• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Berea!

#1
Daca tot am vorbit de vinuri, pe caldurile ce stau sa vina cred ca o bere isi va gasi locul foarte bine, insa nu dupa vin, ci separat Smile

Am deschis acest topic cu o curiozitate, dupa ce am tot incercat diverse sortimente de la noi si din import - berea produsa in masa, industrial, nu este cumva un echivalent al cafelei de brand? Exista cumva si la noi fabrici de bere (ca o paralela cu prajitoriile) care produc cantitati mici dar cu gust adevarat? Gasisem candva pe site-ul unui blogger o campanie de promovare pentru o microfabrica de bere din Timisoara, ei laudandu-se cu mai multa rabdare fata de procesul de preparare, insa nu am avut ocazia sa incerc. Mai sunt si altii?

Care este adevarul despre acest domeniu si de ce multe beri de import ne dau clasa? Lipsesc tocmai aceste microfabrici specifice Germaniei?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Microberaria din Timisoara de care amintesti tu face intr-adevar o bere foarte buna si recomand cu caldura degustarea sortimentelor produse de ei (nu au decat doua deocamdata). Berea lor este nefiltrata si nepasteurizata (termen de garantie 3 luni in conditii de pastrare la rece!) iar la gust nu se compara cu nici una din berile produse industrial. Favorita mea este Terapia Gold.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#3
Multe din berile de import ne dau clasa pentru ca ei acorda interes in primul rand asupra calitatii nu asupra cantitatii si au o traditie in acest sens. Si un alt factor este nefolosirea malaiului in bere.
Romanii folosesc malaiul pentru ca grabeste perioada de fermentatie si in felul asta pot obtine mai repede produsul final.

Na, lucruri specifice romanesti.
La Iasi a fost o fabricuta mica ce producea berea Sapte Coline dar a fost inchisa.
De prin zona ce am mai consumat a fost Zimbru, care nu mai bausem de cativa ani si care mi-a lasat un gust placut, desi oricum cred ca fabrica e ceva mai marisoara.
Oricum cea mai buna bere este cea la Draft pentru ca este mai acidulata si se evita eliminarea CO2 in urma depozitarii indelungate.

PS: Daca vreti bere buna si ieftina faceti o excursie in Praga. Au fost multe sortimente de bere si berarii care isi produc propriile sortimente de bere.
Saeco Aroma, Bottomless PF + Sita La Spaziale, Lelit 043MM(semi-defecta), Tamper 53mm
 
Reply
#4
Eu am descoperit de curand Zaganu si-mi place tare mult. http://bere-zaganu.ro/
Este tot o microberarie, pornite de doi oameni din IT, din cate am inteles.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#5
Vinul e prietenul omului ! Berea .. nu Smile
Vinul are temperament , are poveste , are gust , are stil , are memorie .
Strugurii de cand sunt mici si pana cand cresc , si sunt culesi tarziu in toamna , absorb timp indelungat razele calde de soare , absorb energia soarelui , energia vantului , sclipirea stelelor de la tara , trec prin diferente de temperatura de la caldura zilei la racoarea noptilor si a diminetilor cu roua . Sunt inconjurati de flori , de verdeata , fac cunostiinta cu picaturile de ploaie , cu insectele , cum s-ar spune au un
trai , deci traiesc . Apoi dupa o vreme aduc toate aceste lucruri in buchetul vinului .
Iar , ca in filmul cu Denzel Washington spun : I'll give you my life , for your life ! Au ceva profund !
 
Reply
#6
De ce nu bei robusta, atunci...? Creste la fel ca arabica (tot luna, soare, stele, roua, etc), e si mai ieftina...Big Grin
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
(22-05-2014, 02:50)cezar Wrote: Vinul e prietenul omului ! Berea .. nu Smile
Vinul are temperament , are poveste , are gust , are stil , are memorie .
Strugurii de cand sunt mici si pana cand cresc , si sunt culesi tarziu in toamna , absorb timp indelungat razele calde de soare , absorb energia soarelui , energia vantului , sclipirea stelelor de la tara , trec prin diferente de temperatura de la caldura zilei la racoarea noptilor si a diminetilor cu roua . Sunt inconjurati de flori , de verdeata , fac cunostiinta cu picaturile de ploaie , cu insectele , cum s-ar spune au un
trai , deci traiesc . Apoi dupa o vreme aduc toate aceste lucruri in buchetul vinului .
Iar , ca in filmul cu Denzel Washington spun : I'll give you my life , for your life ! Au ceva profund !

Un Like de la mine pentru cum ai descris vinul.
Nu pot, in schimb, sa-ti impartasesc parerea despre bere. Cred ca s-a imprietenit bine cu omul. Am momente cand simt nevoia de bere, la fel cum simt nevoia de vin (si crede-ma, am in permanenta 30+ de sticle de vin din diverse soiuri, pregatite a fi asociate cu ce mananc). La fel cum simt uneori nevoia sa beau ceai in loc de cafea.

Berea si vinul se intersecteaza in nevoie noastre cum uneori se intersecteaza si ceaiul cu cafeaua. Sunt si zone care vor ramane exclusiv dedicate berii pentru mine: exceptand unele Rieslieng-uri si Gewurtztraminer-uri pentru mancare asiatica 'mildly hot', voi asocia intotdeauna o bere rece cu mancarea iute. Niciun vin nu rezista mancarii asiatice iuti sau mancarii mexicane iuti.

In plus, nu exista vin care sa-mi provoace aceeasi placere precum cea pe care mi-o provoaca o bere Boucanier.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#8
E targ de bere la Auchan pana pe 15 iunie, cu zeci de beri de import. Mie mi-a placut spaniola San Miguel (e 3.2 lei la Kaufland de obicei si e bestiala) + ceheasca Rychter. Mult diferite fata de berile romanesti. Estrella parca era prea fina...prea de fete...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
(11-06-2014, 18:18)Lyvyoo Wrote: E targ de bere la Auchan pana pe 15 iunie, cu zeci de beri de import. Mie mi-a placut spaniola San Miguel (e 3.2 lei la Kaufland de obicei si e bestiala) + ceheasca Rychter. Mult diferite fata de berile romanesti. Estrella parca era prea fina...prea de fete...
Merci de info, incerc sa ajung.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#10
(21-05-2014, 10:57)Lyvyoo Wrote: microfabrica de bere din Timisoara, ei laudandu-se cu mai multa rabdare fata de procesul de preparare, insa nu am avut ocazia sa incerc.

"Incerc" eu Gold-ul in acest moment.
Fina, se simte ca-i proaspata, cam scumpa insa (6.5lei), dar raport calitate / pret bun. Nu pot sa ma decid daca merita sau nu. Mai trebuie sa mai "incerc" de cateva ori... Big Grin
Diseara modelul Platin!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#11
Primele impresii dupa cateva guri de Platin:
Weissbier de consum, fara arome adaugate, o idee prea fina pentru o bere alba. Desi are mai mult alcool decat Goldul (cel putin pe eticheta) pare mult mai "usoara". Recomand!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#12
Budweiser la greu!

[Image: ekrwhd.jpg]
BZ10S PM//VH*Mahlkönig//15&18 Ridgeless*VST//PF naked//T.d.Concept-Art//man at work
 
Reply
#13
Ieri seara am gustat berea timisoreana de la Clinica de bere. Am inceput cu Gold care m-a impresionat prin finete, cremozitate si acidul fin. Retrogustul a fost scurt si fresh. Am continuat cu Platinum care are note de sirop de prune, mai buna decat Gold, mai usoara, cu corp mai fin si....mai alba Smile Per total m-au impresionat amandoua. O bere de exceptie. Recomand.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#14
La Bucharest Coffee Festival era un stand de bere si am luat doua pentru racorire in weekend. In afara de Zaganu, care deja ma cucerise demult, am dat de Perfektum Pale Ale 5.0 si pot spune ca a fost un contact impresionant cu o alta lume a berii. Sa simti ca berea are usoare gusturi fructate, ca e aromata, dar si ca bei o bere nu un radler, si asta doar din jonglarea cu diverse tipuri de hamei nu cu adaosori, mi se pare o descoperire uluitoare pentru mine, similara cu descoperirea cafelei proaspat prajite. Un blog interesant aici.  E clar ca micutele fabrici de beri artizanale inca nu fac fata cererii (auzisem asta de Zaganu), de aceea si preturile sunt maricele. Dar e o diferenta totala de la ce se bea pe segmentul comercial (import sau romaneasca) la o bere buna artizanala. 

De azi sunt fan si nu mai beau "lavazze" decat de sete sau de lipsa  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Eu am luat Ground0 - Morning Glory (al carei fan am devenit de curand) si Perfektum - Red Ale 5.5
Buna si ultima, gustul asemanator cu Morning Glory, dar ceva mai putin stralucitor.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
Te inteleg perfect. La fel am patit si eu cu Hophead. De cand am gustat Opium, curcubeu pe cerul gurii, cele industriale mi se pare apa de ploaie.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#17
Artizanala de Cluj?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Da, e trecut pe harta de pe blogul la care ai dat link.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#19
Dupa un tur de cafenele, ne oprim la fabrica, la urmatoare sosire in Cluj Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
(09-05-2016, 23:39)Lyvyoo Wrote: Dupa un tur de cafenele, ne oprim la fabrica, la urmatoare sosire in Cluj [Image: smile.gif]

Se mai deschide una in curand care dupa vorbele cuiva, va fi mai probabil chiar peste Hophead. Om trai si-om degusta... [Image: biggrin.gif]
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#21
Eu raman la Csiki Sör Big Grin
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#22
Numele astea ciudate imi aduc aminte de 2 dintre berile cele mai bune pe care mi le-am incercat: White Rabit si BlueTongue [Image: smile.gif], ambele australiene

Prima, am avut placuta ocazie sa o vizitez in 2010 si sa beau la fata locului - sper ca mai exista Smile
http://whiterabbitbeer.com.au/

Despre a 2-a, mai mare, era disponibila in magazinele specializate si am avut ocazia sa beau cateva baxuri bune. In cele 2 excursii pe care le-am facut pe acolo, a fost berea mea preferata. Acuma constat ca s-a inchis bentru ca, aparent deranja cateva din brandurile sab miller. Interesant este ca am ajuns sa beau asata, dupa ce m-am plans cat de "posirca" erau tocmai acele branduri. Paralela cu posibilele scenarii legate de cafea e imposibil de nefacut.
http://www.smh.com.au/business/sabmiller...31apm.html
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#23
(11-05-2016, 15:43)Liviu.Mihu Wrote: Prima, am avut placuta ocazie sa o vizitez in 2010 si sa beau la fata locului - sper ca mai exista [Image: smile.gif]
http://whiterabbitbeer.com.au/

Mai exista, o gasesti acum in toate pub-urile. Chiar aseara am lichidat un dark ale de la White Rabbit sa spal niste costite de vita [Image: smile.gif].
Piata de Ale a explodat in Australia, gasesti acum nenumarate tipuri de ale "craft".  Preferata mea de moment e Hightail Ale de la MountainGoat la competitie cu Stone&Wood Pacific Ale. E la moda acuma in pub-uri sa organizeze asa numite "craft beer fight club" unde in fiecare seara se organizeaza degustarea a 2 sau mai multe beri diferite si se fac un fel de topuri.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#24
(12-05-2016, 02:06)coffeesnob Wrote:
(11-05-2016, 15:43)Liviu.Mihu Wrote:  

Mai exista, o gasesti acum in toate pub-urile. Chiar aseara am lichidat un dark ale de la White Rabbit sa spal niste costite de vita [Image: smile.gif].
Piata de Ale a explodat in Australia, gasesti acum nenumarate tipuri de ale "craft".  Preferata mea de moment e Hightail Ale de la MountainGoat la competitie cu Stone&Wood Pacific Ale. E la moda acuma in pub-uri sa organizeze asa numite "craft beer fight club" unde in fiecare seara se organizeaza degustarea a 2 sau mai multe beri diferite si se fac un fel de topuri.

Se gaseste de cumparat in RO? Sau esti acolo?
La 10 dolari cat costa berea acolo in bar, ar trebui totusi sa promoveze ceva premium (sau ca pe ceva premium). Ma mir ca se vinde mizeria aia de Carlton Draught asa de bine
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#25
Da, sunt in Sydney. Ce sa zic, si la noi se vinde berea Noroc, de ce nu si Carlton aici. Daca iti pasa mai mult de pret si cantitate bei si Carlton. Sau VB [Image: tongue.gif] .
Daca iti plac berile mai rasarite mergi in pub-uri de profil, acolo nici nu prea au Carlton. Sau au microbrewery in pub si vand doar berea lor sau pur si simplu vand doar beri ok, cum fac cei de la http://doveandolive.com.au/brewnews .

Sau stai acasa si iti faci berea ta Smile . Am un prieten care face asta de ceva ani si acuma a ajuns sa scoata niste ale-uri grozave. Prospetimea conteaza!
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#26
Pentru de dimineata 

[Image: 8uS4rK5.jpg]

P.S. Am glumit, mi-am adus aminte de un citat in citat de-al lui balloozzy, intr-un post mai vechi  [Image: wink.gif]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Terapia am tot băut, dar cum și-au închis magazinele am cam renunțat
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#28
(09-05-2016, 23:39)Lyvyoo Wrote: Dupa un tur de cafenele, ne oprim la fabrica, la urmatoare sosire in Cluj [Image: smile.gif]

Da un semn cand vii la Cluj, Darko si Dana, proprietarii Hophead ne sunt prieteni buni [Image: smile.gif]
Bezzera BZ10, Rocket Boxer, 2 x Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#29
[Image: tuctuc.gif]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Sara bere de casa nefiltrata. Cu apa de izvor de valiug.
O bere alba aromată. Maine ma întâlnesc cu sorasa bruneta. [Image: c7307a6566a798bb3fbfa085b9385318.jpg]

Scrie cu "mândrie" (sau mi se pare mie) "Produs În Banat".
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)