Hello There, Guest! Login Register


CAFEA COAPTĂ

#1
In cei trei ani de cand prajesc acasa, am observat ca acelasi soi de cafea, provenind de la aceeasi sursa, din acelasi sac si prajita in acelasi cuptor, Hottop-ul din dotare, are diferite gusturi, in corelare cu modul in care am abordat modalitatea de prajire .

Am avut si rezultate foarte bune, si bune si mai putin bune dar si cafea pe care am aruncat-o pur si simplu.
Rezultatele au fost si sunt influențate doar de modul in care evolueaza prajirea ci si de calitatea boabelor.
Cafea buna inseamna șanse mari de reusita dupa prajirea corecta, cafea proasta rezultate minime in aceleasi conditii.

Dpmdv, am introdus in categoria cafelelor cu rezultate slabe dupa prajire, cafelele la care timpul de prajire a fost prea lung, cu rate de crestere ale temperaturii prea mici ex. sub 6-7 gc/min cu un timp de peste 15 minute pana la FC pentru o cafea densa sau una procesata uscat sau de peste 20 de minute pentru una de joasa altitudine cu bobul mai rarefiat.
In afara de asta rezultate proaste am avut si cand scăpam de sub control evolutia temperaturii si ajungeam ca temperatura sa scada, in timpul procesului, in loc sa creasca continuu. Aceste prajiri chiar daca erau corecte ca timp 14-15 minute timp total, au suferit din cauza scăderii temperaturii in timpul derularii prajirii, mai ales daca acest lucru se intampla in timpul evoluției FC.
Ca sa poata fi imaginat mai usor procesul, diagrama de prajire nu avea forma unei curbe constant ascendente, cu rampe mai abrupte sau mai line ci, pe langa curba ascendenta, urma si una descendenta cauzată de scaderea prea mare a puterii rezistentei.
In situatiile descrise mai sus gustul extractiei era unul neplăcut, lipsit de arome, astringent si parca metalic.

Plecand de la aceste considerente mi-am format niste reguli simple pentru prajire:
1- pentru cafele dense :
-11-12 minute maxim pana la FC (la cca 185-190 gc) si max 2-2:30 min pana la eject.
-ROR 11-13 gc/min pana la FC si scadere ROR la 4-6 gc/min de la primul semn de FC pana la eject.
- timp total de prajire pentru espresso max 13-14 min
- pentru Cappuccino lungesc cu inca 20-30 de sec timpul pana la eject pentru o prajire mai profunda

2- la cele mai putin dense
- 12-14 minute max pana la FC ( la cca 182-185 gc) si max 2-2:30 min pana la Eject
- ROR 8-10 gc/maxim pana la FC si scadere la 5-6 gc de la primul semn de FC pana la Eject.
- timp total de prajire pentru espresso 15-16 min.
-pentru cappuccino plus 20:30 de sec.

3- urmaresc sa am crestere de temperatura pe toata durata prajirii (mai abrupta sau mai lina dar neaparat crestere) si ma asigur ca nu am scadere nicio clipa.

- nu prajesc in SC. Inca nu am gasit placerea gustului in aceasta zona. Ce e drept nici nu am alt element de comparatie in afara a ceea ce am mai incercat prin diferite cafenele! Undecided

Doresc sa schimb experiente pentru rezultate mai bune. Smile
Cele scrise mai sus au la baza pe langa documentare si, asa cum am mai scris, experientele personale, unele slabe sau rele pe de-a dreptul, altele mai bune sau chiar spectaculoase alteori.
Nu inseamna ca daca cele scrise mai sus se potrivesc la mine, sunt bune si pentru alti prajitori.
Poate gresesc prin unele locuri si de aceea schimbul de cunostinte si de experiente este binevenit.

Trăgând linia, satisfacțiile sunt mult peste nemultumiri.
Nemulțumirile m-au ambiționat sa merg mai departe, sa inteleg greselile si sa ma straduiesc sa nu le mai repet.
Concluzie, nu as renunta la prajitul acasa!
Prajeli reusite tuturor!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#2
foarte interesant acest thread, cred ca se va produce multa informatie. Banuiesc ca viteza de prajire suportata de cafea depinde un pic si de cuptor si de modul in care transfera el caldura, precum si de setarile putere/aer. Mie, la al meu, mi-a placut pana acum ce am prajit in jur de 10-11 minute. Am observat si ca anumite boabe, gen columbia, sunt mai putin predispuse la defecte de prajire gen tipping decat altele. Am incercat sa aplic teoria, si atasez 3 profile de aseara: 2 de kenya si unul de brazilia (asta e de test, habar n-am ce a iesit ca si gust).

Curba albastra de jos este ROR. Pe care incerc sa il tin descrescator. Diferenta intre primele 2 poze este acel "flick" din mijlocul FC-ului, in care ROR-ul scade ca apoi sa creasca iarasi. Din cate am studiat, recomandarea este sa il ignori si sa nu compensezi pentru el prin adaugare de energie, deoarece daca incerci sa compensezi acea scadere brusca prin extra energie, nu faci decat sa cresti si mai tare ROR-ul dupa ce trece momentul. In a 2-a poza am reusit sa il compensez taind gazul complet si mergand pana la final din inertie. Ceea ce e ok. Insa daca as fi dorit sa ma duc cu prajirea mai departe spre SC (227-230C), nu as mai fi putut cu strategia asta. 
Asta e dezavantajul si sa ai prea multa informatie disponibila, incepi sa te stresezi cu derivata de ordin 2[Image: smile.gif]

Poza 3 cu Brazilia e incercarea de a aplica teoria cu luat mai usor si mai constatnt, o sa vad ce mi-a iesit

   
   
   

Cat despre sarje stricate/de aruncat: am reusit pana acuma doar intrand in SC cu ROR mai mare decat in FC si fara aer suficent. Ca urmare s-a copt, fumat, si se simtea asta [Image: smile.gif]
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#3
Un topic foarte interesant. Pacat ca nu s-a continuat [Image: blush.gif] .
@ RaduCarutasu   Motivul pt care m-am apucat de prajit e ca nu suport aciditatea cafelei din al 3-lea val. Am incercat de la mai multi prajitori...dar nimic. Imi place o cafea ,nu lipsita de aciditate dar sa fie aliniata cu celelalte arome si nu sa iasa in fata tuturor. Iar lucru asta l-am gasit in cafelele prajite full city . Favoritele mele sunt africanele in full city . Credeam ca sunt eu "defect " dar am inceput sa mai vad pareri de acest gen . Si la tine am vazut o afirmatie interesanta aici :
(04-12-2016, 11:31)RaduCarutasu Wrote: Am început sa ma cam satur de gusturile sprintene, rezultate ale prajirii city si merg spre echilibru si complexitate.

Gasesc foarte interesanta afirmatia ta mai ales ca ,coincide oarecum  cu cea a lui Davide Cobelli  expusa aici :
 
Citat:
"E’ difficile dirlo, credo che vi siano cose negative positive da ambo le parti, ed è proprio su questo che a mio avviso si giocherà la partita della Quarta onda, la vedo come un congiungimento tra le cose buone dell’uno e dell’altro.Tostature medie che esaltino le note positive che l’acidità può dare ed il corpo di una tostatura poco più spinta di un 1°Crack (un grado di tostatura del Caffè) ma senza poi spostarsi a completare il 2°. "

 In esenta acest coordinator ,trainer SCAE  isi imagineaza ,doreste un 4-th wave care sa imbine partile pozitive din valurile precedente iar referitor la prajire isi doreste o combinatie de aciditate data de o prajire light cu un corp dat de o prajire mai dark .

Deci prajirea  " corecta " ar fi full city ?
 
Reply
#4
Gheorghe Wrote: .. doreste o combinatie de aciditate data de o prajire light cu un corp dat de o prajire mai dark .
Deci prajirea  " corecta " ar fi full city ?

In opinia mea prăjirea "corecta" este cea care se potrivește fiecărui consumator in parte.
De asta m-am apucat de prăjesc acasa.
Am dorit sa pot bea, la orice ora, cafeaua pe care mi-o doresc eu si nu pe cea pe care o găsesc.
Avand in vedere ca o sesiune de prajire durează, cu totul, max 20 de minute, mi-am dorit sa am cafea proaspăta in orice moment si sa nu fie nevoie sa fac din acest lucru o alta activitate de aprovizionare.

Revenind la : "Am început sa ma cam satur de gusturile sprintene, rezultate ale prajirii city si merg spre echilibru si complexitate." ultimile mele doua prajiri au fost din nou city.
Dorința a apărut după o perioada de cca o luna de echilibru. Cheful a ținut doar vreo patru zile. Am prajit o Papua fullcity+, am combinat-o cu Papua si cu Kenya prăjite city înainte si gata. Am acum o combinație, cu un spectru mai larg al gusturilor; ceva de cursa lunga.

Ce îmi este din ce in ce mai clar, este faptul ca extremele nu merg pe termen lung. Nici prea light dar nici prea dark.
Pana acum, cele mai reușite combinații mi se par cele care provin din amestecuri de boabe prăjite separat si diferit si nu din amestecuri de boabe verzi, prăjite la un loc.
Dpmdv, un câștig pentru gustul unui soi anume se obtine din combinația acelui soi prăjit separat, in șarje cu profile diferite. După asta, din doua, chiar trei șarje prăjite diferit ,city(+), fullcity(+) se pot realiza combinații in diferite procente, care vor avea nuanțe de gust diferite, fiecare in parte cu un gust mai bogat decât fiecare prajeala separată in parte.
De cele mai multe ori eu așa procedez si fac minim doua șarje, chiar dacă prăjesc un singur soi, pe care le păstrez separat si le combin, in diferite procente, după chef.
Doresc espresso, folosesc un procent ceva mai mare de prajire light. Vreau cappuccino pun mai mult dark, samd.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#5
O intrebare: care este ET-ul maxim pe care il folosesti intr-o prajire ?
 
Reply
#6
(14-12-2016, 00:43)Gheorghe Wrote: O intrebare: care este ET-ul maxim pe care il folosesti intr-o prajire ?

Modelul meu de Hottop are o singura sonda, pentru măsurarea temperaturii.
Este poziționată pe peretele din spate in așa fel încât boabele o acoperă si se rostogolesc, permanent, peste aceasta.
Am făcut aceasta precizare deoarece asociez temperatura pe care mi-o afișează aparatul, in timpul prajirii, cu BT si nu cu ET.
Valoarea maxima la care am ajuns a fost de 210 gc, la evacuare.
FC începe pe la 189-190 gc si am un timp de dezvoltare de cca 20% din timpul total de prajire.
La boabele SHD timpul total este cuprins între 11:30 si 12-30 minute (funcție de altitudine, procesare si gradul de prajire).
La soiurile moi prăjesc mai lent, spre 13:00. 13:30 min, funcție de aceleași criterii.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
Radu,

Oare e treaba de calibrare, eu am FC intre 175 si 182 BT.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#8
Nu cred ca un asemenea echipament ar avea nevoie de vreo calibrare !

Mi-e greu sa-ți răspund la o asemenea întrebare fără sa știu câteva lucruri.
Ce cantitate prăjești la o șarja?
La toate soiurile ai FC in aceasta zona?
La ce temperatura introduci boabele si cam după cât timp, dupa asta, ajungi la FC in zona precizata de tine? ROR?
Cât durează o asemenea prajire ca timp total, de la introducerea la evacuarea boabelor?
Ce soiuri prăjești?
Cum selectezi profilele de prajire si care sunt elementele pe care le ai in vedere pentru asta?
Pleava din tava cum arată (cu sau fără urme de arsura, arsa mai mult, mai puțin sau deloc?)
Ai șters/curățat vreodată sonda (se poate depune fum, ulei.. in strat destul de gros si sa indice eronat temperatura)?
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#9
O sa raspund la o parte din intrebari.

Cantitatea e fixa 250 grame.
Da, la toate soiurile si anume yirga, costa rica, dominicana, wild etiopia, papua, sumatra si inca vreo 2.
Am introdus boabele fie la 75 , fie la 120, 130, 140.
La 75 este profilul default cu care a venit hottopul. 
Daca pornesc de la 75 cum vrea hottopul atunci prajirea se duce in 15 minute si pierd peste 20% din cantitate. Daca pornesc de la 120-140 , ies in general la 13 minute, si am pierdere 15-17%.
Pentru eject aplic regula FC +12 sau 14 grade.
Interesant este ca afisajul se schimba la culoare la 180 , devine un maro din albul initial.
Pleava este aurie de fiecare data.
Inca nu am sters sonda, dar de la inceput am sesizat treaba cu temperatura FC.
Toate temperaturile sunt BT.

Multumesc!

Daca ai timp si chef de o poveste lasa-mi nr de telefon pe MP, poate ajuta.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#10
(14-12-2016, 11:27)nicusors Wrote: O sa raspund la o parte din intrebari.
.......

Am cateva puncte de vedere care ar merita discutate.
Desi avem modele diferite nu cred ca nu poti conduce si altfel prajirea!
Ai PM cu nr de tel .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
Multumesc pentru timpul acordat.
Pentru cei interesati, am gasit impreuna raspunsul la intrebarea "Oare e treaba de calibrare, eu am FC intre 175 si 182 BT." : Avind in vedere ca prajirea este corecta , probabil ca modelul nou are alta plaja de temperaturi (poate dintr-o alta dispunere a sondei).

In concluzie voi ajusta corespunzator temperaturile pe care le gasesc in diverse profile.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#12
(14-12-2016, 00:32)RaduCarutasu Wrote: Am prajit o Papua fullcity+, am combinat-o cu Papua si cu Kenya prăjite city înainte si gata. Am acum o combinație, cu un spectru mai larg al gusturilor; ceva de cursa lunga.

Radu, daca se combina cafea prajita diferit, deci cu solubilitati diferite, nu exista pericolul sa ai parte din cafea extrasa corect - parte subextrasa - parte supra extrasa?
eu mai fac asa cu diverse cafele de la prajitori diferiti, bineinteles prajite diferit si tot timpul m-am intrebat daca scot totul din ele in felul asta.
De cele mai multe ori este ok dar am si cazuri cand cu orice macinatura imi iese ba cu nuante de sarat, ba putin prea intensa/amara si ma gandeam daca nu cumva diferentele de solubilitate sa fie cauza.
 
Reply
#13
(14-12-2016, 21:16)nicusors Wrote: Multumesc pentru timpul acordat.
Pentru cei interesati, am gasit impreuna raspunsul la intrebarea "Oare e treaba de calibrare, eu am FC intre 175 si 182 BT." : Avind in vedere ca prajirea este corecta , probabil ca modelul nou are alta plaja de temperaturi (poate dintr-o alta dispunere a sondei).

In concluzie voi ajusta corespunzator temperaturile pe care le gasesc in diverse profile.
Deci cum a fost ?
Din calibrare sau ce afost ca si la mine FC apare pe la 190 gr
Din punctul meu de vedere temperatura determina FC cam toate incep sa pocneasca pe la 190 (dupa) iar din program fortez pentru un timp mai mic sau unul mai mare insa de exemplu 13 minute la Radu nu se pot lua sablon la tine sau la mine deoarece difera funtie de :  temperatura ambienta , tensiunea din zona fiecaruia , stabilizarea acesteia , sarja daca este prima sau consecutiv a doua , gradul de murdarire a filtrelor , starea sondei , temperatura boabei verde de depozitare , umiditatea ecesteia samd
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#14
Conmcluzia a fost ca 180 BT la Hottop KN-8828B-2K+  ar fi cam pe unde e 190 BT la Hottop kn 8828p 2k.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#15
(14-12-2016, 22:04)bogdan_geor Wrote:
(14-12-2016, 00:32)RaduCarutasu Wrote: Am prajit o Papua fullcity+, am combinat-o cu Papua si cu Kenya prăjite city înainte si gata. Am acum o combinație, cu un spectru mai larg al gusturilor; ceva de cursa lunga.

1-Radu, daca se combina cafea prajita diferit, deci cu solubilitati diferite, nu exista pericolul sa ai parte din cafea extrasa corect - parte subextrasa - parte supra extrasa?
2-.......tot timpul m-am intrebat daca scot totul din ele in felul asta.
3-.......am si cazuri cand cu orice macinatura imi iese ba cu nuante de sarat, ba putin prea intensa/amara si ma gandeam daca nu cumva diferentele de solubilitate sa fie cauza.

1- in opinia mea in orice tip de cafea, măcinată pentru espresso, preparata si extrasa corespunzător, vom avea toate aspectele arătate de tine.
Faptul ca macinatura nu este o grămada de particule identice ci un amestec de diferite granulații cu mărimi plecând de la foarte fin la mai mare rezulta ca finess-ul va fi supraextras iar fractia mare va fi subextrasa cu zone de gri, cu exrtractie situată între cele doua extreme.

2- sincer, nu ma preocupa modul in care pot sa extrag totul dintr-o cafea si nici nu cred ca idealul este acesta (de a scoate totul dintr-o macinatura).
Eu cred ca, cea mai fericita situație apare atunci când reușim o rețeta de preparare (doza, grad de macinare,temperatura....), care sa permită transferul in ceașca doar a acelor componente solubile, in cantități optime, care prin combinare sa ofere in ceașca, un lichid cu gustul pe care il apreciem si care ne place maxim.
Ce ar fi dacă am urmări ca, dintr-o cafea prăjită mult in SC, sa dorim sa scoatem totul si, in acest sens, sa mergem pe o macinatura foarte fina si pe o temperatura mare ?
Am avea, cu siguranta, bitter in exces si un gust care nu ar satisface pe cei mai mulți dintre noi.
De ce, in asemenea cazuri, se recomanda o rasnire mai grosiera si o temperatura mai mica?
Tocmai pentru a nu scoate totul din acea cafea si pentru a balansa gustul.
Balansul cred eu ca se realizeaza tocmai prin diminuări ale raportului între fracțiile supraextrase si cele subextrase, datorate caracteristicilor macinaturii dar si a temperaturii la care se sunt supuse spre dizolvare solubilele solide din cafea.
La fel se poate discuta si despre o cafea prăjită light.

3- eu cred ca tocmai diferențele de solubilitate pot genera combinațiile de solubile dizolvate prin extracție, care sa ofere gustul căutat.
Dacă gustul nu este cel dorit înseamnă ca rețeta de preparare nu este corecta, cafeaua este de slaba calitate sau, pur si simplu, soiul respectiv nu are un gust care sa convingă.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#16
Introduceti boabele la 75 sau la 120-140 ?
Eu am bagat doar la semnal (75gr) si intradevar timpul e cam mare 15-16 minute ,n-am incercat sa incerc sa fortez ptr un timp mai mic (adica fie reducand cantitatea fie mai marind temperaturile) as obtine altceva altceva la 13'in loc de 15'?  pana sa experimentez va intreb pe voi , e mai comod  [Image: tongue.gif] ;   multumesc !!!

Etiopia este o cafea densa de mare altitudine (peste 1500 m) insa recomandarile de prajire sunt sa se faca ca si cele de jos de densitate mica ? voi cum procedati cu etiopia ?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#17
Eu prajesc pe diy dar citesc si sunt curios sa pun in aplicare opinii pertinente,universal valabile independet de masina de prajire.
(26-05-2016, 10:29)RaduCarutasu Wrote: Plecand de la aceste considerente mi-am format niste reguli simple pentru prajire:
1- pentru cafele dense :
-11-12 minute maxim pana la FC (la cca 185-190 gc) si max 2-2:30 min pana la eject.
-ROR 11-13 gc/min pana la FC si scadere ROR la 4-6 gc/min de la primul semn de FC pana la eject.
- timp total de prajire pentru espresso max 13-14 min
- pentru Cappuccino lungesc cu inca 20-30 de sec timpul pana la eject pentru o prajire mai profunda

2- la cele mai putin dense
- 12-14 minute max pana la FC ( la cca 182-185 gc) si max 2-2:30 min pana la Eject
- ROR 8-10 gc/maxim pana la FC si scadere la 5-6 gc de la primul semn de FC pana la Eject.
- timp total de prajire pentru espresso 15-16 min.
-pentru cappuccino plus 20:30 de sec.

3- urmaresc sa am crestere de temperatura pe toata durata prajirii (mai abrupta sau mai lina dar neaparat crestere) si ma asigur ca nu am scadere nicio clipa.
 
Reply
#18
Scuze pentru intirziere bcc.

Initial am folosit programul auto de pe hottop. Cititnd si intrebind in stinga dreapta am incercat si la 120-130-140. Cu cit temperatura la care introduc boabele e mai mare cu atit mai rapid ajung la FC.

Am lamurit si ce e cu 180 vs 190.

Raspuns de la Shelly(hottop) Fc la modelul P-2k este pe la 190, iar la modelul B-2k este pe la 180. Ma gindesc ca este ori alta sonda ori alta pozitie a sondei pentru boabe.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#19
(20-12-2016, 15:51)nicusors Wrote: Scuze pentru intirziere bcc.

Initial am folosit programul auto de pe hottop. Cititnd si intrebind in stinga dreapta am incercat si la 120-130-140. Cu cit temperatura la care introduc boabele e mai mare cu atit mai rapid ajung la FC.

Am lamurit si ce e cu 180 vs 190.

Raspuns de la Shelly(hottop) Fc la modelul P-2k este pe la 190, iar la modelul B-2k este pe la 180. Ma gindesc ca este ori alta sonda ori alta pozitie a sondei pentru boabe.
Si acum la cat bagi , pe default sau pe mai mult ?
Eu nu bag decat la semnal (la 75gr) merita sa incerc si la temperaturi mai mari ?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#20
In general la 130.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)