• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Brewtus IV - presiune idle si efecte

#1
Mi-au venit aparate si deci si intrebarile. In legatura cu presiunea in boiler-ul de "brew" imi puteti spune daca dupa ce ai extras un espresso, presiunea scade la 0 in aproximativ 20-30 de secunde, treptat? Si la voi in cat timp se ridica presiunea la 9-10 bari pentru ca la mine se ridica abia dupa 18-20 secunde in rest sta o perioada mai lunga la 2 bari - 10-15 secunde, timp in care espressoul incepe sa curga, apoi sare la 7-8 pentru inca vreo 2 secunde si abia apoi la 9-10 bari.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#2
Iarasi nu conteaza. Daca nu ma insel, parca am avut situatii cand acul ramanea sus si dupa oprirea extractiei. La fel ca si plutirea acului in starea idle, e un fenomen normal, probabil datorat unei presiuni ramase dupa inchiderea circuitului apei.

In mod normal, timpul e ridicare al acului manometrului de extractie, mai precis preinfuzia, dureaza 10-13 secunde. Daca a tinut asa de mult, spre 20 de secunde, inseamna ca ai macinat prea fin.

Fara sita, pune discul de cauciuc in portafiltru si vezi ce presiune ai cand se stabilizeaza acul. Regleaz-o apoi din surubul de sub tava de apa, la 10.5 bar ca sa ai in jur de 9-9.5 bar in extractie. Apoi mai trage niste shot-uri si revino cu noi constatari.

Ce cafea folosesti? Sper ca proaspat prajita, caci pe marci cele mereu vei obtine rezultate contradictorii si fade.

*sa iti pui aparatura la semnatura
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(09-05-2014, 00:52)Lyvyoo Wrote: Iarasi nu conteaza. Daca nu ma insel, parca am avut situatii cand acul ramanea sus si dupa oprirea extractiei. La fel ca si plutirea acului in starea idle, e un fenomen normal, probabil datorat unei presiuni ramase dupa inchiderea circuitului apei.

La mine este in permanenta 0 atunci cand pompa e inchisa. Am observat ca atunci cand merge pompa curge apa pe retur, si la preinfuzie si la extractie. Din cauza asta eram curios cum merge la voi.

In legatura cu cafeaua folosita n-am apucat decat sa cumpar Cafes Richards Columbia. Sper ca astazi sa-mi fac timp sa trec pe la Sarkis pentru o cafea proaspat prajita. Mai mult, folosesc tamper-ul cu care a venit espressorul pentru ca nu mi-au venit accesoriile inca.

LE:
Quote:Fara sita, pune discul de cauciuc in portafiltru si vezi ce presiune ai cand se stabilizeaza acul. Regleaz-o apoi din surubul de sub tava de apa, la 10.5 bar ca sa ai in jur de 9-9.5 bar in extractie. Apoi mai trage niste shot-uri si revino cu noi constatari.

Asa am facut pentru a regla presiunea. Chiar si atunci mi-a fost dificil sa o reglez pentru ca OPV-ul reactiona hectic la setari. Ba un sfert de tura il arunca in 12 bari de la 8, ba o tura il cobora la 10 bari.

Acum, daca stau bine sa ma gandesc cred ca OPV-ul sta deschis in permanenta si se deschide si mai mult cand presiunea ajunge la setarea corecta cand el defapt ar trebui sa stea inchis in tot restul timpului pana la setare. Din cauza asta presiunea urca mai greu.

Cei de la Caffea.ro au vreun serviciu de asistenta telefonica si on-site in cazul in care situatia o cere?

Vlad
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#4
Incearca sa nu te grabesti,roteste cate putin de surub pana ajungi la presiunea dorita.
 HX,Mazzer



 
Reply
#5
(08-05-2014, 19:45)vvv850 Wrote: Si la voi in cat timp se ridica presiunea la 9-10 bari pentru ca la mine se ridica abia dupa 18-20 secunde in rest sta o perioada mai lunga la 2 bari - 10-15 secunde, timp in care espressoul incepe sa curga, apoi sare la 7-8 pentru inca vreo 2 secunde si abia apoi la 9-10 bari.

Daca la 2 bari incepe sa curga, inseamna ca e mult prea grosiera macinatura!
Preinfuzia se face la 4-6bari pentru aprox. 8-12sec, moment in care presiunea trebuie sa creasca la 9-9.5bari si doar atunci incepe sa picure/curga.
Daca ai reglat presiuena cu sita oarba la 10-10.5bari, incearca sa macini foarte fin astfel incat sa blochezi extractia din macinatura. De acolo, maresti granulatia putin cite putin pana ce reusesti sa obti ceea ce am scris mai sus.
Exista mai multe metode de setare/reglare a rasnitei/espressorului, ce am prezentat eu e una dintre ele, sper sa-ti fie de ajutor.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#6
Ca sa avem o baza de plecare am uploadat un clip in care se manifesta fenomenul mentionat mai devreme cu presiunea.

Cateva detalii:

Cafea: Sarkis Equlibrium
Rasnita pe K30 la 2 fara 1/2mm (nu cred ca are vreo relevanta de la un aparat la un altul)
15g de cafea cantarita in portafilter
Tampat cu Concept-Art Dinamometric (calibrat de mine la serviciu - Maine sper sa va spun cateva vorbe despre cum am ajuns sa desfac, sa repar si sa recalibrez acest tamper) la 13,5 KGf
Basket original
Temperatura 96-97
Presiune extractie 9,5 bar
Espressor Brewtus IV Vib

Alte detalii:
Primul shot folosind cafea proaspat prajita
Al 20-lea shot pe un espressor semi-automat

Acum clipul: https://www.youtube.com/watch?v=7Jn6ON9M2VY
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#7
Functioneaza OK, din punctul meu de vedere.
Presiua scade in momentul in care opresti extractia pentra a elibera pompa. Daca ar fi tinuta sub presiune pana la urmatoarea extractie i-ar scadea durata de viata.
Chiar daca la o pompa rotativa presiunea ramane pe la 8 bar, in momentul in care opresti extractia, cand pleci cu o noua extractie, tot de la 0 sau presiunea de pe retea pleci.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#8
Cateva argument care ma fac sa cred ca are o problema si nu functioneaza corect:

- Mai multe clip-uri si poze cu Brewtus IV arata ca intotdeauna acesta are presiune in boilerul de cafea atunci cand maneta este inchisa. Un exemplu este poza postata de RaduCarutasu cu setup-ul lui.
[attachment=1519]
- La mine presiunea de preinfuzie este 2 bari fata de 4 bari

- De fiecare data cand functioneaza pompa apa se intoarce pe retur la un flux constant relativ ridicat

- faptul ca presiunea de extractie este totusi atinsa se datoareaza faptului ca presiunea maxima de care este capabila pompa este mai mare decat cea setata + pierderea descoperita

- Din cauza ca se pierde presiune (eu banuiesc ca OPV-ul nu se inchide complet) sunt mai limitat la granulatie si tampare (ca sa creez presiune) altfel cafeaua incepe si curge la o presiune prea scazuta iar presiunea de extractie setata este atinsa abia la sfarsit. In plus nu pot sa fac preinfuzie manuala deoarece nu este presiune in sistem, iar fara pompa aceasta nu creste.

Luni, daca aflu unde trebuie sa ajung cu espressorul, o sa am un raspuns asupra problemei.

Pana atunci sunt deschis la orice parere sau sfat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#9
Si totusi totul curge in 10 secunde....
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#10
Da, 30 ml din 15g...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#11
(10-05-2014, 17:12)vvv850 Wrote: Cateva argument care ma fac sa cred ca are o problema si nu functioneaza corect:

- Mai multe clip-uri si poze cu Brewtus IV arata ca intotdeauna acesta are presiune in boilerul de cafea atunci cand maneta este inchisa. Un exemplu este poza postata de RaduCarutasu cu setup-ul lui.

Poza este facuta la faza de incalzire a aparatului .
Daca , in acest moment , as ridica levierul fie si in pozitia de preinfuzie , acul manomertului ar cobora si ar ramane asa si dupa coborarea manetei .
Deci acul manometrului nu sta in pozitia din poza de fiecare data cand maneta este coborata .
La fel , dupa fiecare extractie acul coboara si asa ramane .
La mine , la o preparare corecta a a pucului , primele picaturi apar pe la sec 10-11 .

Aparatul tau functioneaza foarte bine !
Axeaza-te pe preparare ! In sita de 15 g VST orienteaza-te si cantareste suficienta cafea incat sa poti nivela la suprafata sitei , chiar daca pentru asta vei pune mai mult de 15 g de macinatura .
Vei sesiza diferenta !
 
Reply
#12
La Brewtus IV din ce moment incepeti cronometrarea? Initial m-am gandit ca porneste din momentul in care apa atinge pucul de cafea, adica atunci cand presiunea creste peste 0 (in cazul meu la 2 bari). De atunci pana la oprirea extragerii ar trebui sa treaca undeva intre 25-28 de secunde (9-9,5 bari presiunea de extractie) si 30 mg de espresso din aproximativ 15g de cafea rasnita.

Daca presupunerea mea este corecta, atunci si la mine incep picaturile sa apara (la portafiltru fara fund) la 11 secunde. Daca, in schimb, cronometrarea ar incepe de cand pornesc pompa, atunci primele picaturi pot aparea oricand intre 15 si 20 de secunde in functie de cata apa a ramas pe instalatie.

PS: La mine, in timpul incalzirii, presiunea creste pana la 4 bari si apoi scade la 0 cand se apropie de temperatura de lucru.
Din curiozitate rog posesorii de Brewtus IV sa posteze presiunea afisata pe manometru atunci cand ridicati de maneta si NU aveti portafiltrul pus, ca atunci cand limpeziti dusul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#13
(11-05-2014, 13:56)vvv850 Wrote: La Brewtus IV din ce moment incepeti cronometrarea?

PS: La mine, in timpul incalzirii, presiunea creste pana la 4 bari si apoi scade la 0 cand se apropie de temperatura de lucru.
Din curiozitate rog posesorii de Brewtus IV sa posteze presiunea afisata pe manometru atunci cand ridicati de maneta si NU aveti portafiltrul pus, ca atunci cand limpeziti dusul.

-peste tot am vazut ca se incepe cronometrarea in momentul pornirii extractiei , adica la ridicarea manetei sau apasarea butonului ( dupa caz ) .
La mine cele 10 -11 ( chiar si 12 ) sec decurg de la momentul ridicarii manetei .
La supra extractii acest interval se mareste odata cu marirea timpului necesar obtinerii cantitatii corecte de cafea .
- 30 sau 60 ml extractie inseamna volumul rezultat cu tot cu crema ( nu numai lichid)
- timp de extractie corect 25-30 sec tocmai datorita particularitatilor de dotare , de cafea etc... ( uneori si la 35-40 sec se obtine un shot deosebit ; depinde de multi factori )
- in timpul incalzirii cu sau fara portafiltru presiunea creste de la 0 la 10,5
- cand ridic maneta presiunea scade spre 0

De exemplu am verificat ( pentru tine ) urmatoarele :
am dat drumul pentru incalzirea aparatului ( fara portafiltru ) si am observat
- la momentul 22 gc - presiune 0
- la 65 gc - presiune 10,5
- am ridicat levierul la 70 gc - presiune 2
- la 80gc - presiune 10,5
- ridicat levierul la 80gc - presiune 2
- la 93 gc - presiune 10,5
- ridicat levierul - presiune 2
- nu s- mai ridicat temperatura la apa , nu a mai crescut nici presiunea . Deci la extractie incep cu presiunea de jos .
Totul fara portafiltru !
Oricum inaintea extractiei spal sita grupului cu un scurt flush si presiunea scade indiferent de nivelul la care a fost inainte iar extractia incepe de pe la 2 bari .

Important este ca aparatul sa se comporte corect in timpul extractiei .
Al tau sunt sigur ca functioneaza perfect !

Extractii reusite !
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#14
Am citit si eu,preocuparile tale legate de extractie si presiunea in timpul incalzirii aparatului.Am facut si eu niste teste,special pentru tine,poate te ajuta si totodata te linistesc.
Pornit aparatul fara portafiltru : 30gc -presiune 1,5 aparatul a fost preincalzit azi dimineata, si lasat pana pe la 12:00, de aceea temp afisata a fost de la 32 gc
-la 45gc- presiune 10 ridic manerul -presiune 2
-la 60 gc- presiune 10 ridic manerul si las sa se faca extractie,fara portafiltru,presiune 4,inchid manerul presiune 2
-la 85gc presiune 10
-la 94gc presiune 9,5 ridic manerul pt extractie,presiune de 4,inchid manerul presiune 2 si culmea acul nu s-a mai ridicat la 10 a ramas o bucata de vreme la presiune 4
Eu nu ma cramponez atat pe toate valorile respective,acul poate fluctua,important e cum a zis si Radu,ca extractia sa se faca corect.Si cel mai important gustul pe care-l regasesti in ceasca.
Ti-am facut si niste poze,si am masurat si presiunea reglata de mine cu sita oarba undeva peste 10gc.
Sper ca ti-am fost de ajutor,der sfatul meu,daca aparatul functioneaza cum ai descris mai sus,lasa ceasurile cu presiune,si fa multe shoturi si gustale,care-ti plac cel mai mult, acelea sunt extrase corect pt tine.
Bafta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, site La Marzocco,VST 15g,tamper dinamometric Concept Art, Knockbox Metal M-Concept Art
 
Reply
#15
Exact, nu te mai crampona de fluctuațiile acului manometrului atat timp cat espessorul este in asteptare. Oricum se lasa putina apa sa curgă inainte de extracție, asa ca acul va coborî instant.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Multumesc mult pentru teste.

Ca sa clarific (poate trebuia sa spun asta de la inceput) nu acuz aparatul pentru lipsa mea de experienta si/sau shot-uri ratate. Fiind un tip mai tehnic, dar complet lipsit de experienta cand vine vorba de extrageri pe aparate semi-automate, am incercat sa exclud o variabila (din multe altele) si anume espressorul.

Diferenta pe care o vad (si nu zic ca asta imi afecteaza sau nu shot-ul) este faptul ca la mine pierde pe undeva presiunea. Cum spuneam, la incalzire, presiunea creste la 4 bari si apoi, pe la 50-60 de grade, scade si ramane la 0. Acum am observat ca, atunci cand scade presiunea, incepe sa picure apa din dus si din evacuare simultan.

La extragere presiunea ajunge la 2 bari dupa cateva secunde (pana in 5 - atunci am sa incep si cronometrarea) si ajunge la 9-9,5 dupa vreo 15 secunde (toate aceste aspecte sunt vizibile si in clipul de pe youtube).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#17
Noi cand vorbim de presiune, ne referim la cea din boilerul de aburi si la cea de extractie. Faptul ca se plimba acel ac in idle nu înseamnă nimic si nu ajută la nimic sa-i urmăresti evoluția sau sa califici asta drept o pierdere de presiune. Ar fi interesant de aflat motivul, dar asta de dragul tehnicii .
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
O posibila explicatie pentru valorile ridicate ale presiunii in idle ar fi ca, pe portiunea de circuit pe care se afla manometrul (probabil intre valva de descarcare in grup si valva de sens), se afla un volum de apa inchis etans, fara aer. Apa este un lichid practic incompresibil...astfel, cresterea de volum cauzata de cresterea temperaturii duce la aparitia unei presiuni foarte mari pe portiunea de circuit in cauza. Astfel se explica si scaderea presiunii la ridicarea levierului...se deschide circuitul, apa isi mareste volumul linistita si acul manometrului coboara..

Daca iti picura apa din dus si pe la partea inferioara a grupului (evacuare), in idle, ai probleme cu garniturile grupului. nu este o problema care sa iti afecteze extractia dar nu e ok pentru un aparat nou. Ia legatura la garantie si vezi ce spun... Eu nu am avut niciodata un aparat cu pompa vibratoare si manometru, ca sa pot face o comparatie, dar mi se pare dubios timpul pana la care iti urca presiunea la 9 bar. dar, daca avem colegi cu acelasi setup, sau asemanator, care iti spun ca e ok...inseamna ca e ok Smile
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#19
(11-05-2014, 19:08)vvv850 Wrote: ...la mine pierde pe undeva presiunea. Cum spuneam, la incalzire, presiunea creste la 4 bari si apoi, pe la 50-60 de grade, scade si ramane la 0.
in boilerul de extractie apa nu atinge temperatura de fierbere, deci nu ai aburi, deci nu ai presiune!
orice presiune aparuta intre extractii e nerelevanta pentru proces (boilerul e plin complet cu apa, deci orice dilatari etc.);
presiunea din timpul extractiei este presiunea cu care apa proaspata e pompata de pompa in circuitul pana la grup si prin puc, afara;

Quote:Acum am observat ca, atunci cand scade presiunea, incepe sa picure apa din dus si din evacuare simultan.
in regim idle nu trebuie sa apara asa ceva, cel mult niste picaturi de condens etc.
e posibil ca supapa de brewing din grupul E61 sa nu inchida bine (asezarea in scaun, sau unghiul camei de pe axul levierului);
cand levierul e jos, in repaus, supapa de evacuare e deschisa, deci orice scurgere in camera camei se termina in evacuare; dar in camera camei nu pooate ajunge apa din cilindrul grupului, decat prin jicleur si supapa de brewing, care e inchisa (!);

Quote:La extragere presiunea ajunge la 2 bari dupa cateva secunde (pana in 5 - atunci am sa incep si cronometrarea)
in ce ma priveste, momentul de incepere al cronometrarii shot-ului este exact cel de pornire pompa; din ratiuni evidente pentru mine Smile
desi pompa are o rampa de cateva secunde in care-si 'construieste' presiunea, desi primele 7-11 sec se consuma cu umplerea camerei de expansiune din grup si intervine si restrictorul de debit (jicleur de 0,7 mm uzual), toate intr-un debit mai mare si presiune mai mica, apa ajunge totusi pe puc, cam in prima secunda;
cum as mai reprezenta grafic si ridica profilele shot-urilor, daca n-as incepe cronometrarea in momentul ridicarii (complete a) levierului, din moment ce apa isi face simtita prezenta in zona probei de temperatura Eric inca din prima secunda (!)
asa arata profilele de extractie din sesiunea de azi dimineata:
[attachment=1525]
se observa ca deja in prima secunda e 'miscare' de temperatura, iar dupa doua secunde, zona sitei este deja inundata de apa la temperatura maxima (acel 'hump' caracteristic HX-urilor);
Quote: si ajunge la 9-9,5 dupa vreo 15 secunde (toate aceste aspecte sunt vizibile si in clipul de pe youtube).
asta ar fi a doua problema: normal este ca sa ajungi la primele picaturi, deci sa se termine preinfuzia, dupa cel mult 11 sec (daca e preinfuzia pasiva a grupului E61 si a pompei vibratoare);
doar ca asa ceva, chiar mai grav, sa nu apara deloc extractia, decat ceva picaturi pe la 30-40 sec (!), se poate intampla si din cauza unei macinaturi prea fine, a unei doze prea mari etc.;

pentru a ma linisti, eu as verifica pompa vibratoare: cu sita oarba, cu tubul de evacuare suprapresiune pompa, sa strangi intr-un vas gradat volumul corespunzator unui debit de 260 ml/min;
de asemenea, as misca putin din loc reglajul OPV, eventual pentru a ajunge la valoarea de debit de mai sus;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#20
Quote:apa ajunge totusi pe puc cam in prima secunda;

Asta este prima problema practica care influenteaza (in cazul meu) cronometrarea extractiei. Pentru ca, asa cum spuneam mai devreme, espressorul pierde presiune (pe retur, prin grup, pe unde o pierde). Fara portafiltru pus, apa incepe sa curga ba imediat/in prima secunda, ba dupa 5 secunde. Totul depinde de cat de multa apa a pierdut de la ultima actionare a manetei. Ca sa micsorez timpul intre actionare si curgere, asa cum a spus si Lyvyoo, fac un flush, dar tot se intampla sa treaca intre 1-3 secunde pana curge apa.

Quote:asta ar fi a doua problema: normal este ca sa ajungi la primele picaturi, deci sa se termine preinfuzia, dupa cel mult 11 sec (daca e preinfuzia pasiva a grupului E61 si a pompei vibratoare);
doar ca asa ceva, chiar mai grav, sa nu apara deloc extractia, decat ceva picaturi pe la 30-40 sec (!), se poate intampla si din cauza unei macinaturi prea fine, a unei doze prea mari etc.;

Ca sa respect acest interval, trebuie sa incep cronometrarea atunci cand presiunea creste peste 0. Este singurul mod in care pot fi sigur ca apa a ajuns in dus.

Luand ca exemplu clipul postat mai devreme:
- incep cronometrarea cu 1-2 secunde inainte de a porni pompa. Deci le scadem.
- creste presiunea peste 0 incepand cu secunda 5. Testand fara porta filtru (de mai multe ori), am ajuns la concluzia ca atunci cand presiunea sare de 0 apa incepe sa curga, deci atunci atinge pucul. In cazul extractiei din discutie, dupa 3-3,5 secunde de la actionare.
- primele picaturi apar dupa 14 secunde (scazand primele 2 secunde) de cand am pornit pompa sau 11 secunde de cand apa a atins pucul ceea ce este in ton cu ce ai spus tu.
- opresc extractia la 24-25 de secunde trecute de la pornirea pompei. Cantaresc paharul si imi ies 29mg de espresso + crema. Trebuia sa mai fi asteptat 2-3 secunde pentru ca era un pic prea puternic gustul.

Acum, daca banuiala ta, cum ca o supapa in grup este de vina, inseamna ca extractia (sau timpul extractie) din momentul in care apa atinge pucul, nu este afectata pentru ca nu curge apa prin scurgere. Daca, in schimb, OPV-ul este vinovat, ar putea aparea o problema cu timpul necesar atingerii presiunii de extractie care sa creasca cu 1-2 secunde fata de alte aparate pentru ca o parte din debit se duce pe retur inapoi in rezervor.

NB:Inteleg ca tehnica de preparare primeaza. Inteleg si sunt constient de faptul ca nu am experienta si vor trece multe luni pana la primul shot reusit si mai mult pana ce voi putea repeta performanta zi de zi.
Ce nu inteleg totusi este de ce majoritatea sustineti ca aparatul functioneaza perfect cand, inca de la al doilea post pe aceasta tema, am sesizat o diferenta intre cum se comporta al meu si cum se comporta altele. Este ca si cum ai spune ca: nu conteaza ca atingi podeaua cu pedala de frana pentru a frana atata timp cat masina franeaza, chiar daca restul masinilor au o modulatie si o liniaritate pe toata cursa pedalei de frana. Este un defect care afecteaza sau nu rezultatul final, dar trebuie tinut cont de faptul ca aparatul este nou, a costat suficient si nu stim cum se va manifesta acest defect peste un timp. Motivul pentru care am postat aceasta intrebare a fost sa aflu daca este o diferenta si apoi sa vad daca se poate si merita reperat in house (urasc, ca orice om, sa am de-a face cu service-ul inca din primele zile). Pe langa asta mai invatam si ceva nou (nu zic ca n-am facut-o oricum).

Oricum, multumesc de raspunsuri si de ajutor. Am apreciat fiecare interventie. Va voi tine la curent cu rezolutia "problemei" dupa ce ajung cu aparatul in service.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#21
Am zis ca o sa revin cu detalii, dar din pacate nu am de impartasit nimic folositor. Cand am ajuns cu aparatul la service (chiar daca aparatul fusese folosit in mod constant pana atunci) comportamentul descris de mine a disparut si a fost inlocuit de cel descris de ceilalti posesori de Brewtus IV asa ca am ajuns sa discutam de alte lucruri. Atasata e o poza cu espressorul dupa extragerea unui shot.

[attachment=1530]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#22
(12-05-2014, 00:01)vvv850 Wrote: ... espressorul pierde presiune (pe retur, prin grup, pe unde o pierde). ... Totul depinde de cat de multa apa a pierdut de la ultima actionare a manetei.
toretic exista si aceasta posibilitate; dar practic, pe unde se pierde aceasta apa?! intr-un cloud acolo ? Smile
iar cu 'espressorul pierde presiune' e bine sa-ti lamuresti problema, pentru ca eu am incercat sa-ti explic contrariul ;(
pot continua cu explicatiile ref. la circuitul intre pompa si puc, dar cred ca le-am tot insirat si in acest thread si in altele;
in rest, ramane sa intelegi ce se intampla in masina si desigur sa intrebi ce nu e clar;
(apropo, pui cumva levierul si in pozitie intermediara, la 45 grd?! asta ar explica multe...)

Quote:Ca sa respect acest interval, trebuie sa incep cronometrarea atunci cand presiunea creste peste 0. Este singurul mod in care pot fi sigur ca apa a ajuns in dus.
atentie, nu e asa! apa nu ajunge in puc atunci cand creste presiunea; credeam ca m-am facut inteles, mai ales ca am inclus si ceva grafice...

Quote:...am ajuns la concluzia ca atunci cand presiunea sare de 0 apa incepe sa curga, deci atunci atinge pucul.
vezi mai sus: apa atinge pucul in faza de preinfuzie, imediat ce a pornit pompa, si abia dupa 7-10 sec la pompele vibratoare si grup E61, vezi primii picuri pe sita din PF; daca nu faci nici o manevra in plus si daca nu e asa si ai undeva o pierdere de apa vizibila, atunci desigur, e vorba de o defectiune;
am inteles ca cei de la service n-au gasit nimic; masina s-a compartat asemeni celorlalte masini similare ei; poate, pentru ca cei de la service au facut numai manevrele uzuale, nimic in plus?

Quote:...Daca, in schimb, OPV-ul este vinovat, ar putea aparea o problema cu timpul necesar atingerii presiunii de extractie care sa creasca cu 1-2 secunde fata de alte aparate pentru ca o parte din debit se duce pe retur inapoi in rezervor.
nu e asa! daca ai o pierdere pe OPV, adica o scurgere gresita, atunci, nu dupa o intarzaiere de 1-2 sec, ci niciodata nu mai creste presiunea la la cea nominala dorita! decat daca se 'inchide' la loc OPV-ul Smile
porneste de la caracteristica pompei vibratoare (link mai jos) si vazi ca la debit mai mare presiunea scade!
dar asta e simplu de lamurit, fara atata discutie cam pointless (!): testeaza comportamentul OPV cu sita oarba - urmaresti (1) sa ai presiunea maxima reglata, probabil 9-10 bar, care se atinge la vreo 7 sec de la pornirea pompei si (2) masori debitul apei evacuate de OPV in rezervor, conf celor din postul meu precedent sau din alt post, mai detaliat;
fara dubii...yes or no!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#23
@radudani: nu am incercat sa pun la indoiala expertiza tehnica a nimanui si in nici un caz sa schimb modul in care functioneaza acest DB. Discutia a pornit de la faptul ca al meu Brewtus avea manometrul boiler-ului pentru cafea la 0 inca de la incalzire pe cand la altii (dupa cum au mentionat mai multi) acul fluctua. In plus, dupa cum poti vedea si in ultima poza atasata, dupa ce "problema" s-a remediat, si al meu Brewtus se comporta ca celelalte.

Quote:toretic exista si aceasta posibilitate; dar practic, pe unde se pierde aceasta apa?! intr-un cloud acolo ?

Te rog citeste mai atent ce am scris. Am presupus ca poate pierde presiune daca OPV-ul nu este inchis complet (nu calca garnitura cum trebuie) si, in loc ca apa sa fie pe circuit, gata sa loveasca pucul la prima secunda de la actionare, aceasta s-a intors in rezervor.

Quote:(apropo, pui cumva levierul si in pozitie intermediara, la 45 grd?! asta ar explica multe...)

Nici chiar asa.

Quote:atentie, nu e asa! apa nu ajunge in puc atunci cand creste presiunea; credeam ca m-am facut inteles, mai ales ca am inclus si ceva grafice...

Nu am spus ca espressorului tau cu grup E61 ii trebuie mai mult timp ca apa sa iasa din dus ci vorbeam despre espressorul meu. Eu am afirmat ca, atunci cand nu am portafiltrul montat, ca sa pot vedea dusul, se intampla ca primul strop de apa sa apara dupa cateva secunde, dar intotdeauna cand presiunea creste peste 0. Plecand de la prezumtia ca nu mint, este corecta afirmatia ca: tinand cont de ultima fraza, se poate presupune ca apa atinge pucul atunci cand iese prin dus? Daca da, atunci prin relatia tranzitivitatii, apa atinge pucul de cafea atunci cand presiunea este peste 0? Atentie: Este vorba de comportamentul espressorului meu (cel de acum doua zile)!!!

Quote:vezi mai sus: apa atinge pucul in faza de preinfuzie, imediat ce a pornit pompa, si abia dupa 7-10 sec la pompele vibratoare si grup E61, vezi primii picuri pe sita din PF;

Era vorba de situatia in care nu am portafiltrul pus pentru a observa dusul direct.. vezi mai sus.

Quote:am inteles ca cei de la service n-au gasit nimic; masina s-a compartat asemeni celorlalte masini similare ei; poate, pentru ca cei de la service au facut numai manevrele uzuale, nimic in plus?
Eu am operat espressorul la service. In plus, daca ai fi citit posturile mele anterioare asupra "problemei" ai fi vazut ca un comportament diferit apare inca de la incalzire, fara a fi nevoie de vreo manevra. Acum, dupa self fix, inca de la inceput comportamentul este in ton cu ce au scris ceilalti posesori de Brewtus.

Oricum, exemplific din nou:

Quote:Am citit si eu,preocuparile tale legate de extractie si presiunea in timpul incalzirii aparatului.Am facut si eu niste teste,special pentru tine,poate te ajuta si totodata te linistesc.
Pornit aparatul fara portafiltru : 30gc -presiune 1,5 aparatul a fost preincalzit azi dimineata, si lasat pana pe la 12:00, de aceea temp afisata a fost de la 32 gc
-la 45gc- presiune 10 ridic manerul -presiune 2
-la 60 gc- presiune 10 ridic manerul si las sa se faca extractie,fara portafiltru,presiune 4,inchid manerul presiune 2
-la 85gc presiune 10
-la 94gc presiune 9,5 ridic manerul pt extractie,presiune de 4,inchid manerul presiune 2 si culmea acul nu s-a mai ridicat la 10 a ramas o bucata de vreme la presiune 4

La mine:
-la 45gc- presiune 4
-la 60 gc- presiune 0
-la 85gc presiune 0
-la 94gc presiune 0

Cand ridic manerul, creste presiunea la 2 undeva intre 1 si 5 secunde (cum am mai spus) si cand il inchideam presiunea scadea treptat la 0.

Quote:dar asta e simplu de lamurit, fara atata discutie cam pointless (!)

Sunt de acord ca e pointless. In mare parte imi bat gura degeaba spunand ca espressorul meu se comporta diferit fata de celelalte, iar ceilalti ca espressoarele lor se comporta in alt fel. Nu stiu cum din asta a rezultat ca al meu este perfect.

Quote:: testeaza comportamentul OPV cu sita oarba - urmaresti (1) sa ai presiunea maxima reglata, probabil 9-10 bar, care se atinge la vreo 7 sec de la pornirea pompei si (2) masori debitul apei evacuate de OPV in rezervor, conf celor din postul meu precedent sau din alt post, mai detaliat;

Din nou, daca ai fi citit cu atentie posturile anterioare ai fi vazut ca nu am o problema cu presiunea maxima ci cu timpul in care ajunge la presiunea maxima. Din aceasta cauza am banuit ca OPV-ul nu se inchidea complet/corect*. In plus, se vedea cum curge apa pe retur la un flux constant inca de la pornirea pompei lucru care intarzie atingerea presiunii setate. O secunda in plus in cazul blind-ului se transforma in cateva secund in cazul cafelei, o cantitate de apa curgand acum si prin portafiltru (chit ca e mica).

Dar, ca sa nu risc din nou sa vorbesc degeaba si din dorinta de a incheia acest subiect (speram sa-l fi terminat cu anteriorul post si poza), spun ca aparatul se comporta, inca de la incalzire (fara citez:"manevrele uzuale, nimic in plus"), ca si celelalte espressoare asemanatoare lui.

*Nota:

Din cate inteleg eu OPV-ul functioneaza astfel: acesta sta inchis si tensionat de un arc pe care-l comprimi cu ajutorul surubului de setare. In functie de cat il strangi, aceste se deschide mai usor sau mai greu si la o distanta mai mica sau mai mare fata de pozitia inchis. Fiind vorba de un arc si nu de o cama dinamometrica, vorbim de o miscare relativ liniara si nu brusca/instantanee. Daca este setat la o presiune joasa sa deschida, atunci distanta intre inchis si deschis este mai mare (cursa mai mare), iar arcul mai putin tensionat. Invers cand este mai strans/setat la o presiune mai ridicata.
Ca OPV-ul sa functioneze, trebuie sa ai presiune. In cazul nostru generata de o pompa. Dar tot nu-i suficient deoarece, la pornire, apa curge nestingherita prin portafiltru. Cand pui cafea, incepe treptat sa creasca presiunea si arcul din OPV se comprima lasand din ce in ce mai multa apa sa curga inapoi in rezervor si este nevoie de presiune din ce in ce mai ridicata pentru a comprima arcul pana la setarea din surub. De aici si diferenta dintre setarea cu blind si presiunea maxima la extractie (diferenta mai mica la pompa rotativa).
In cazul meu, daca OPV-ul era cu supapa undeva pe la jumate din cursa inchis-setat/deschis, blocata, asta ar fi insemnat ca, pe langa presiunea pierduta cu apa trecuta prin cafea si apoi prin portafiltru, apa mai trecea si prin OPV inapoi in rezervor. Astfel, in loc ca arcul sa se deschida treptat de la inchis la setat/deschis, acesta pornea deja de la jumatatea traseului si pentru a-l comprima mai mult presiunea trebuia intai sa creasca pana la acea valoare. In cazul grupului E61 cu preinfuzie pasiva, era posibil sa nu treci de faza preinfuziei deoarece presiunea pierduta prin OPV era prea mare. Aceasta "pierdere de presiune" trebuia contracarata cu o rasnire mai fina a cafelei ceea ce ar fi afectat rezultatul din ceasca si ti-ar fi limitat intervalul gradului de rasnire min/max.
q.e.d

Din pacate, nu stiu daca asta era problema sau nu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#24
Si pentru mine a fost ciudat, caci veneam de pe Bezzera BZ10 unde niciodata nu mi s-a intamplat sa se miste manometrul decat in timpul extractiei si nici sa ramana sus dupa oprirea extractiei. Plus ca acolo aveam picurari neasteptate din scurgerea electrovalvei si mi se parea normal...

Din primele zile am cautat pe home barista si am dat de parerea fondatorului acelui forum titanic de cafea, care m-a linistit total:

That's all that matters. The pressure reading when the machine is idle isn't important.

To elaborate, pulling a shot introduces cooler water into a closed system, but then you suddenly close off the main exit at the end of the extraction. As the water in the boiler warms up, it expands and the pressure rises. The reading on the espresso machine's internal gauge when idle will vary depending on where its tee is located and what check valves/bleeder valves/solenoids are on the same pathway, but again, the pressure reading when the machine is idle isn't important.


De aceea nu am stat sa monitorizez niciodata comportamentul acelui ac. Devreme ce in extractie este totul perfect + asigurarea data de Dan Kehn, inseamna ca orice grija suplimentara nu este decat o bataie de cap.

Omul de la service este foarte ok, insa inainte de a apela la cineva care nu a mai reparat niciodata un Brewtus (caci nu am vazut stricate pe forum), cerceteaza cu atentie discutiile de pe home barista si eventual suportul tehnic acordat de consultantii wholelattelove.com in zecile de pagini, asigurandu-te ca nu s-a mai discutat nedumerirea ta. Fiind un espressor foarte popular in State si nu numai, eu am gasit raspunsuri la o multime de curiozitati.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
Quote:That's all that matters. The pressure reading when the machine is idle isn't important.

Corect Lyvyoo. Am inteles asta de la primele raspunsuri in acest sens.

In ultimele randuri ale ultimului meu post am emis o ipoteza prin care comportamentul espressorului meu ar fi putut afecta rezultatul din ceasca. Timpul indelungat de preinfuzie generat de un OPV care nu inchide corect sau necesitatea de a rasni mai fin pentru a contracara disfunctionalitatea acestui OPV ar afecta, in conditii normale, gustul unui espresso. Gandesc cu voce tare...

Motivele nelinistii si a nenumaratelor posturi pe aceasta tema sunt doua si simple:

1. In primul rand vroiam sa stiu de ce al meu face asa si nu cum am vazut ca fac altele (chiar daca nu este important pentru shot, este important pentru mine). De ce la altele fluctueaza manometrul de extractie si la mine ramane 0?

2. Apoi, daca imi afecteaza sau nu shot-ul.

Din pacate, totul ramane la nivel de ipoteza in cazul de fata pentru ca nu se mai manifesta in acest fel.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#26
Am inteles. Ramane deschisa lista de observatii tehnice...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
exista o probabilitate ca cineva indarjit bine, sa citeasca atent si sa incerce sa inteleaga spusele de aici;
pentru asa cineva, revin, apropo de acel OPV si de una din frazele mesajului lui vvv850;
"arcul din OPV se comprima lasand din ce in ce mai multa apa sa curga inapoi in rezervor si este nevoie de presiune din ce in ce mai ridicata pentru a comprima arcul pana la setarea din surub. De aici si diferenta dintre setarea cu blind si presiunea maxima la extractie (diferenta mai mica la pompa rotativa)."
nu e asa, God forbid (!); 3 erori...

1. OPV-ul e o supapa de limitare neta a presiunii in circuit, adica o supapa ce se deschide la o anume presiune, nu treptat inainte!
pentru ca daca s-ar deschide treptat, n-ai mai putea atinge niciodata presiunea dorita (a se vedea caracteristica debit-presiune a pompei ULKA EX5, de ex.)!

2. s-a mai discutat destul in forum, despre diferenta dintre setarea cu sita blind si presiunea maxima in extractie: in primul caz, pompa lucreaza intr-un circuit hidraulic deschis numai de supapa de limitare a presiunii (OPV) - presiunea e aceeasi in intreg circuitul: si pe sita blind si la iesirea din pompa; in al doilea caz, al extractiei, avem o cadere de presiune distribuita pe intregul circuit, de la pompa la iesirea din puc la presiunea atmosferica, caderea maxima, evident pe puc; ce arata manometrul, e diferit de presiunea, mai scazuta, de deasupra pucului, datorita diferitelor rezistente hidraulice de pe parcurs - ca sa amintesc numai jicleur-ul din grup);

3. iar la pompele rotative, OPV-ul nu intra in discutie ca functionalitate in extractie; e setat de obicei mult mai sus decat presiunile de lucru, 12 bar, pentru ca pompele rotative au un circuit de retur ajustabil, care mentine constanta presiunea (9 bar de ex.); adica la pompele rotative nu faci nici un reglaj cu OPV-ul; in plus, caracteristica presiune-debit la aceste pompe e mult diferita si evident, debitul total mult mai mare;

acest thread mi se pare greoi, sper sa nu-mi mai fac aparitia cu vre-un post Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#28
radudani, am impresia ca ma confunzi cu un tip versat in ale espressoarelor si instalatiilor de apa. Am incercat de fiecare data sa-mi dau cu parerea pentru a justifica comportamentul espressorului nicidecum sa emit certitudini. Asa ca nu trebuie sa fi agresiv cand ma corectezi pentru ca nu opun rezistenta cand nu stiu. Am devenit mai aspru cand aparatul meu dintr-odata functiona perfect, dar nu la fel ca celelalte si in loc sa apara explicatii sau teorii pe tema asta eram condus spre metode de preparare (sectiune pe care o tot vizitez).

Asa ca, radudani, ca sa nu mai continui in pacat, te rog explica-mi de ce Brewtus IV al meu nu se comporta la fel cu cel al lui Lyvyoo, RaduCarutasu, Kawa si anume, de ce la ei fluctueaza manometrul de extragere si in standby si la inclazire si la mine ramane 0. Pana acum ai incercat sa desfiintezi toate teoriile mele facand si tu din aparatul meu unul perfect chiar daca exista diferentele mentionate.

Si pentru ca nu ma pot abtine sa nu comentez punctul 1 al postului tau: Forta de compresie a unui arc este liniara in crestere (cel putin in cazul arcului din OPV) nu constanta. Asta inseamna ca supapa se deschide mai mult cu cat creste presiunea. Daca la mine supapa nu calca corect lasand un spatiu minor de trecere, ar incalca legile de functionare ale OPV-ului in vreun fel facand imposibila supozitia mea?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#29
Ar ajuta enorm in rezolvarea dilemei daca ai deschide un topic in aceasta sectiune ( http://www.home-barista.com/espresso-machines/ ) explicand cum se comporta aparatul, de la inceput pana azi. Sunt sute de posesori de Brewtus care vor citi mesajul si pot emite opinii din experienta lor. Sa ne anunti cand il deschizi ca sa-l putem urmari si noi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Topicul pe home barista: http://www.home-barista.com/espresso-mac...30708.html

Sper sa se inteleaga dilema.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)