Mihnea, in general, ce scrie in
acest articol ca si principiu, e litera de lege. Daca nu esti de acord cu ceva de acolo putem pune in dezbatere, dar numai dupa incercarea mia multor prajitorii.
Cum ma asteptam la reactii mai "fierbinti" m-am mirat sa vad un topic asa linistit, cu asemenea subiect. Dar de ce? Pentru ca mai sus colegii au tratat cafeaua ca o alternativa de birou, ca o curiozitate etc.
La nivel de PRINCIPIU, cafele astea care stau cu lunile / anii prin supermarket, sunt de fapt surogate, variante comerciale ale ceea ce ar trebui sa insemne cafea adevarata. Si nu e nimic de ascuns cu faptul ca toti am pornit band cafea de marca de la supermarketul X sau de la barul Y.
E adevarat si faptul ca ai pornit la drum cu un prajitor care nu prea se mai regaseste prin gusturile celor pe care ii mai aud si eu vorbind, din diverse motive. Florescu are extraordinar de multe merite in startul dat prajitoriilor mici, e printre cei care aduce cafele rare autentice, dar asupra gustului ne putem pronunta fara sa avem frica de numele sau. Iar realitatea este ca sunt foarte multi prajitori in ziua de azi care la acelasi pret ofera un gust in ceasca mult diferit, un stil de prajire mai elaborat si nu in ultimul rand o cafea mai de calitate daca e sa ne referim la blend-urile ieftine.
Stie toata lumea ca Mihai de la Sarkis, elevul care si-a intrecut maestrul, colaboreaza de mult timp cu Florescu in privinta cafelei verzi, si daca dam la o parte Gheisha, St Elena etc., mai toate cafelele prajite de Mihai sunt mai ieftine decat la maestru si de un gust superior. echivalentul acelui Matinal de 7 lei nu exista la Sarkis, caci blend-urile sunt proprii fiecaruia. Ma rog, nu e Mihai subiectul, dar in materie de prajitori, incearca si iar incearca, mergi pe stiluri de prajire apropiate gustului tau, profita eventual si de reducerile pe care ei ni le acorda ca sa nu irosesti bani multi la inceput de drum cand inca mai cauti, si peste cateva luni sigur vei gasi o multime de alternative delicioase in zona 80-120 lei / kg. Eventual mergi la prajitoriile care au si degustare si testeaza.
In mod normal, diferenta intre o cafea de marca din supermarket si una de la o prajitorie ok, este incredibil de mare. Daca niste boabe au trecut de 30 de zile de la prajire, deja sunt de dat dusmanilor
[Image: smile.gif] Ia uita-te pe punga aia, gasesti data prajirii? Nuuu, pt ca lantul industrial presupune data de expirare de doi ani, nu aratarea adevarului catre consumator. Cafele Bio au si la prajitorii, daca tii neaparat la acest lucru. Desi orice leguma sau fruct din piata (nu zic de rosiile din supermarket) inseamna cateva mg de pesticid inghitit.
E de retinut aici ca certificarile nu fac o cafea mai buna la gust, indiferent ca scrie pe ambalaj Bio, Fair Trade, Rain Forrest Alliance etc. Doar creeaza un comfort psihic. Nu neg ca o cafea bio poate avea spre zero ierbicidare, dar asta nu o face mai buna la gust. Si daca intr-adevar tii la aceasta caracteristica, atunci mai degraba apelezi la un prajitor de incredere (oricare vrei) care aduce
cafea de specialitate luata in stare verde de la marii importatori mondiali de cafea verde, ce au contarcte direct cu fermele. Intotdeauna acest lant al cafelei de specialitate va fi mai sigur decat ce ne servesc corporatiile germane, italiene etc. drept "cafea".
Deci tine minte topicul acesta si nu uita sa-l updatezi peste cateva luni
[Image: smile.gif]