ar fi de mentionat ca boilerele de cupru au propriile probleme (nu prea suporta lipirea de alte metale - coroziune galvanica etc.), dar si avantaje: cuprul, ca si argintul, sau aurul (...) e biostatic si antimicrobian deci nu se pune problema culturilor de bacterii in boilerele de cupru! cel putin cat stiu eu...
daca vorbim de boilerul de abur dintr-o masina espresso de casa, volumul sau e de 1-2 l si sunt putini cei ce-i folosesc apa, pentru ceai, de ex.
teava de apa fierbinte din boilerul de abur e folosita de multi doar pentru incalzirea cestilor, sau spalarea sitei din portafiltru etc.;
si mai stim ca, odata la cca. 2 sapt. e bine sa golesti prin purjari succesive, o buna parte din continutul boilerului de abur; se reduce in felul acesta riscul depunerilor de piatra in boiler;
ar mai fi de mentionat ca marimea acestui boiler deosebeste in primul rand - IMO - masinile de casa, de cele profesionale; la masinile espresso clasice (ca deosebite de cele din inox, plastic si electronica 'de substitutie') marimea boilerului este hotaratoare in ce priveste calitatea si mai ales reproductibilitatea extractiei;
ori masinile espresso clasice, sunt de regula o forma de masina HX (exceptand spring-lever-ele) si asta inseamna ca apa pentru extractie este proaspata mereu;
un boiler de abur mai mare inseamna un pret mai mare si o stabilitate termica superioara, fara repercursiuni in calitatea apei folosite la extractie;
cam acelasi lucru e valabil si pentru dual-boilere, cand boilerul de extractie e mic, cu atat mai mult cand e saturat, si de obicei alimentat tot printr-un schimbator;
dar in cazul masinilor de casa cu boiler de extractie mare, un litru, problema ridicata in acest thread, ar putea fi reala: temperatura in boilerul de extractie e mentinuta constanta, sub cea de fierbere - nu prea traiesc multe vietati, dar totusi, cand e din inox...
aceeasi problema exista la masinile profesionale cu levier si arc, (cu un singur grup de regula,) folosite in casa; in majoritate ele folosesc o forma sau alta de tehnologie
dipper (sifon sub presiunea aburilor din boiler, folosit pentru extractie) si apa din boilerul mare, de 3-5 l se bea in espresso...
nimeni nu cred ca-si face mari probleme din asta, macar atata timp cat boilerul e de cupru...
chestia cu Bucovina aproape apa distilata, nu o inteleg... continutul de minerale e scris pe eticheta!
fiecare poate alege pentru baut (de sete...) ce apa-i place; eu am ales Bucovina, cu ceva timp inainte de a o folosi pentru espresso; pentru ca mi-a placut la gust, mai mult decat altele!
e adevarat ca nu sunt specialist in ape potabile si nici n-am baut vreodata apa distilata
revenind in topic: nu folosesc pentru prepararea ceaiului si a altor bauturi din apa fierbinte, apa din masina espresso!
incalzesc pe plita, apa de la robinet;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)