• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Câteva sfaturi La Pavoni

#1
Buna ziua! Este pentru prima data când scriu pe acest forum așa ca, bine v-am găsit!
De curând am intrat in lumea buna a cafelei dacă se poate spune așa, când am cumpărat un espresor La Pavoni profesional. Ca râșnița, dețin momentan un Dienes Mokka manual de prin 1955. Cafea folosesc de la cafenea din oraș unde se si prăjește.
Problema este ca nu reușesc sa obțin un Shot decent. Lichidul iese închis la culoare, f amar si crema lipsește aproape cu desăvârșire.
Folosesc 14 grame de cafea (pentru ca mai mult nu am reușit sa indes) macinată la cea mai mică granulație pe râșnița mea. Curge prea repede. Am încercat sa si presez mai tare dar nu am obținut neaparat un timp mai mare de extracție. Am încercat si varianta cu râșnița electrică de la cafeneaua de unde cumpăr cafeaua si la cea mai mică granulatie adică 1 (ei folosesc 1.5 pentru expresorul lor) tot prea repede vine. Oare ce nu procedez corect?
Va mulțumesc anticipat!
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#2
Salut și bine ai venit,

În cam cât timp curge cafeaua? Din momentul în care picură până când ajungi cu maneta la capăt? Câtă rezistență opune maneta?

Îți las aici câteva lucruri pe care le-am observat în timp și care sper să te-ajute.

1. scoate aerul fals din boiler înainte de a face primul shot. Varianta cea mai simplă e să lași 5-6 secunde să iasă abur. Oprești aburul, ridici maneta de câteva ori până unde curge apă (nu trebuie să lași să și curgă, eu opresc chiar la punctul în care ar începe să curgă), apoi mai lași 1-2 secunde abur.

2. Uită de tamperul de plastic și ia-ți un tamper. Dacă ai un model nou, probabil ai nevoie teoretic de 51mm. Practic la mine la Europiccola 51mm e un pic mic. 51.5 sau 52 cred că e bine, dar încă nu am făcut nimic în privința asta.

3. până vei distribui și tampa corect vei strica ceva cafele. Poți avea măcinătura perfectă, dar dacă se crapă pucul obții o curgere foarte rapidă.

Eu dau un pic cu mâna în portafiltru să se aranjeze cafeaua înainte de a o tampa, apoi fac nutation (caută pe google), apoi tampez. Întâi tampez mai ușor și polishez, apoi tampez mai tare și polishez din nou. După ce am tampat nu mai lovesc portafiltrul în nici un fel.

4. Ridic maneta până în punctul în care ar începe să curgă apă din duș înainte de a pune portafiltrul. Pun portafiltrul și continui să ridic maneta încet până la capăt.

Aștept 10s și încep să apăs maneta. Dacă e totul ok, prima picătură curge la 7-10 secunde. Consider doar jumătate din acest timp și continui să cronometrez extracția. De exemplu, dacă am 10 secunde de când apăs, până a început să curgă, la timpul de extracție consider doar 5.

Se poate ca râșnița ta să nu poată să râșnească suficient de fin. Eu am 3 Dienes Mokka, dar numai una este chiar OK pentru espresso. Dacă zici că nici pe minimul râșniței unei cafenele nu a fost ok, atunci probabil problema e în altă parte (vezi prima întrebare).

La sugestia unui coleg de forum am încercat 18g, mărind un pic măcinătura pentru a compensa. Nu numai că au încăput în portafiltru, dar mi-a plăcut foarte mult rezultatul.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#3
Cafeaua curge cam in 10 secunde fără ca maneta sa opună prea mare rezistența.
Mereu scot aerul fals din boiler si pe la abur si dau si un flush pe grup chiar înainte sa montez portafiltrul.
Nu am avut tamper si am comandat unul la un strung din aluminiu de 49.6 mm (am modelul vechi)
După extracție pucul arată relativ compact doar puțin "ciobit" într-un colț.
Si eu ridic maneta înainte de a monta pf. De fapt il montez dar nu il strâng de tot, ridic maneta si apoi il strâng.
La mine după ce ridic maneta, cafeaua curge in 7-8 secunde fără sa apăs maneta.
Nu cred ca incap 18 grame dar o sa încerc sa măresc doza pe macinatura asta sa văd cât o sa pot creste timpul de extracție..

Si mulțumesc frumos pentru raspuns!
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#4
Dacă ai curgere înainte de a apăsa maneta înseamnă că ai măcinătura muuult mai mare decât îți trebuie.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#5
E macinata la setarea cea mai mică la râșnița cafenelei de unde cumpăr cafeaua. E o cafenea care se respecta, unde si prăjesc cafeaua. Nu imi explic... La tampare sunt foarte atent... Doza e corecta... Chiar nu pot sa imi explic. Eventual o sa încerc sa macin cafeaua si pe alta râșnița sa văd dacă se schimba ceva.
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#6
La mine pe Europiccola, dacă am curgere fără să apăs maneta, am măcinătura mult prea mare. Ce zici tu cu maneta care nu opune rezistență și extracția în 10 secunde este exact ce se întâmplă.

Cel mai bine încerci și pe altă râșniță. Ai putea încerca și altă cafea / alt sortiment.

Succes.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#7
Si eu folosesc aceeasi tehnica precum rdumitrescu. Folosesc 12g in sita dubla. La fel pateam si eu cu porlex mini, fiind necesara o tampare cu toata forta, si atunci avand foarte putina rezistenta din partea lever-ului. Acuma cu Ascaso I1 diferenta este enorma, fiind chiar foarte usor sa "choke-uiesc" Europiccola.
Interesanta ideea cu nutation, o trec pe lista de "to try".
De unde iei cafeaua poate o probam mai multi, fiind si alti membri din Deva.
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#8
De la cafeneaua Ada Kaleh.
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#9
(14-02-2016, 21:48)hordeagabriel Wrote: E o cafenea care se respecta, unde si prăjesc cafeaua.

Daca te referi la Ada Kaleh iti recomand sa incerci cafea de la alta prajitorie,o sa ai o mare surpriza.
 HX,Mazzer



 
Reply
#10
Mai avem si alte prajitorii in Deva?
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#11
Cand se termina cafeaua mea, momentan am de la Stravaganza din Sibiu, voi incerca Ada Kaleh, dar din ce am baut la ei in cafenele nu am prea mari asteptari. Din pacate acolo, in afara de cand au deschis, nu pot sa spun ca am fost multumit de cafeaua cu care am fost servit.
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#12
Nu stim, dar trece macar un curier si pe acolo. Tongue
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
Adi eventual, dava nu e prea mare deranjul, ma poți ajuta cu niște macinatura de a ta sa văd dacă se schimba datele...
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#14
(14-02-2016, 23:09)baloozzy Wrote: Nu stim, dar trece macar un curier si pe acolo. Tongue
Doar mocanita.
 HX,Mazzer



 
Reply
#15
Da desigur. Cred ca nu vom avea foarte mare succes deoarece macinatura depinde de tipul cafelei, si probabil si de dimensiunile grupului. Al meu este millenium cu tamper de 51mm. Dar incercam sa iti faci o idee despre diferenta la lever.
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#16
Ideal e sa le puneti unul langa altul si atunci vedeti unde e problema.
Bafta!
Ne spuneti si noua.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#17
Ok... Lasă-mi numărul tău de telefon si stabilim ceva săptămana vitoare când ai tu vreme.
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#18
Ai PM
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#19
Bravo! 

Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#20
Care este legatura intre discutie si melodie? Sau ai vre-o problema ca nu imi fac br de tel public?(daca e asa ti-l trimit si tie in PM nu e o problema)
Poate avea Freddy un La Pavoni si nu stim noi? Tongue
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#21
Legatura e ca de la espressoman la espressoman - teste, prieteni, experiente impreuna  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Asa ma gandeam si eu . Important e sa avem in cana rezultate pe placul noatru.
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
#23
(15-02-2016, 12:50)Lyvyoo Wrote: Legatura e ca de la espressoman la espressoman - teste, prieteni, experiente impreuna  Smile
Lyvyoo stie!
La ce cafea buna bem, nu pot fi rautacios aici. Eu in afara de pretenashul Aldo, nu imi amintesc sa fi fost.
La cat mai multe shot-uri minunate!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#24
Oricum vreau sa va felicit pentru comunitatea pe care o alcătuiți! După doar o zi am primit ajutor din toată părțile... Chiar nu ma gandeam ca e posibil așa ceva.
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#25
Râșnița face diferența... După doar 3 încercări, am reușit sa obțin o extracție muuuult superioară. Am schimbat si cafeaua iar rezultatul este un gust rezonabil de bun mai multă crema dar încă insuficienta.
Vreau sa mulțumesc colegilor de forum pentru ajutor si in special lui hhanu si lui adiszep.
Suna de parca am câștigat un Oscar . Merci încă odată! Acum aștept sfaturi pt achiziția unei râșnite decente intr-un buget de pana in 500 de lei...
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#26
Pai așteaptă lansarea rasnitei pe care ai avut-o spre testare..
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Aștept lansarea cu mare interes. Mai ales ca sunt adeptul achiziției de produse romanești iar acesta este un produs românesc care pare mai degrabă nemțesc sau elvețian. Dacă va avea si un preț decent, sunt sigur ca va avea mult succes. Pana atunci, nu știu ce o sa fac Smile
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#28
Între timp, rezultatele sunt din ce in ce mai bune, pot spune. Am schimbat cafeaua si am cumpărat râșniță. După ce înveți care trebuie sa fie rezistența optima pe care o opune maneta si temperaturile între care sa te joci, poți obține extracții foarte bune si constante. [Image: 377d368b2d009dc89d2c71950eae2abc.jpg]
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka
 
Reply
#29
După cum arată pata aia mai albă de pe centru, ai lăsat am mult să curgă. Având relativ puțin lichid în grup, nu e de cantitate problema.

La mine se blonzea când se crăpa / străpungea pucul. După ce am găsit o metodă mai bună de distribuit șu tampat, n-am mai pățit să se blonzească.

Succes.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#30
Ce metoda de distribuit folosesti pt ca si eu am probleme uneori cu channeling si orice sfat e binevenit poate si pentru alti useri.

Ce cantitate de cafea folosesti rdumitrescu? Eu cam 12.2g pun in sita dubla pentru a ma asigura ca dupa rasnire raman min 12g in sita.

Atasez o poza cu Kenya Mugaya Stravagante Sibiu 12.2g necantarita la final dar nu mai mult de 30g.

[Image: a7db85382bca4cdfd00829851d0c4e08.jpg]
La Pavoni Europiccola Lusso, Ascaso I-Steel I1
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)