• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Autoportretul unui espressoman

#1
Salutare tuturor!

Eu ma numesc Vlad. 
Intai de toate, multumesc intregii comunitati pentru fiecare gram de stiinta dobandita in acest domeniu. 
Pasiunea si perseverenta voastra, de a explica tainele acestei arte in nenumarate feluri, inca imi alimenteaza curiozitatea pentru aceasta bautura.

Urmaresc acest forum din ianuarie 2015; l-am gasit cautand un espressor pentru a-i rasfata pe cei dragi cu o cafea buna, eu nefiind bautor de cafea pe atunci (cel mult un fakespresso in weekend, langa un desert si neaparat cu lapte).
M-am alaturat acestui forum abia tarziu in 2016, motivul principal fiind lipsa de exercitiu (delegatii multe si astfel putini musafiri). Dar, in vara anului trecut m-am ambitionat sa folosesc echipamentul mai mult decat ca pe o piesa de decor.

Echipamentul ales atunci a fost Gaggia Classic (model 2015), din exces de zel vrand un echipament de calitate, dar si din urmatoarele motive: 
- echipamentul minim pentru a putea afirma ca fac espresso
- reputatia brandului pentru un necunoscator
In unele momente, dupa ce am citit si rascitit forumul, mi-as fi dorit o alta investitia initiala (un Lelit cu PID, second), dar cred ca e un echipament numai bun pe care sa ma indeletnicesc cu dedesubturile mestesugului. Oricum - devine tot mai tentant sa experimentez cu un tuning.

Trebuie sa recunosc ca am facut lucrurile pe dos: 
- am amanat achizitia unei rasnite, noroc ca am primit cadou un Hario Skerton imediat dupa, pe care l-am modificat steepless iarna aceasta;
- fara cantar, doar cu cronometru si volum;
- fara sa stiu ce gust ar trebui sa aiba un espresso.
Intretimp am corectat erorile...

...si am asteptat sa am cu ce sa ma prezint, anume: 
1.Primul meu rezultat controlat si reusit: espresso 
Data: 17-01-2017
Cafea: Guatemala Finca Castillo (de la Yume)
Doza: 19 g
Shot: 36 g
Durata: 25 s
Aroma de nuca si/sau lemnoasa (note comunicate de "client" dar si impartasite)
Includ poza pentru posteritate, dupa degustare l-am transformat in cappuccino la cerinta "clientului" cu un latte art nereusit.
[Image: IMG_3384_zpsodvmvx9l.jpg]

2. Primul latte art reusit
Data: 21-01-2017
Parametri de extractie similari.
Dupa antrenament inspirat din: 
- Dritan Alsela tutorial
- Chefsteps tutorial
Recomand presa franceza pentru exercitiu, folosind detergent si/sau lapte, dar si exercitiu folosind doar cu apa - am gasit util sa simt diferenta dintre inertiile lichidelor.
[Image: IMG_3389_zps6tk5edtt.jpg]

In final, echipament complet:
Espressor: model Gaggia Classic 2015
Rasnita: Hario Skerton modificata stepless
Site VST 14 g & 18 g (pana acum am folosit doar cea de 18 g)
Tamper Concept Art Knock
Latiera 350 ml
[Image: IMG_3390_zpsmyvzrcf8.jpg]


P.S. Psst! Luni am primit rasnita Kinu M47, si intretimp am reusit sa-i fac dial-in din 9 shot-uri la 17 g de cafea. Mai multe despre asta va urma in topic-urile dedicate.
Gaggia Classic 2015, Kinu M47, VST 18g+15g, PF naked, Tamper inox
 
Reply
#2
Bun venit Vlad!
Avand in vedere ca ai inceput cu Hario, ar trebui sa te bucuri ca nu aveai timp de musafiri Smile Acum cu m47 cred ca s-au usurat mult lucrurile.

Customizarea si upgrade-ul sunt "pitici" care te vor insoti mult timp de acum inainte, insa mai important este sa explorezi cafele si gusturi. Un PID ar fi un upgrade major, colegul nickso fiind in forma oricand  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Imi place latte art-ul tau. Totul asa de exact: data efectuarii, gramaje si durata. Dar toti banii ii face mileul de sub ceasca. Noul si vechiul se imbina reciproc. [Image: tongue.gif]
Lelit PL91T, Kinu M47, Gaggia MDF
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)