Hello There, Guest! Login Register


CERTIFICARI CAFEA

#1
ce reprezinta diversele certificari
 
Reply
#2
nu-l considera un raspuns, ci doar un indemn la autodocumentare, inainte de a pune o intrebare; mai ales, atat de eliptica;
am intrebat deci google cu "certificari cafea" Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#3
Suntem bombardati de diverse certificari , unele interesante , altele nu ... Am sa incerc sa explic sumar cam ce reprezinta o parte dintre ele , iar daca am scapari sau erori am sa va rog sa ma corectati , iar daca imi vor scapa cateva va rog sa completati.
Majoritatea certificarilor vizeaza conditiile de cultivare a cafelei si retribuirea decenta a micilor fermieri . Fiind putin cinic , nu vad de ce ar interesa un roman banii castigati de un mic fermier din Africa , Asia sau America mai mult decat ce castiga fermierii nostri de soarta carora nu pasa nimanui .
Rainforrest Alliance - reprezinta o certificare ce tine mai mult de infiintarea culturilor de cafea ,conditia esentiala fiind sa se faca fara defrisarea de padure tropicala .Pe langa aceasta mai trebuiesc indeplinite o varietate de alte conditii ce tin de managementul de mediu si de plata corecta a lucratorilor . Certificarea se obtine in schimbul unei taxe anuale stabilite in functie de suprafata , beneficiul cultivatorilor fiind un pret mai mare cu 10-20 centi pe kilogram . O cafea poate fi vanduta cu aceasta certificare chiar daca este folosita intr-un amestec in proportie de minim 30%.
Shade Grown - tine de culturi care sunt dezvoltate in zone unde exista si altfel de arbori si arbusti , fara defrisarea acestora , astfel ca arbustii de cafea cresc la umbra vegetatiei existente . Este putin relevant , deoarece exista soiuri de cafea ce prefera soare puternic pentru a se dezvolta .
Bird Friendly - practic o variatie a certificarii precedente cu criterii mai stricte - arbustii de cafea sa aibe un coronament de min 12 metri inaltime , zona de umbra sa fie 40% din cea cultivata , pe suprafata respectiva sa existe minim 11 alte specii de arbori samd .Nu se percepe taxa de certificare , insa la 3 ani se trece printr-un audit( evident platit) . Importatorii de cafele cu aceste certificari platesc o taxa de 100 USD/an , iar procesatorii undeva la 50c/kg cafea . Banii se duc intr-un fond destinat protejarii speciilor de pasari aflate in pericol de disparitie , administrat de cei ce ofera aceasta certificare - Smithsonian Migratory Bird Center . De asemenea , cafelele cu aceasta certificare trebuie sa fie bio (organice)
Organic - cred ca toata lumea are o idee despre ce inseamna un produs agricol bio . La fel ca si in cazul produselor din unele piete de la noi multi fermieri sunt prea saraci sa isi permita obtinerea unei astfel de certificari , desi nu folosesc chimicale in procesul de productie .
Fair Trade- poate fi obtinuta doar de catre fermele organizate pe criterii democratice si micilor producatori , nu si de fermele ce folosesc forta de munca platita , scopul fiind ridicarea nivelului de trai si sustinerea de proiecte sociale in zonele respective. Cei ce au aceasta certificare primesc un pret minim stabilit de 1.31 USD/livra (454g) . Aceasta certificare se obtine anual .
UTZ Kapeh - cea mai cuprinzatoare certificare privind atat managementul fermelor cuprinzand coduri de buna practica si de protectie a mediului , transparenta lantului de aprovizionare , trasabilitatea produsului . E o certificare ce se obtine dificil , la capatul unei perioade de monitorizare de 4 ani .
Kosher - cafele care respecta cutumele specifice produselor destinate consumului de catre evrei.
Cup of Excellence - in opinia mea singura certificare demna de a fi luata in considerare , practic este o acreditare a calitatii cafelei respective , reprezentand doar acele cafelele calificate in finala competitiei cu acelasi nume desfasurata anual in majoritatea tarilor producatoare de cafea .
 
Reply
#4
(13-01-2015, 14:26)radudani Wrote: nu-l considera un raspuns, ci doar un indemn la autodocumentare, inainte de a pune o intrebare; mai ales, atat de eliptica;
am intrebat deci google cu "certificari cafea" Smile

A fost doar primul post , ce am vrut sa scriu e mai amplu dupa cum se vede . Era mai degraba o formulare retorica .
 
Reply
#5
Ar trebui sa intre la Dictionar de cafea
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
Daca ai fi pastrat pentru tine paragraful urmator .....

Quote:Fiind putin cinic , nu vad de ce ar interesa un roman banii castigati de un mic fermier din Africa , Asia sau America mai mult decat ce castiga fermierii nostri de soarta carora nu pasa nimanui .
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#7
(14-01-2015, 00:55)Ernest Valentin Wrote: Daca ai fi pastrat pentru tine paragraful urmator .....


Quote:Fiind putin cinic , nu vad de ce ar interesa un roman banii castigati de un mic fermier din Africa , Asia sau America mai mult decat ce castiga fermierii nostri de soarta carora nu pasa nimanui .

Asa cum tu ai spus ce ai gandit , la fel am facut si eu . Ideea care am vrut sa o pun in discutie este plusvaloarea pe care o ofera o certificare sau alta iar eu personal alte beneficii decat de natura etica nu vad intr-o certificare de tipul fairtrade . Traim intr-o lume in care este foarte la moda sa fii etic , sa consumi si sa fii verde si sa nu spui ceea ce gandesti . Din ce am vazut in acest site , nu este cazul forumistilor de pe acest site si acesta este un lucru pe care l-am apreciat. Nu cred ca afirmatia mea pe care ai citat-o este incorecta , imorala sau impartasita doar de subsemnatul .
 
Reply
#8
Star 
(14-01-2015, 11:59)iri Wrote: Fiind putin cinic , nu vad de ce ar interesa un roman banii castigati de un mic fermier din Africa , Asia sau America mai mult decat ce castiga fermierii nostri de soarta carora nu pasa nimanui .

Am sa fiu si eu direct, sunt de acord cu Ernest Valentin. Dupa parerea mea, atitudinea ilustrata in cele scrise mai sus arata lipsa de vedere de ansamblu precum si gandire pe termen scurt.

Orice iubitor de cafea, fie el roman sau de alta nationalitate beneficiaza cand un fermier de cafea poate castiga suficient incat sa-si permita sa faca un control al calitatii mai bun, sa-si cumpare echipamente mai bune de procesare a cafelei verzi sau sa faca un pic de cercetare si sa obtina/planteze niste tufe de cafea care produc boabe de calitate mai buna.

Pe de alta parte orice initiativa care reuseste sa impiedice defrisarea padurilor beneficiaza pe toti care au plamani (initiativele Rainforrest Alliance, Shade Grown, etc). Bine-nteles aceste certificari nu au neaparat impact direct asupra calitatii cafelei, dar ofera o madalitate - pentru cei interesati - de a sponsoriza aceste initiative.
 
Reply
#9
Daca m-ati citat , cu siguranta ati citit si primele 3 cuvinte din fraza . Nu am sustinut ca plata suplimentara a unor oameni care isi castiga existenta cultivand si culegand cafea de pe propriile plantatii ar fi un lucru inutil , sau ca dezaprob agricultura responsabila , sau ca asi fi impotriva managementului de mediu . Nu sunt nici macar impotriva salvarii pasarilor si a cercetarii migratiei lor , chiar daca sunt consumator de carne de pasare . Nu . Ce am incercat sa spun sunt doua lucruri . Primul - ca anumite certificari nu au nici o influenta in calitatea cafelei consumate - Starbucks are toate cafelele certificate fair trade , dar calitatea lor nu e nici pe departe de top . Al doilea lucru pe care am vrut sa il transmit este faptul ca atat timp cat la noi se cumpara produse din import de calitate echivalenta sau mai slaba decat a celor produse in tara ( ma refer strict la produsele de origine agricola -vegetala si animala) inseamna ca nu ne intereseaza soarta rudelor mai mult sau mai putin indepartate care traiesc in mediul rural si incearca sa isi castige existenta acolo . Atunci cum te astepti ca acest consumator sa fie sensibil la soarta unor oameni de existenta carora nici macar nu stie ? - Sper ca aceasta explicatie sa nu fie rastalmacita si sa declanseze iar alte reactii .
Ideea postarii a fost de a face pe cei ce citesc sa stie de ce costa mai mult cafeaua cu certificari decat cea fara ele , daca sunt relevante aceste certificari pentru sistemul propriu de valori al fiecarui individ si daca merita platita diferenta de pret in speranta de a avea un produs de calitate superioara .
 
Reply
#10
Din cate am inteles eu citind diferite articole, ideea cu multe din certificarile pomenite de tine e ca tarile mai dezvoltate sa incurajeze tarile din lumea a 3-a sa protejeze mediul/padurea. Asta foarte simplificat si pe scurt.
Normal ca cineva trebuie sa certifice ca intr-adevar respecti regulile (ca fermier, etc), altfel persoanele fara scrupule ar profita de acesti bani fara a respecta cerintele. Bine-nteles, cum toti suntem oameni, sunt parti care incearca sa profite din aceste certificari pe diferite cai, ba acordand certificate, ba facand consultanta pentru cei care vor certificarea, samd.

Clar, acest tip de certificate nu spun nimic despre calitatea cafelei. Ce spun ele e ca daca alegi sa consumi aceasta cafea si implicit sa platesti ceva mai mult, o parte din banii platiti de tine merg inapoi la fermier; asta atata vreme cat fermierul respecta regulile impuse de certificare.

Apropos de acesti fermieri .. citeam cu ceva vreme in urma povestea unui fermier din ceva tara din America centrala. Fermierul respectiv producea cafea de buna calitate, dar pe care nu isi permitea sa o consume. Pentru a putea trai si sa-si dea copii la scoala trebuia sa vanda toata cafeaua produsa de ferma lui la pretul de nimic pe care il platea mafiotul local si apoi cumpara cafea proasta amestecata cu porumb pentru consumul lui personal.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)