• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Bacsisul poate deveni obligatoriu. La asa cafea proasta?

#1
Dupa cum stim, majoritatea locatiilor din Romania ofera shot-uri de espresso mediocre iar cand vine vorba de capuccino, nu de putine ori am fost serviti ori cu praf amestecat cu apa ori cu o spuma tip detergent.

In conditiile discutiilor recente legate de o lege a bacsisului obligatoriu, cum veti reactiona? Credeti ca barmanul/barista (in afara de partidul restrans al latte-artistilor) va mai avea vreo tragere de inima sa-ti prepare cu grija bautura ceruta? Cel putin in domeniul cafelei va aduce ceva bun aceasta lege?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Wink 
Eu cred ca majoritatea angajatilor din baruri care prepara cafea si bauturi pe baza e cafea, chiar habar nu au cum sa prepare un latte adevarat. Stiu doar sa execute niste miscari automatizate deja, invatate candva de la cineva care i-a instruit. Ei isi pot da silinta sa obtina ceva cat mai asemanator cu ceea ce li s-a spus si cam atat. Ceea ce pentru noi e bataie de joc, ei o pot considera ca o bautura foarte buna Smile. Sunt sigur ca ai vazut in multe baruri brate de spumare complet albe si latiere fara cioc. E clar cand vei primi un cappuccino decent in acele locuri, nu? Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#3
o tampenie. ei vor cu asta sa impoziteze respectivul bacsis. acum bacsisul se da pe langa bonul fiscal si nu poate fi impozitat. s-au gandit ca daca o sa le ceara sa taie un bon fiscal dupa incasarea banilor pe valoarea bacsisului primit n-o sa-l mai taie nici naiba, asa ca s-au gandit sa-l faca obligatoriu si sa fie pe bonul principal. numai ca toata treaba asta contravine flagrant ideiii de bacsis. bacsis se da atunci cand esti multumit de calitatea servirii si ca o alta data cand intri in local sa fi tratat bine. in cazul in care nu esti multumit de servire, platesti la leu si altadata nu mai calci pe acolo sa nu risti sa-ti scuipe in capucino daca te tin minte. Smile

presimt ca obigativitatea introducerii bacsisului va conduce in buna traditie romaneasca la marirea preturilor si la scaderea calitatii servirii in localuri. probabil ca vor exista unii care se vor simti datori sa mai lase o serie de bani pe langa bon. in concluzie, daca statul vrea impozit din veniturile astea nu asta e calea buna.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#4
Mi se pare o mare prostie. Au vazut ceva pe undeva si vor sa imite...
Cum zice si Fane, si daca nu-mi place cum m-a servit, ce facem ? Cheama politia ca nu i-am platit bacsisul cel obligatoriu ?
Nu cred ca poate sa treaca o asemenea lege.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#5
Ideea de bacsis nu este de a lasa ceva in plus doar atunci cand esti multumit. Bunele maniere spun ca un minim de 10 % din nota de plata se lasa ospatarului/frizerului/soferului de taxi etc. indiferent de calitatea serviciului prestat. In functie de cat de multumit este clientul, se poate lasa bacsis pana la 15-20 %
 
Reply
#6
si daca e impertinent sau consumatia a fost de toata jena? bunele maniere ce zic in cazul asta?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#7
Sa lasi 10 %.
 
Reply
#8
N-au legatura bunele maniere cu bacsisul pentru dobitoci. Nu ti s-a intamplat niciodata sa fii servit in sila, de parca le cereai un favor? Sa iti aduca comanda la o calitate jalinica, in ciuda pretului mare din meniu?

Eu m-am oprit in septembrie la terasa aia mare de la Slanic Prahova, langa muntele de sare. Si cerand doua espresso scurte (care normal ca nu era scurt ci lasat sa curga mai mult decat dublu) mi-au adus unul cvazi acceptabil si unul FACUT DIN RESTUL DE CAFEA DE LA PRIMUL, cel mai probabil lasand sa curga apa in contnuare, dupa terminarea primului. O ceasca avea o "lavazza" de nivelul cunoscut al acestei cafele (mediocru desigur) si cealalta ceasca o apa chioara. Bunele maniere imi spuneau ca ar fi trebuit sa i-l torn barmanului in cap. Dar am preferat sa nu las nimic, dincolo de pretul de 8lei/espresso.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Ok, poate sunt mai mult sau mai putin subiectiv, lucrez in domeniu. Problema e ca nesimtirea se gaseste de ambele parti, si va exista intotdeauna.

Cu toate astea am sa prepar o cafea cat pot eu de buna oricarui client, si am sa las un minim de bacsis oricarui ospatar/barman.
 
Reply
#10
Eu chiar as vedea scandaluri mari pe tema asta, intr-o situatie similara sau mai grava ca cea descrisa de mine, dar pe sume mai mari. Sa ai o comanda de 150 de lei si sa ai parte de un vin rasuflat cu gust de pastile si o friptura arsa sau o ciorba in care balteste uleiul iar carnea e doar grasime, ori de o burta insuficient curatata etc. Sunt tot atatea situatii in care patronul localului ar fi preferat sa pleci si sa nu lasi nimic decat sa te certi cu ei. Nu ma refer la mine, sunt sangvinic, dar sunt atatia clienti colerici....
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Pe patronul localului oricum nu il intereseaza daca lasi bacsis sau nu.
 
Reply
#12
(22-11-2012, 12:43)alexc Wrote: Bunele maniere spun ca un minim de 10 % din nota de plata se lasa ospatarului/frizerului/soferului de taxi etc. indiferent de calitatea serviciului prestat. In functie de cat de multumit este clientul, se poate lasa bacsis pana la 15-20 %

Cu partea asta nu sunt deloc de acord.
Adica "bune maniere" doar de la mine ? Parca nu-i corect Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#13
Pai daca o anumita persoana cu care intram in contact, in cazul asta barman/ospatar sau invers client, nu are bune maniere, asta inseamna ca nu ar trebui sa avem nici noi? Nu stiu, dar eu nu merg pe principiul asta. In cazul unei nereguli flagrante, ma adresez mai degraba managerului localului respectiv/las o plangere/semnalez opc decat sa ma cobor la nivelul scazut de bun simt al persoanei in cauza.
 
Reply
#14
NU, ideea este ca daca ospatarul/barmanul/ etc ma servesc in bataie de joc, in nici un caz n-am sa-i dau 10%.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#15
Amuzant este ca fiecare parte vede nereguli in comportament in partea cealalta Smile Alexc, ca si angajat in domeniiu, demonizeaza clientii, iar noi clientii demonizam locatiile Smile))) Solutia e la mijloc, bineinteles, dar in niciun caz bacsisul obligatoriu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Eu am zis ca nesimtirea isi gaseste loc in pe ambele parti. Nu tin partea niciunuia.
 
Reply
#17
Barmani din domeniu ma sfatuiau ca, daca nu imi place produsul comandat, sa cer un produs care sa se ridice la (anumite) standarde, fie sa comand altceva. Si ei, la randul lor, au primit acest sfat de la scoli de barmanie.
Inca nu am facut asta, dar daca va fi cazul, in mod sigur voi face.
Cat despre 10% bacsis minim obligatoriu, pas. Unde (si daca) e cazul, nu am nevoie de o lege pentru a face asta.
Scule: Rancilio S26, Mazzer Superjolly, Kinu M47, VST 18g ridgeless, IMS 22g
Brew: Aeropress
 
Reply
#18
Exact, fiecare locatie are un retetar si fiecare barman trebuie sa il urmeze. Nu am refuzat niciodata un client care mi-a cerut sa ii prepar un produs in modul dictat de el.
 
Reply
#19
Confesiuni,

Daca in max. 3 minute de la intrarea intr-un local nu vine nimeni sa te intrebe ce cauti acolo, pleaca urgent!
Intra in WC. Calitatea sapunului lichid si a hartiei igienice spune mult despre ce ati se va aduce la masa!
In Italia se percepe "Coperto". Este un bacsis anticipat in situatia cand se plateste cu cardul. Indiferent de nota de plata este suma fixa.
Daca te certi cu ospatarul pentru calitatea mancarii/cafelei comandate, sau nu lasi bacsis, nu mai veni a doua oara acolo! Poti manca sau bea cu diverse ...secretii (pardon).
Daca Lasagna comandata vine in 10 minute, ea a fost pregatita anterior ( 3 zile). Multi au decoperit cuptorul cu microunde.
Ca sa nu iei teapa garantat, dupa ce mananci ceva ce-ti place, spune ospatarului ca a fost bun/foarte bun. Nu te costa nimic!
Daca farfuria comandata din menu nu corespunde cu ce ai citit, refuza platoul. Nu se plateste si comanzi daca vrei altceva.
Cand comandati PESTE, cereti sa va aduca pe platou bucata ce urmeaza sa va fie pregatita. Asa stiti daca este pestele congelat sau vechi!

Mai vorovim!Wink
Gaggia clasic, kitchenaid, lelit 58.
Cafegii din toate tarile, uniti-va!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)