asa cum arata thread-ul pana acum, imi pare sa accentueze confuzia initiala:
de ce "cafea de specialitate sau cafea de origine", cand
- cafeaua de origine
poate fi si de specialitate (!), si invers; dar cafeaua de specialitate nu e
intotdeauna de origine: termenul de cafea de specialitate se aplica si bauturii extrase din cafea, fie ea si un blend de specialitate; espresso se face in majoritate din blenduri;
- cafeaua de specialitate este o notiune
cu reprezentari particulare aproape pentru fiecare; ce-mi foloseste mie sa stiu definitiile din wiki, SCAA, SCAE, ca o cafea de specialitate e dintr-o anume 'very' locatie (trasabilitate), ca indeplineste standarde exigente de calitate (si pentru asta este selectionata inca de la culegere; manual), ca e de grad 1 (SCAA), ca are peste 80/100 cupping etc.; daca toate aceste informatii si calificative nu se regasesc pe pachetul de cafea ce-l cumpar!
- nu exista un consens in ce priveste definirea 'prospetimii' in cazul acestei cafele; intervalul de 3-7 zile de la prajire e contestat de distribuitori, care sustin ca tehnicile actuale de ambalare permit prelungirea cu saptamani, sau chiar luni; dar tot la pret de specialitate?! e posibil sa gasesc la supermarket cafea de specialitate?! ha...
- o cafea de specialitate are macar o trasatura unica ce o evidentiaza fata de altele in cupaj; fiind si proaspat prajita, are si o aroma naturala puternica si placuta; daca nu e asa, atunci nu e de specialitate, orice-ar scrie pe pachet...
- confuzia poate creste, cand se includ si alte caracteristici posibile: 'fair trade', 'ethical trade'; 'political correctness'
sigur, m-ar interesa si pe mine, ca si pe altii, probabil, opinii avizate despre sortimente de origine bune, in oferta prajitorilor nostrii; ok, si despre cafele de specialitate - calificate oficial si documentate ca atare, si nu pentru ca sunt incadrate intr-o categorie de pret!
deocamdata, e greu de format o opinie, chiar si din cele ce se citesc pe thread-urile noastre: domneste o atmosfera entuziast calduta apreciativa, despre sortimentele cumparate, pretul lor scazut, aprecieri ale eforturilor prajitorilor etc.
odata am incercat sa spun ceva despre calitatea in general mediocra a boabelor verzi ce se vand la noi; ma refeream la cafelele obisnuite, dar SO, nu generice, in categoria $10-$15/Kg; in fixismul meu, am cam ramas la aceeasi parere;
se poate vorbi de cafea de specialitate in acceptiunea (definitie in limbaj de lemn, usor cetoasa) a SCAA/SCAE, atunci cand cafelele oferite de prajitori si etichetate ca atare, se vand cu intreaga informatie de certificare; daca a dat-o vreo organizatie de profil, desigur; la noi cine/ce org, da o asemenea certificare? cumpar online de peste 3 ani cafea verde si n-am vazut niciodata asa ceva;
altfel, cafeaua ramane la aprecierea fiecaruia si, din pacate, la buzunarul fiecaruia;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)