• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Automat Jura Impressa E55

#1
Salutare expressomanilor

Acum cateva luni va ceream sfatul in a alege o macinatoare si un espresso in jurul a 4500 lei. Am tot citit ai nu am cumparat nimic, ramanand la ibricul meu moka si la aparatul de facut spuma Jura, care imi place la nebunie.

Imi place foarte mult o anumita cafea, Guatemala de la Origo, pe care o cumpar boabe pt acasa.

Cu moka m-am apropiat undeva la 60-70% din gustul, aroma, textura de la origo doar prin faptul ca folosesc mai multa cafea pentru cafe latte ul meu, din ce am masurat, 25g cafea, 230ml apa si cam 500ml lapte, pentru doua portii, doar latte beau, espresso inca nu il pot bea, mi se pare prea tare.

Acum, am primit cadou o masinarie semi automata Jura Impressa e55, un model mai vechi dar care teoretic ar trebui sa mi scoata latte ul, cel putin ca la moka. Dar nu o face.

M-am jucat pe la toate setarile posibile, cantitate de apa, finetea macinaturii, cantitatea de cafea si orice as incerca, nu scoate din cafeaua mea aroma. Imi iese o cafea apoasa, usor arsa, chiar si cu setarea pe cel mai ristretto ristretto, de mi scoate un espresso cat degetul de mare, o jumate de inghititura.

Aceasta este masina https://m.youtube.com/watch?v=U8wa75FUz6w


E posibil sa nu se pupe cafeaua cu espressorul? Am incercat aceeasi cafea pe o impressa model nou si mi a placut foarte mult, a fost peste moka si ma asteptam la acelasi rezultat cu acest espressor.

Laptele, nu imi place deloc cum il face, nu este deloc cremos iar spuma desi multa este foarte aerata si daca nu o beau rapid, dispare in ceata. E fix inversul aparatului meu de spumat laptele Jura, care face un lapte foarte cremos, fara bule mari de aer.

Chiar vreau sa-mi place masinaria, m am gandit ca poate ma lamureste careva cu ce i as mai putea face ca sa obtin rezultate mai bune.

Latte ul iese fix ca la toate benzinariile, cafea ordinara cu lapte in ea si atat, ceea cee inacceptabil pt o asemenea masina.

Multumesc!

[Image: f939a90b5711f2152f6b52ff122806e6.jpg]
GS3 AV - Mazzer Kony (de la consignatia de rasnite) - Acaia Pearl Black - IMS CMP 16g
 
Reply
#2
Pai cam atat poate.Din cauza asta ,mai toti de pe aici am renuntat la specia asta de aparate.Daca iti doresti altceva ,va trebui sa achizitionezi un aparat capabil de espresso,desigur in limita unui buget oarecare.O zi buna.
Expobar Brewtus IV,Ceado E37S, tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art si cu voia dumneavoastra ultimul pe lista termometru de inspiratie Eric.
 
Reply
#3
Daca nu ma insel, erogatorul aparatelor Jura nu poate fi curatat, numai daca se desface tot aparatul. Aceste aparate trebuie sa fie curatate la un anumit interval de timp, deoarece se aduna in interior, pe diversele componente in miscare ale erogatorului, cafea umeda. Aceasta cafea mucegaieste si este un real pericol pentru sanatate, iar zeama rezultata este mult mai rea decat zeama pe care o poate scoate acest aparat in mod normal.
http://www.espressoman.ro/espressoarele-automate/
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#4
Erogator... am invatat un cuvant nou Big Grin

Si cercetand eu pe firul apei dupa termenul asta, am dat de procedura de servisare a grupului din automatul care il am la brou, apoi de meniul secret de service... o gramada de bunatati care asteapta sa fie studiate... si toate pornind de la un cuvant Smile multumesc, bogy !
 
Reply
#5
Voi corecta titlul topicului, pentru ca vorbim de un automat nu de un semiautomat.

Si da, automatele nu sunt espressoare, cum bine ne povestea eugenm in acel articol.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Scuze pentru titlu. Multumesc pentru raspunsuri. Aparatul a fost de multe ori in service in trecut, i s-a schimbat una, alta, ma gandesc ca a fost si curatata. Dar daca totusi incerc sa o curat, credeti ca as putea obtine si aroma la el? Nu inteleg unde se duce aceea aroma? Si de ce nu iese in cafea? Pana si la moka iese buna...
GS3 AV - Mazzer Kony (de la consignatia de rasnite) - Acaia Pearl Black - IMS CMP 16g
 
Reply
#7
Rasnita are setari de granulatie ? vreo idee despre starea cutitelor?

Temperatura apei se poate vedea undeva ?

Pucul il poti aprecia ? formare, fermitate, channeling ?
 
Reply
#8
Da, rasnita are vreo 8 trepte, iese grunjoasa la nivelul 2, adica inspre cea mai fina, pun poze cum ajung acasa.

S-a schimbat intreg angrenajul rasnitei acum ceva timp. Nu stiu daca si cutitele.

Pucul se crapa usor, nu e inchegat, cred ca la macinatura cea mai groasa, nici nu se formeaza puc.

Temperatura nu se vede nicaieri, stiu doar ca presiunea e celebra 15 bari, declarata de ei.

Nu am observat channeling.
GS3 AV - Mazzer Kony (de la consignatia de rasnite) - Acaia Pearl Black - IMS CMP 16g
 
Reply
#9
Arome nu vei gasi folosind aparate de genul. In cel mai bun caz, vei putea bea o bautura cu gust de cafeaSmile moka este o alta tehnica de preparare a cafelei, si, parerea mea e ca nu ai cum sa compari cu espresso, fiecare avand particularitatile ei. Cu aparatul in cauza nu stiu sincer cum o vei scoate la capat...

Sent from my LG-V490 using Tapatalk
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
#10
(23-03-2017, 23:51)cpop Wrote: Arome nu vei gasi folosind aparate de genul. In cel mai bun caz, vei putea bea o bautura cu gust de cafeaSmile moka este o alta tehnica de preparare a cafelei, si, parerea mea e ca nu ai cum sa compari cu espresso, fiecare avand particularitatile ei. Cu aparatul in cauza nu stiu sincer cum o vei scoate la capat...

Sent from my LG-V490 using Tapatalk


Sigur ca gasesti, am scris in prima postare, cu un model automat Jura, model mai nou, a iesit foarte buna. Vreau sa mi dau seama daca mai pot face ceva sau sa o vand. E posibil ca impreuna cu alta cafea sa iasa foarte bine, cei care vor o cafea tare, cred ca ar fi buna, eu caut una moale si aromata.

Cateva poze mai jos cu restul, cum e acolo asa a aruncat o masina, nu am atins nimic in cutiuta. E si o poetiune mai neagra, un rest dintr o alta cafea, care era pe teava Smile

[Image: 12acd8caaf281ef5397b9f2413c5772f.jpg]

[Image: 1f9d348ef347fe600c6f1383de566ae3.jpg]

[Image: 1d6bbe0c154c081b32d553b0e4cc2841.jpg]

[Image: 01c962ffaf9d7579de68ae748d241cae.jpg]
GS3 AV - Mazzer Kony (de la consignatia de rasnite) - Acaia Pearl Black - IMS CMP 16g
 
Reply
#11
Parerea mea e ca un espressor entry level cu o rasnita iti ofera rezultate net superioare a ceea ce obtii tu/sau nu in momentul de fataSmile ..spor!Smile

Sent from my LG-V490 using Tapatalk
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
#12
Aoleoooo! Atat mai am de zis. Huh
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#13
(24-03-2017, 01:08)bogy Wrote: Aoleoooo! Atat mai am de zis. [Image: huh.gif]

Te rog, spune-mi tot [Image: bh.gif]

Am uitat sa precizez ca acolo sunt 3 espresso extra strong, sunt 42g de rest, e uscata.
 
Reply
#14
Intelege ca marele secret al unui espresso este rasnita. Bineinteles, cu o cafea proaspat prajita, dar aceasta poate fi maltratata de o rasnita proasta sau nepotrivita in espresso. Acest aparat nu e facut pentru gusturi fine ci pentru gusteri fini (nu te includ aici, caci nu ai dat tu banii, dar teapa e teapa). Acest electrocasnic nu este un espressor ci un angrenaj automatizat de plastice, cu o rasnita limitata in reglaje, facut pentru cine cauta o cafea oarecare la o apasare de buton. Cu ocazia asta mi-am adus aminte de o vizita la standul Jura, la un targ. Dar nu e vorba de o marca ci de un tip anume de aparat - automatul. Deci exista motive sa cumperi un automat de cafea? Unii zic ca da, altii nu. Spor la lectura.

Vinde-l cat mai poti!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
(24-03-2017, 01:45)Lyvyoo Wrote: Intelege ca marele secret al unui espresso este rasnita. Bineinteles, cu o cafea proaspat prajita, dar aceasta poate fi maltratata de o rasnita proasta sau nepotrivita in espresso. Acest aparat nu e facut pentru gusturi fine ci pentru gusteri fini (nu te includ aici, caci nu ai dat tu banii, dar teapa e teapa). Acest electrocasnic nu este un espressor ci un angrenaj automatizat de plastice, cu o rasnita limitata in reglaje, facut pentru cine cauta o cafea oarecare la o apasare de buton. Cu ocazia asta mi-am adus aminte de o vizita la standul Jura, la un targ. Dar nu e vorba de o marca ci de un tip anume de aparat - automatul. Deci exista motive sa cumperi un automat de cafea? Unii zic ca da, altii nu. Spor la lectura.

Vinde-l cat mai poti!

Multumesc, asa am sa fac Smile
 
Reply
#16
Trebuie revazuta rasnita, cred ca la inlocuirea angrenajului au montat-o prost si nu macina suficient de fin.
 
Reply
#17
Mai pun niste poze horror

E pe cea mai fina rasnire, acolo e "pucul" unui espresso, aceeasi cafea.

Cafeaua in continuare a iesit ca la benzinarie.

Nu mai am nici o speranta, acum ma amuz doar, incercand toate variantele ramase.


Cu cafeaua macinata la rasnita mea de 90 lei, face cafea bunicica, tot e sub ibricul moka dar macar are un iz de aroma. E si mai cremoasa.

M-as baga sa o desfac sa vad ce are prin ea, doar asa, pentru divertisment


[Image: 4391ed5c9de7f19a2502d9a91e1a35c8.jpg]

[Image: 8adec875350f0bfbace47bd076bdf62f.jpg]
GS3 AV - Mazzer Kony (de la consignatia de rasnite) - Acaia Pearl Black - IMS CMP 16g
 
Reply
#18
Ar fi fost interesant de vazut cum arata pucul la cel care scoate cafea buna... Confused Huh
 
Reply
#19
Acum o saptamana un coleg a umblat la rasnita unui Jura tot din cauza macinaturii. N-am fost atent la ce a facut acolo dar a incercat sa rezolve exact problemele de care te plangi tu. Am sa-l intreb luni ce a facut. Oricum macinatura este f mare din ce ai aratat tu.
Pt Renatoa, crezi ca aspectul pucului spune totul? Iti pot arata poze cu pucuri perfecte dar tot "pelin" a iesit de pe urma lor.
 
Reply
#20
Chiar ca e ceai de pelin , fac mai tarziu inca o serie cu cafea macinata, din ce tin minte era doar pulbere, nici nu se formase puc, dar mai incerc o data.
GS3 AV - Mazzer Kony (de la consignatia de rasnite) - Acaia Pearl Black - IMS CMP 16g
 
Reply
#21
Nu totul, dar destul... decat nimic...
 
Reply
#22
Daca ai de gand sa faci retur nu umbla sub nicio forma in espressor. Daca vrei doar sa pastrezi espressorul si sa vezi ce poti "tuna" la el, atunci cauta pe google tentative asemanatoare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
(24-03-2017, 23:00)Lyvyoo Wrote: Daca ai de gand sa faci retur nu umbla sub nicio forma in espressor. Daca vrei doar sa pastrezi espressorul si sa vezi ce poti "tuna" la el, atunci cauta pe google tentative asemanatoare.
Ce sa tunezi la el? E ca si cand ai da drumul la o caramida de la etajul 4 si apoi ai incerca sa suflii dupa ea incercand sa-i schimbi traectoria. O spun din proprie experienta, lucrez oarecum in domeniu si am reparat destule jucarii din astea mici cel mai prost espressor se afla la mine acasa si am incercat tot ce m-a dus mintea dar rezultatul tot pelin.
 
Reply
#24
E vechi aparatul Liviu, l-am primit cadou.


Rasnita e cea mai mare problema al lui. Azi e a doua oara cand am facut espresso cu cafea macinata la rasnita bosch si a iesit chiar bun latte-ul, foarte aproape de moka, undeva la 50% din ce face origo, dar tot cu o tenta de ars. S-a mai domolit pelinul, simt arome.

Cand am timp zilele astea, incep sa o desfac si o sa va cer ajutorul la angrenajul macinatoarei


Cu o rasnita buna cred ca o sa am rezultate si mai bune, pana imi iau un espressor adevarat.

Adevarul e ca nimic nu te indeamna mai bine, sa cumperi un espressor bun, ca o experienta nasoala, cu o masina ca asta...


Niste poze si video-uri cu cafeaua macinata la Bosch



Video 1 , scuzati recipientul dar voiam sa fie in ceva transparent, e cu macinatura ei.

Video 2, facut cu macinatura de la Bosch


[Image: 02be3406f13f57fa5f9a63707026a33b.jpg][Image: 2c583250f03ddabf1370f901f830b76b.jpg][Image: 1e2baa6ccad3766b5cfe77f124f47887.jpg][Image: 01152faaf1c5dadb059ce688e75c114c.jpg]
GS3 AV - Mazzer Kony (de la consignatia de rasnite) - Acaia Pearl Black - IMS CMP 16g
 
Reply
#25
tocmai ti-ai complicat viata inutil...
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#26
(25-03-2017, 03:14)orwo Wrote: tocmai ti-ai complicat viata inutil...

[Image: biggrin.png] [Image: biggrin.png] [Image: biggrin.png] [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#27
Se cheama: Cum sa atacam adevaratul espresso, prin invaluire?  [Image: tongue.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#28
Video 2 e destul de OK pentru un automat.
Gaggia Color; Quamar T80e
 
 
Reply
#29
Razclud, pariez ca din zațul iesit din jura ta fac un latte cu palmier de cel putin nota opt, practic cu un astfel de aparat nu extragi nimic...Si nu fac glume la adresa ta, am si eu un Bosch (zace in cutie de nou)similar cu Jura, pe care nici de cadou nu ma gandesc sa-l dau. Daca as putea sa fac o propunere parlamentului european pentru interzicerea acestor aparate la vanzare, as introduce si o amenda producătorilor Smile
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#30
Bosch-ul ala e de pastrat, apare el un dusman intr-o zi, sa aveti de dat cadou Big Grin

PS: In august am dormit in camping la Torremolinos, vai, ce ratare... Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)