• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Bialetti Mokona

#1
Salut lume,
Acu' vreo doua-trei saptamani, cautand reteta espresso-ului perfect m-am nimerit pe-aici. Ca sa zic asa, am vazut lumina si-am intrat. Eh, nu chiar din intamplare: am avut eu o revelatie: nu voi obtine un espresso acceptabil cu cafea cumparata de la supermarket NICIODATA! Acea revelatie mi-a soptit la ureche: "trebuie s-o rasnesti tu, in functie de caracteristicile espressorului". Acu', ca sa nu denaturez chiar tot adevarul istoric, trebuie sa recunosc ca foarte rar m-am impiedicat de o cafea impachetata la producator care mi-a placut foarte mult: Vergnano. Dar asta e alta poveste.
Buun, am citit cu mare interes parerile celor (mult mai experimentati decat mine) care isi impartasesc experientele pe acest forum. Am ajuns la concluzia ca Hario Skerton este ce-mi trebuie acum. Am cumparat-o (dupa o scurta corespondenta cu papajacques pe site-ul lui) si am trecut la rasnit. Aveam deja niste cafea boabe prin casa pe care m-am gandit sa-mi fac scoala. Este o diferenta fantastica intre ce rasneam inainte cu "avionul" si ce se intampla acum, la viteze de rotatie normale pentru bobul de cafea. Nu pot decat sa-i dau dreptate lui Lyvyoo care (mi-)a explicat cu lux de amanunte ce se intampla cand se rasneste cu viteza mare de rotatie.
Acum insa apare problema: nu pot gasi granulatia perfecta pentru a obtine crema mult-dorita. Nu mai vorbesc despre intervalul de 22-25 sec. Daca las aparatul sa lucreze atata da pe-afara! Este vorba despre un Bialetti Mokona pe care l-am cumparat acu' vreo doi ani din Italia.
Cred ca sitele cu care a venit sunt presurizate. Asta sa fie problema? Ar trebui sa le schimb cu unele nepresurizate? Inca nu-mi pot pune problema sa schimb aparatul, dar promit: cand ma fac baiat mare o sa-mi cumpar un Gaggia Pure. Am inteles de la voi ca are un raport calitate/pret bun.
Ca sa nu mai bat campii: rasnita Hario Skerton e foarte misto, dar vreau sa-mi iasa cafeaua si mai buna. Sunt un tip tehnic si meticulos, deci nu-mi spuneti cum se poate regla macinatura pentru ca am invatat asta dinainte de a-mi cumpara jucaria. Intre timp am cumparat si cafea proaspat prajita (nu spui de unde) si am vazut ca ce am baut eu pana acum era cu totul altceva.
Ce ma sfatuiti?
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#2
Din cate am vazut pe aici, Bialetti Mokona este espressor cu pompa. Nu cred ca era vorba de cana Bialetti pentru aragaz.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#3
Am vorbit mult si aiurea insamna, necitind pana la capat modelul aparatului Smile Dar este in intereseul topicului... Smile)

Inteleg ca este aceeasi intrebare ca pe Softpedia, si probabil Boris=piticutz82 ?

Atunci imi permit sa copii raspunsul si aici:

Pare mai mult un exercitiu de design decat un espressor util. Sper sa mearga si cu macinata, caci pe site-ul oficial spunea de cialde ESE si de pastile proprii, de aluminiu. Oricum, la 250-300E exista variante mult mai ok, iar undeva spre 400E gasesti varfurile de gama ale espressoarelor mici. Din ce vad, pare facut din plastic iar prin reclama "20 de bari, cea mai mare presiune de pe piata" e clar ca urmaresc pe cei care cauta 20 de megapixeli la un aparat foto mic.

Strict la subiect, daca are sitele presurizate, roaga-te sa gasesti nepresurizate pe acelasi diametru. Inseamna ENORM!

In al doilea rand, ce inseamna "da pe afara? Ar trebui sa se blocheze nu sa dea pe afara...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Multumesc Evolution. Era sa-i raspund lui Lyvyoo ca nu sunt nici blonda deghizata in brunet si nici nu am asezat espressorul pe flacara aragazului. Dar n-o sa fiu atat de nepoliticos.
Boris = Boris. Nu stiu cine e piticutz82.
Da, design-ul m-a incantat la vremea aceea. Si ideea de a bea un espresso acasa. Si pretul...
Intr-adevar, cand macinatura e mica se blocheaza aparatul. Cand trec la dimensiunea urmatoare trece apa prin cafea prea repede si in 25 sec. da pe-afara. La asta ma refeream, dar cred ca m-am grabit.
Acum vin cu intrebarile care ma macina (sic!): merita sa-i schimb sitele sau mai bine mai astept putin si inlocuiesc aparatul? Ma gandesc ca si la unul nou trebuie schimbate sitele cu care este dotat din fabrica. Gresesc? Pe astea le-am masurat si au diametrul de 53 mm. Cred ca exista sanse ca un Gaggia sa aiba acelasi diametru. Se tine cont doar de diametru sau si de adancime? Mai exista si alti parametri de luat in calcul?
Unde se gasesc astfel de accesorii? Exista magazin pentru asa ceva? Nu agreez ideea de a cumpara on-line, sunt de moda veche: imi place sa iau produsul "din raft".
Cred ca singura exceptie pe care as face-o referitor la metoda de achizitie (raft vs on-line) ar fi la cumpararea espressorului despre care Lyvyoo ne-a promis ca il putem cumpara mai ieftin.
Multumesc pentru raspunsurile si comentariile voastre, oricare ar fi acelea.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.
 
Reply
#5
gaggia are diametrul sitelor 58mm. n-o sa ti se potriveasca cele de 53 pe un gaggia. inafara de diametru sitele de espressor sunt in general de doua tipuri: simplu pt 7gr de cafea si dublu pt 14gr de carea, cu care obtii doua cafele simple sau una dubla. cea mai folosita e cea de dublu fiindca in general da rezultate mai bune in ceasca. exista si site de 16gr si 18gr dar asta cand ai sa ajungi mai avansat. ramane optiunea ta daca sa cumperi site pt espressorul ce-l ai sau schimbi totul si mergi la sigur. nu pot sa-ti garantez ca ai sa obtii rezultate care sa te multumeasca cu ce ai + o sita noua, cum nu pot sa garantez nici ca nu. eu as opta pt schimbat, dar asta presupune o cheltuiala si e vorba de portmoneul tau.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#6
Scuza-ma Boris! Eram convins ca am citit "Moka". Apoi cand am vazut si postul pe Softpedia si postul lui Evolution, m-am luminat Smile Daca apuci sa citesti si topicul de acolo si ce mai e pe aici, te vei convinge ca sunt foarte rabdator si explic de 10X un lucru... Vreau sa spun ca sunt multi useri incepatori care confunda intre ele butoanele unui Pure de exemplu, deci probabilitatea de a confunda un Bialetti Moka cu un espressor, era plauzibila. Chiar nu am vrut sa te simti ofensat!

Pe langa ce-a spus Fane adaug si eu ceva:

Site de 53mm gasesti la magazinele de piese, gen mag-pro.ro (Cluj), Echipamentehoreca.ro (Bucuresti) etc. Nu stiu din ce oras esti dar poate te nimeresti intr-unul din astea doua. Astfel ai putea si proba sita. Sunt convins ca mai sunt si in alte orase magazine de piese sau service-uri de aparate ce folosesc site de 53mm.

Cu rasnita incearca sa umbli foarte foarte finut atunci cand o reglezi. Eu am reusit shot-uri excelente cu Hario, cand am testat-o, dar am pornit de la punctul de atingere a cutitelor slabind cate o unitate pana cand mi-a curs in 25s.

Legat de espressor, eu unul sunt adeptul cheltuirii banului cu cap si nu te incurajez una/doua sa iti schimbi espressorul. Ma rog, acum depinde si de rabdare si de buget. Dar cred ca intai ai putea lua o sita nepresurizata (cam 25 de lei) si sa vezi ce rezultate obtii. Atentie sa nu ai portafiltrul prea putin adanc pentru inaltimea sitei. In mod normal nu sunt probleme niciodata cu adancimea, dar Bialetti Mokona nu este un espressor "normal" ci o incercare de capodopera in design si s-ar putea sa ai surprize.

In domeniul espresso, va trebui sa te obisnuiesti cu achizitiile online, MAI ALES daca nu esti din Bucuresti, caci magazinele fizice vand numai chinezarii grotesti, iar accesoriile sunt si mai greu de procurat.

Uite ce a obtinut omul din clip cu acest Bialetti, utilizand insa o rasnita electrica Ascaso I-mini:

Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
as avea si eu o intrebare,daca se pricepe careva la partea tehnica akum vreo luna am scapat espresorul din mana sa crapat carcasa un pik dar nu asta e partea proasta,apa care o incalzeste nu o mai scoate pe unde trebuie ci pe teava responsabila cu incalzitul laptelui mai pot sa fac cva cu ea?are rost sa o duc in service sau pot sa imi iau adio??
 
Reply
#8
E vorba de acest Bialetti?

Solutia simpla este service-ul, care desfacandu-l bucata cu bucata va putea vedea unde este buba. Sunt multe lucruri care se pot strica la socuri, mai ales daca aparatul este de o calitate indoielnica si interiorul/exteriorul contin mai mult plastic decat metal.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Salut!
O mica mare problema cu un Mokona achizitionat acum 3-4 zile din Italia. A ramas fara apa, am reumplut rezervorul si acum nu mai functioneaza neam. Adica scoate toate sunetele aferente, pompa etc, se aprind led-urile la butoane dar nu mai curge nicio picatura de apa.
Am incercat metodele cu abur, apa pentru bauturi calde, dar nimic. Respectiv, abur scoate, apa pentru bauturi calde nu. 
Orice sugestie e binevenita, va multumesc mult.
 
Reply
#10
(08-10-2012, 16:39)Lyvyoo Wrote: E vorba de acest Bialetti?

Solutia simpla este service-ul, care desfacandu-l bucata cu bucata va putea vedea unde este buba. Sunt multe lucruri care se pot strica la socuri, mai ales daca aparatul este de o calitate indoielnica si interiorul/exteriorul contin mai mult plastic decat metal.

Buna seara am  un aparat  bialleti cf 40 si  tin sa zic ca l-am desfacut piesa cu piesa  pt al curatii  deoarece nu ai mai venea apa   decat pe la abur . Clar era plin de calcar  ! de desfacut nu am putut desface aceea piulita   din mijloc   si  dupa ce lam ansamblat  constat ca  vine in sfarsit apa dar  cu stropi la o succesiune de  cateva secunde intre ele  . Va rog mult ajutati-ma !!!

(08-11-2015, 14:56)bltti Wrote: Salut!
O mica mare problema cu un Mokona achizitionat acum 3-4 zile din Italia. A ramas fara apa, am reumplut rezervorul si acum nu mai functioneaza neam. Adica scoate toate sunetele aferente, pompa etc, se aprind led-urile la butoane dar nu mai curge nicio picatura de apa.
Am incercat metodele cu abur, apa pentru bauturi calde, dar nimic. Respectiv, abur scoate, apa pentru bauturi calde nu. 
Orice sugestie e binevenita, va multumesc mult.

S-a rezolvat problema  ? Am aceiasi problema  !!! Sad
 
Reply
#11
Despre esspresoarele automate bialetti ce parere aveti? Au un pret rezonabil , sunt o optiune de luat in calcul? Eu am detinut un esspresor bosch barino, iar acum sunt in cautarea unui alt aparat , insa la un pret moderat, insotit in prima faza de o rasnita manuala. Puteti sa ma sfatuiti in acest sens? In afara de gaggia clasic mai exista si alta varianta la o suma mai mica de bani? In jur de 600 lei? Multumesc
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)