe laptop. Daca aveti orice intrebari, va stau la dispozitie cu drag. Lectura placuta!

Liviu, daca-i voie, lasa PS-urile astea aici. Daca nu, sterge-le.

PS: Puteti sa cititi versiunea completa si in engleza pe blogul meu: https://misternomadcoffee.com/2017/10/19...evolution/

 PS2: orice like pe pagina de facebook a blogului si orice share imi prinde bine https://www.facebook.com/misternomadcoffee/   Multumesc!
In Ho Chi Minh City (fost Saigon), Vietnam am avut una dintre cele mai faine experiente intr-ale cafenelelor. Pentru inceput, Saigon e cel mai populat si aglomerat oras al Vietnamului, cu 13 milooane de locuitori si aproximativ 7 milioane de scutere si motociclete. Orasul e realmente plin de cafenele si de standuri care vand cafea pe strada. La fiecare colt de strada este o cafenea si am vazut si cate 4-5 cafenele una langa alta. Toate vand cafea Robusta de proasta calitate.
  Ca sa dezvoltam subiectul asta, Vietnam este al doilea producator de cafea din lume, dupa Brazilia. Totusi, calitatea cafelei este proasta si din cauza asta vandabilitatea cafelei vietnameze e limitata. 97% din productia de cafea o reprezinta Robusta si astfel Vietnam e cel mai mare producator de Robusta din lume. Nestle are puncte de procesare a cafelei in Vietnam, unde prajesc si ambaleaza cafea, dar majoritatea cafelei este exportata verde. Asta-i motivul pentru care cafenelele astea vand doar Robusta. Vietnamezii isi beau cafeaua in general cu lapte condensat si gheata (Ca phe sua da), sau cu ou (Ca phe trung) sau cu cocos (Ca phe cot dua). Cafeaua e robusta, prajita dark si de obicei e extrasa cu traditionalul filtru vietnamez (Phin). Metoda asta de extractie da o bautura foarte concentrata (incepe de la 12 gr cafea / 100 ml apa) si implicit foarte amara, de unde rezulta si traditia de a o bea cu lapte condensat. In partea asta de lume, laptele condensat e o chestie super, super dulce si cu o consistenta foarte groasa.
  In toata nebunia asta cu cafea ieftina am intalnit o mana de oameni care lupta sa promoveze cafeaua vietnameza de specialitate atat pe plan local, cat si pe plan international. Ei detin 5 dintre cele mai bune cafenele din Ho Chi Minh City si lucreaza strans cu fermierii din zona Dalat pentru a arata adevaratul potential al cafelei vietnameze de specialitate. Misiunea nu le e usoara din cauza a cativa factori majori:
  - Obiceiul localnicilor de a bea cafea ieftina si de proasta calitate;
 - Taxele foarte mari pentru importul de echipamente (pot sa ajunga si pana la 40% pt espressoare);
 - Taxele mari pentru importul de cafea (35%); guvernul vrea sa protejeze cafeaua locala si atunci impune taxe mari;
  - Costurile imense cu inchirierea spatiilor comerciale (un spatiu de 70 mp la etajul 2 al unei cladiri din centrul orasului costa $1500, iar un spatiu la parter, cu intrare din strada incepe de la $3500 si ajunge la $5000) Daca mai aveti rabdare, in continuare o sa prezint cele 5 cafenele

  Saigon Coffee Roastery
  Pozitionat in centrul orasului, locul asta e un must see. Vo Phap, proprietarul locuia deschis cafeneaua asta pentru ca era satul de toata cafeaua proasta si suspecta care se vinde peste tot si a vrut sa ofere oamenilor calitate in locul cantitatii. Prajeste pe un prajitor vietnamez (Vina Nha Trang) si majoritatea cafelei din oferta lui provine din Dalat (altitudine medie 1500 m). Face direct trading cu fermierii din Dalat, dar are si cafele inmportate.
  Au cerere mare si pentru robusta, asa ca prajeste si vinde si din asta. Bineinteles, robusta de calitate. E prima data cand am incercat Ca phe Phin, filtrul traditional vietnamez, preparata din robusta proaspat prajita, dar nu am putut sa o beau. A fost atat de amara incat nu am putut.
  Am gustat cafele din Dalat: cappuccino; V60-aciditate scazuta si dulce, cu aroma de miere; espresso din boabe Typica-aroma de alune si migdale, gust dulceag si aciditate scazuta. Am baut si un V60 din Panama Geisha-clar net superioara celor din Vietnam.
   Preturile din cafenea sunt afisate intr-o poza, meniul e pe perete. Pretul e exprimat in mii de dongi, de ex, espresso 55 inseamna 55000 VND. 1 USD = 22700 VND.


POZE: https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...0FhT1ZoLVE

  Shin Coffee
  Shin sunt furnizori de cafea in Vietnam, dar si exportatori. Sunt consultanti de cafea, traineri pentru baristi, tranzactioneaza cafea pe bursa si detin 4 ferme de cafea in Vietnam care insumeaza 100 de hectare, din care 60 h sunt cultivate cu robusta, restul cu arabica. Ca si consultanti, deja au consultat si au ajutat la deschiderea a peste 50 de cafenele.De cand au deschis in 2015, au reusit sa ajunga la 3 cafenele, doua dintre ele fiind localizate la 5 minute de mers una de celalta, in centrul orasului. Toate cafenelele sunt echipate cu La Marzocco cu 2 grupuri. Cea mai mare se intinde pe 3 niveluri si are in dotare un prajitor vietnamez de 5 kg, un Giesen de 1 kg si 2 prajitoare mici pentru teste. La ultimul nivel au un centru de training pentru baristi. A doua cafenea din centru este mai mica, dar foarte draguta.
  Preturile sunt ca si in Europa de Vest, factorul principal fiind chiria. Am incercat un pourover din S’farm Catimor (single origin Vietnam) – aciditate scazuta, cu aroma de nuci si fructe samburoase; un cappuccino din Shin blend si un al doilea pourover din Son La blend (Ethiopia cu single origin din zona Son La, Vietnam) – o cafea balansata, florala, cu aciditate medie.
  POZE: https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...y1tMEFfYjA

  [a] Coffee House
  Asta-i cel mai fain loc pe care l-am vazut in Saigon si Truc, proprietarul, este unul dintre cei mai faini oameni pe care i-am intalnit in industria cafelei. Este un artist in adevaratul sens al cuvantului. [a] Coffee House a inceput in 2011 ca si un proiect pentru prieteni si s-a transformat in scurt timp intr-o cafenea. Truc este prima persoana care a introdus cafeaua de specialitate in Saigon, Bourbon de la ferma La Viet. La inceputuri, Truc si-a comandat V60 si Chemex, dar habar nu avea cum sa le foloseasca. Mai apoi, a aparut in scena Will Frith, consultant in cafea si actual consultant pentru Modbar, Inc. L-a invatat pe Truc cum sa foloseasca echipamentele, l-a invatat multe lucruri despre cafea si in curand [a] Coffee House a ajuns o cafenea foarte cosy. Are in dotare un Rancilio cu 2 grupuri si un prajitor de 3 kg. Truc face direct trading cu producatori din regiunea Dalat, dar are si cafea importata.

 Este singura cafenea dintre toate pe care le-am vazut pana acum unde am primit bautura de bun venit un cold brew, facut dintr-o Columbia. Asta e obiceiul casei si mi-a placut foarte mult. Am gustat niste cafele faine si am stat cu Truc la povesti despre viata si despre cafea, in spate, langa prajitor.


POZE: https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...2h4VVQ1cnM

  The Workshop
  The Workshop sunt pionieri in revolutia cafelei din Ho Chi Minh City. Cafeneaua si-a gasit locul intr-o cladire veche si restaurata, iar numele e in perfecta armonie cu designul industrial. Inauntru se afla un bar insula, multe locuri si o diversitate variata de clienti. Head barista a castigat locul 6 in 2016 la VNBC si locul 2 in 2017.
  Au in cafenea un La Marzocco Strada cu 2 grupuri si un Linea nou era pe drum la momentul la care i-am vizitat eu, un prajitor vietnamez de 5 kg pe care prajesc de 2 ori pe saptamana: o data pentru brew si o data pentru espresso. Pentru espresso aveau un blend din 60% boabe vietnameze si 40% Ethiopia si pentru brew au 3 origini, iar de obicei una este vietnameza. Folosesc multe boabe din regiunea Dalat, proprietarul fermei La Viet (una dintre cele mai mari din zona) este co-proprietar in The Workshop. O legatura stransa si constanta cu fermierii are loc pentru a-i ghida spre o productie de boabe de calitate. Toata echipa din cafenea lucreaza tare ca sa-si invete clientii locali despre cafeaua de specialitate. Aici l-am cunoscut si pe Will Frith , care era intr-o vizita in Vietnam. Omul asta a crezut in cafeaua vietnameza si a investit foarte mult timp si efort in scena cafelei de specialitate din Saigon si in fermele din zona Dalat.
  Vand si ciocolata de specialitate, marca Marou. Am avut ocazia sa vizitam punctul de productie Marou din Saigon si pot spune ca asa cum cafeaua de specialitate ne-a schimbat tuturor perceptia despre cafea, asa a facut si ciocolata asta cu noi. Oamenii aia de la Marou au plantatii de cacao de specialitate, au un prajitor unde prajesc cacaoa, iar productia ciocolatei este la vedere, separata de locul de servire doar printr-un perete de sticla. Daca vreodata o sa aveti ocazia sa vizitati un punct de productie de ciocolata de specialitate, faceti-o!
  Preturi: 1 kg de cafea verde: $15.5; cafea prajita: $15.5 / 350 gr.
  POZE: https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...HlWUEhhWFU   

  Bosgaurus Coffee Roasters
   Cafeneaua e localizata in suburbiile Saigonului, intr-o zona nou dezvoltata cu cladiri inalte de apartamente, pe malul raului Sai Gon. Numele provine de la cea mai inalta specie de bovina, o vaca alba care isi are originile in Asia de Sud Est. Atat campionul competitiei vietnameze de barista, cat si campionul competitiei vietnameze de Aeropress lucreaza la Bosgaurus.
  Sunt distribuitori oficiali Giesen in Vietnam, iar in cafenea au doua prajitoare Giesen, localizate in spatele barului plutitor, un design inovativ creat chiar de Hung, proprietarul afacerii. Omul si-a lasat amprenta si in designul cafenelei, care este genial, arata ca un laborator de cafea super avansat. Lucreaza strans cu Workshop si cu La Viet ca sa creasca boabe arabica de calitate, iar telul lor este sa promoveze cafeaua vietnameza de specialitate atat pe plan local, cat si pe plan international.
  In cafenea exista doua baruri pentru cafea, unu la parter si unu la etaj. Cel de la etaj are scop educativ si oricine isi poate face singur sau ghidat cafea folosindu-se de ustensilele lor pentru brew sau de espressorul Nuova SImonelli Aurelia II. La demisol au un depozit unde se poate regla temperatura si umiditatea.
  Am gustat bautura creat de ei, Caramelly Rain – espresso extras peste gheata si acoperit cu o spuma de lapte (create nu prin frotare la steamer, ci cu un mixer manual), care creaza o aroma intensa de bomboana de caramel. Surprinzator de buna. Ca sa atraga si clienti din publicul care iubeste cafeaua traditionala vietnameza, Hung a inventat un filtru Phin unde se poate controla curgerea si care, pe parcursul extractiei, poate fi transformat intr-un aeropress. Urma sa patenteze inventia. Contrar traditiei vietnameze, el foloseste doar cafea Arabica de specialitate. Au 3 profiluri de prajire pentru aceasta metoda: Tender – prajire light, aroma fructata si ciocolata cu lapte; Fumee – o cafea balansata, o combinatie intre modul traditional si cel modern cu arome de ciocolata semi dark si unt de arahide (am baut asta); Big Smoke – pentru clientii care prefera modelul traditional vietnamez, arome intense de ciocolata neagra si un final amarui si afumat. Intr-un colt mai au bere artizanala si nitro coffee la draft.
  Caramelly Rain costa 90.000 VND (1 USD = 22700 VND).


POZE: https://drive.google.com/open?id=0B0n0B3...2pHS1hEcHc

  Sper ca ati avut rabdare si sper ca v-au placut pozele si lectura.
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#26
Multumim Petrisor pentru un nou episod!

Simtim vibratia si noi, chiar daca foarte departe. Ce intalnire ar fi iesit daca se sincroniza bubucalu cu tine, cand a fost in Vietnam... Smile

Pe masura ce iti faci timp, revino cu update-uri si povesti noi!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Cred ca bubucalu a fost chiar langa orasul in care traiesc acum, Thai Nguyen. I-am lasat un reply la postare, dar nu a raspuns nimic Smile
Da, ar fi fost super fain sa ne intalnim.
Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)