09-10-2016, 11:27
Buna Ovidiu,
Felicitari pentru dorinta de a intra in aceasta lume fascinanta a cafelei de specialitate proaspat prajita si preparata prin extractie sub presiune sau prin infuzie.
Intr-adevar primul lucru care te atrage spre aceasta lume este precizia aproape chirurgicala necesara pentru a prepara un espresso si care necesita o multitudine de echipamente si accesorii. Cu toate acestea sfatul sugerat de colegul nostru renatoa este foarte important in viitoarele tale incercari de a obtine ceea ce espressomanii denumesc 'God shot' si anume concentreaza-te aspura cafelei, invata cat de multe poti despre cafeaua verde si despre principalele varietaluri precum Typica si Bourbon, vezi ce le deosebesc, care sunt principalele caracteristici ale gustului. Vazand ca esti din Constanta iti recomand cu caldura sa il contactezi pe colegul nostru Stefan Dinescu care te poate ajuta cu multe sfaturi si cel mai important te poate ajuta sa degusti cafele proaspat prajite (chiar de el), sa vezi prin ce se deosebesc diferite varietaluri si diverse origini. Ulterior dupa ce capeti putina experienta poti sa incepi prin a studia cum se proceseaza cafeaua in ferme si sa incerci sa cauti cafele proaspat prajite procesate prin diferite metode, precum spalare, splare partiala, uscare la soare, uscare si spalare, honey (black, red, yellow, etc.), macerare carbonica si a vezi care este diferenta in ceasca. Viziteaza cat mai multe cafenele de specialitate, bea cat mai multa cafea de specialitate proaspat prajita, documenteaza-te si incepe cu o investitie minima. Eu sunt de parere ca pentru inceput o rasnita buna si un aeropress este un inceput excelent care iti ofera posibilitatea sa experimentezi diverse cafele prajite in moduri diferite, sa experimentezi care este diferenta intre o rasnire fina si una grosiera, cum afecteaza timpul de infuzie gustul, poti experimenta chiar si influenta preinfuziei asupra gustului final. Eu zic ca abia dupa toate cele descrise mai sus sa incepi sa te uiti la aparatura pentru preparare espresso. Vezi care este diferenta intre echipamente cu schimbator de caldura (HX) si echipamente cu boiler simplu (SBDU - single boiler double use) sau de ce nu cu boiler dublu. Invata despre stabilitate termica, cum se poate obtine aceasta, cum este afectat gustul, etc. Invata despre grupuri de infuzie precum celebrul E61 sau grupuri saturate (poate GS3-ul produs de La Marzocco este ceea ce iti doresti ).
Cafeaua este in egala masura despre rabdare, dedicare, experimentare cat este despre echipamente si 'jucarii'. Ia-ti cat timp ai nevoie si nu te grabi sa faci achizitii care insumate pot depasi 3000 Euro fara nici cea mai mica problema fara sa ai un bagaj minim de cunostinte si experiente senzoriale.
In ceea ce priveste apa, problema la nivel mondial este intens dezbatuta iar cei mai vizibili baristi din lume au ajuns sa isi 'prepare' apa pentru a obtine espresso-ul perfect, precum Maxwell Dashwood Colonna. Tot ce poti sa iti spun este ca apa distilata este o pista complet gresita! Pentru a extrage toate componentele aromatice din cafea, dar nu chiar toate si pentru a obtine un echilibru de gust apa trebuie sa aiba un anumit continut de minerale, un anumit pH, o anumita cantitate de solutie de buffer (HCO3 - bicarbonat), etc.
Daca ai putin timp poti sa citesti aici.
Felicitari pentru dorinta de a intra in aceasta lume fascinanta a cafelei de specialitate proaspat prajita si preparata prin extractie sub presiune sau prin infuzie.
Intr-adevar primul lucru care te atrage spre aceasta lume este precizia aproape chirurgicala necesara pentru a prepara un espresso si care necesita o multitudine de echipamente si accesorii. Cu toate acestea sfatul sugerat de colegul nostru renatoa este foarte important in viitoarele tale incercari de a obtine ceea ce espressomanii denumesc 'God shot' si anume concentreaza-te aspura cafelei, invata cat de multe poti despre cafeaua verde si despre principalele varietaluri precum Typica si Bourbon, vezi ce le deosebesc, care sunt principalele caracteristici ale gustului. Vazand ca esti din Constanta iti recomand cu caldura sa il contactezi pe colegul nostru Stefan Dinescu care te poate ajuta cu multe sfaturi si cel mai important te poate ajuta sa degusti cafele proaspat prajite (chiar de el), sa vezi prin ce se deosebesc diferite varietaluri si diverse origini. Ulterior dupa ce capeti putina experienta poti sa incepi prin a studia cum se proceseaza cafeaua in ferme si sa incerci sa cauti cafele proaspat prajite procesate prin diferite metode, precum spalare, splare partiala, uscare la soare, uscare si spalare, honey (black, red, yellow, etc.), macerare carbonica si a vezi care este diferenta in ceasca. Viziteaza cat mai multe cafenele de specialitate, bea cat mai multa cafea de specialitate proaspat prajita, documenteaza-te si incepe cu o investitie minima. Eu sunt de parere ca pentru inceput o rasnita buna si un aeropress este un inceput excelent care iti ofera posibilitatea sa experimentezi diverse cafele prajite in moduri diferite, sa experimentezi care este diferenta intre o rasnire fina si una grosiera, cum afecteaza timpul de infuzie gustul, poti experimenta chiar si influenta preinfuziei asupra gustului final. Eu zic ca abia dupa toate cele descrise mai sus sa incepi sa te uiti la aparatura pentru preparare espresso. Vezi care este diferenta intre echipamente cu schimbator de caldura (HX) si echipamente cu boiler simplu (SBDU - single boiler double use) sau de ce nu cu boiler dublu. Invata despre stabilitate termica, cum se poate obtine aceasta, cum este afectat gustul, etc. Invata despre grupuri de infuzie precum celebrul E61 sau grupuri saturate (poate GS3-ul produs de La Marzocco este ceea ce iti doresti ).
Cafeaua este in egala masura despre rabdare, dedicare, experimentare cat este despre echipamente si 'jucarii'. Ia-ti cat timp ai nevoie si nu te grabi sa faci achizitii care insumate pot depasi 3000 Euro fara nici cea mai mica problema fara sa ai un bagaj minim de cunostinte si experiente senzoriale.
In ceea ce priveste apa, problema la nivel mondial este intens dezbatuta iar cei mai vizibili baristi din lume au ajuns sa isi 'prepare' apa pentru a obtine espresso-ul perfect, precum Maxwell Dashwood Colonna. Tot ce poti sa iti spun este ca apa distilata este o pista complet gresita! Pentru a extrage toate componentele aromatice din cafea, dar nu chiar toate si pentru a obtine un echilibru de gust apa trebuie sa aiba un anumit continut de minerale, un anumit pH, o anumita cantitate de solutie de buffer (HCO3 - bicarbonat), etc.
Daca ai putin timp poti sa citesti aici.