• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Bezzera BZ13

#1
Am primit un newsletter, apare noul model semiprofesional Bezzera, BZ13.
Oare cat va costa?
Nu au incarcat schema sa vedem ce si cum ajuta la stabilitatea termica.
Interesant.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#2
Intr-o conversatie mai veche, Luca Bezzera spunea "we will start to promote a new model called BZ13 that have HX system with PID and have also 8C° regulation range in coffee temperature"

Adica un PID care te lasa sa-l setezi doar intr-un interval de 8 grade? Totusi, vazand specificatiile, cred ca a gresit el in mail. Pe site scrie "The PID temperature control system, replaces traditional pressure switch, shows the boiler temperature on a display, the temperature can be adjusted by the user in a range from 80C ° to 100C °."
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
si eu am primit newsletter-ul; confuz si eliptic - tipic pentru documentatia Bezzera;
nu stiu cat de stralucit e business-ul lor, dar in publicitate stau slab si la fel in penetrarea pietii americane;
PID-ul pe cazan mi se pare o cosmetizare a lui BZ10; sper sa nu fie totul la fel;
nici schemele electrica si hidraulica nu cred sa contina ceva revolutionar; dar e de vazut efectiv cum arata in interior, grosimi, lungimi, asezare;
pentru un HX, as vedea ceva "revolutionar" de ex., in asezarea OPV-ului si a manometrului, nu imediat dupa pompa, ci imediat dupa... HX, pe partea calda a termosifonului (QuickMill pare singurul sa faca asta la prosumer), cand exista; sau existenta unei injectii de apa rece direct in capul de extractie; toate astea exista, dar ca sa treci de la BZ10 la ele, ar fi nevoie de ceva "revolutionar" in conceptie si in timp de "error and trial", cu compromiterea unor costuri rezonabile pentru piata home;

cat priveste intervalul de temperatura, "the boiler temperature on a display, the temperature can be adjusted by the user in a range from 80C ° to 100C °", imi imaginez ca e totusi vorba de temperatura de extractie, acel "regulation range in coffee temperature" al d-lui Luca Bezzera; un HX cu cazan la 80C (ok, cazanel, de 1,5 l) va da abur daca e dus pe... Elbrus Smile
poate totusi, PID-ul comanda si grouphead-ul;

ok, exista 2 oferte noi Bezzera, Unica si BZ13, pentru cei entuziasti si cu... ceva buget; iar HX-ul ramane o optiune de top, intr-o lume a lui, aparte de cea a DB-ului;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#4
Grup electric vad, nu E61, si pret de 1400E...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Sunt oarecum vizat de post-ul asta, asa ca o sa intervin si o sa va prezint datele de care dispun in momentul de fata.

Asadar, sunt 2 modele de espressoare BZ13:
- BZ13 PM - cu dozare manuala: 1050 Euro
- BZ13 DE PID - cu dozare electronica cu PID: 1399 Euro.

Producatorul spune ca tehnic, BZ13 este mult mai apropiata de BZ07, dar ca spre deosebire de aceasta are un grup profesional si un sistem hidraulic nou, care permit o stabilitate termica mult mai mai buna si mai precisa in timpul livrarii.
Noul grup profesional se incalzeste mult mai rapid, aproximativ 5 minute zic cei de la Bezzera, iar consumul de energie este mai mic decat la BZ07 sau BZ10.

BZ13 PM are manometru scala dubla.
BZ13 DE PID are manometru simplu deoarece este nefolositor sa ai un manometru dublu pe o masina cu PID

Legat de faptul ca are grup electric, nu m-as grabi sa spun ca este un dezavantaj. Pana la urma pare ca este grupul folosit de Bezzera pe aparatele lor profesionale. Hai sa punem mai intai mana pe acest model, apoi poate facem niste teste impreuna si abia dupa sa concluzionam. Eu am incredere ca este un pas inainte calitativ si nu unul inapoi.
Bezzera BZ10, Bezzera BB005 TM, Tamper Motta 9BAR, Latiere Motta Europa 35 si 50, si altele
 
Reply
#6
Pe cel de 1050E nu il vazusem.
Cum se poate afla EXACT ce inseamna acest "sistem hidraulic nou" si ce inseamna "grup profesional"? Caci cele 5minute de incalzire nu sunt caracteristice profesionalelor, ele performand in parametri abia dupa cel putin o ora. Semiprofesionalele au si ele nevoie oricum de min. 30-40 de minute.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Mai multe detalii sper sa pot obtine cand se vor intoarce din concediu (pe 8 septembrie). din pacate nu au publicat nici macar schema explodata.
Bezzera BZ10, Bezzera BB005 TM, Tamper Motta 9BAR, Latiere Motta Europa 35 si 50, si altele
 
Reply
#8
Salut,
Sunt in cautarea primului espressor pentru 1-2 shot-uri pe zi de L-V iar in weekend si 3-4 pe baza de lapte. Studiind acest forum foarte bine structurat, m-am oprit asupra urmatoarelor modele ale Bezzera: Magica sau BZ13.
Deoarece sunt incepator va rog sa ma ajutati in luarea unei decizii in privinta celor doua sau alt model in aceeasi categorie de pret. O sa incerc un versus:
MAGICA:
- grup profesional E61
- posibilitate preinfuzie
- se poate monta usor un termometru chiar in grup pentru controlul temperaturii de extractie
- boiler mai mare (2 vs 1,5 litri)
BZ13:
- timp de incalzire mai mic (5 vs 30-40 minute)
- consum de energie redus
Rocket R58, Mahlkonig K30 Vario, Tamper dinamometric, VST 18g
 
Reply
#9
Eu tot astept CU MARE INTERES concluziile lui radudani, daca se poate in topicul dedicat, despre termometrul Eric pe care l-a cumparat. Probabil te-ar ajuta si pe tine in luarea unei decizii.

La BZ13 nu poti spune ca timpul de incalzire va fi mai mic, in ciuda oricarei specificatii de marketing. Este un espressor semiprofesional, cu piese solide, metalice, cu grup mare, si este indicat sa-l lasi macar 30 de minute sa se incalzeasca. E61 din ce spun userii pe forum, bate spre 40 de minute minim. Deci nu ar fi mare diferenta. La capitolul consum, e greu de apreciat ochiometric, fara o priza cu indicator de consum. Dar punand in balanta timpul putin mai mare de incalzire de pe E61 si rezistentele de incalzire electrice din grupul lui BZ13/BZ10, probabil ca vorbim de acelasi consum daca esti mereu pe graba. Dar daca lasi aparatul mai mult timp in priza, E61 va consuma mai putin, neavand grup electric.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
are dreptate Lyvyoo: diferentele de consum energetic intre cele 2 HX-uri Bezzera, Magica si BZ13 nu pot fi prea mari; si ele provin in principal din diferentele de gabarit: boiler de 2l fata de 1,5l si grup E61 cu aproape 5 Kg alama, fata de un grup mult mai usor, incalzit electric;
sigur, intre Magica si BZ13, Bezzera a mai lansat ceva modele comerciale, zona in care inteleg ca vrea sa ocupe o pozitie; deci e probabil ca BZ13 sa aiba imbunatatiri tehnologice care sa-i justifice prezenta; dar parca nu si pretul...

cat priveste termometrul Eric, am sa postez in cateva zile unele opinii; indicutabil, termometrul iti permite, in cazul unui grup E61 sa vezi temperatura de extractie, adica ceva esential, despre care se tot vorbeste; si atentie, nu e vorba de temperatura pe care ti-o arata, sau la care ai setat un PID: aceasta e temperatura la care apa paraseste boilerul, deci destul de diferita si nu cu un offset constant, de temperatura cu care apa 'loveste' pucul de cafea! si fara legatura cu si fara control asupra temperaturii grupului!
problema care se pune mai departe, avand termometrul Eric, este sa poti controla cu ajutorul lui, nu numai sa constati, temperatura de extractie; si aici, indicatiile din documentatia termometrului, ca si multimea de discutii din forumuri, ajuta mult, dar nu sunt suficiente, in cazul Magica: trebuie experimentat si adaptat totul, functie de un comportament termic special al masinii (flow restrictors) si de modul de lucru (shot-uri 'cap-la-cap', sau ocazionale);

Magica ramane un HX clasic, e toleranta si poate fi exploatata 'orb', respectand niste regului de flush si intervale intre shot-uri;
dar probabil mai putin potrivita pentru cei doritori doar de a-si prepara o cafea buna; pentru acestia exista destule modele SBDU, sau DB, dupa posibilitati;
daca s-a ales calea HX-ului E61, e bine, pentru potentialul acestui tip de masini si pentru banii dati, sa existe motivatie destula pentru experimentare si cunoastere masina;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#11
(30-09-2013, 20:00)radudani Wrote: Magica ramane un HX clasic, e toleranta si poate fi exploatata 'orb', respectand niste regului de flush si intervale intre shot-uri;
dar probabil mai putin potrivita pentru cei doritori doar de a-si prepara o cafea buna; pentru acestia exista destule modele SBDU, sau DB, dupa posibilitati;
Bezzera Unica pare sa fie unul din modelele la care te referi, dar daca la un HX variatia temperaturii pe timpul extractiei este de cca 2 grade (http://www.youtube.com/watch?v=wS4aPDhVDkE), la Unica pare sa fie mai mare: http://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I.
Aici se observa ca la inceputul extractiei, minutul 08:10, temperatura apei din boiler este 93 gr. (sau poate mai mare daca se ia in calcul si offset-ul boiler - grup).
La terminare, minutul 09:04 temperatura este de 85 grade, deci o diferenta de 8 grade si nu 1-2 cum se poate obtine la un HX. Acum cred ca datorita lui E61, diferenta este mai mica, poate 5-6 ??? nu stiu.
O sa astept sa se lanseze BZ13 si apoi voi lua o decizie. Conteaza f. mult si parerile voastre as putea spune chiar profesioniste.

Numai bine
Rocket R58, Mahlkonig K30 Vario, Tamper dinamometric, VST 18g
 
Reply
#12
Unica e SBDU, deci pe masura ce iese apa, intra alta "rece" din rezervor in boilerul de 500ml. Asadar e normal sa scada temperatura mai mult. Totusi 8 grade in minus avea si Lelit-ul cu PID, deci mi s-ar parea normal ca la Unica sa scada mai putin. E de verificat si in showroom.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
(30-09-2013, 20:00)radudani Wrote: temperatura de extractie, adica ceva esential, despre care se tot vorbeste; si atentie, nu e vorba de temperatura pe care ti-o arata, sau la care ai setat un PID: aceasta e temperatura la care apa paraseste boilerul, deci destul de diferita si nu cu un offset constant, de temperatura cu care apa 'loveste' pucul de cafea! si fara legatura cu si fara control asupra temperaturii grupului!
oricat as insista se pare ca nu e destul: cand se vorbeste de profile de temperatura implicate in calitatea extractiei, e vorba de temperatura apei care ajunge la pucul de cafea, sau cea a cafelei extrase, imediat la baza pucului (scace device);
acea temperatura constanta (cat de cat) a apei din boilerul de extractie, pe care o mentine un PID, se... transforma (cam ca Jana din cantecul lui MargineanuSmile ) pe circuitul hidraulic pana la puc si e afectata foarte mult de temperatura grupului (care poate compromite total orice efort al PID-ului) etc. deci orice referinta cat de cat lucrativa despre variatii de temperatura in extractie, trebuie sa includa masuratori in circuitul apei de extractie, cat mai aproape de puc, inaintea lui, sau dupa el;

in realitatea Magica (posibil si Unica), masa termica mare a grupului E61, ca si restrictoarele de flux existente in circuitul hidraulic al termosifonului si in ciuperca E61 (jicleur), determina o variatie minima, de ordinul a 0,5C inaintea pucului!
si asta, in timp ce temperatura in tubul superior al termosifonului e spre 110C, iar in cel inferior variaza enorm, cu 8-10C pe parcursul unei extractii! toate valorile acestea depind si de setarile pstat-ului (o valoare uzuala este intre 1-1,15 bar);
deci apa impinsa de pompa din rezervor, prin schimbatorul de caldura (acel cazanel mic, montat pe o latura a boilerului), ajunge prin cele 2 tuburi ale termosifonului, cu o oscilatie mare de temperatura pe parcursul extractiei, si se amesteca in camera camei capului grupului E61, dupa care trece prin canalele cu diam de cativa mm pana la dusul de deasupra pucului; temperatura acolo, deasupra pucului e surprinzator de constanta!
o ilustrare:
   
am facut foarte multe inregistrari de profile termice in diverse puncte pe tevile din Magica, in special pe termosifon, iar acum, in capul grupului E61 cu un termocuplu Eric; pe parcursul hidraulic pana la grup temperaturile variaza mult, dar dupa niste reguli; si miraculos inaintea pucului, apa vine cu o temperatura constanta!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#14
cp_liviu, eu as merge pe HX cu E61 si termocuplu Eric in viitor. Daca iti doresti exactitate si vrei sa explorezi mai mult lumea espresso nu prea ai alta solutie la banii acestia. Daca esti mai pe fuga mereu si vrei sa bei totusi ceva bun, atunci grupul electric este o solutie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)