• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Ar fi benefica infiintarea unei asociatii a prajitorilor?

#1
Majoritatea domeniilor importante de activitate au forme organizationale diverse, pentru o mai buna reprezentare in fata consumatorului sau a domeniului horeca.

Recent s-a infiintat o asociatie care sa reprezinte interesele producatorilor de bere artizanala, o ramura muncitoreasca mult mai frageda fata de cea a cafelei proaspat prajite.

Credeti ca ar ajuta domeniul cafelei craft si ne-ar ajuta pe noi ca si consumatori, daca ar exista o asociatie serioasa si pusa pe treaba?

Eu m-am exprimat mai pe larg aici, oarecum "invidios" pe ce au facut berarii  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Aici e de vazut cat de nisata ar fi asociatia. Parca la bere pare mai simplu, ai bere comerciala si bere craft. La cafea ai sa zicem comerciala si "specialty", dar la ce pestrita e miscarea prajitoriilor specialty acum, cred ca ar putea si asta fi divizata in categorii.

Coeziunea prajitoriilor nu prea e asa evidenta, dar minuni s au mai vazut : )

Eu personal cred ca ar ajuta o asociatie daca s ar impune un nivel minim de calitate al materiilor prime folosite. Talentul fiecaruia in a prajii cafeaua e greu de cantificat insa materia prima are criterii de clasificare clare si cei ce doresc sa se pozitioneze "specialty" ar fi avantajati sa le fie recunoscuta calitatea. Restul ar putea linistit sa ramana cu titulatura de "cafea proaspat prajita", ceea ce nu e putin lucru.
Still searching for the perfect cup..
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Dalla Corte Max grinder, Espro Tamper, Espro Toroid Pitcher
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Coffee Press, KINU 47, EK 43T Mahlkoenig
 
 
Reply
#3
Eu nu i-as imparti intre specialty si "nespecialty" pentru ca din prima ar fi o divizare. Crezi ca asociatia aia germana include doar prajitori care dau pe cafea verde de la 8e in sus? 

Plus ca unii prajitori de la noi afiseaza clar pe site "cafea de origine" / "cafea de specialitate". 

Ca si la bere, Hop Hooligans sau Ground Zero sunt de 10 ori mai "specialty" decat Zaganu sau Sikaru. Dar sunt impreuna in asociatie...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Sa nu devina ușor ușor un mic cartel...
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#5
Daca unele orgolii ar vrea sa fie tratate... ar fi fost facuta deja... Wink
 
Reply
#6
Pe baza experientelor personale cu asemenea modele de organizare (asociatii, cooperative....) am convingerea ca o coagulare a intereselor comune mai multor entitati este o necesitate si nu un moft. 
Sunt membru in patru asemenea structuri si nu vad decat avantaje. 
Intalnirile cu concurenta directa, in cadrul evenimentelor organizate, nu fac decat sa stimuleze creativitatea si sa conduca spre solutii de dezvoltarea a activitatii.

Asemenea organizatii sunt ca un magnet pentru cei ce au legaturi cu zonele in care activeaza membrii lor si, in arate conditii, miscarile pe piata se amplifica iar interesele se combina mult mai bine.
Nu doar prajitorii vor "alerga" dupa oportunitati ci vor "veni" si oportunitatile spre ei.
Vizibilitatea prajitorilor fiind mult mai mare si zona in care isi fac acestia simtita prezenta va fi mult extinsa.

Personal nu am simtit niciun efect negativ ca urmare a apartenentei la asemenea asociatii; consecintele pozitive sunt multiple si greu de cuantificat.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#7
sper sa nu vi se para ca m-asez iarasi de-a curmezisul, dar chiar nu inteleg ce treaba avem noi, beneficiarii unei piete cheie pentru noi, cu organizarea celor ce ofera pe piata respectiva?!
o asociatie a prajitorilor e ok, dar e treaba lor, nu?
ne mai amintim de 'mercurialele' din piete?!

pe mine ma intereseaza ca beneficiar, cat mai multa concurenta, cat mai multa opinie critica, pentru a beneficia de produse de calitate si mai ieftine!
si in cazul meu special, ma intereseaza nu oferta de cafea prajita de fitze - sorry - adica o cafea de peste 40 euro/Kg, ci oferta de cafea verde, de aceeasi calitate cu cafeaua folosita de prajitor pentru a o oferi proaspat prajita!

interesele mele, ca beneficiar de cafea (fie ea, verde) sunt diferite de interesele celor ce prajesc cafea si se aprovizioneaza cu cafea verde!
in anii '30 la rusi si in anii '50 la noi, s-a facut colectivizarea cu forta... cui i-a folosit?!
vad o deosebire fata de cooperativizarea intalnita la fermierii producatori de cafea;

in general in forum nu exista nici o opinie ferma in ce priveste importanta cafelei proaspete, de ultima recolta (!), deci nu cafea invechita si amestecata in silozuri, dar proaspat prajita!
se dau referiri vagi - cand se dau - despre recolta 2015/2016, sau 2016/2017; dar asta nu e data recoltarii, este un interval de 4-5 luni in care loc recoltarea cafelei in zona respectiva de pe planeta!
exista cafele - am mai scris despre asta - care sunt vechi la peste 4 luni! se vand mai ieftin la bursa si sunt desigur, preferatele in afaceri...
la noi, nu conteaza vechimea, conteaza denumirea si... satisfactia in ceasca! sorry...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#8
Avem deja asociatia cafelei de specialitate ce include si prajitorii
+1 inscris in cea noua
Am cochetat cu aceasta idee si chiar am discutat cu unii dintre colegii prajitori. In teorie ne-am lovit de niste impasuri tehnice insurmonabile, dar am incredere ca, prin experienta voastra, puteti gasi o formula de succes.
Ca semn de bunavointa, pun la dispozitia eventualei entitati prajitoru-mi pe gaz cu capacitate de 1,5kg/sarja si un espressor cu 2 grupuri.
La Pavoni, Kinu m38
 
Reply
#9
de obicei aceste asociatii sunt constituite ptr a se putea apara in fata abuzurilor de tot felul,ma indoiesc ca au sa isi dezvaluie secrete profesionale unii altora,poate ca se vor spiona mai bine si vor fi mai multi care sa mearga pe calitate si profesionalism,concurenta e cea mai buna unealta pe o piata asa zisa libera stiind ca la nivel mondial doar cativa au acces la resurse si materii prime
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#10
Cred ca in ce priveste lumea cafegiilor altele sunt urgentele. In anul 2017 in Romania inca nu exista in nomenclatorul de meserii specializarea de barista. Cei ce se angajeaza pe un astfel de post pot sa aduca mult si bine o diploma care dovedeste absolvirea unui curs de specializare atestat SCA, caci este inutila, trebuie sa faca mai intai un curs de barman sau ceva similar.
Doi la mana cei din "specialty beer" ii concureaza cu succes pe cei din "commodity beer", au tot intereseul a se strange sub o umbrela. O astfel de umbrela NU are nicio legatura cu mestesugul si sercretele ficarui maestru berar, ci reprezinta o sanatoasa protectie pentru cei ce activeaza intr-o zona care a iesit din umbra conceptului de "nisa". Protectie impotriva oricarei forme de abuz sau de "intimidare" din partea marilor producatori. O astfel de initiativa poate construi multe oportunitati, cai de expunere a produsului specialty, chiar si initiative legislative daca este cazul.

Ca o observatie personala, o mare parte din secretul unei beri deosebite consta in maltificare, un proces care din foarte multe puncte de vedere se aseamana cu prajirea de cafea verde, doar ca de data aceasta este vorba de orz sau alte cereale. Din ce stiu eu, nimeni in acest moment nu practica local maltificarea, ci doar o importa de la bursele specializate.

In ceea ce priveste cafeaua de specialitate, din pacate aceasta practic NU exista! Iar cea proaspat prajita local este aproape invizibila. Jacobs, Tchibo, Elita, Nescafe, Nespresso, etc. nu au nici cel mai mic motiv de ingrijorare. Nici macar de nisa nu se poate vorbi inca in ceea ce priveste aceast produs, iar in acest context sunt absolut convins ca asocierea este complet inutila. Poate cand cota parte din piata de cafea se va apropia de 15% se va putea vorbi de breasla, pana atunci luati in calcul ca trei din cele mai bune cafenele de specialitate din Bucuresti (in opinia mea), II', Boiler, Bloom cumpara cafea proaspat prajita de pe piata locala doar atunci cand compania de livrari da rateu si pachetele din Franta, Spania sau Anglia sunt intarziate pe drum. In bere nu am vazut sa existe acelasi fenomen de renegare.
 
Reply
#11
(14-07-2017, 20:13)eugenm Wrote:  II', Boiler, Bloom cumpara cafea proaspat prajita de pe piata locala doar atunci cand compania de livrari da rateu si pachetele din Franta, Spania sau Anglia sunt intarziate pe drum. In bere nu am vazut sa existe acelasi fenomen de renegare.

Interesant si trist in acelasi timp... sa fie vorba de profit sau de mentalitate?
Bezzera BZ10, Ascaso I1-steel, V60, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E
 
Reply
#12
O asociatie isi face membrii mult mai vizibili prin forta pe care o da unitatea de interese.
Aceasta, asociatia, poate intreprinde actiuni si poate initia activitati cu impact muuult mai mare intr-o piata fragmentata.
Vizibilitatea crescuta, datorita actiunilor cu amploare marita genereaza initiative si demersuri si din zona careia i se adreseaza membri unei asociatii.

Adevarat, este posibil ca noi, cei implicati mai demult in aceasta zona a prepararii acasa a cafelei din boabe proaspat prajite de artizani particulari, sa nu simtim mari diferente. Cunoastem deja aceasta piata si suntem la curent, intr-o oarecare masura, cu evenimentele care au loc.
Suntem insa o minoritate.
Cei mai multi concetateni nu folosesc cafea proaspat prajita deoarece nu stiu de existenta acesteia si nu au habar de diferenta uriasa din ceasca generata de folosirea unor asemenea boabe. 
De ce nu stiu? 
Deoarece aceasta categorie de artizani, care prajesc cafea si o comercializeaza imediat dupa procesul dedicat, nu sunt vizibili.
Lipsa de vizibilitate porneste, in primul rand din lipsa de activitati in zona promovarii si a popularizarii produsului lor.
Se invoca, pe buna dreptate, lipsa de fonduri pentru asemenea activitati, lipsa generata de volumul mic de vanzari care nu produce suficient profit pentru a putea fi reinvestit in actiuni de promovare.

Aceste actiuni, facute coordonat, bine tintie, cu buget provenit din cotizatiile membrilor si din sponsorizari venite din zone adiacente interesante ar diminua semnificativ efortul individual dar cu beneficii amplificate pentru fiecare membru in parte.

Spionajul intre membri, frica de a li se "citi" business-ul .... Haideti sa fim realisti. 
Este o activitate la vedere, prajitul cafelei este o chestiune personala si fiecare artizan isi poate pune propria amprenta asupra produsului final, care sa il diferentieze de ceilalti. 

Cresterea fortei financiare  va crea premisele diversificarii gamei de produse pe care le vor oferi prajitorii. Vor putea sa ne ofere si cafele cu miscare mai lenta, datorata preturilor poate ceva mai mari, dar care vor reflecta si calitatea pe care ne-o dorim.

In aceasta zona tocmai forta financiara si abilitatile manageriale de penetrare pe piata fac diferenta. 
Vorbim totusi de o piata uriasa si despre a doua cea mai tranzactionata marfa de pe Terra (dupa petrol). 
Cum sa nu fie loc? 

Dar daca se pleaca de la premise de genul celor ca asocierea inseamna periclitarea unei afaceri si nu invers ca va genera cresterea potentialului acesteia atunci, desigur, orice forma de colaborare de acest tip este nociva. 
In opinia mea este o abordare paguboasa si complet gresita.

Noi doar ne dam cu parerea in timp ce ne bem cafeaua preparata din boabe proaspete; prajitorii stiu insa ce e mai bine pentru ei si ce au de facut ca sa le mearga mai bine.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#13
RaduCarutasu Wrote:O asociatie isi face membrii mult mai vizibili prin forta pe care o da unitatea de interese.
... Vizibilitatea crescuta, datorita actiunilor cu amploare marita genereaza initiative si demersuri si din zona careia i se adreseaza membri unei asociatii.
... Cei mai multi concetateni nu folosesc cafea proaspat prajita deoarece nu stiu de existenta acesteia  ...

chiar asa!? nu stiu, si e rolul nostru de a-i evangheliza?!

iata un topic fara sfarsit, in stilul altora din forum: cui prodest?
si-am mai zis asta!
toate bune in legatura cu asocierea, desi pana la urma nu exista asocieri 'cinstite' ci doar metode de exploatare si manipulare...
daca o asociatie are 1000 de membrii, cat costa sa-i faca vizibili pe toti, in mod egal, nu?
asociatia isi face cat mai vizibile, in primul rand propriile interese, care sunt de obicei, cele ale finantatorilor!

in momentul in care o asociatie e destul de puternica, ea va exploata slabiciunile masei de consumatori, nu va lupta pentru ridicarea nivelului de rafinament in consum! decat poate, atunci cand interesele 'tarisoarei mele' o vor cere!
deci daca acum sunt cateva mii de bautori rafinati si fericiti - dece nu? - de cafea prajita proaspat, cele cateva milioane de bautori de cafea de raft sau de automat de la noi, nu sunt si nu vor fi cu nimic mai 'luminati' mai convinsi ca o cafea proaspat prajita e mai buna! o cafea de starbucks va fi mai buna! in medie de consumator!
pe cati o sa-i lamureasca o asociatie cere-si face vizibili membrii cu o publicitate eficienta, ca o cafea proaspat prajita, de 200 lei/Kg (altfel, probabil destul de veche, altfel n-o cumpara nimeni, nu e rentabil), e de preferat uneia de 30-40 lei/Kg de la Lidl, de ex.!?
toti care avem ciocane in maini, vedem numai cuie in jur ?  Smile

am incercat sa arat cat suntem de departe de a ne sustine noi, beneficiarii de cafea prajita, niste interese elementare, pe care nici un prajitor nu pare sa le sustina, cu atat mai putin o asociatie a lor, un posibil cartel, cum spunea orwo (a revazut cineva Sicaro, in ultimul timp?)!
toata lumea din forum, inclusiv cei care au fost 'pe teren' sau au chiar relatii pe-acolo, privesc sceptic la ideea cu cafeaua proaspata! nu proaspat prajita, ci proaspat culeasa!
 
RaduCarutasu Wrote:... in timp ce ne bem cafeaua preparata din boabe proaspete; prajitorii stiu insa ce e mai bine pentru ei si ce au de facut ca sa le mearga mai bine.
(subl. mea)

chiar asa, dece nu infiintam o asociatie de maxim altruism, a consumatorilor de cafea proapat prajita, in sprilinul celor ce o prajesc!
cam asta e ceea ce facem in forum; lauda continua celor ce ne vand, pe banii nostrii, cafeaua proaspat prajita; cui ii mai pasa de recolta; care nici macar nu se stie cu exactitate, pentru ca si cafeaua de microloturi vine tot la bursa...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#14
In meseria mea s-a dat lege acu 10 ani de infiintare a unei asociatii profesionale si obligativitatea aderarii la ea. A venit si cu bune si cu rele. In primul rand trebuie sa platim cotizatie si sa acumulam puncte EMC si sumele nu sunt modice. Partea buna e ca ne mai "scoate din barlog" si ne trimite la cursuri, mai socializam si noi, dar ca sa primesti punctele, cursurile trebuie sa fie acreditate si nu se obosesc sa acrediteze cursurile decat firmele ce comercializeaza produse si astfel devin cam sedinte de marketing. Cei impusi in bransa care tin cursuri cu adevarat interesante nici nu vor sa auda de acreditarea cursurilor, ca asta ar insemna sa imparta castigul cu asociatia profesionala, iar cursurile lor au cautare oricum. Practic daca vrei sa fi la zi trebuie sa platesti cotizatie si sa aduni puncte (adunat puncte inseamna de multe ori si inchisul tarabei si deplasare prin tara unde se tin respectivele cursuri, daca nu esti din bucuresti ca sa ai norocul sa se tina langa tine o gramada de cursuri) si apoi sa mergi si la cursuri neacreditate ca sa afli chestii cu adevarat interesante. Per total ne-a facut mai competitivi aceasta asociatie, oricum, evoluau lucrurile si natural in cei 10 ani, dar toata bransa se plange ca traieste pe spinarea noastra, iar la mulsul asta rezista cel mai bine cei mari. Am scris astea ca ca sa aveti un exemplu despre cum pot evolua lucrurile intr-o asemenea asociatie.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#15
Raspuns gen radio Erevan: da, dar nu pentru noi.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#16
Se presupune o asociere exclusiv din perspectiva comerciantilor in detrimentul pasionatilor dar titlul topicului nu face referire la asta.
Am avut un asemenea spatiu, multi ati paricipat la intalniri de homeroast fara sa vi se vanda ceva si exact asta imi imaginez cand spun asociatia prajitorilor.
Castigul asocierii/intalnirilor publice/spatiului comun a fost evident si incuantificabil financiar.
La Pavoni, Kinu m38
 
Reply
#17
Pai asta e asociatia prajitorilor amatori.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#18
razvanMB Wrote:...cred ca ar ajuta o asociatie daca s ar impune un nivel minim de calitate al materiilor prime folosite. ...materia prima are criterii de clasificare clare si cei ce doresc sa se pozitioneze "specialty" ar fi avantajati sa le fie recunoscuta calitatea. ...

tot despre asta vorbesc si eu cand ma refer la trasabilitate si informatii detaliate despre recolta;
in viziunea mea si nu numai, asta, impreuna cu selectia/curatenia boabelor face mare parte din calitate!
nu e nevoie de vorbarie multa, cu note poetice si denumiri pitoresti, cu grafica si culoare din abundenta;
e nevoie de informatii adevarate, credibile, care sunt greu accesibile celor ce cumpara prin intermediari;
e ok si asa, dar graba de a eticheta totul ca fiind de specialitate e departe de un comert corect; nu cinstit, ci corect!

dar toatea astea, nu pentru ca doresc sa trasez obiective pentru o asociatie a prajitorilor artizanali etc.
imi pasa extrem de putin de asta si sunt convins ca nici unul din interesele mele in cumpararea de cafea verde nu vor fi satisfacute de o asemenea asociatie!

nici nu e nevoie de o asociatie, ar fi suficienti unul-doi jucatori importanti, care sa detina lanturi de aprovizionare puternice; si culmea, dar nici nu e nevoie sa fie autohtoni, doar sa se poata ajunge usor la ei, ca sursa! etc.
si imi pare rau, chiar imi pare rau ca trebuie sa insist pe 'fixurile' mele, poate cineva e atent si vine cu contraargumente nimicitoarel de dragul controversei, nu al gustului in ceasca! ca ala-i bun, doar asta scriem cu totii pe-aici...
deci, cafeaua ce se vinde la noi, este in general o cafea veche si slaba calitativ!
altfel, nici nu ar renta afacerea cu prajitul artizanal;

sigur, unii prajitori si-au largit aria de desfacere, cum e Contego, pe care-l vad revandut de multi, inclusiv online sau la... Selgros Smile
simplul joc al cererii si ofertei...

cat priveste 'asociatia prajitorilor amatori' - nu stiu, dar suna tare amarat..., nu ne sunt indeajuns thread-urile impletite prin forumul acesta? si group buy-urile?
cand se va putea lua cafea verde de calitate, on-line, la preturi corecte, in oferta multora autohtoni, la ce mai ajuta o asociatie a prajitorilor? amatori!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#19
@Zaheyu
..mai degraba a pasionatilor in prajirea cafelei, a celor care considera ca, intalnirea cu ceilalti pasionati poate aduce noi perspective, informatii si cunostinte.
Cum se poate face asta?
Prin dobandirea unui spatiu pe care sa-l dotez cu ustensilele mentionate mai sus, la care sa adere si eventuali alti membri cu propriile-si forte, pe care sa-l echipam cu diferite evaluatoare necesare unui laborator real de cafea.
Cine sa achite nota de plata ?
Noi, membrii sau eventual sponsorii. Desi, ma repet, aceasta versiune exista deja.
Se poate aprecia ca profesionistii sau comerciantii ar putea avea alte interese in evaluare cafelelor proprii pe seama asociatie, dar cata vreme aceasta contribuie la sporirea eticii de munca si perfectionarea abordarii, consider ca-si atinge scopul.
La Pavoni, Kinu m38
 
Reply
#20
Daca vorbim de o asociatie a prajitorilor profesionisti, chiar daca noi o vedem benefica aici pe forum, nu vad cum putem sa influentam infiintarea ei... E un fel de sondaj de opinie?

Daca vorbim de o asociatie a prajitorilor amatori, atunci DA! Are sens sa discutam despre asta. Vad infiintarea ei utila in masura in care va putea sprijini activitatea de prajitor amator.
Aceasta asociatie are sanse sa primeasca chiar si cotizatii (eu personal as da). Ar putea sa cumpere cafea verde, echipamente diverse, sa faca training pentru doritori, etc. Ar putea chiar sa dea in folosinta prajitoare simple celor care sunt curiosi sa vada daca li se potriveste sau nu prajirea acasa.

E evident ca o asemenea asociatie nu va fi vazuta bine nici de prajitorii profesionisti nici de o eventuala asociatie a lor. Si am revenit acum cu picioarele pe pamant Sad .  Deci nu prea vad sa apara aceasta asociatie curand. Dar noi putem vorbi...
Moka Pot, Pe-De Dienes, Armin Trosser, Gaggia Pure
 
Reply
#21
Pro sau contra, bine ca exista dezbatere. Intr-un viitor nu foarte indepartat, s-ar putea sa fie chiar necesara o astfel de asociatie, vom trai si vom vedea...

Cand am lansat o astfel de ipoteza am incercat sa privesc partea plina a paharului. Avem atatea dovezi in tara asta de partide, asociatii, fonduri, "famiglii",  etc. care au fost de de fapt un conglomerat de interese materiale, in scopul tepuirii consumatorului final. Bun, dar asta inseamna ca orice forma de asociere trebuie sa fie susceptibila de asa ceva? Se intampla foarte multe lucruri frumoase in jurul nostru, de la asociatii de legumicultori care vand spre supermarket-uri sau participa la piete mobile de weekend in orase, la artizani si mestesugari care merg impreuna la diverse targuri de artizanat prin tara si in afara tarii, mai nou si la berari dupa cum ziceam si exemplele sunt mai multe. 

Oricum, la modul in care evolueaza lucrurile acum, dezideratul de a avea cafea verde super proaspata si super ieftina, nu cred ca se va implini prea curand. Si atunci de ce sa eliminam posibilitatea ca o uniune de suflete ambitioase sa aduca direct de pe plantatii, la scurt timp dupa recoltare si procesare, o cafea verde peste ce se gaseste la marii importatori, la costuri mai mici? Sau macar la un nivel suportabil, comparabil cu cu preturile din prezent?! 
 
eugenm Wrote:Jacobs, Tchibo, Elita, Nescafe, Nespresso, etc. nu au nici cel mai mic motiv de ingrijorare. Nici macar de nisa nu se poate vorbi inca in ceea ce priveste aceast produs, iar in acest context sunt absolut convins ca asocierea este complet inutila. Poate cand cota parte din piata de cafea se va apropia de 15% se va putea vorbi de breasla

Corect, dar intrebarea este "cum sa ajungi la cei 15%"? Inmultindu-se la nesfarsit prajitoriile ca o edera care creste pe o casa? Eu as miza pe acest argument:
RaduCarutasu Wrote:Cei mai multi concetateni nu folosesc cafea proaspat prajita deoarece nu stiu de existenta acesteia si nu au habar de diferenta uriasa din ceasca generata de folosirea unor asemenea boabe. 
De ce nu stiu? 
Deoarece aceasta categorie de artizani, care prajesc cafea si o comercializeaza imediat dupa procesul dedicat, nu sunt vizibili.
Lipsa de vizibilitate porneste, in primul rand din lipsa de activitati in zona promovarii si a popularizarii produsului lor.

De unde si opinia mea ca tot o forma asociativa, sustinuta de un departament bun de dezvoltare , de PR, de strategie, ar putea ridica la 15% costa de piata.
eugenm Wrote:pana atunci luati in calcul ca trei din cele mai bune cafenele de specialitate din Bucuresti (in opinia mea), II', Boiler, Bloom cumpara cafea proaspat prajita de pe piata locala doar atunci cand compania de livrari da rateu si pachetele din Franta, Spania sau Anglia sunt intarziate pe drum.
Daca motivul lor este cafeaua verde (banuiesc ca nu mana prajitorilor, pentru ca avem si oameni buni in domeniu), atunci solutia pentru a ne ridica la nivelul unor prajitorii bune din afara este direct trade. Si cum asta nu se intampla acum, fara nicio forma de organizare, de ce crezi ca nu s-ar intampla intr-o asociatie, ca si obiectiv principal?

Zic toate astea in sensul in care mi-ar placea ca sa fim satisfacuti la maxim de ce bem, in tara noastra, indiferent ca ne cheama eugenm, Lyvyoo, radudani... Dar cum sa ajungem la deziderate inalte daca nu se naste un fel de combo academie - asociatie de cafea, care sa poata aduce cafele pe masura muschiului nostru si sa garanteze aceasta calitate in mod constant prin teste, cupping-uri publice, invataminte transmise mai departe publicului etc ? Cu siguranta ca in cazul in care vor fi doi prajitori separati care vor reusi un direct trade constant, legal si serios, nu vor fi iertatori deloc cu preturile, avand in vedere eforturile financiare solitare si pozitionarea ca si "pasare rara" in piata.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
@Lyvyoo,
Orice fir de praf aruncat peste o duna de nisip este binevenit si aduce plus valoare, rotunjind masa de material cuartos, dar este complet invizibil si imperceptibil.

In acceptiune mea o asocitatie profesionala NU are nicio legatura cu promovarea, cu vizibilitatea sau in general cu "raspandirea informatiei". Asociatiile profesionale plecand inca de la masoni reprezinta agregate de know-how menite sa mentina un anumit nivel de performanta SI de protectie a breslei. Masonii se organizau asa incat sa poata sa isi transmita mestesugul de la o generatie la alta, in niciun caz nu creau oportunitati de marketing sau vizibilitati de produs.

Vizibilitatea si promoarea are institutiile ei organice prin care produsul isi gaseste client, prin care oferta se dimensioneaza unei cereri. A auzit cineva de o asociatie profesionala a producatorilor de genti sau pantofi, de o asociatie profesionala a orologerilor, etc... NU prea cred. Daca produsul exceleaza in vreun fel acesta isi va gasi foarte repede piata de desfacere.

Cafeaua de specialitate este un produs, sa recunoastem, de nisa prin excelenta si asa va ramane. Nu este ca si cum cineva, oricine, pune in gura o cafea exceptionala extrasa dintr-un lot de cafea verde de ultima recolta, prajita dupa regulile ultimului val, dintr-un an exceptional si extrasa cu maestrie de un barista si in momentul urmator nu se va ma putea intoarce la cafeaua preparata la dozator cu lapte praf si zahar extra rafinat la 1,5 ron. O parte din cei ce vor incerca acest lucru NU se vor putea intoarce la cafeaua de larg consum, dar statistic vorbind, majoritatea NU intelege cu usurinta cafeaua de ultima recolta proaspat prajita si extrasa corect folosind o anumita metoda.

NU este rolul si scopul unei asocitatii profesionale sa creeze cerere pentru o oferta. Este contra naturii economice. Cererea trebuie sa modeleze si sa promoveze oferta. Daca cineva pune in gura o cafea exceptionala dintr-un soi exotic crescuta intr-o zona si mai exotica si NU ii place, acest lucru NU se va putea schimba cu ajutorul unei asociatii profesionala.

Doi sau trei la mana, o astfel de organizare presupune o logistica relativ complicata (secretari, responsabili, trezorerieri, departament financiar, executiv, etc.). La rulajul de maxim o tona pe luna a celor cateva prajitorii pur artizanale, acest lucru pare inutil in acest moment.

Iar la sfarsitul zilei eu sunt INTRU TOTUL deacord cu pozitia lui @radudani ... ce legatura are initiativa de asociere a unor antreprenori artizani intr-un mestesug cu mine consumator? Modul in care acestia se organizeaza si isi protejeaza interesele este 120% treaba lor si NU are nicio legatura cu mine consumator. EU, consumatorul, am ultimul cuvant, care poate AMENDA orice derapaj, orice exces sau orice atitudine necorespunzatoare, respectiv am la dispozitie alegerea de a scoate banul din buzunar sa platesc produsul sau NU, iar aceasta putere este absoluta in orice lume construita pe pilonii sanatosi ai unei economii de piata.

Ca sa inchei, va intreb pe toti urmatoarele ... Cati aveti cunostinta de existenta asociatiei internationale Roasters Guild? Cati aveti cunostinata de existenta asociatiei internationale SCA? Din cei ce cunoasteti misiunea si valorile SCA, cati platiti cotizatia anuala? Eu o fac de trei ani incoace si va recomand tuturor ca inainte de a pune problema unei asociatii profesionale in cafea locale sa incercati sa intelegeti modelul unei asociatii mult mai vechi si cu principii de promovare si scolarizare foarte riguroase precum Specialty Coffee Association.
 
Reply
#23
care sunt beneficiile membership-ului SCAE? cat costa si cum se procedeaza?
Expobar Brewtus IV + ECM V-Titan 64, V60+Kinu M47
 
Reply
#24
Bine de stiut ca la sfarsitul anului 2016 cele doua mari entitati SCAA (Specialty Coffee Association of America) si SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) au fuzionat asa incat in acest moment exista doar SCA.
Principalele beneficii in opinia mea sunt legate de accesul la informatie, newsletter-uri, revista asociatiei, conferinte, coffee tripuri etc. Pentru membrii exista preturi speciale la diverse produse, cursuri si altele.
Vezi aici.
 
Reply
#25
DE CE NU VOI FACE NICIODATA PARTE DINTRO ASOCIATIE A CAFELEI !

1.am stilul meu de prajire neadaptandu-ma niciunui curent , val , etc ( de fapt toate acestea sunt " vrajeala " pentru fraieri ) , liviu , radudani ( cu varf indesat ) si nu numai ei pot scrie o carte despre cafea oricand ( dar , de , sunt romani , nu prea au credibilitate , suna mai frumos Scott Rao , sau echivalent 😎Wink
2. Cand intri intr-o asociatie trebuie sa respecti anumite reguli , ce ma fac daca aceste reguli sunt impotriva dorintelor mele ?

3 Produsul de calitate , seriozitatea , consecventa sunt primele " materiale de publicitate " le ai nu ai nevoie de nicio asociatie .
4 Infiintand asa ceva nu faci nimic altceva decat ( din dorinta de a avea CAT MAI MULTI BANI ) sa devii peste cativa ani jacobs , lavazza , etc
RAHAT !!!
Acestea sunt primele si micile mele argumente pentru a NU face parte din vreo asociatie
MIHAI
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#26
cum spunea profesoarea mea din scoala: scurt, clar, cunprinzator.
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#27
(19-07-2017, 15:34)honciucmihai Wrote: DE CE NU VOI FACE NICIODATA PARTE DINTRO ASOCIATIE A CAFELEI !

1.am stilul meu de prajire neadaptandu-ma niciunui curent , val , etc ( de fapt toate acestea sunt " vrajeala " pentru fraieri ) , liviu , radudani ( cu varf indesat ) si nu numai ei pot scrie o carte despre cafea oricand ( dar , de , sunt romani , nu prea au credibilitate , suna mai frumos Scott Rao , sau echivalent ?)
2. Cand intri intr-o asociatie trebuie sa respecti anumite reguli , ce ma fac daca aceste reguli sunt impotriva dorintelor mele ?

3 Produsul de calitate , seriozitatea , consecventa sunt primele " materiale de publicitate " le ai nu ai nevoie de nicio asociatie .
4 Infiintand asa ceva nu faci nimic altceva decat ( din dorinta de a avea CAT MAI MULTI BANI ) sa devii peste cativa ani jacobs , lavazza , etc
RAHAT !!!
Acestea sunt primele si micile mele argumente pentru a NU face parte din vreo asociatie
MIHAI

1. Foarte bine, nu vad de ce ar trebui sa-ti schimbi stilul de prajire
2. Iti convin regulile, intri, nu-ti convin, nu intri
3. Produsul, seriozitatea si consecventa trebuie sa le ai oricum, indiferent daca esti sau nu parte dintr-o asociatie
4. Poti sa faci mai multi bani crescand cercul de clienti, nu neaparat trebuie sa devii Jacobs etc.

Ma sperie acest tipic romanesc, hai sa omoram si ideea de a lucra impreuna sa facem un lucru mai bine.

Rezumand, o echipa, o suma de individualitati care conlucreaza pentru niste teluri comune va avea intotdeauna un rezultat mai rapid si mai consistent, un viitor mai sigur decat lucrand separat.

Deci da, o asociatie de genul descris mai sus ar aduce dpmdv un castig tuturor participantilor, fie vanzatori/prestatori, fie consumatori finali.
Bezzera Unica, Kinu M47
 
Reply
#28
(19-07-2017, 15:55)tecsi78 Wrote:
(19-07-2017, 15:34)honciucmihai Wrote: DE CE NU VOI FACE NICIODATA PARTE DINTRO ASOCIATIE A CAFELEI !

1.am stilul meu de prajire neadaptandu-ma niciunui curent , val , etc ( de fapt toate acestea sunt " vrajeala " pentru fraieri ) , liviu , radudani ( cu varf indesat ) si nu numai ei pot scrie o carte despre cafea oricand ( dar , de , sunt romani , nu prea au credibilitate , suna mai frumos Scott Rao , sau echivalent ?)
2. Cand intri intr-o asociatie trebuie sa respecti anumite reguli , ce ma fac daca aceste reguli sunt impotriva dorintelor mele ?

3 Produsul de calitate , seriozitatea , consecventa sunt primele " materiale de publicitate " le ai nu ai nevoie de nicio asociatie .
4 Infiintand asa ceva nu faci nimic altceva decat ( din dorinta de a avea CAT MAI MULTI BANI ) sa devii peste cativa ani jacobs , lavazza , etc
RAHAT !!!
Acestea sunt primele si micile mele argumente pentru a NU face parte din vreo asociatie
MIHAI

1. Foarte bine, nu vad de ce ar trebui sa-ti schimbi stilul de prajire
2. Iti convin regulile, intri, nu-ti convin, nu intri
3. Produsul, seriozitatea si consecventa trebuie sa le ai oricum, indiferent daca esti sau nu parte dintr-o asociatie
4. Poti sa faci mai multi bani crescand cercul de clienti, nu neaparat trebuie sa devii Jacobs etc.

Ma sperie acest tipic romanesc, hai sa omoram si ideea de a lucra impreuna sa facem un lucru mai bine.

Rezumand, o echipa, o suma de individualitati care conlucreaza pentru niste teluri comune va avea intotdeauna un rezultat mai rapid si mai consistent, un viitor mai sigur decat lucrand separat.

Deci da, o asociatie de genul descris mai sus ar aduce dpmdv un castig tuturor participantilor, fie vanzatori/prestatori, fie consumatori finali.

TIPIC ROMANESC !!
PAI DACA SUNT ROMAN CE TIPIC SA AM ?
Sa fiu vreun vreun francez , neamt sau poate arab ?
SUNT ROMAN SI ASTA ESTE CU BUNE SI RELE !
Fiecare popor are tipicitatea sa , nu-ti convine EMIGREAZA !!!
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#29
Nu se aplica treaba cu echipa chiar automat in toate domeniile...

Revenind la ce ne intereseaza pe noi, consumatorii, o asociatie daca nu poate negocia boabe mai bune si/sau mai ieftine, restul, cu dezvoltarea personala e poezie, daca nu ai simtit deja nevoia de a te asocia, inseamna ca ai o parere prea buna despre tine ca sa impartsesti cu altii cunostiinte, si nu o vei face niciodata.
 
Reply
#30
(19-07-2017, 16:11)honciucmihai Wrote:
(19-07-2017, 15:55)tecsi78 Wrote:
(19-07-2017, 15:34)honciucmihai Wrote: DE CE NU VOI FACE NICIODATA PARTE DINTRO ASOCIATIE A CAFELEI !

1.am stilul meu de prajire neadaptandu-ma niciunui curent , val , etc ( de fapt toate acestea sunt " vrajeala " pentru fraieri ) , liviu , radudani ( cu varf indesat ) si nu numai ei pot scrie o carte despre cafea oricand ( dar , de , sunt romani , nu prea au credibilitate , suna mai frumos Scott Rao , sau echivalent ?)
2. Cand intri intr-o asociatie trebuie sa respecti anumite reguli , ce ma fac daca aceste reguli sunt impotriva dorintelor mele ?

3 Produsul de calitate , seriozitatea , consecventa sunt primele " materiale de publicitate " le ai nu ai nevoie de nicio asociatie .
4 Infiintand asa ceva nu faci nimic altceva decat ( din dorinta de a avea CAT MAI MULTI BANI ) sa devii peste cativa ani jacobs , lavazza , etc
RAHAT !!!
Acestea sunt primele si micile mele argumente pentru a NU face parte din vreo asociatie
MIHAI

1. Foarte bine, nu vad de ce ar trebui sa-ti schimbi stilul de prajire
2. Iti convin regulile, intri, nu-ti convin, nu intri
3. Produsul, seriozitatea si consecventa trebuie sa le ai oricum, indiferent daca esti sau nu parte dintr-o asociatie
4. Poti sa faci mai multi bani crescand cercul de clienti, nu neaparat trebuie sa devii Jacobs etc.

Ma sperie acest tipic romanesc, hai sa omoram si ideea de a lucra impreuna sa facem un lucru mai bine.

Rezumand, o echipa, o suma de individualitati care conlucreaza pentru niste teluri comune va avea intotdeauna un rezultat mai rapid si mai consistent, un viitor mai sigur decat lucrand separat.

Deci da, o asociatie de genul descris mai sus ar aduce dpmdv un castig tuturor participantilor, fie vanzatori/prestatori, fie consumatori finali.

TIPIC ROMANESC !!
PAI DACA SUNT ROMAN CE TIPIC SA AM ?
Sa fiu vreun vreun francez , neamt sau poate arab ?
SUNT ROMAN SI ASTA ESTE CU BUNE SI RELE !
Fiecare popor are tipicitatea sa , nu-ti convine EMIGREAZA !!!

*Admin edit

Chiar am vrut sa ajung pe la tine alaltaieri, sa cumpar cafea si mi-a parut rau ca nu am avut suficient timp; acum ma bucur enorm. Smile
Bezzera Unica, Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)