• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cafea verde :: The good, the bad, the ugly

#1
Iata ce am extras din doi pumni de "Cuba Turquino Lavado, Supremo Washed Arabica" de la ongebrand...

Si nu a fost dificil...a fost prima mana...a doua nu am mai avut nervi ca era tarziu si am zis ca nu e bine sa ma pun la somn necajit !


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#2
(20-03-2013, 16:38)hateganul Wrote: Iata ce am extras din doi pumni de "Cuba Turquino Lavado, Supremo Washed Arabica" de la ongebrand...

Si nu a fost dificil...a fost prima mana...a doua nu am mai avut nervi ca era tarziu si am zis ca nu e bine sa ma pun la somn necajit !
Cu ce anume ai prajit-o? Scuze, acum inteleg. Asta e super calitatea de la ei? Toti au patit la fel?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Inca nu e prajita...e verde !
 
Reply
#4
Gaurile alea sunt produse de o insecta. Se numeste CBB (coffee bean borer). Insecta nu mananca boabe stropite deci poti fi cat de cat sigur ca nu este o cafea tratata cu insecticide. Smile
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#5
foarte foarte nasola treaba. vezi ce iti raspund daca le trimiti un mail.
nici gratis nu as lua cafeaua ce in cateva sute de grame are defectele alea. si neuniformitatea in culoare e ciudata, pare ca au trimis rebuturi.

edit: halal consolare....
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#6
@PapaJacques:
Insecta aia nu manaca boabe stropite ca vomita; sau ce? E ca si cum ai sustine ca un caine nu mananca plastic. Ei bine, al meu mananca! Sau, sugerezi ca e buna de prajit? Ca la ciresele care nu-s de post? Smile

@Ernest Valentin:
Nasol da...dar este nasol ca te astepti la calitate. Nu sunt absurd. Stiu ca exista o rata de rebuturi dar parca is toate la mine Smile
Nu eu am facut comanda si nu ma astept la o revolutie dar, din 50 si ceva de kg comandata in grup poate avem un feedback, aici pe forum, despre calitatea cafelei de la comanda asta.

"A rare coffee, small production, high demand."
Asta scrie pe site-ul olandezilor. Dar... nu stiu ce ar mai fi de zis...in afara de o mica dezbatere pe tema calitatii boabelor verzi.
Chiar ma astept la reactii din partea celor care folosesc cafea verde. Evident, in sensul constructiv. Adica de unde, de care, eventual poze.
La ultima comada de grup, din Olanda s-au luat zeci de kilograme de cafea verde. Va provoc sa puneti poze, impresii, comentarii cu fiecare tip de cafea achizitionata...de ce nu chiar si inante si dupa prajire.
Eu mai am si alte tipuri de cafea si o sa adaug poze si cu acestea precizand si tipul lor. Va invit sa faceti la fel !

P.S. Mi-as dori ca topicul asta sa nu ramana la stadiul de "just a bad and ugly cofee". De aceea, in denumire am inclus si un good...ca sa vorbim si despre aia buna in paralel cu aia rea si urata Smile
 
Reply
#7
Pai este deja un topic "incins" Smile despre cafea verde, aici. Aici vom dezvate cazul particular.

Niste nenorociti olandezii aia. Sa le cereti banii inapoi, mai ales daca si ceilalti useri care au cumparat confirma ca sortimentele lor sunt de aceeasi calitate. Sunt curios de raspunsul lor...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
@Lyvyoo: Ma gandeam la un topic cu poze ca sa stim la ce sa ne asteptam pe viitor...Dar, sa zicem ca nu exclud nici postarea pe topicul ala chiar daca nu ma simt confortabil sa il rasfoiesc :|
Nu vreau sa cer bani nimanui inapoi. Nu asta e ideea. Aici nu este vorba de frustrari ci de ceva educativ/constructiv. Unii dintre noi nu au vazut cafea verde niciodata cu atat mai putin mancata de insectele de care zicea PapaJacques. Pana la urma si din asta invatam ceva chiar daca pe bani Smile Daca se rezuma totul la bani ramaneam la automatul gratis cu cafea la discretie de la intreprindere Wink
 
Reply
#9
(20-03-2013, 18:58)Papa Jacques Wrote: Gaurile alea sunt produse de o insecta. Se numeste CBB (coffee bean borer). Insecta nu mananca boabe stropite deci poti fi cat de cat sigur ca nu este o cafea tratata cu insecticide. Smile

Intrebare : Cat de tare afecteaza gaurile calitatea cafelei ?
Gaggia Clasic +Lelti 41 TEM + Lelit 43 MM + Vario + Site Marzocco + AeroPress
 
Reply
#10
Se vehiculau acolo cantitati de 10-20kg/pers deci ar fi vorba si de bani in acest caz...

Poze putem pune si acolo. E mai bine sa fie grupate impresiile despre cafea verde/furnizori/preturi etc. pe un topic mai curpinzator, sa nu cautam prin tot forumul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(20-03-2013, 22:15)hateganul Wrote: @PapaJacques:
Insecta aia nu manaca boabe stropite ca vomita; sau ce? E ca si cum ai sustine ca un caine nu mananca plastic. Ei bine, al meu mananca! Sau, sugerezi ca e buna de prajit? Ca la ciresele care nu-s de post? Smile

Insecticidul omoara insectele. Plasticul nu omoara cainele cu exceptia cazului in care cainele face ocluzie intestinala (rar dar se poate intampla).
N-am auzit pe nimeni sa prajeasca cirese la ~200 de grade. Eu nu tin post asa ca mie poti sa-mi trimiti un 50-100 de grame de cafea din aia cu viermisor, prajita de tine. Big Grin Big Grin Promit sa-ti dau un feedback.

Recomandarea mea este sa o prajesti asa cum este si dupa aia sa ne spui cum a iesit dar incearca sa treci peste suparare ca sa poti fi cat mai obiectiv.

Cupping-ul este testul final.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#12
Deci avem aprobarea institutului Papajacques pentru comestibilitate Smile

Dar ceilalti care ati comandat unde sunteti? Sa fie hateganul singurul ghinionist?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Institutul shminstitutul ... Tongue
Eu zic sa vedem exact care e treaba prajind si testand cafeaua aia inainte sa hotaram daca locul ei este unul de cinste sau unul intr-o galeata de gunoi.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#14
aaaa
Stai putin ca nu am zis ca e o galeata cu gunoi !!!
Vroiam doar o parere avizata din partea celor care prajesc.
Stiu ca uneori ma exprim dificil de inteles (inginer dehh...am scuza) Smile asa ca PJ, nu o lua in nume de rau...cel mai mult ma intereseaza cum procedez. O aleg ca pe orez sau ii dau bice asa cum e?

Uite si o poza cu ea prajita marti seara tarziu Smile a fost aleasa cat de cat fara defecte.
Ignorati partea din mijloc care pare mai deschisa la culoare(lumina/blitz/etc).
In rest, astept comentarii/sfaturi.

Azi dimineata am facut din ea...cam devreme as zice dar, nu aveam alta scoasa din congelator.
Impresii
- nu foarte aromata
- la prima gura nu gaseam lichidul in ceasca(adica crema cum niciodata nu am vazut)
- aftertaste placut fara excese deranjante
- m-a balonat(a se citi ca am tras niste ragaituri in urmatoarea jumatate de ora) Smile
- o sa revin pe weekend cu alte senzatii

P.S. A mea consoarta nu a putut gasi diferente vizuale intre ce vedeti in poza si alta cafea de la alte case italiene(aveam prin ceva pungi)...dar, va asigur ca ele existau. Inca nu ma pot exprima daca in bine sau rau Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#15
Va salut,
am primit pachetele cu prajitorul si saculetii de cafea. Va spun ca sunt paralel cu domeniul asa ca sa nu va asteptati la cine stie ce recenzie pentru ca nu ma tine. Mai intai am inspectat vizual boabele din fiecare soi in parte si va asigur ca sunt 100% de post. Cat despre prajitor, l-am scos, m-am invartit in jurul lui, l-am privit si de departe, si mai de-aproape, chiar l-am impuns cu-n deget si nu musca, nu tipa, ba chiar s-a lasat intors pe toate partile . Ca aspect, arata, n-am ce zice, muuuult mai mult decat ma asteptam. Ba chiar l-am bagat in priza, am dat de vre-o doua ori din butoane, a-nceput a rasufla, s-a sucit de cateva ori, a piuit la mine ingaduitor si-acum asteapta docil prima sarja. Din motiv de lipsa timp se va intampla asta maine, pana atunci mai bag ceva lectura de resort.
Multumesc Domnului Cosmin pentru tot ce a facut pentru acest coop si va asigur ca va tin la curent cu ce ispravi voi reusi de-acum in domeniu.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#16
(21-03-2013, 12:51)hateganul Wrote: aaaa
Stai putin ca nu am zis ca e o galeata cu gunoi !!!
Vroiam doar o parere avizata din partea celor care prajesc.
Stiu ca uneori ma exprim dificil de inteles (inginer dehh...am scuza) Smile asa ca PJ, nu o lua in nume de rau...cel mai mult ma intereseaza cum procedez. O aleg ca pe orez sau ii dau bice asa cum e?

Uite si o poza cu ea prajita marti seara tarziu Smile a fost aleasa cat de cat fara defecte.
Ignorati partea din mijloc care pare mai deschisa la culoare(lumina/blitz/etc).
In rest, astept comentarii/sfaturi.

Azi dimineata am facut din ea...cam devreme as zice dar, nu aveam alta scoasa din congelator.
Impresii
- nu foarte aromata
- la prima gura nu gaseam lichidul in ceasca(adica crema cum niciodata nu am vazut)
- aftertaste placut fara excese deranjante
- m-a balonat(a se citi ca am tras niste ragaituri in urmatoarea jumatate de ora) Smile
- o sa revin pe weekend cu alte senzatii

P.S. A mea consoarta nu a putut gasi diferente vizuale intre ce vedeti in poza si alta cafea de la alte case italiene(aveam prin ceva pungi)...dar, va asigur ca ele existau. Inca nu ma pot exprima daca in bine sau rau Smile

Poza e cam prea arsa ca sa-mi dau seama cu siguranta 100% insa eu vad o cafea prajita care are o culoare uniforma, vreo 1-2 sour beans (deschise la culoare) si o pietricica.
La aroma mai las-o 1-2 zile sa se "aseze". Crema multa e un indicator ca ai mult dioxid de carbon in ea. De aia si trebuie lasata sa se aseze ca sa mai iasa din el.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#17
(21-03-2013, 12:21)Papa Jacques Wrote: Eu nu tin post asa ca mie poti sa-mi trimiti un 50-100 de grame de cafea din aia cu viermisor, prajita de tine. Big Grin Big Grin Promit sa-ti dau un feedback.
Mai ce ochi format ai...in prima poza erau ~50gr + o pietricica Smile

(22-03-2013, 10:17)Papa Jacques Wrote: La aroma mai las-o 1-2 zile sa se "aseze". Crema multa e un indicator ca ai mult dioxid de carbon in ea. De aia si trebuie lasata sa se aseze ca sa mai iasa din el.
Asa m-am gandit si eu... Acuma e la temperatura camerei intr-o punga cu supapa si zip. O sa vedem pe weekend cum si ce in cescuta Smile
O sa revin si cu o poza mai reusita(sper).

Multumesc pentru raspunsuri/remarci/critici ! Le astept cu interes Wink
 
Reply
#18
(22-03-2013, 11:26)hateganul Wrote: Mai ce ochi format ai...in prima poza erau ~50gr + o pietricica Smile

Daca ajungea pietricica aia in rasnita.......Confused
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#19
Am uploadat un album pe google+ cu cateva din sortimentele de cafea verde comandata din Olanda. In partea de jos gasiti Options, Download full size pentru cine vrea.
Cel mai rau arata Indonesia Sumatra, cam 10-15% din boabe arata ca cele din fotografia cu boabele defecte scoase de mine. Asta nu ar fi chiar asa o catastrofa daca in descrierea cafelei pe ongebrand.nl ar fi mentionata problema asta. In schimb olandezul are tupeul sa clasifice cafeaua asta drept "grade 1", adica asa.
Nicaragua am verificat-o toata, pierderile au fost de 4-5%.
Columbia decaf e la fel ca Indonesia, cu pierderi semnificative.
De prajitor sunt foarte incantat. Prima prajire nu stiu exact cat a durat, cred ca vreo 14-15 min, eu am avut senzatia ca au fost 2. Smile Am setat timerul pe 13 min apoi am tot lungit prajirea pana am ajuns la culorea boabelor din poza. First crackul ma asteptam sa se auda mai tare, l-am distins destul de greu, la urmatoarele prajiri sper sa fie mai usor. Chiar dupa prajire, Nicaragua, avea miros de ciocolata si scortisoara, a doua zi nu le-am simtit la fel de tare in schimb shotul a fost destul de bun, echilibrat, am simtit ciocolata dar nu am avut parte de arome memorabile. Sa nu uitam totusi despre ce discutam, o cafea prajita de mai putin de 24h. Evident, crema fara numar. Smile Sunt curios cum va fi espresso-ul dupa 7-10 zile.
Altceva nu am prajit, abia astept sa ma intorc acasa si sa continui distractia cu prajirea. Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#20
Dupa ce te saturi de prajit, presupun ca te vei apuca de cultivat? Wink

Propunere pentru Liviu: sa faca topic de prajitori amatori, ca poate vor vinde si ei. La prieteni.
 
Reply
#21
Propunere pentru Liviu: sa faca topic de prajitori amatori
sustin propunerea
Pun la dispozitie prajitor pentru edificare, probe, experimente. Cautati o locatie. In Iasi.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#22
Am uitat să menţionez un lucru. Îi sunt recunoscator lui cosmin pentru că s-a ocupat de comanda cafelei din olanda, nu am absolut nicio nemulţumire în legătură cu el, din contră, îi rămân dator Smile singurele probleme sunt cu olandezul...
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#23
Băieți, sunteți bineveniti. Pentru următoarea comanda, va trebui sa-l conving pe olandez sa mi le trimită separat, in saculeti.
Încă o lecție invatata. Cel mai probabil voi trimite cu curier de la început. Destul de mare bătaia de cap cu posta.

In alta ordine de idei, ce rezultate aveți după primele prajeli ?
Eu am la activ peste 10 batch-uri. Daca va interesează, o sa revin sa postez.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#24
O spun si pe acest topic, nu trebuie sa imi propuneti mie deschiderea unui topic. Cand crede cineva ca are o idee / curiozitate / problema / propunere care nu s-au mai discutat pe alt topic, poate oricand sa apese butonul albastru "Subiect nou" de pe aria potrivita. Insa topic despre prajitori amatori exista, acesta.

Daca va referiti la o ARIE noua de prajire, am luat si asta in considerare, asa cum discutam cu Radudani. Am nevoie insa de vreo doua zile pentru o reorganizare completa a forumului si momentan nu le-am gasit.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
@scientist si zuluafonu: cum voi doi aveți Gene Cafe, poate reusiti datile viitoare sa notati profilul de prajire si sa-l partajati. Din păcate suntem din orașe destul de îndepărtate. Altfel, mi-ar fi plăcut o sesiune de prajit in grup. O sa revin si eu cu profilele mele. O parte din cafele sunt similare.

Legat de Cuba - una dintre cele mai puțin aromate cafele de la olandez. In espresso curge si arată frumos, insa e puțin cam intepata pentru gustul meu. La brew in schimb (atat infuzata ca la cupping cât si in french) e foarte plăcută.

M-ați făcut curios cu boabe stricate. O sa le iau si eu la mana sa vad cum stau. Mă aștept la rezultate similare dat fiind ca am avut același stoc.

Pentru detinatorii de Indonesia si Yemen, va recomand sa încercati clasicul Mokha Java. Check sweetmaria pentru detalii. E foarte fain pentru espresso.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#26
Pentru profile, nu uitati ca a deschis hadriano un topic - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-P...37#pid4337
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
La inceputul topicului m-am plans de cuba... dar, trebuie sa va marturisesc ca, o ador !
Sta in topul preferintelor din multe puncte de vedere, mai ales al comportamentului in timpul prajirii.
Columbia imi vine sa o arunc asa nervi imi face la prajire...poate, totusi, prajitorii profesionali(si nu numai) vin cu ceva sfaturi Wink
 
Reply
#28
Papajacques a fost foarte amabil pe linie de sfaturi (pe topicul despre construirea unui prajitor) si apreciez acest lucru. Insa din cate stiu, nu se baga niciunul la sfaturi pe aparate de popcorn. Tot voi intre voi, cu sprijinul informatiilor de pe forumurile internationale, va trebui sa standardizati niste profile de prajire. Pacat ca Radudani a luat o pauza, caci era tare entuziast pe tema aceasta. Sper sa revina candva...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
Da, PJ este foarte amabil. Nu e vorba de popcorn Smile e vorba de a invata cat mai mult...mda...sunt o sugativa, recunosc Smile

P.S. Cateodata, toti avem nevoie de o pauza dar, sper si eu sa revina radudani !
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)