• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ati face un curs de barista pentru a dobandi mai repede tehnicile (home) barista?

#1
UPDATE iulie 2016:
Espressoman impreuna cu SCAE Romania si Barista School Bucharest, au finalizat proiectul unor cursuri facute special pentru home useri, pe diverse module. Toate detaliile sunt in acest link, pe un topic dedicat.




Ideea acestui topic mi-a venit citind in 2012 un articol despre scoala lui Paul din cadrul SCAE Romania. Mai ales ca acolo era si o doamna economista care vroia sa invete meserie pentru acasa.

Evident, acest topic va fi citit si de espressomani experimentati si de incepatori si de aspiranti. Astept pareri de la reprezentantii fiecarei categorii.

Facand abstractie de durata si costurile prezentate in articol, credeti ca pentru noi, pasionatii de cafea, espresso si latte ar fi util un gen de curs mai restrans si mai concentrat (de o zi sa spunem), in care sa invatam chiar si cu sculele personale, cum se face un espresso cremos, cum se calibreaza o rasnita, cum faci crema de lapte, cum faci o inimioara sau alta forma in ceasca, unde gresim in prezent etc. ???

Care ar fi pretul corect pentru un astfel de curs de 8 ore sa zicem?

De ce l-ati face sau de ce nu l-ati face?

Eu unul, dupa anii petrecuti pe forumuri as putea spune ca forumurile internationale (homebarista, coffeegeek etc.) ofera resurse mult mai avansate in materie de preparare espresso decat am putea invata in Romania de la cineva, insa totul este sa ai timp si rabdare sa cauti si sa filtrezi informatia. Insa pe latte, chiar m-ar tenta, caci eforturile personale nu mi-au adus nici macar o inimioara in ceasca [Image: smile.gif]

In final, daca feed-back-ul vostru ar fi cat de cat pozitiv, as putea demara niste discutii cu scoli de barista  pentru a le impartasi viziunea noastra despre un anume concept de curs dedicat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Interesanta ideea.

Probabil ar fi mai fun si mai util workshop-ul pe diverse teme: frotarea laptelui, tehnici espresso etc.
Gaggia Classic, VST 18, Mahlkonig Vario
 
Reply
#3
eu as face (un curs intensiv) teorie + practica
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#4
Mi-ar place, dar pt. varianta "home" pretul mi se pare cam mare, poate si timpul, cred ca intr-o zi poti sa inveti si sa si exersezi atata incat sa-ti iasa ceva decent in ceasca.

"Preţurile diferă în funcţie de cursurile pe care vrei să le iei. Un training de două zile (a câte 6-8 ore pe zi), în care înveţi lucrurile de bază, costă 200 de euro."
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#5
Am precizat ca facem abstractie de pretul de acolo si ca vorbim de o idee de curs complet nou! Puteti indica si un pret corect si niste lucruri care ar trebui sa fie dobandite dupa acea zi.

Eu ma gandeam ca ar fi util, printre altele, sa inveti de exemplu sa-ti cureti rasnita (cu demontarea de rigoare), sa faci un backflush corect, sa inveti un basic al crearii unei forme in lapte si sa retii ce anume ar trebui exersat in continuare acasa... Si cred ca o sa-mi mai vina idei Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Propun sa simplificam putin si sa ne exprimam fiecare sub forma de intrebare si raspuns (sau doar doleanta) ceea ce ne-am dori de la un eventual curs.
Banuiesc ca putem da copy paste de la ultimul post, pentru ca la final sa rezulte o lista cat de cat structurata.
Daca urmatorul user vrea sa repete, va bifa in dreptul intrebarii x2, urmatorul x3, etc.
Apoi se poate scoate un rezumat onorabil, care sa cuprinda cele mai multe propuneri.

Exemplu (1-3 presupunem ca sunt copy - paste de mai sus):

1. Curatare rasnita. (pe mine nu ma intereseaza, deci las ca atare)
2. Backflush corect. x2
3. Latte-art. x2

Acum urmeaza propunerile mele:
4. Cu ce vreau ma aleg dupa curs?
Stiu de unde plec (ce obtin acasa), dar vreau sa stiu spre ce sa tintesc. Deci vreau sa incerc un espresso/capuccino/etc adevarat.
5. Cat timp sunt dispus sa investesc pentru asta?
Pentru inceput maxim 2 zile x 4 ore/zi sau 1zi x8 ore.
6. Timp si spatiu pentru curs?
Week-end, Bucuresti
7. Cat as plati?
100-400 lei. Logic, cat mai putin. Pentru asta accept sa impart sala cu mai multe persoane, desi stiu ca una e sa te ocupi de 2-3 oameni si alta de 30. In pret intra multi factori (vin cu cafeaua si cu laptele meu?, primesc ceva pe langa informatii? - brosuri, mostre cafea, pranz, etc)
8. Cate persoane sa fie la workgroup?
Minim 10 - Maxim 30.

etc etc etc
Astept pareri
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#7
Nu as propune o varianta cu mai mult de 5 oameni odata si clar, nu s-ar veni cu lapte si cafea de acasa. Din cate stiu, pentru cursurile de barmani acestea sunt consumabile incluse "fara numar"...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Nu-mi dau seama exact care e idealul pentru un numar de persoane, nici nu am experienta necesara.
Totusi am urmarit niste cursuri de barista (mai mult teoretice), unde era o sala intreaga, cred ca 100 persoane.
Cel mai bine ar fi probabil 5 persoane si pentru a avea cu cine sa schimbi idei. Din motive economice as accepta un numar mai mare.
Dar - vedem la final ce propune fiecare din cei interesati.
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#9
(24-09-2012, 12:20)b400015 Wrote: Cel mai bine ar fi probabil 5 persoane si pentru a avea cu cine sa schimbi idei. Din motive economice as accepta un numar mai mare.

la 5 persoane / curs pretul de persoana ar cam mare. oricum si cand aduni mai multi se aleg 1-2 care sunt mai interesati / vorbareti care interactioneaza cu cel care prezinta restul stau si se uita. un numar ok din ambele puncte de vedere il vad undeva la 20-30 persoane / curs, sa nu fie nici scump, nici neprofitabil pt cel care prezinta. la mai multe pesoane de atat cei care stau in spate nu prea vad bine ce se intampla si nu aud de multe ori prezentarea.

o alta varianta care o vad eu ar fi ca pe parcursul unei zile cate o persoana sa fie primita in spatele barului si sa invete "meserie" din mers. in perioadele in care nu-i foarte aglomerat barista ar putea sa-i dea si explicatii. problema e ca patronul unde lucreaza trebuie sa accepte, avantajul e ca poate face treaba asta fara sa-i afecteze activitatea si nici nu trebuie sa astepte sa se adune un numar mare de persoane ca acest curs sa devina rentabil.

problema care o vad eu la varianta cursului organizat cu multe persoane e ca e destul de greu sa se puna multa lume de acord asupra unei anumite date si multi pasionati sunt din provincie si participarea la un asemenea curs doar pt home barista presupune complicatii destul de mari.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#10
Sunt prea multi Fane 20-30... Pana la urma nu castigi nimic daca ai cheltuit o suma mai mica si n-ai invatat mare lucru. Nici camera de la scoala de barista nu e atat de mare cat sa incapa lejer atata lume.

Pana inveti basicul de frotare corecta a laptelui si miscarile specifice crearii unei forme iti ia ceva timp, poate si o ora sau chiar mai mult, cu tot cu exercitii si explicatii. Deci cu cat numarul de participanti este mai mare, cu atat timpul petrecut efectiv de fiecare la espressor si timpul de asistare personala de catre barista, vor fi mai mici.

Eu am facut un curs de fotografie si acolo nu era nicio problema sa fim 15 insi odata, pentru ca aveam fiecare cate un aparat propriu si exersam pe el ceea ce invatam. Doar cand trebuia verificat practic de catre prof ceea ce am fotografiat, tinea mai mult. Aici fiind vorba de un singur espressor (cu doua tevi de abur daca nu ma insel), o singura rasnita si doi barista, la un numar de 15-20 de persoane cred ca s-ar merge mai greoi...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(24-09-2012, 14:02)Lyvyoo Wrote: Sunt prea multi Fane 20-30...
Daca s-ar invata frotarea, nu zic latte art, fara contact cu espressor-ul, trebuia sa fiu pana acum din youtube, vimeo, etc, cel putin "campion la sate". N-ar fi mai bine sa fie 2 module: teorie si practica? Practica optional. La teorie o poti face cu grupe mai mari, dar mai bine cumparand un curs si avand ceva discutii apoi la 1,2 seminarii, eventual o grila care sa-ti stabileasca nivelul. Dar practica o vad cu fiecare la aparatul sau, la final fiecare facand un fel de proiect: shut si capuccino.
Daca gresesc , imi cer scuze, dar as dori ca dintr-un astfel de curs sa castig mai mult decat as castiga in acelasi timp, cu acesti banii cheltuiti pe cafea si lapte. Teorie mai gasim, intrebam, dar practica ne mananca.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
(24-09-2012, 14:02)Lyvyoo Wrote: Sunt prea multi Fane 20-30... Pana la urma nu castigi nimic daca ai cheltuit o suma mai mica si n-ai invatat mare lucru. Nici camera de la scoala de barista nu e atat de mare cat sa incapa lejer atata lume.

Pana inveti basicul de frotare corecta a laptelui si miscarile specifice crearii unei forme iti ia ceva timp, poate si o ora sau chiar mai mult, cu tot cu exercitii si explicatii. Deci cu cat numarul de participanti este mai mare, cu atat timpul petrecut efectiv de fiecare la espressor si timpul de asistare personala de catre barista, vor fi mai mici.

Eu am facut un curs de fotografie si acolo nu era nicio problema sa fim 15 insi odata, pentru ca aveam fiecare cate un aparat propriu si exersam pe el ceea ce invatam. Doar cand trebuia verificat practic de catre prof ceea ce am fotografiat, tinea mai mult. Aici fiind vorba de un singur espressor (cu doua tevi de abur daca nu ma insel), o singura rasnita si doi barista, la un numar de 15-20 de persoane cred ca s-ar merge mai greoi...
in principiu e foarte adevarat ce spui tu, dar un curs hands-on nu poate fi ieftin din cauza ca nu poate fi facut cu multe persoane si e mancator de timp. pana ce trece cel care prezinta pe la fiecare si-i arata miscarile si face aceiasi treaba cu toti care sunt acolo mananca mult timp. un asemenea curs este ce se poate mai bine, dar ma indoiesc ca poate fi scos la un pret convenabil. daca tii minte era pe youtube un curs filmat tinut de cei de la bristot si din cate imi aduc aminte nu punea mana pe aparate nici un cursant, iar aia au platit ceva pt curs, sau firma care i-a trimis a cumparat aparate scumpe si eventual a semnat contracte cu bristot. si cursul ala pregatea profesionisti, nu home barista.

curs bristot, ca nu-i chiar rau.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#13
Datorita unor mesaje primite (si a unor reactii pe forum in trecut) aduc subiectul acesta in actualitate.
Buuun. Am zis sa cer totusi niste date concrete ca sa avem pe ce discuta mai clar. Se pare ca pretul pentru care un trainner al Bucharest School of Coffee ar putea crea un curs personalizat de home barista pentru noi, ar fi cam la 130Euro/zi, cu 12l de lapte inclusi si un kg de cafea. Cursul ar avea o durata de 3-4 ore, s-ar baza pe invatarea obtinerii cremei de lapte si pe dobandirea unei tehnici de baza in latte art, prepararea corecta a unui espresso (pentru cine nu stie), intretinerea aparatului. Numarul cursantilor poate fi fara probleme si de 1-2 insi, rezultand mai mult timp petrecut impreuna cu trainerul.

Ce spuneti de propunerile lor? Ce ar mai trebuie adaugat/modificat?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
M-am bagat si eu in seama cu ei, i-am abordat ca as vrea un curs dar nu sa devin barman ci sa ma ajute cu crema aia de lapte si cum sa urmaresc un espresoo corect, deci pe mine ma atrage ideea sa fac putina practica.
Intrebarea este cat timp ne trebuie pentru acest training?
Adica 2 zile, 4 ore pe zi nu mi se pare mult ca timp, dar asta ar costa 260 euro, in 2 insi 130 de persoana. La 3-4 ore nu cred ca merge cu mai multi, nu?
Mai negociem? Big Grin
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#15
Asta era si ideea, sa fie ceva personalizat pentru noi, nu unul general de barmani.

Din cate stiu eu, taxele astea sunt personale nu platibile la comun. Din datele concrete furnizate de ei (chiar azi) in postul anterior, au propus o singura zi de 3-4 ore. Dar sunteti liberi sa va exprimati cu alte idei...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Aa, ok. Atunci daca se poate in varianta 1 om 130 euro 3-4 ore, cine ar vrea sa imparta cele 3-4 ore de training cu inca cineva daca asta nu se reflecta in costuri?
Privit ca un training personal in care sta doar de steam-wand-ul tau ca sa zic asa Big Grin nu suna foarte rau. Nici accesibil nu este - ca vorbim de home barista. Dar daca ma gandesc ca dupa asta mi-as rasfata nevasta dimineata cu o crema de inimioara sau lalea in ceasca, m-as cam baga.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#17
Ma inscriu .
Cand sa ma prezint si unde ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#18
(05-03-2013, 09:02)raducarutasu Wrote: Ma inscriu .
Cand sa ma prezint si unde ?

Big Grin
Radu, n-ai inteles....
Cursul asta este pt. cei care vor sa invete, nu pt. cei care pot sa-i invete pe altii Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#19
Lasa-l sa mearga, ma inscriu cu el odata si am 2 profesori Angel
 
Reply
#20
Acasa nu voi sta , prea curand , sa fac cafele dintr-un kg de cafea si crema , la foc automat, din cativa l de lapte.
In afara de inimioara si rozeta ( parca ) nu prea mi-a iesit mai nimic . Si astea din 2 in 2 .
Oricum la mine acasa nu se bea latte ci capucinno si max. espresso macchiatto , pentru care crema este mai consistenta si nu este buna pentru latte art .

Insa o experienta , in acest domeniu , alaturi de un barista campion nu trebuie ratata ( dpmdv ) .

Multumesc pentru aprecieri , dar aici trebuie sa incep cu multumiri pentru mama, frati , invatatori , mentori etc . etc ... ca la orice nominalizare serioasa .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#21
Chiar m-as bucura sa avem impresiile unor cursanti de pe forum, intr-o "confuntare" / conlucrare cu maestrii barista. Incerc ca zilele acestea sa finalizez discutiile cu ei si sa avem ceva clarificat 100%, dedicat userilor Espressoman. Culmea este ca uitasem de topicul acesta si de propunere si tot ei m-au tras de urechi, ieri. Asta denota si dorinta din partea lor (pe langa partea oneroasa a problemei Smile ), adica nu ne ducem noi peste ei ci suntem invitati.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Atunci sa plateasca ei , nene !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#23
Corect Smile

Mi-a mai venit o idee - cred ca si cateva notiuni de cupping ar fi utile in acest curs, mai ales pentru userii mai avansati care deja au apucat sa deguste un "abc" al cafeleleor. Ma gandesc ca pentru un incepator, s-ar putea sa fie cam complicat sa inteleaga despre ce e vorba, devreme ce nu a apucat sa se joace cu multe origini sau miscele.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
(05-03-2013, 11:58)Lyvyoo Wrote: Culmea este ca uitasem de topicul acesta si de propunere si tot ei m-au tras de urechi, ieri. Asta denota si dorinta din partea lor (pe langa partea oneroasa a problemei Smile ), adica nu ne ducem noi peste ei ci suntem invitati.

Eu am vazut pe Facebook Wink
Au postat cu cateva zile in urma.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#25
Ce anume? Link?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
(05-03-2013, 12:52)Lyvyoo Wrote: Ce anume? Link?

Cred ca asta era:

" Nu-i aşa că vă era dor de un maraton de cursuri primăvăratice? Smile

În perioada 11-14 martie, dăm startul unei noi sesiuni de cursuri pentru Barista!

Vă aşteptăm! "

https://www.facebook.com/BarmaniaRo
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#27
Astea sunt cele de la Barmania, o scoala concurenta cu ei. Trainer este un alt barista, culmea cu acelasi nume - Paul Ungureanu (cel mic, i se mai spune) Smile Acolo este ceva dedicat barmanilor iar costul de vreo 900 si ceva de lei.

Ideea mea era sa gasim pe cineva care sa inteleaga perfect nevoile noastre si sa-si adapteze cursul si discursul, unui home barista. Totul combinat cu o reteta financiara acceptabila - mai exact, pe langa cheltuielile lor, pentru cati bani este dispus un campion al domeniului sa-si adapteze cunostintele in cadrul unui astfel de "curs"/workshop?! Se pare ca suntem pe cale sa gasim acest echilibru. Revin cand am detalii in plus, probabil astazi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Cred ca de fapt pe asta il vazusem...nu mai stiu sigur:

" Acest curs se adreseaza persoanelor care au legatura cu domeniul cafelei, dar si entuziastilor care isi prepara cafeaua acasa.
Ofera cursantilor o incursiune complexa in procesul de preparare al minunatului si neintelesului espresso. Vei avea ocazia sa gusti o parte dintr-o cultura diferita a notiunii de cafea si anume cafeaua de origine.
Vei invata de asemenea cum sa stapanesti in orice situatie prepararea cremei de lapte.


Barista Skills Level 1 "

https://www.facebook.com/bsoc.ro
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#29
In urma discutiilor cu cei de la Bucharest School of Coffee am cazut de acord pe urmatoarea formula finala a unui curs dedicat pasionatilor de espresso acasa, deci nu celor care lucreaza in bar:

1. Pentru ca fiecare dintre noi avem grade de cunoastere si aspiratii diferite, , structura cursului nu va fi standardizata ci va fi una total personalizata, temele de curs fiind stabilite de comun acord cu trainerul, in urma unei discutii prealabile, de preferat la sediul scolii. Puteti combina orice preferinte, de la cum prepari un espresso, la tehnica de cupping (degustare), obtinere crema de lapte, latte art etc.
2. Cursurile se pot face cu o singura persoana, pana la maxim 4.
3. Comunitatea Espressoman are un discount de 20% la preturile scolii (le gasiti aici), cu tot cu reducerea noastra ajungandu-se la 104E pentru o singura persoana, 120E pentru grupa de doua persoane, 150E pentru grupa de 3-4 persoane.
4. Cursul va fi sustinut de trainerul certificat international de Asociatia de Cafea de Specialitate din Europa, Paul Ungureanu.
5. Detalii si programari 0720 422 854 Flori Vlaicu sau 0722 149 760 Paul Ungureanu. Precizati ca doriti cursul cu discount pentru Espressoman.ro ca sa nu existe confuzii.

Asteptam impresii pe topic de la viitorii "invatacei" Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Am sunat, am vorbit , iar luni voi avea o intalnire premergatoare pentru a stabili profilul training-ului .
Va tin la curent !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)