• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cafea "de marca" sau proaspat prajita, IN HORECA (cafenele, restaurante etc.) ?

#1
e foarte greu de schimbat mentalitati cat timp pe langa avantajele legate de espressor, rasnita si posibilul contract de marketing care nu se acorda chiar asa usor, profitul unui proprietar de bar de pe urma cafelei de proasta calitate e mare.
unde mai beau eu din obisnuinta, se intampla asa: o cumpara cu 90 lei/kg (deci un pret mediu pentru cafea proasta), o vinde cu 4 lei si face doar din 7 gr, indiferent ca i se cere simpla, dubla sau lunga. oricum i se cere in 90% cazuri.. cafea lunga... si o face din 7 gr. efectiv castiga enorm si nu are nici cel mai mic interes sa se lege la cap, cat timp localul sau este bar general, nu cafenea specializata.
* sunt off-topic rau, sorry
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#2
Referitor la managerii calici sau neinformati, ajungem la discutia care am avut-o in Cluj: cand cineva decide sa treaca pe cafea de calitate si sa renunte la brand, pierde avantajele oferite de brandul respectiv: espressor, rasnita si eventual bani sub forma de contracte de marketing. Si chiar daca lucreaza cu branduri si au facut bani frumosi, putini se incumeta, din pacate, sa investeasca cateva mii de euro in utilaje si sa treaca pe cafea proaspat prajita. Din pacate nu constientizeaza ca nu ar mai fi limitati la un singur brand, ar putea diversifica gama, si cu o strategie buna de promovare ar putea face bani frumosi.
Sunt curios de experimentul cu prietenul meu, cel de care iti spuneam ca are cafenea si lucreaza cu un brand de rahat, sa vedem ce reactie vor avea clientii lui la Colombia de la Sarkis. In weekend am sa i-o dau si am sa stau de capul lui sa extraga cum trebuie si sa o dea spre degustare catorva clienti cheie Smile

Prietenul meu are o cafenea intr-un orasel mic (30.000 locuitori), dar prosper. El plateste pe rahatul ala de cafea 108 lei net, fara TVA si o vinde tot cu 4 lei, dar nu stiu daca la cafeaua lunga pune 14 gr.
Sugestia mea pt el a fost sa bage si una prajita proaspat pe langa aia obisnuita, sa o promoveze ca si specialitate. Cu siguranta nu va schimba brandul in totalitate, face bani frumosi cu el.
Doar ca pt specialitate, daca se hotaraste sa o vanda, va avea nevoie de o a doua rasnita. Dar o poate vinde mai scump ...
Eu sunt curios de reactia clientilor la cafeaua asta, din pacate nu e un public educat in domeniul asta, de altfel ca in majoritatea locurilor.
Bezzera BZ10, Rocket Boxer, 2 x Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#3
Nu e nevoie de mare educatie, gustul si aroma unei cafele bune fac totul...
Important este sa fie accesibila, pentru ca daca nu gasesti decat o zeama trista de automat in toate "cafenelele" nu ai cu ce sa o compari.

Dupa cateva luni de "tratament" olfactiv si diverse explicatii oferite colegilor, imi spune ieri o colega (care nu prea bea cafea de felul ei, dar a fost interesata de subiect): "am baut acum cateva zile o cafea facuta la Syphon, a fost extraordinara".
Eu am constatat de cand am fost la degustarea de la BSOC ca mirosul cafelei din comert are o structura aparte, usor de recunoscut si deja mi se pare gretos, e un miros "rau".
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)