Hello There, Guest! Login Register


Bun gasit!

#31
Buna Ovidiu,
Felicitari pentru dorinta de a intra in aceasta lume fascinanta a cafelei de specialitate proaspat prajita si preparata prin extractie sub presiune sau prin infuzie.

Intr-adevar primul lucru care te atrage spre aceasta lume este precizia aproape chirurgicala necesara pentru a prepara un espresso si care necesita o multitudine de echipamente si accesorii. Cu toate acestea sfatul sugerat de colegul nostru renatoa este foarte important in viitoarele tale incercari de a obtine ceea ce espressomanii denumesc 'God shot' si anume concentreaza-te aspura cafelei, invata cat de multe poti despre cafeaua verde si despre principalele varietaluri precum Typica si Bourbon, vezi ce le deosebesc, care sunt principalele caracteristici ale gustului. Vazand ca esti din Constanta iti recomand cu caldura sa il contactezi pe colegul nostru Stefan Dinescu care te poate ajuta cu multe sfaturi si cel mai important te poate ajuta sa degusti cafele proaspat prajite (chiar de el), sa vezi prin ce se deosebesc diferite varietaluri si diverse origini. Ulterior dupa ce capeti putina experienta poti sa incepi prin a studia cum se proceseaza cafeaua in ferme si sa incerci sa cauti cafele proaspat prajite procesate prin diferite metode, precum spalare, splare partiala, uscare la soare, uscare si spalare, honey (black, red, yellow, etc.), macerare carbonica si a vezi care este diferenta in ceasca. Viziteaza cat mai multe cafenele de specialitate, bea cat mai multa cafea de specialitate proaspat prajita, documenteaza-te si incepe cu o investitie minima. Eu sunt de parere ca pentru inceput o rasnita buna si un aeropress este un inceput excelent care iti ofera posibilitatea sa experimentezi diverse cafele prajite in moduri diferite, sa experimentezi care este diferenta intre o rasnire fina si una grosiera, cum afecteaza timpul de infuzie gustul, poti experimenta chiar si influenta preinfuziei asupra gustului final. Eu zic ca abia dupa toate cele descrise mai sus sa incepi sa te uiti la aparatura pentru preparare espresso. Vezi care este diferenta intre echipamente cu schimbator de caldura (HX) si echipamente cu boiler simplu (SBDU - single boiler double use) sau de ce nu cu boiler dublu. Invata despre stabilitate termica, cum se poate obtine aceasta, cum este afectat gustul, etc. Invata despre grupuri de infuzie precum celebrul E61 sau grupuri saturate (poate GS3-ul produs de La Marzocco este ceea ce iti doresti Smile ).
Cafeaua este in egala masura despre rabdare, dedicare, experimentare cat este despre echipamente si 'jucarii'. Ia-ti cat timp ai nevoie si nu te grabi sa faci achizitii care insumate pot depasi 3000 Euro fara nici cea mai mica problema fara sa ai un bagaj minim de cunostinte si experiente senzoriale.

In ceea ce priveste apa, problema la nivel mondial este intens dezbatuta iar cei mai vizibili baristi din lume au ajuns sa isi 'prepare' apa pentru a obtine espresso-ul perfect, precum Maxwell Dashwood Colonna. Tot ce poti sa iti spun este ca apa distilata este o pista complet gresita! Pentru a extrage toate componentele aromatice din cafea, dar nu chiar toate si pentru a obtine un echilibru de gust apa trebuie sa aiba un anumit continut de minerale, un anumit pH, o anumita cantitate de solutie de buffer (HCO3 - bicarbonat), etc.
Daca ai putin timp poti sa citesti aici.
 
Reply
#32
Este, pe undeva pe acest forum, o secțiune in care s-a mai dezbătut subiectul.
Am fost, la rândul meu, preocupat de aceasta tema.

După ce am luat pe rând cam tot ce exista in materie de variante de echipamente portabile pentru prepararea unui "espresso", după ce am citit multe recenzii si postări pro dar si contra pe forumuri, dupa ce am vizionat o mulțime de clipuri cu preparări așa zis reușite dar si cu rateuri, am ajuns la o concluzie.
In opinia mea, singurul dispozitiv care realizează o cafea foarte buna si care reprezintă o varianta real competitiva cu espresso-ul de acasă, este .....bătrânul ibric.
Este mic, nu are nevoie decât de apa, o sursa de caldura (plita, aragaz, spirtiera), o râșnița manuala mica, cafea proaspăta si putina documentare in legătura cu modul corect de preparare.
O cafea buna, o macinatura fina, un dozaj si o infuzare corecte pot fi garanția unui rezultat constant foarte bun, ca alternativa la un espresso. Pentru mine o cafea mică, turcească, este de preferat oricărei extracții realizate cu diferitele sisteme de pompare prezentate pe net.
O cana de tipul french press poate realiza o crema capabilă si pentru late art (dacă se dorește), iar un cappuccino bun poate deveni o realitate, chiar si departe de casa.

Toate celelalte sisteme, dispozitive, se pare ca suferă de lipsa consistenței si a repetabilitatii rezultatelor (ignorând la unele dintre ele problemele tehnice, de fiabilitate șamd),
Pe forumuri cei mai mulți constata gustul acid si consistentă apoasa a extracțiilor. Tind sa le dau dreptate, având in vedere cât de mult ne preocupa pe noi stabilitatea termică, valoarea presiunii la extracție, tipul si dimensiunea sitei in care preparam pucul si multe altele.
Majoritatea preselor manuale portabile, prezentate noua ca preparatoare de espresso, nu au nicio posibilitate de a respecta, fie si intr-o mai mică măsura, un minim de parametri care sa ne ofere percepția reala a extracției unui espresso.
Cele care fac asta cât de cât si au un manometru si o construcție metalică mai robusta sunt si mult mai mari si mai scumpe. In opinia mea, chiar si la acestea temperatura apei la extracție va fi un element care va altera mult calitatea băuturii, oricâtă crema se vede prin clipurile de promovare.

La dispozitivele mai mici, din plastic, realizarea unei presiuni de 8-9 bar le-ar transforma in adevărate grenade de mâna, motiv pentru care m-a îndoiesc ca aceasta valoare ar putea fi atinsa vreodată.

Concluzia la care am ajuns eu este aceea ca toate aceste dispozitive oferă doar o iluzie ca prepara espresso si, in realitate, livrează doar o băutura pe baza de cafea, fără nicio legătura cu acesta.

De aceea eu cred ca o cafea preparata corect la ibric este alternativa optima si care oferă constant si un maxim de satisfacției.
Așa se poate bea tot un original si nu un fake .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#33
Dl Stefan Dinescu s-a facut cu un client!
Voi incerca sa studiez cat mai multe despre cafea, sa am o baza teoretica, ca macar sa stiu ce e in ceasca si apoi sa incerc sa identific aromele, dc pot...multumesc Eugenm pt sfaturi, de altfel la toata lumea.
Lumea aceasta a cafelei se supune tiparului clasic despre cunoastere: cu cat stii mai mult, realizezi ca mai ai multe de invatat!
Cu privire la echipamente, cu respectul  cuvenit pt toti membrii care au vrut sa ma ajute deja m-am hotarat in mare parte pt achizitiile de inceput: Brewtus iv si Kino, plus  dispozitivul aeropress de la wacao.
Stiu ca voi sari niste pasi,  in initiere ( chiar am avut sentimentul ca nu e tocmai ok in procesul de invatare) dar cineva m-a convins ca daca pot, sa trec direct la echipamente de calitate.
Nu sunt un tip avut, nimeni nu s-a inbogatit din munca ( si mai ales nu din navigat), dar sa zic ca asa, imi  permit o data la o perioada oarecare de timp o mica extravaganta.

Sa fim seriosi, vad si cunosc multi oameni care se descurca destul de dificil cu partea financiara si mereu au ultimul model de iphone in posesie, care are un pret respectabil de vreo 800 eur, (undeva la un HX nu?).
Niciodata nu am inteles aceste lucruri, dar fiecare cum isi asterne asa doarme! Eu nu iau de la gura copiilor.  Am colegi care sunt mult mai instariti ca mine (daca judeci dupa numarul de proprietati detinute), dar care niciodata nu si-au permis mici placeri.
Nu conduc nici vreo limuzina germana, sunt adeptul pricipiului de echilibru in viata iar aici chiar vreau sa fac un pas in fata.
Am mers pe un sfat, de la un domn pe care il respect f mult si deciziile le-am luat, iar eu sunt genul de om care le respecta si e un principiu pe care am mers in viata. E un efort financiar, dar il faci o data (credeti-ma ca mi-a creat vreo 2-3 zile de insomnii). E si o vorba, sunt prea sarac sa imi permit lucruri ieftine! Sper ca nu jignesc pe nimeni.
Muncesc de la 16 ani si ma apropii de 40. In general am respectat drumul corect in viata, sa zicem ca ( o fi clasica revelatie cand te apropii de 40?!!!) de o perioada am decis (impreuna cu sotia) sa aducem niste imbunatatiri  calitatii vietii noastra, prioritatile fiind: sa acordam sanatatii atentia cuvenita ( mancare de calitate gatita acasa, sport, miscare, controale medicale periodice) , educatiei copiilor si sa vedem lumea pe cat posibil (inclusiv locurile frumoase din Romania, caci da, avem o tara foarte frumoasa, dar careie ii lipseste un management bun la nivel politic-administrativ).
Revenind la cafea, va spun sincer, ma atrage enorm drumul asta catre un shot perfect, poate in esenta acesta e si cel mai important lucru, cautarea , incercarile si la sfarsit de ce nu, satisfactia.  Am decis sa fac pasul la aceste echipamente , pe care le-am considerat eu ca au un raport pret /calitate imbatabil. Decizia e luata.
Mai spre vara voi incerca  achizitionarea unei rasnite electrice in gama de 500 eur, poate, dar nu inainte de ai da rasnitei Kino sansa sa arate ce poate. Chiar mi-a placut ideea ca o surubelnita electrica,  e foarte practica (desi poate nu e tocmai cea mai eleganta)  si am identificat niste modele f ok, insa e o chestie tehnica pe care tb sa o verific,  cuplul necesar actionarii cand sunt boabe la macinat, pt a face alegerea corecta. Daca va merge treaba asta bine si rezultatele sunt ok, pot foarte bine sa fac din Kino un prieten pe viata!

Gata , ajunge pe ziua de azi (sper!!!!)! Pastrand proportiile, mai am putin si devin un Marian Godina!
Va rog sa imi spuneti dc scriu prea mult si va plictisesc,  mai exersez si eu limba romana, sunt singurul roman de la nava de cand am venit si nici nu e vreo speranta sa se schimbe ceva in viitorul apropiat....
p.s. s-a rezolvat si problema cu apa deci, mergem pe Bucovina in continuare!
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#34
Cu povestirile stai linistit, scrii chiar placut, inspirational, si in fond e topicul tau de prezentare, poti sa scrii si jurnale de calatorie bazate pe inspiratia savurarii unei cafele facute de mana ta Smile 

Pentru apa exista oricand rost de dezbatere, avand si un topic dedicat in acest sens. 

Cu portabilitatea nici nu stii ce sa zici.. E si cazul lui ROK espresso. Adica se pune problema daca preferi sa tragi cat poti de mult de un preudoespressor pentru a ajunge la niste compromisuri sau daca sa te indrepti catre o bautura de tip filtru, preparata dupa toti parametrii profesionali. Eu unul n-am gasit un raspuns clar pana acum, desi am testat si ROK si Aeropress. Astea mici cu pompare manuala sau prin capsula de oxid de azot (N2O) nu le-am avut in niciun test.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#35
daca vrei apa distilata in cantitati mai mari cel mai rentabil e sa o obtii acasa si nu mai cari bidoane. e apa obtinuta prin osmoza inversa, dar si cea din comert e obtinuta prin acelas procedeu. numai ca din discutiile de pe topicul dedicat de pe forum s-a ajuns la concluzia ca problema apei e un compromis: pt un espresso bun iti trebuie o apa gustoasa si asta insemna sa aiba minerale in cantitati mai mari, pt protectia aparatului e indicata o apa cat mai soft. oricum, cu apa distilata cam are de suferit gustul cafelei.

eu am un asemenea filtru cumparat pt alte intrebuintari, dar daca tot il aveam, combinam apa de la chiuveta cu apa distilata in cantitati aproximativ egale ca sa-i scad duritatea. la noi in zona apa de la chiuveta are o calitate buna numai ca e un pic cam dura, ca mai peste tot in romania.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#36
Am facut si prima achizitie de "espressoman", profitand de faptul ca urmatorul port e Kong Kong: un kit complet minipresso ( dispozitivul, rezervele si husa) www.wacaco.com
Voi incerca sa controlez procesul cat mai corect ( voi verifca temperatura apei sa fie 96 Celsius, sa incalzesc dispozitivul, ceasca) sa simulez cat mai mult conditiile dintr-un expressor!
Pt moment ma voi confrunta cu 2 probleme majore: cafea proaspata si rasnita, dar oricum nu aveam eu expertiza sa descriu ce e in ceasca ( @eugenm: scuze, am fost f ocupat, dar am de cand sa fac un conspect serios la ce mi-ai sugerat). Am o cutie de Illy sigilata si sper ca in primele ore de la deschidere sa se comporte ok.

Voi incerca sa ajung in Bucuresti prin decembrie la un curs intensiv de barista o zi, si il voi aduce cu mine, daca va fi cineva interesat il putem incerca acolo si poate ce-i mai experimentati sa-si dea cu parerea.  In vreo 10 zile voi intra in posesia lui sper si revin cu o prima impresie.
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#37
vezi ca in HK sunt cafenele de specialitate, poate ai timp sa ajungi la The Coffee Academics, au de vanzare cafea proaspata plus ca poti sa bei la ei un espresso/flatwhite/brew extraordinare. ii gasesti pe net cu adresa.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#38
Felicitari Ovidiu,
Ai pasit cu dreptul iar jucaria arata foarte bine.
Nu cunosc cum functioneaza viata pe vas, dar banuiesc ca odata ce acostati intr-un port puteti sa explorati orasul respectiv. Singapore, Coreea de Sud, China sunt locuri unde cafeaua de specialitate este pe val. Daca ai timp investigheaza unde poti gasi o prajitorie artizanala de cafea langa portul unde te afli si problema este aproape rezolvata. Iti mai trebuie o rasnita buna, eu iti recomand cu caldura Lido deoarece o cunosc foarte bine, dar banuiesc ca nu poti gresi nici cu un Kinu.
 
Reply
#39
@Costa79. Spunea colegul STEFANDINESCU cândva : nu tot ce are "ss" in cuvant face espresso !?. In speranta ca ai băut vreodată un espresso bun si ai un reper ADEVARAT, astept o recenzie onestă a jucăriei care ti-ai luat-o. Asa o sa-mi dau seama daca merita votat USR-ul sau nu Smile .
 
Reply
#40
Cu turismul mai greu in zilele astea, viata la bord e foarte dinamica, dar mai reusim si noi sa punem cateodata piciorul pe uscat! Voi tine seama de recomandari,  insa sansele sunt mici pt mine. In Hong Kong m-am ambarcat si chiar putem sa explorez un pic, dar atunci nu avem informatia. Sper sa se mai iveasca ocazii.

Jucaria aia functioneaza pe 8 bari si a castigat cateva premii importante la expozitii de profil, o fi ceva de capul ei.

@Gheorghe:
Eu am apelat la cei "cu greutate" sa testeze jucaria la Bucuresti, prin decembrie, anunt data cand stiu ceva concret. Repet nu sunt avizat si antrenat sa identific gusturi si arome, insa va expun parerea mea de "necalificat". Nu tb sa votezi cu USR daca nu simti ca trebuie sau daca ai alte convingeri, poti ajuta zilelel astea (azi- maine) cu o semnatura care nu obliga la nimic in schimb.
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#41
(12-10-2016, 04:10)Costa79 Wrote: ...Voi incerca sa ajung in Bucuresti prin decembrie la un curs intensiv de barista o zi, si il voi aduce cu mine, daca va fi cineva interesat il putem incerca acolo si poate ce-i mai experimentati sa-si dea cu parerea.  In vreo 10 zile voi intra in posesia lui sper si revin cu o prima impresie.

Costa, imi pare rau, dar ti-am suflat crema Smile
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-M...7#pid51447
Astept totusi cu nerabdare parerea ta !

(12-10-2016, 09:21)Gheorghe Wrote: @Costa79. Spunea colegul STEFANDINESCU cândva : nu tot ce are "ss" in cuvant face espresso !?. In speranta ca ai băut vreodată un espresso bun si ai un reper ADEVARAT, astept o recenzie onestă a jucăriei care ti-ai luat-o. Asa o sa-mi dau seama daca merita votat USR-ul sau nu Smile .

Gheorghe, vrei sa participi la o recenzie in gradina la bubucalu, impreuna cu cati mai multi espressomani ?
Daca e la balamuc... pai ori eu ori altii Big Grin
 
Reply
#42
Stefan Dinescu mi-a zis ca a vb cu un coleg barista din alta tara si ca rezultatul e bun, dar tb double shot. Stefan m-a rugat sa-i cumpar si lui unul! I-am propus sa-l testeze pe al meu cand ajung la Ct si daca e bun sa comande...si a ramas asa.
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#43
Nimic nu TREBUIE in lumea asta... e una din zicerile sotiei mele Wink

Nu te impiedica nimeni sa faci un ristretto, te opresti din pompat cand atingi brew ratio dorit.
 
Reply
#44
Saptamana aceasta s-au concretizat si primele achizitii:
-rasnita Eureka Zenith 65
- tamper dinamometric Concept Art baza 58.5
- kit minipresso www.wacaco.com ( cu ceva accesorii)
-precomanda Kinu M38 ( am coborat stacheta un pic pt ca a intrat Eureka in schema).
- asteptam sa vedem  ce se rezolva cu achizitia grup la Brewtus.
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#45
(23-10-2016, 03:59)Costa79 Wrote: Saptamana aceasta s-au concretizat si primele achizitii:
-rasnita Eureka Zenith 65
- tamper dinamometric Concept Art baza 58.5
- kit minipresso www.wacaco.com ( cu ceva accesorii)
-precomanda Kinu M38 ( am coborat stacheta un pic pt ca a intrat Eureka in schema).
- asteptam sa vedem  ce se rezolva cu achizitia grup la Brewtus.

Felicitari pentru achizitii Smile
 
Reply
#46
S-a rezolvat si cu achizitia Brewtus! Astept cu nerabdare prima extractie.
Dupa o investitie initiala cu mult peste bugetul alocat, am un sentiment de neliniste si nerabdari totodata..
Desigur nu voi ignora nici partea de training, neaparat voi face si curs de home barista ( sa vedem unde si cum).

Sentimentul il compar ca atunci cand eram elev in clasa a XII-a si am inceput sa-l studiem pe Nichita Stanescu. Primul contact cu opera lui a fost chiar poezia din manual, "Leoaica tanara, iubirea". La vremea aia nu am inteles mare lucru din ea si ma incercase un usor sentiment de dezamagire combinat cu o curiozitate ce trebuia satisfacuta...
Cum poti sa vorbesti de o poezie despre iubire, cand nu cunosti iubirea?
....20 ani mai tarziu: mi se umezesc ochii de fiecare data cand recitesc  " Catre Galateea".

Am admirat extractiile reusite postate in aici, m-am ferit sa-mi dau cu parerea la gusturi, am fost de multe ori nehotarat in achizitii, am mers pe increderea si sfaturilor unor oameni pe care nu i-am vazut un viata mea, dar pe care ii simt prieteni...
Teoretic simt ca am o baza de pornire, dar simt asa o emotie, ca in fata unui examen...

P.S. ieri am iesit in Saipan (insulele Mariane), o baza militara american si un loc turistic frecventat de japonezi, am fost dezamagit ca nici nu cunosteau termenul "espresso" ce sa mai zic sa gasesc pe undeva...americanii sunt mari fani brew se pare...
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#47
Si japonezii la fel de mari fan brew, se vede imediat ce cafea bea o anumita cultura dupa modelul de rasnite care il dezvolta producatorii lor majoritari Wink Adica Hario Wink sau cele vintage germane ...
 
Reply
#48
Cand am ajuns acasa ma asteptau ogramada de cutii , mari mici si o sotie ingrozita ( "unde le vom pune pe toate acestea?"). Ieri am reusit sa le asez pe toate, si am incercat cateva shoturi de reglaje. Am folosit o cafea de la Hedone, Salvador, prajita city cred, din pacate nu e specificat pe ambalaj gradul de prajire, prajita 28 noiembrie. Am aruncat vreo 6 shoturi pe Eureka, pana am reusit ceva decent in parametri , (folosesc sita IMS 17 ridgett, 18 g boabe) 35 g vreo 39 secunde. Cu Kinu M38 am reusit chiar din prima la o setare 1.1 ceva bun: 36 g in 29 sec, prima curgere la 9.5 sec, frumos, coada de soricel. La eureka simt ca mai tb sa reglez un pic rasnita.
Shotul mi s-a parut putin acid, PID e setat la 93. Extractiile nu le-am incercat pe portafiltrul naked, cred ca nu prepar pucul cum tb, luand ca reper canalul sitei, cateodata dupa tampare nu obtineam o suprafata pe deplin paralela. Kinu M38 e o rasnita excelenta, arata superb, solida parca as avea retineri in a o recomanda doamnelor insa!
Una peste alta sunt destul de multumit, dupa prima zi adevarata de espressoman!
Acum, fug sa mai trag un shot![Image: 9MlNMKc.jpg]
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#49
Cam aproape de aragaz. Dacă faci sarmale de Crăciun o să ai cafea cu gust de varză.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#50
Sa mut espressorul in locul rasnitei, vine greu la frotare apoi, teava de abur e pe stanga....Sarmalele la cuptor, inotdeauana!
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#51
Depinde de rețeta. A mea consoartă le fierbe întâi de nu se văd pe aragaz apoi le băgă la rumenit în cuptor. Eu as lucra mai simplu desigur, mai multă apă și lăsat la scăzut direct în cuptor. Oricum, prea aproape de flacără mi se pare. Si mai mult, sigur un capac sau chiar o cratiță s-ar opri într-o laterala a expresorului la manevrele ,,largi" ale masterchefei mele.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#52
(07-12-2016, 08:22)Costa79 Wrote: Cand am ajuns acasa ma asteptau ogramada de cutii........................
Salvador de la Hedone beau si eu acum si nu mi se pare deloc acida. Vizual si la ureche pare dusa binisor spre SC.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#53
(07-12-2016, 12:57)Costa79 Wrote: Sa mut espressorul in locul rasnitei, vine greu la frotare apoi, teava de abur e pe stanga....Sarmalele la cuptor, inotdeauana!


Eu le-am pus pur si simplu in alta cameră
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#54
Eu cerusem la un moment dat o prajire mai light si nu stiu exact daca au facut treaba asta sau au urmat propria reteta. Boabele mi se par destul de deschise la culoare, ceva mai deschise decat o Costa Rica luata de la Stefan Dinescu azi. As putea sa le denumesc cele mai deschise la,culoare pe care le-am vazut vreodata, dar asta nu inseamna prea mult, nu am vazut prea multe de origine! Ce temperatura ai setata, eu am 93 grade, ma gandeam sa ma joc maine un pic cu ea, initial facusem cu temperatura default cu care venise espressorul,96, dar pe atunci reglam rasnita si shoturile nu erau prea reusite....
Azi am setat si presiune cu sita oarba la 10.5 bar, sa vedem maine diferentele...

Din pacate stau la apartament, prea multe camere nu sunt!
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#55
Culoarea te poate pacali.Eu m-am chinuit cam o saptamana cu asa ceva crezand ca e rasnita de vina.Era o uscaciune de cafea ,ce e drept mai blondina ,dar arsa la suflet si cred ca si cu o varsta venerabila.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#56
Am testat si cafeaua de la Distecco , Costa Rica Tarrazu, s-a rasnit mult mai usor pe Kinu M38, rezultatul bun, in parametri 36 g lichid in 33 sec, nu asa acrisoara ca si Salvador de la Hedone, dar intre timp am coborat presiunea la 10.5, chiar am simtit usoare urme de fructe, fara a le identifica exact insa. Iar am obtinut ceva bunisor, insa ca de obicei gresesc la tampare, nu imi iese paralelismul cu inelul sitei. Folosesc si o furculita de distributie + inel palnie portafiltru facute la nava, mi se pare ca ajuta destul de mult. Tamperul de 58.5 intra bine in sita IMS, poate chiar ar tb 58.6, am observat putina cafea intre tamper si sita, ma gandesc sa trec la cea ridgetless in curand, poate e din cauza canalului sitei.
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#57
Costa, ai facut pana la urma inelul la strung? pui o poza? merci
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#58
(08-12-2016, 08:31)Costa79 Wrote: Am testat si cafeaua de la Distecco , Costa Rica Tarrazu, s-a rasnit mult mai usor pe Kinu M38, rezultatul bun, in parametri 36 g lichid in 33 sec, nu asa acrisoara ca si Salvador de la Hedone, dar intre timp am coborat presiunea la 10.5, chiar am simtit usoare urme de fructe, .....

Felicitări ție, alături de toți ceilalți, pentru achiziții si pentru preocuparea manifestata in direcția obținerii unui espresso perfect!
Plecând de la premisa ca boabele de cafea sunt, cât de cât, de calitate pentru a ajunge la o ceașca cu un conținut al cărui gust sa fie cât mai aproape de potențialul maxim trebuie avute in vedere mai multe aspecte.
Îmi permit sa revin asupra unora dintre ele, cu dorința de a ajuta si de a scurta drumul căutărilor.
Costa, pașii pe care ii parcurgi sunt corecți dar trebuie sa încerci sa observi dacă toată manopera pe care o realizezi este corecta si poți face asta folosind portfiltrul fără fund.

Dacă toate etapele pe care le parcurgi, cafea de calitate, macinare si doza corespunzătoare, pregătire sita corecta (inclusiv folosirea furculiței pentru omogenizare si distribuție, au ca rezultanta o curgere perfecta prin portfiltrul naked, înseamnă ca gustul in ceașca este unul total.
Acest gust reflecta rețeta, gramaj doza, grad de finețe a macinaturii , presiunea si temperatura extractiei.
Modificând unul din parametri, obții nuanțe diferite ale gustului.

Revenind la portfiltrul naked.
De ce sugerez utilizarea acestuia, măcar pana se dobândește o anumită experienta in zona espresso ?
Deoarece poți avea curgeri cu încadrare perfecta in parametrii de grame, secunde, presiune, temperatura si curgere aparent corecta prin portfiltrul cu picurator, in schimb, pe naked s-ar putea observa ca picăturile nu apar pe toată suprafata sitei, ca nu se formează conurile intermediare care sa se reunească in acea curgere in coada de șoricel, centrata neaparat pe mijlocul sitei.
Se poate vedea ca, deși cafeaua se extrage si curge, blondirea apare mai rapid intr-o anumită zona a sitei, ca jetul se deplasează înspre zona laterala a sitei sau ca apare fenomenul de spreiere, de apariție a unor jeturi împrăștiate de cafea.
Toate acestea indica deficiente in preparare, cu efecte majore in caracteristicile de gust ale extractiei.

Așa cum am spus, deși am măcinat cum trebuie si am dozat corespunzător sitei, am distribuit, nivelat tampat corect, curgerea a fost la gramajul si in timpul dorite, gustul este diferit de așteptările noastre.
Folosirea portfiltrului naked realizeaza, in timp real, o radiografie a întregului lanț de pregătire si ne ajuta ca, la următoarea extracție, sa remediem aspectele care perturba procesul de extracție totala si uniformă a solidelor solubile din boabele de cafea.
Odată realizat acest tip de extracție se poate trece la analiza gustului, având convingerea ca in ceașca avem un espresso aproape perfect.

Din acest punct se poate începe experimentarea. Az
Macinare mai fina, mai grosiera, doza mai mica sau mai mare, temperatura mai ridicată sau mai scăzută......
La același soi de cafea folosit, un grad,doua in plus/minus, un gram, doua de macinatura in plus/minus, puțin mai fin sau puțin mai grosier.... pot face diferența între o extracție al carei gust nu ne place si una cu un gust excelent. Smile

Din acest punct începe sa se simtă diferența între diferite echipamente, nivele echipare si se simt limitările unor aparate fata de altele, chiar dacă pozele extractiilor arată asemanator.
De aceea am afirmat in repetate rânduri ca, in zona espresso, este vorba, înainte de orice, despre gust, arome si nu despre aspect. Pana la urma, după ce este privit, espresso-ul se bea, nu ? Wink
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#59
Sunt plecat de acasa si nu pot posta fotografia cu palnia 'fake" tidaka, promit insa sa revin.
Mie mi-a fost putina teama sa folosesc portafiltrul naked chiar din prima si sunt constient ca nu prepar pucul f bine, mai ales doresc imbunatatirea paralelismului. Facusem 2 shoturi de Costa Rica pe Kinu, dintr-un motiv personal sa spun asa, mi-a placut mie im mod special o extractie vazuta si am vrut sa-i simt si gustul. Ieri bausem vreo 4-5 shoturi plus un cappuccino, acasa si in cateva locatii din oras ( la Distecco si Haute Cafe) plus un aeropress.
F bune shoturile din oras, sorturi diferite, insa m-a bucurat mult ca nici ale mele nu erau rele deloc! Am un mic concediu si vreau sa ma apuc sa lucrez pe naked cand revin. Aeropress facut la Haute nu m-a dat pe spate, insa nu era nici rau, dar pur si simplu era prea multa cafea pt o zi....
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#60
De cand am revenit acasa am folosit numai portafiltrul naked si nu a fost chiar rau rezultatul, cred ca trebuie sa imbunatesc distrubutia in portafiltru. Folosesc o furculita gen Tidaka ( cu 2 dinti) insa imi lasa impresia ca dintii ar trebui mai subtiri, cred ca au 1.5 mm diametru. Dupa folosire vad niste canale lasate in cafea. Curgerea la inceput incepe in 3-4 fire, care se unesc apoi intr-un fir central. Am incercat si fara insa am avut jeturi laterale de la chaneling, asa ca am revenit la furculita. Shotul facut din 18g mi se pare f tare, puternic, am incercat si 15 g in sita IMS de 17 dar mi se pare ca e prea mare sita. Azi am frotat 1L lapte si am facut cappuccino dupa ce am vazut mai multe filmulete pe Youtube, din a 3-a incercare mi-a iesit o spuma frumoasa insa doar cam 2-3 degete in latiera Motta de 350 ml. Cappuccino a fost bun, peste ce am baut in multe cafenele din Constanta. Cafea folosita e Salvador de la Hedone, prajita la inceputul lui Decembrie.
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)