• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Bezzera Unica sau Quick Mill Alexia Evo

#1
In vederea unui posibil (sigur Smile ) upgrade intr-un viitor nu foarte indepartat, am "ochit" cele doua aparate din titlu, care cred ca mi-ar satisface cerintele: stabilitate termica in extractie (boilere relativ mari si grup E61), PID, robustete, calitate etc.

Un clip despre stabilitatea termica la Bezzera: https://youtu.be/VuWxgoYyw0k

Mentionez ca nu am o problema cu timpul de asteptare in situatiile foarte rare cand prepar 1-2 cappuccino.

Ce ziceti?

Multumesc.
Kinu M38, Lelit PL41TEM.
 
Reply
#2
da ,arata bine stabilitatea,sa stii ca tot ce are boiler mare  hx sau db e ok ,nu au probleme cu scaderi dramatice de temperatura deci te poti orienta in mai multe directii linistit(acolo mai ai de ales intre pompa rotativa sau cu vibratii, neaparat in functie de duritatea apei si un sistem de dedurizare)
,vezi sa iti ramana bani si de o rasnita buna sau ff buna  [Image: biggrin.gif](la hx trebuie sa iti faci un pic de mana ,adica sa ai un sistem in functie de cafeaua folosita sau de pauzele dintre cafele,cat de lung sa faci flush-ul)
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#3
pacat ca nu informezi - pentru a primi raspunsuri cat mai folositoare tie, nu? dar si pentru a ajuta alti potentiali cumparatori dintre colegi - de unde vrei sa le cumperi si cu ce pret aproximativ; pentru ca la 950 euro+, incepe sa merite un HX cu boiler spre 2l;

si da, nu amana problema rasnitei!

totdeauna am considerat ca e mai bine sa evoluezi mai multi pasi in virtual, adica intr-un "wish list", decat cu toata bataia de cap a unor upgrade-uri succesive, in... bucatarie Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#4
Cele doua sunt SBDU, e pacat sa nu tragi spre un HX...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
In regim de 2 pana la 4 espresso pe zi, de ce ar merita un HX fata de un SBDU cu E61 (exceptand frotarea laptelui, apa proaspata vs apa din boiler si curba de temperatura specifica HX-ului)?

Chiar si radudani am citit ca a scris ca, in regim de cateva espresso zilnic, un HX e mai mult o piesa frumoasa de mobilier si ca o alternativa rationala ar fi un SBDU cu grup E61 gen Unica.
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#6
Bezzera ar iesi pe la 974 de euro luat din tara, Quick Mill-ul este 990 euro plus transportul de la coffeeitalia.

Din cele citite pe forum si nu numai, varianta de HX o exclud din start, trebuie sa-ti faci mana cu flush-urile etc., fiind mai comod, imi raman variantele single boiler sau dual boiler.

Din cauza faptului ca foarte rar fac cate un cappuccino iar regimul de folosinta ar fi de 2-4 cafele zilnic, in bugetul aproximativ prezentat mai sus imi intra doar dual boilere cu boiler pentru apa mai mici sau la fel cu cele din Unica si Alexia Evo de unde rezulta cele doua "finaliste".
Kinu M38, Lelit PL41TEM.
 
Reply
#7
@cradun - pentru ca, inclusiv din experienta proprie, venind de pe un sbdu mic e mai dificil sa fi avut parte de crema de lapte extraordinar de fina produsa de HX, care are abur foarte puternic, situatie care iti deformeaza putin perceptia despre flat white / capuccino devreme ce nu le-ai gustat "pe alea bune" Smile  Plus cele amintite de tine. Evident, fiecare se va raporta la nevoile sale.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
eu am venit de la delonghi la lelit si acum am bezzera-boilerul are 3,4 l cupru,fac dimineata 2 cafele cu lapte si dupa masa mai 2 cu lapte- cam stiu acum ce e cu flush-ul ...nu se compara laptele de la bezzera cu cel de la lelit...pe parcurs gusturile ti se vor schimba si mai bine sa ai decat sa duci dorul.intr-o seara am facut 10 cafele ptr colegii de la lucru ,au iesit minunate dar dupa primele 3 nu mai era nevoie de flush,numai ii dadeam drumul la apa.totul tine de antrenament Smile nu te gandi ca nu ai sa poti ,ai sa vezi ca nu e asa de greu,avantajos ptr acasa e db cu pid si e 61.daca vrei sa fi un barista adevarat baga-te la un hxSmile
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#9
Scuze, radudani nu a folosit cuvantul "mobilier", am cautat exact citatul: "cu 2-3 cafele pe zi, HX-ul e mai mult un frumos exponat in casa, precum locomotiva cu aburi din gara Bv Smile
si asta se aplica si DB-ului...
alternativa la HX in utilizare modesta, o vad in zona SBDU cu E61; cu sau fara lapte..."

Personal, in momentul in care reusesc sa ma dumiresc de ce se spune ca (sau daca) vibratiile pompei au un efect negativ asupra extractiei, renunt la planul de upgrade la E61 si ma orientez spre Strega ca planuri de viitor. Momentan, La Pavoni e insa excelent pentru mine.

@Liviu, multumesc, ce inteleg din ce ai scris aici si, de altfel, si in alte locuri pe forum, e ca, pana nu experimentezi bauturile cu lapte, nu poti face o alegere in cunostiinta de cauza si ca pe un SBDU, din cauza dificultatii ceva mai mari de frotare, ai tendinta sa nu prea prepari bauturi cu lapte.
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#10
(28-04-2017, 16:55)tecsi78 Wrote: Bezzera ar iesi pe la 974 de euro luat din tara, Quick Mill-ul este 990 euro plus transportul de la coffeeitalia.

Din cele citite pe forum si nu numai, varianta de HX o exclud din start, trebuie sa-ti faci mana cu flush-urile etc., fiind mai comod, imi raman variantele single boiler sau dual boiler.

Din cauza faptului ca foarte rar fac cate un cappuccino iar regimul de folosinta ar fi de 2-4 cafele zilnic, in bugetul aproximativ prezentat mai sus imi intra doar dual boilere cu boiler pentru apa mai mici sau la fel cu cele din Unica si Alexia Evo ...

argumentul cu comoditatea e fara replica;
si e adevarat, un HX sau un (spring-)lever presupun si motivatie pentru participarea directa, cu oarecare manualitate;
si daca scopul e sa bei acasa o cafea care sa-ti placa, fara prea multa truda, atunci poti sa mergi pe un DB!

asta pana cand - nici nu cred ca peste mult timp - se vor intampla 2 lucruri, pe rand sau amestecat Smile

- o sa apara automate performante, in are se rezolva ieftin problema macinatului de calitate si a prepararii pucului pana la tampare; multe din ele vor permite, asemeni anuntatelor Decent Espresso, sa programezi shot-ul in detaliu si apoi sa te uiti pe un ecran, la reprezentari virtuale ale procesului;
de aici, pana la miros virtual si gust virtual mai sunt doar cativa pasi...

- masinile espresso made in... undeva in asia, vor fi foarte multe, sa ai de unde alege...

sigur ca mai incolo, cele 2 de mai sus se vor contopi Smile

din cele citate la inceput transpare (mai vag, e adevarat) ideea unei preluari ad literam a informatiilor din forum: marimea boilerului de apa nu e totul! de fapt, nici nu vad valida o comparatie bazata numai pe marimea boilerului la E61 SBDU: conteaza mult puterea de incalzire a acestui boiler;
ca exemplu, impins in extrem: la masinile HX, boilerul 'de apa' - cel cu apa de extractie - adica schimbatorul de caldura (HX), este foarte mic, de obicei sub 200 ml! dar puterea de incalzire, de transfer termic, a unei mase de apa mari si a aburului saturat din boilerul de abur, prin peretii de cupru ai schimbatorului, este foarte mare!
mai toate masinile moderne cu grup saturat - tot dual boilere la baza - au boilerul de apa mic, mai mic decat cel de la SBDU-urile in discutie la care e vorba de 500-750 ml;

boilerul de abur ar trebui sa fie cat mai mare - ma gandesc totusi la valori decente in mediul de casa, undeva incepand de pe la 2,3l; el da o stabilitatea termica 'naturala' masinii; sa nu uitam apoi ca multe masini DB au boilerul de apa mic, da, dar acesta primeste deja apa preincalzita intr-un schimbator de caldura care se afla in boilerul de abur!
inca o particularitate de diferentiere, acum intre HX si SBDU/DB cu grup E61: grupul e incalzit prin termosifon din boiler, adica, debitul apei fierbinti spre grup si astfel, puterea de incalzire a grupului, depinde de diferenta de temperatura intre zona cea mai fierbinte din boiler (partea de sus) si zona cea mai rece
ok, dar in timp ce boilerul de apa al unui DB sau SBDU are sub 100C
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#11
Ai dreptate cu necesarul de watts ptr încălzirea boierului, eu am 2 rezistente de 135ow fiecare, mașina e gata de lupta în max 2o min, referitor la inovațiile care vor apărea în acest domeniu îți vor rapi plăcerea de a fi tu piesa importanta în procesul de producție și dacă te uiți cam toată lumea la un moment dat se întoarce la origine... Mie îmi place enorm de mult sa îmi macin cafa și apoi să o prepar poate asta e uneori mai mult decât consumul de cafea
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#12
Totusi, lasand la o parte tipul aparatelor, frotarea, rezistentele, cooling flush-urile etc., credeti ca stabilitatea termica din videoclipul despre Unica este suficienta pentru o extractie foarte buna?
Kinu M38, Lelit PL41TEM.
 
Reply
#13
Sigur cred ca vrei un raspuns mai avizat decat al meu, insa, dupa ce am citit pe forum tot ce se poate despre E61, concluzia mea e ca e extrem de dificil sa gasesti deal break-ere la masini cu E61 si ca oamenii experimentati de obicei se feresc sa faca judecati de valoare si recomandari gen "x e mai bun decat y" si prefera sa ofere informatii "raw", tehnice, din care fiecare sa isi asume o alegere, vezi pentru asta thread-urile cu HX vs DB si cel cu PID la HX.

Eu, cand am fost interesat de Unica, pentru o perioada, am trimis mesaje cuiva de pe forum care are Unica si am intrebat cum e si mi-a raspuns ca e incantat pentru ca bea numai espresso, insa frotarea nu e o placere.

Am renuntat la upgrade temporar pentru ca un cooling fin la Pavoni a rezolvat problema de supraincalzire a grupului si am devenit mai degraba motivat de un upgrade la rasnita.

Ca sa rezum informatiile primite despre Unica, stabilitatea termica e buna (atat intra shot cat si repetabilitatea), dar sunt considerente evaluate prin variabila gustului in ceasca.

Utilizatorul le care l-am intrebat nu a testat cu un Eric, ca in video.

Nu cred ca incalc prea mult confidentialitatea unui mesaj privat daca dau paste la partea mesajului privitoare la frotarea laptelui:

"singurul aspect discutabil, sau poate neplacut pentru unii, este trecerea de pe modul de extractie pe modul de abur, este un clip pe youtube cu producatorul Bezzera si acolo explica : in extracite cafelei boilerul este plin cu apa fierbinte , dar pentru prepararea aburului, se terce pe pid de pe S-to-C ( steam to coffee ) pe modul C-to-S ( coffee to Steam ) : se deschide maneta/joystick -ul de abur si se lasa sa curga apa fierbinte in timp de PID-ul creste temperatura din boiler de la 93 pana la 115-120 gr, facand loc aburului sa se extinda in boler.
Toata manevra asta dureaza 2-3-4 min...dar sincer nu este eleganta deloc, se poate face la final lapte decent , aburul iese cu presiune si este cat de cat uscat ( nu se compara cu aburul provenit dintr-un boiler dedicat, dar semana foarte mult cu cel de la Pavoni, care vine dintr-un boiler foarte asemanator )...dar procedura de trecere pe abur si de revenire inapoi pe apa ( reumplerea boilerului cu apa actionand celalalt buton care porneste pompa ) este destul de greoi si cam aiurea.....dupa ce am facut lapte de vre-o 20 de ori, si am stropit cu el...si mai apoi cu apa, sincer mi-a trecut cheful si de lapte si de experiente."
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#14
Sigur, nici nu am asteptat raspunsuri de genul x sau y e mai bun, practic acestea nu exista nici in cazul de fata.

Ok, mai stam, gandim problema Smile si in coltul ochiului apare incet incet Expobar Office Leva...
Kinu M38, Lelit PL41TEM.
 
Reply
#15
probabil am zis undeva, nu mai caut:  "alternativa la HX in utilizare modesta, o vad in zona SBDU cu E61; cu sau fara lapte..."
dar am tot zis si ca orice alegere ai face-o, trebuie sa o faci in cunostinta de cauza!
(don't try it if you don't know what are you doing!)
care e un fel de disculpare-bifa destul de formala...

cati dintre incepatori, chiar daca in 'civilie' sunt ingineri specialisti in termotehnica si in hidraulica si in electronica etc., sunt in stare sa-si imagineze utilizarea unui fel sau altul de espressor!?
si daca o faci odata, in compania altora mai exersati, intelegi mare lucru? pana nu esti tu in postura de a prepara efectiv espresso, probabil de unul singur in fata masinii; si nu odata, ci de multe ori!

SBDU e, ca multe alte aparate recomandate incepatorilor, ceva mai ieftin, dar mai greoi de operat!
decat un HX, in orice caz, atunci cand vrei si lapte frotat si mai multe shoturi...

probabil, un caz de alegere reusita pentru un SBDU cu E61, ar fi cand - trecand la alte obiceiuri (poor boy [Image: smile.gif] ) - te retragi de pe un DB/HX/lever pe asa ceva...

ideile de baza insa, raman:
- stabilitatea termica e datorata grupului E61, dar si pretul mai mare! de aici si cele spuse de mine in postarea #3 mai sus; dar cand fiecare euro conteaza si chiar nu ai nevoie de o masina care sa-ti faca shot-dupa-shot, SBDU cu E61 e o alternativa... doar ca e aproape imposibil sa o cantaresti obiectiv la inceputuri!
- in utilizare mod coffee, dar revenit complet pentru shot (!), nu exista deosebiri esentiale fata de un DB cu E61!
- cam peste tot se bea si lapte cu espresso - nu toti, nu totdeauna - dar cand o faci cu un SBDU cu E61, calitatea frotarii depinde de marimea boilerului, puterea elementului de incalzire, si de rabdarea pe care o are operatorul de a lasa masina sa-si revina deplin pentru abur! sau pentru shot! nu trebuie sa ne luam numai dupa PID - el ne spune direct cat e de pregatit boilerul, dar nu ne spune decat in timp, si indirect, cat e de pregatit grupul!
ideal ar fi sa facem niste masuratori - profile de temperatura - si sa actionam ulterior, in exploatare, cu o anume temporizare, functie de rezultatele acestor masuratori;
ca exemplu, timpul necesar pentru amorsarea circuitului de incalzire grup E61, acel termosifon... pe urma abia, incalzirea grupului pe masura ce diferenta de temperatura dintre cele 2 tuburi e mai mare; etc.

da, un element de diferentiere in promovarea de marketing este, in afara de amprenta mica pe masa si durata scurta de incalzire pentru shot; asa se spune de Strega ca poate fi folosita si dupa 20 min de incalzire; si e adevarat; dar eu o folosesc dupa 60 de min; si altii isi lasa masinile in functiune 24h...

dar nu, ce-mi trebuie mie sa ma prostituez cu lapte, eu sunt bautor de espresso (straight)!
si de-aici, din pacate, SBDU este un honey pot pentru multi incepatori, care refuza apriori combinatiile espresso cu lapte!

toate masinile espresso pentru casa sunt compromisuri si versiuni amputate ale masinilor comerciale; orice fabricant de brand recunoscut ar putea face o masina espresso de casa performanta, pentru un anume regim de lucru; fie el cu shoturi la intervale aleatoare, shoturi consecutive, cu cafele prajite usor sau tare, preparari full-proof sau modelate dupa dorinta etc.
si unii chiar fac masini de casa foarte versatile - dar asta costa,,,

SBDU e un compromis, dar cu grup E61 si utilizat in tihna, la intervale generoase de timp, poate fi o masina foarte buna; cine intelege si accepta insa adevaratele pretentii/toane ale masinii ?!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#16
(29-04-2017, 09:41)cradun Wrote: singurul aspect discutabil, sau poate neplacut pentru unii, este trecerea de pe modul de extractie pe modul de abur, este un clip pe youtube cu producatorul Bezzera si acolo explica : in extracite cafelei boilerul este plin cu apa fierbinte , dar pentru prepararea aburului, se terce pe pid de pe S-to-C ( steam to coffee ) pe modul C-to-S ( coffee to Steam ) : se deschide maneta/joystick -ul de abur si se lasa sa curga apa fierbinte in timp de PID-ul creste temperatura din boiler de la 93 pana la 115-120 gr, facand loc aburului sa se extinda in boler.
Toata manevra asta dureaza 2-3-4 min...dar sincer nu este eleganta deloc, se poate face la final lapte decent , aburul iese cu presiune si este cat de cat uscat ( nu se compara cu aburul provenit dintr-un boiler dedicat, dar semana foarte mult cu cel de la Pavoni, care vine dintr-un boiler foarte asemanator )...dar procedura de trecere pe abur si de revenire inapoi pe apa ( reumplerea boilerului cu apa actionand celalalt buton care porneste pompa ) este destul de greoi si cam aiurea.....dupa ce am facut lapte de vre-o 20 de ori, si am stropit cu el...si mai apoi cu apa, sincer mi-a trecut cheful si de lapte si de experiente."

Problema ar fi ca, punand si aceste aspecte negative in balanta (inclusiv lipsa reumplerii automate a boilerului !) vorbim de aparate cotate la aprox. 4500 lei, adica bani multi, mai scumpe decat unele HX-uri sau la acelasi pret cu altele (bine, si fabrica forteaza piata prin impunerea unor preturi "recomandate", caci masina ajunge din Italia cu maxim 700E, locul ei vazandu-l cam pe la 800). Cu alte cuvinte ai fost intelept cand ti-ai luat acel La Pavoni cinstit de 450E (nou, zic) decat SBDU cu E61 la mai mult decat dublu.

Dupa Pasti m-a chemat un antrenor de tir (cu pistolul la cap Smile )  sa-i arat cate ceva pe un PL62S  (nu mai lucrasem demult pe HX-uri cu e61) si chiar a fost o placere sa lucrez pe HX, mai ales ca si eu pe DB-ul meu Expobar, dau ceva flush-uri, dar de incalzire. La un moment dat, pe o Columbia Supremo de la Sarkis (prajita pe stilul sau non light, cum il stim Smile ), omul mi-a spus ca la 8-10 secunde de flush cafeaua are "tenta acrisoara", asa ca shot-ul urmator l-am facut la maxim 5 secunde de flush, impresia fiind ca asa e perfect. Deci uite cum dispare si frica flush-urilor lungi, mai ales daca fugi de aciditate. Intr-un fel sau altul, HX-urile au fost atat de teoretizate pe acest forum, dar s-a baut atat de putina cafea pe ele....
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Ca fost posesor de Bezzera Unica iti pot spune urmatoarele:
- stabilitatea termica mult promovata este si adevarata. rar, in 4 ani, am vazut sa scada temperatura pidului in timpul extractiei. regimul de utilizare fiind 2-3 espresso duble pe dimineata.
- aburul este umed. daca astepti si scoti 75-100 ml de apa inainte de frotare poti scoate o crema de lapte decenta.
- trecerea de la cafea la abur (si invers) dureaza. cu toate manevrele necesare ajungi la 15min.
- se incalzeste repede. nu am sesizat diferente in ceasca intre o incalzire de 15 min. sau de 40 de min.
- se simte aciditatea cafelei in ceasca.
Quick Mill Vetrano 2B, Eureka Zenith 65, Tamper Torr (flat&convex), site VST, pitcher ILLY, Gene Cafe CBR-101, OCD
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)