probabil am zis undeva, nu mai caut: "
alternativa la HX in utilizare modesta, o vad in zona SBDU cu E61; cu sau fara lapte..."
dar am tot zis si ca
orice alegere ai face-o, trebuie sa o faci in cunostinta de cauza!
(don't try it if you don't know what are you doing!)
care e un fel de disculpare-bifa destul de formala...
cati dintre incepatori, chiar daca in 'civilie' sunt ingineri specialisti in termotehnica si in hidraulica si in electronica etc., sunt in stare sa-si imagineze
utilizarea unui fel sau altul de espressor!?
si daca o faci odata, in compania altora mai exersati, intelegi mare lucru? pana nu esti tu in postura de a prepara efectiv espresso, probabil de unul singur in fata masinii; si nu odata, ci de multe ori!
SBDU e, ca multe alte aparate recomandate incepatorilor, ceva mai ieftin, dar mai greoi de operat!
decat un HX, in orice caz, atunci cand vrei si lapte frotat si mai multe shoturi...
probabil, un caz de alegere reusita pentru un SBDU cu E61, ar fi cand - trecand la alte obiceiuri (
poor boy [Image: smile.gif] ) - te retragi de pe un DB/HX/
lever pe asa ceva...
ideile de baza insa, raman:
- stabilitatea termica e datorata grupului E61, dar si pretul mai mare! de aici si cele spuse de mine in postarea #3 mai sus; dar cand fiecare euro conteaza si chiar
nu ai nevoie de o masina care sa-ti faca shot-dupa-shot, SBDU cu E61 e o alternativa... doar ca e aproape imposibil sa o cantaresti obiectiv la inceputuri!
- in utilizare mod
coffee, dar revenit complet pentru shot (!), nu exista deosebiri esentiale fata de un DB cu E61!
- cam peste tot se bea si lapte cu espresso - nu toti, nu totdeauna - dar cand o faci cu un SBDU cu E61, calitatea frotarii depinde de marimea boilerului, puterea elementului de incalzire, si de rabdarea pe care o are operatorul de a lasa masina sa-si revina deplin pentru abur! sau pentru shot! nu trebuie sa ne luam numai dupa PID - el ne spune direct cat e de pregatit boilerul, dar nu ne spune decat in timp, si indirect, cat e de pregatit grupul!
ideal ar fi sa facem niste masuratori - profile de temperatura - si sa actionam ulterior, in exploatare, cu o anume temporizare, functie de rezultatele acestor masuratori;
ca exemplu, timpul necesar pentru amorsarea circuitului de incalzire grup E61, acel termosifon... pe urma abia, incalzirea grupului pe masura ce diferenta de temperatura dintre cele 2 tuburi e mai mare; etc.
da, un element de diferentiere in promovarea de marketing este, in afara de amprenta mica pe masa si
durata scurta de incalzire pentru shot; asa se spune de Strega ca poate fi folosita si dupa 20 min de incalzire; si e adevarat; dar eu o folosesc dupa 60 de min; si altii isi lasa masinile in functiune 24h...
dar nu, ce-mi trebuie mie sa ma prostituez cu lapte, eu sunt bautor de espresso (
straight)!
si de-aici, din pacate, SBDU este un
honey pot pentru multi incepatori, care refuza apriori combinatiile espresso cu lapte!
toate masinile espresso pentru casa sunt compromisuri si versiuni amputate ale masinilor comerciale; orice fabricant de brand recunoscut ar putea face o masina espresso de casa performanta, pentru un anume regim de lucru; fie el cu shoturi la intervale aleatoare, shoturi consecutive, cu cafele prajite usor sau tare, preparari full-proof sau modelate dupa dorinta etc.
si unii chiar fac masini de casa foarte versatile - dar asta costa,,,
SBDU e un compromis, dar cu grup E61 si utilizat in tihna, la intervale generoase de timp, poate fi o masina foarte buna; cine intelege si accepta insa adevaratele pretentii/toane ale masinii ?!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)