• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Bezzera Magica - nedumeriri

#1
Salut tuturor,
De curand am apucat si eu pe drumul asta al cafelei. Nu stiu foarte multe si de aceea de cateva zile m-am inscris pe acest forum, in ideea de a invata. Felicitari, foarte instructiv.
Am achizitionat o Bezzera Magica, vineri mi-a sosit, iar acum astept si rasnita.
Legat de masina, m-am jucat putin cu ea peste w-e, dar din pacate cafeaua preparata lasa mult de dorit, nu e crema decat foarte putina, maronie. Pentru ca nu am inca rasnita, am cumparat cafea Columbia (starbucks) rasnita de ei pentru espresso. Sunt foarte nedumerit, mi se pare ca masina infierbanta foarte tare, am impresia ca temperatura este foarte ridicata si arde cafeaua. Am folosit bottomless-ul cu filtrul mic, mi se pare ca volumul de apa eliberat de grup in portafiltru e mic. La inceput curge foarte inchis, aproape negru, dupa aceea se deschide. Flux-ul e lichid, nu are densitate. Fac purjare in prealabil, dar nu am nici o ideea daca temperatura e cea corecta. Nu sunt multumit deloc. Inca un lucru, pentru ca sotia bea cafeaua mai lunga, am incercat sa las sa curga mai multa apa prin cafea (stiu ca nu e bine pentru ca devine amara) dar din pacate curgerea aproape ca s-a aprit. Nu inteleg de ce. Pucul e malos, e apa la suprafata lui. 
De asemenea si tot legat de temperatura, aburul e foarte puternic si fierbinte si incalzeste laptele foarte repede, inainte de a putea realiza textura necesara pentru cappuccino.
Orice sfat e bine primit si apreciat. Multumesc si scuze de lungime
Bezzera Magica, Bezzera bottomless, Mahlkönig VARIO, Motta Inox Tamping Stand, Motta tamper Bubinga
 
Reply
#2
Incearca cu filtrul normal.Dar oricum ,asteapta rasnita si apoi incearca pana gasesti rasnirea potrivita.Bineinteles ca e indicat sa cantaresti boabele inainte de rasnire ,in functie de capacitatea sitei.In rest ,despre temperatuta ,presiune  si alte aspecte legate de HX,intreaba persoanele avizate de pe forum si sunt cateva exceptional pregatite!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#3
Salut Vane,
Tot ce scrii tu e absolut normal. Fara cafea proaspat prajita si macinata doar inainte de consum, nu ai nici o sansa sa obtii altceva decat zeama chioara! Iar daca o lungesti lasand sa curga mai multa apa prin cafea e si mai rau. Pentru lungirea espressoului, adica pentru americano, iti recomand sa competezi cu apa din robinetul din dreapta, cel prin care iese apa din boiler. E mult mai sanatos asa. Aparatele bune, cum au multi de pe forumul acesta, te ajuta sa obtii un espresso corect si atat, ele nu compenseaza materia prima de proasta calitate. Poti avea cel mai tare gratar, din carne de lucru nu scoti un steak bun. 
Filtrul mic recomand sa il folosesti doar pentru a scoate filtru mare din portrafiltre, cand vrei sa le mai speli.   Big Grin E mult mai simplu sa obtii o extractie corecta din filtrul dublu. 
Frotarea laptelui e un proces care necesita saptamani, luni si multi litri de lapte. Nu te impacienta, uita-te cu atentie la tutoriale pe youtube si exerseaza. Duza de pe teava de aburi are 2 gauri?
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#4
Bine ai venit si sa te bucuri de echipamente!
Cafeaua nu e ce ii trebuie lui BZ. Asteapta rasnita si cumpara cafea proaspat prajita, cu data pe ea. Cafeaua e arsa din prajire, nu de apa. Cat priveste frotatul, poate ai prea putin lapte, dar consider ca e prea devreme sa ai pretentii de o crema de calitate. Se poate, dar trebuie sa mai curga lapte.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
Sad 
(27-07-2015, 16:10)zuluafonu Wrote: Salut Vane,
Tot ce scrii tu e absolut normal. Fara cafea proaspat prajita si macinata doar inainte de consum, nu ai nici o sansa sa obtii altceva decat zeama chioara! Iar daca o lungesti lasand sa curga mai multa apa prin cafea e si mai rau. Pentru lungirea espressoului, adica pentru americano, iti recomand sa competezi cu apa din robinetul din dreapta, cel prin care iese apa din boiler. E mult mai sanatos asa. Aparatele bune, cum au multi de pe forumul acesta, te ajuta sa obtii un espresso corect si atat, ele nu compenseaza materia prima de proasta calitate. Poti avea cel mai tare gratar, din carne de lucru nu scoti un steak bun. 
Filtrul mic recomand sa il folosesti doar pentru a scoate filtru mare din portrafiltre, cand vrei sa le mai speli.   Big Grin E mult mai simplu sa obtii o extractie corecta din filtrul dublu. 
Frotarea laptelui e un proces care necesita saptamani, luni si multi litri de lapte. Nu te impacienta, uita-te cu atentie la tutoriale pe youtube si exerseaza. Duza de pe teava de aburi are 2 gauri?
....asa m-am gandit si eu, astept rasnita si incerc cu cafea proaspata, atunci rasnita. O sa-i fac americano, dar invers, apa peste care extrag ( Blush ) espresso-ul, ca sa ramana crema (parca long black se zice). Sa stii ca am incercat si filtru-ul mare, parca a fost mai bine, dar nu pot sa scap de parerea asta legata de temperatura apei la extragere... ma rog ii dau eu de capat. merci
Bezzera Magica, Bezzera bottomless, Mahlkönig VARIO, Motta Inox Tamping Stand, Motta tamper Bubinga
 
Reply
#6
(27-07-2015, 16:16)baloozzy Wrote: Bine ai venit si sa te bucuri de echipamente!
Cafeaua nu e ce ii trebuie lui BZ. Asteapta rasnita si cumpara cafea proaspat prajita, cu data pe ea. Cafeaua e arsa din prajire, nu de apa. Cat priveste frotatul, poate ai prea putin lapte, dar consider ca e prea devreme sa ai pretentii de o crema de calitate. Se poate, dar trebuie sa mai curga lapte.

salut, cred ca ai dreptate in tot ce spui, asa ma gandeam si eu si asa o sa fac. multam' si de urare si de sfaturi
Bezzera Magica, Bezzera bottomless, Mahlkönig VARIO, Motta Inox Tamping Stand, Motta tamper Bubinga
 
Reply
#7
Cand faci flush si aparatul e bine incins (pornit de peste 30 min) iti iese mai intai apa cu abur, se aude in fasait (cauta pe youtube si il vei auzi). Cand fasaitul se opreste si flash-ul a durat peste 5 sec, sigur apa este sub 95 grade.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#8
(27-07-2015, 15:54)organon Wrote: Incearca cu filtrul normal.Dar oricum ,asteapta rasnita si apoi incearca pana gasesti rasnirea potrivita.Bineinteles ca e indicat sa cantaresti boabele inainte de rasnire ,in functie de capacitatea sitei.In rest ,despre temperatuta ,presiune  si alte aspecte legate de HX,intreaba persoanele avizate de pe forum si sunt cateva exceptional pregatite!

am incercat si filtrul mare, parca mai bine cu el, fara sa fiu multumit. trebuie sa exersez si pana la urma va merge. merci mult
Bezzera Magica, Bezzera bottomless, Mahlkönig VARIO, Motta Inox Tamping Stand, Motta tamper Bubinga
 
Reply
#9
(27-07-2015, 16:32)baloozzy Wrote: Cand faci flush si aparatul e bine incins (pornit de peste 30 min) iti iese mai intai apa cu abur, se aude in fasait (cauta pe youtube si il vei auzi). Cand fasaitul se opreste si flash-ul a durat peste 5 sec, sigur apa este sub 95 grade.

super, de retinut asta. merci
Bezzera Magica, Bezzera bottomless, Mahlkönig VARIO, Motta Inox Tamping Stand, Motta tamper Bubinga
 
Reply
#10
Daca vrei sa stii exact temperatura apei la extractie una din cele mai bune optiuni este termometrul Eric instalat in grupul E61. Da o cautare pe forum daca esti interesat.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#11
(28-07-2015, 00:54)coffeesnob Wrote: Daca vrei sa stii exact temperatura apei la extractie una din cele mai bune optiuni este termometrul Eric instalat in grupul E61. Da o cautare pe forum daca esti interesat.
ma gandeam si eu la el. trebuie sa mai astept putin... sa ma refac material. multumesc
Bezzera Magica, Bezzera bottomless, Mahlkönig VARIO, Motta Inox Tamping Stand, Motta tamper Bubinga
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)