(11-02-2018, 10:58)renatoa Wrote: Gustul corect este cel care iti place tie.
Exact asta am afirmat si eu mai sus. Tinta finala este in functie de gustul fiecaruia....dar de la o "baza" tot tb sa plecam.
@ dev
Situatia la mine e putin atipica.
Pana de curand am folosit Moka Pot de la Bialetti timp de fo' 3 ani. La inceput foloseam o rasnita (a se citi chinezarie) din aceea cu cutite care sparg cafeaua prin viteza de rotatie. Apoi m-am mai documentat si m-am upgradat cu un Hario Skerton, de care am fost multumit o perioada in ciuda muncii fizice si a reprosurilor sotiei (care vroia sa nu mai dureze atat pana preparam cafeaua). Dar am descoperit, tot in urma documentarii ulterioare ca macinatura era usor inconstanta. Totusi pt un Moka Pot era destul de OK. Gandul sa dau 1000 de lei pe o rasnita mi se parea usor nebunesc iar consoarta nici nu admitea asa ceva (normal oarecum deoarece nu citise cat citisem eu pe acest forum).
Separat de asta, la servici beam cate o cana MARE de cafea (din comert) la filtru.
Ulterior, in zona unde am biroul (Piata Kogalniceanu) s-a deschis Contego Caffe unde am degustat niste cafele mult peate zeama de la birou, dar si peste ce reuseam sa scot acasa cu Bialetti. Treptat, mi-am convins colegii de birou sa renunte la porcariile ambalate in vid si sa luam cafea proaspat prajita, si rasnita special pt filtru de catre Stefan (care pe atunci se ocupa inclusiv de prepararea cafelelor servite la el in local)
(11-02-2018, 10:58)renatoa Wrote: Gustul corect este cel care iti place tie.
Exact asta am afirmat si eu mai sus. Tinta finala este in functie de gustul fiecaruia....dar de la o "baza" tot tb sa plecam.
@ dev
Situatia la mine e putin atipica.
Pana de curand am folosit Moka Pot de la Bialetti timp de fo' 3 ani. La inceput foloseam o rasnita (a se citi chinezarie) din aceea cu cutite care sparg cafeaua prin viteza de rotatie. Apoi m-am mai documentat si m-am upgradat cu un Hario Skerton, de care am fost multumit o perioada in ciuda muncii fizice si a reprosurilor sotiei (care vroia sa nu mai dureze atat pana preparam cafeaua). Dar am descoperit, tot in urma documentarii ulterioare, ca macinatura era usor inconstanta. Totusi pt un Moka Pot era destul de OK. Gandul sa dau 1000 de lei pe o rasnita mi se parea usor nebunesc iar consoarta nici nu admitea asa ceva (normal oarecum, deoarece nu citise cat citisem eu pe acest forum).
Separat de asta, la servici beam cate o cana MARE de cafea (din comert) la filtru.
Ulterior, in zona unde am biroul (Piata Kogalniceanu) s-a deschis Contego Caffe unde am degustat niste cafele mult peste zeama de la birou, dar si peste ce reuseam sa scot acasa cu Bialetti. Treptat, mi-am convins colegii de birou sa renunte la porcariile ambalate in vid si sa luam cafea proaspat prajita, si rasnita special pt filtru de catre Stefan (care pe atunci se ocupa inclusiv de prepararea cafelelor servite la el in local). Evident ca au apreciat ulterior schimbarea in bine dupa ce au mai avut oarece tentative cu mizeriile din comert. Totusi, cea mai buna cafea tot de la Stefan o luam si de multe ori mergeam cu randul si aduceam cate 6-8 cafele pt colegii care apreciau si ei adevarata valoare a cafelei proaspat prajite si preparate la un Espressor.
Separat de asta, gustul meu s-a schimbat, as spune ca s-a dezvoltat chiar, si am inceput sa caut arome, retrogusturi si alte sofisticarenii de acest gen....evident sustinut de o munca de documentare continua pe forumul espressoman.
Intre timp, am suferit o interventie chirurgicala din cauza unei hernii de disc si din noiembrie sunt acasa in concediu medical. Dar tot raul spre bine, zic eu... Am avut timp de documentare si mai mult, dar cel mai important, de convingere a sotiei ca pt. un gust al cafelei ca la cafenea trebuie sa facem si noi oarece investitii care se vor amortiza in timp.
Si uite asa, la finele anului trecut, cu ajutorul vostru si in special al lui Liviu, caruia ii multumesc din nou pe aceasta cale pentru rabdare si sfaturi, am intrat in posesia echipamentului din semnatura.
Deocamdata inca experimentez, testez, incerc, ma joc cu temperaturi, ratii de extractie, macinaturi forta de tampare s.a.m.d.
Cafea am folosit si de la Stefan Iordache (pt ca imi ramamsese in casa cand am primit espressorul) dar mai nou am comandat oarece soiuri de la Claro....de care sunt destul de multumit.
Dupa ce voi incepe din nou lucrul, voi ajunge si la alti prajitori sau vanzatori de cafea proaspat prajita, voi gusta din ofertele lor, din propunerile lor, imi voi imbogati baza de date cu gusturi noi, le voi rafina pe cele vechi si imi voi perfectiona tehnica deprinsa (autodidact) pana in prezent. Intre timp
munca de documentare este continua. De asta am si pus acele intrebari legate de "tinta" gusturilor cafelei.
Cam asta a fost pe scurt povestea mea.
Imi cer iertare pentru off-topic, iar daca este cazul, rog moderatorii sa mute aceasta postare acolo unde considera ei ca ii este locul.
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton