• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


CAFEA COAPTĂ

#1
In cei trei ani de cand prajesc acasa, am observat ca acelasi soi de cafea, provenind de la aceeasi sursa, din acelasi sac si prajita in acelasi cuptor, Hottop-ul din dotare, are diferite gusturi, in corelare cu modul in care am abordat modalitatea de prajire .

Am avut si rezultate foarte bune, si bune si mai putin bune dar si cafea pe care am aruncat-o pur si simplu.
Rezultatele au fost si sunt influențate doar de modul in care evolueaza prajirea ci si de calitatea boabelor.
Cafea buna inseamna șanse mari de reusita dupa prajirea corecta, cafea proasta rezultate minime in aceleasi conditii.

Dpmdv, am introdus in categoria cafelelor cu rezultate slabe dupa prajire, cafelele la care timpul de prajire a fost prea lung, cu rate de crestere ale temperaturii prea mici ex. sub 6-7 gc/min cu un timp de peste 15 minute pana la FC pentru o cafea densa sau una procesata uscat sau de peste 20 de minute pentru una de joasa altitudine cu bobul mai rarefiat.
In afara de asta rezultate proaste am avut si cand scăpam de sub control evolutia temperaturii si ajungeam ca temperatura sa scada, in timpul procesului, in loc sa creasca continuu. Aceste prajiri chiar daca erau corecte ca timp 14-15 minute timp total, au suferit din cauza scăderii temperaturii in timpul derularii prajirii, mai ales daca acest lucru se intampla in timpul evoluției FC.
Ca sa poata fi imaginat mai usor procesul, diagrama de prajire nu avea forma unei curbe constant ascendente, cu rampe mai abrupte sau mai line ci, pe langa curba ascendenta, urma si una descendenta cauzată de scaderea prea mare a puterii rezistentei.
In situatiile descrise mai sus gustul extractiei era unul neplăcut, lipsit de arome, astringent si parca metalic.

Plecand de la aceste considerente mi-am format niste reguli simple pentru prajire:
1- pentru cafele dense :
-11-12 minute maxim pana la FC (la cca 185-190 gc) si max 2-2:30 min pana la eject.
-ROR 11-13 gc/min pana la FC si scadere ROR la 4-6 gc/min de la primul semn de FC pana la eject.
- timp total de prajire pentru espresso max 13-14 min
- pentru Cappuccino lungesc cu inca 20-30 de sec timpul pana la eject pentru o prajire mai profunda

2- la cele mai putin dense
- 12-14 minute max pana la FC ( la cca 182-185 gc) si max 2-2:30 min pana la Eject
- ROR 8-10 gc/maxim pana la FC si scadere la 5-6 gc de la primul semn de FC pana la Eject.
- timp total de prajire pentru espresso 15-16 min.
-pentru cappuccino plus 20:30 de sec.

3- urmaresc sa am crestere de temperatura pe toata durata prajirii (mai abrupta sau mai lina dar neaparat crestere) si ma asigur ca nu am scadere nicio clipa.

- nu prajesc in SC. Inca nu am gasit placerea gustului in aceasta zona. Ce e drept nici nu am alt element de comparatie in afara a ceea ce am mai incercat prin diferite cafenele! Undecided

Doresc sa schimb experiente pentru rezultate mai bune. Smile
Cele scrise mai sus au la baza pe langa documentare si, asa cum am mai scris, experientele personale, unele slabe sau rele pe de-a dreptul, altele mai bune sau chiar spectaculoase alteori.
Nu inseamna ca daca cele scrise mai sus se potrivesc la mine, sunt bune si pentru alti prajitori.
Poate gresesc prin unele locuri si de aceea schimbul de cunostinte si de experiente este binevenit.

Trăgând linia, satisfacțiile sunt mult peste nemultumiri.
Nemulțumirile m-au ambiționat sa merg mai departe, sa inteleg greselile si sa ma straduiesc sa nu le mai repet.
Concluzie, nu as renunta la prajitul acasa!
Prajeli reusite tuturor!
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#2
foarte interesant acest thread, cred ca se va produce multa informatie. Banuiesc ca viteza de prajire suportata de cafea depinde un pic si de cuptor si de modul in care transfera el caldura, precum si de setarile putere/aer. Mie, la al meu, mi-a placut pana acum ce am prajit in jur de 10-11 minute. Am observat si ca anumite boabe, gen columbia, sunt mai putin predispuse la defecte de prajire gen tipping decat altele. Am incercat sa aplic teoria, si atasez 3 profile de aseara: 2 de kenya si unul de brazilia (asta e de test, habar n-am ce a iesit ca si gust).

Curba albastra de jos este ROR. Pe care incerc sa il tin descrescator. Diferenta intre primele 2 poze este acel "flick" din mijlocul FC-ului, in care ROR-ul scade ca apoi sa creasca iarasi. Din cate am studiat, recomandarea este sa il ignori si sa nu compensezi pentru el prin adaugare de energie, deoarece daca incerci sa compensezi acea scadere brusca prin extra energie, nu faci decat sa cresti si mai tare ROR-ul dupa ce trece momentul. In a 2-a poza am reusit sa il compensez taind gazul complet si mergand pana la final din inertie. Ceea ce e ok. Insa daca as fi dorit sa ma duc cu prajirea mai departe spre SC (227-230C), nu as mai fi putut cu strategia asta. 
Asta e dezavantajul si sa ai prea multa informatie disponibila, incepi sa te stresezi cu derivata de ordin 2[Image: smile.gif]

Poza 3 cu Brazilia e incercarea de a aplica teoria cu luat mai usor si mai constatnt, o sa vad ce mi-a iesit

   
   
   

Cat despre sarje stricate/de aruncat: am reusit pana acuma doar intrand in SC cu ROR mai mare decat in FC si fara aer suficent. Ca urmare s-a copt, fumat, si se simtea asta [Image: smile.gif]
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)