Hello There, Guest! Login Register


Host Milan 2015 -SF devenit realitate !

#1
In curand noile generații de expresoare ! 
Profilurile de presiune , debit si de temperatura deja devin un must pentru masinile profesionale .
Cred ca va urma si o avalanșa de asemenea aparate si home use .

http://youtu.be/-tqEIKIExFU

http://youtu.be/p6JPD_D0PR0

http://youtu.be/ZmCLD7zAlTs

http://youtu.be/UcrkMM2MsDU

http://youtu.be/KSqplst1QEg
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#2
E clar ca si pe DB-urile normale, PID_ul asa cum il stim acum va fi inlocuit cu un soft de profilare, iar preturile de 3500E din prezent vor deveni amintiri.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Multumim de linkuri! Incep sa se intample lucruri interesante in lumea expresoarelor comerciale. Sper sa se rasfranga si la cele prosumer cat de repede.
 
Reply
#4
Lyvyo,ca un habarnist ce sunt ,intreb si eu cam ce aduc nou aceste aparate cu profilarea temperaturii si a presiunii? Ma refer desigur la rezultatul final adica cafeaua din ceasca.Legat de pret ,banuiesc ca va creste substantial avand in vedere saltul tehnologic.Oricum, mi-e teama ca ,desi sunt total atehnic, nu prea e de bine gandindu-ma la service,fiabilitate si pretul pieselor de schimb.Ma insel?
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#5
Isi punea si RaduCarutasu recent aceasta intrebare, aici. Doar ca retoric...

Din cate se vede, urmatoarea perioada de evolutie a lumii espresso va fi dominata de software, iar cand ma gandesc la acest domeniu nu pot sa trec peste vorba cuiva: "computer today is garbage tomorrow". 

M-as bucura sa descoperim impreuna pe forum ce inseamna cu adevarat acest domeniu si cum se pot reflecta in ceasca banii dati.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
(06-01-2016, 15:40)Lyvyoo Wrote: Isi punea si RaduCarutasu recent aceasta intrebare, aici. Doar ca retoric...

Din cate se vede, urmatoarea perioada de evolutie a lumii espresso va fi dominata de software, iar cand ma gandesc la acest domeniu nu pot sa trec peste vorba cuiva: "computer today is garbage tomorrow". 

M-as bucura sa descoperim impreuna pe forum ce inseamna cu adevarat acest domeniu si cum se pot reflecta in ceasca banii dati.

Eu am incredere in profilare ! 
Am convingerea ca o extractie controlata cu ajutorul unei curgeri cu debit constant in ceasca , va aduce un plus semnificativ pentru gustul shotului .

Doar preinfuzia nu cred ca rezolva mare lucru . Aceasta insa , completata cu stăpânirea extractiei in momentele in care jetul incepe sa curga mai repede , din cauza scăderii densitatii pucului ca urmare a pierderii unei parti însemnate de solide solubile , reprezinta plusul la care fac referire .
Deci , scaderea debitului de apa calda , care străbate pucul cu consistenta din ce in ce mai spongioasa  pe masura ce extractia avansează , are ca rezultat un transfer controlat al aromelor din cafea in ceasca si in final o profilare a gustului . 
Profile diferite de debite = profile diferite de gust . 

Daca mai adaugăm la aceasta ecuație si profile diferite de temperatura va rezulta o nebunie totala . 
Atunci nu macinatura va reprezenta cuiul ci debitul de apa care o va străbate si temperatura acesteia . 
Devine clar faptul ca jaloanele trasate pana in prezent si care trasează directia dupa care din 7-14 g macinatura , tampata cu 15 kgf , rezulta 30-60 ml de lichid in 25-30 de sec la 9 bar presiune devine istorie . 
Se vorbeste deja despre retete de preparare , retete care contin rapoarte intre cantitatile de macinatura si cantitatile de solubile extrase , iar timpii si presiunile devin variabile controlabile , alaturi de gradul de macinare . 
Eu asa vad directia inspre care se îndreaptă prepararea unui espresso acasa .
Sa fie acesta 4th wave  ? 
Sau profilarea de presiune/debit va fi 4th wave , iar cea de presiune/debit + temperatura 5th wave ?  Huh

Astept cu nerabdare sa vad daca va urma o avalanșa de expresoare home use , cu profilare si cu siguranta va urma si voi vedea si eu daca raman un " conservator " sau na voi alătura noilor wave-uri . Undecided
Pana atunci extractii reusite tuturor !
http://youtu.be/akzi9MK-dwg
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
pe undeva vad o logica in treaba asta cu profilarea, dar si eu tind sa cred, ca Lyvyo, ca e mai mult bibilealala fantezista si mai putin rezultat mega concret si in raport direct cu sumele vehiculate (desi depinde sistemul de referinta... ca 3-4 mii € pe un aparat nu e moarte de om daca si tin cat astealalte de pana acum....mai ales ca fiind tehnologie la inceput probabil ca preturile vor scadea in timp).

Totusi nu pot sa nu remarc faptul ca ne indepartam de la accentul pus pe materia prima... care in orice arta culinara e primordiala....urmata de experienta si maiestria ,,bucatarului''. Printre alte exemple am in vedere felul in care am vazut niste chinezi cum ,,isi bat joc'' din punct de vedere stiintifico-tehnic al pregatirii de ceaiuri ce costa pe kg cat unele espresoare prosumer...cand te iei dupa bule, nu dupa termometru...sau dupa culori si arome, nu dupa cronometru....desi poate gasesti argumente si corelari.....sigur nu avem de a face cu masuratori exacte. Asa si la cafea cred ca se poate obtine orice deja cu ce este....si un bun barista (care asa precum chinezul e in simbioza cu procedeul si materia prima) cu tehnologii ,,rudimentare'' de cateva decenii cred ca poate face orice face si aparatul ,,cu creier''....cel putin pentru papile umane, fie ele si super-fine.

 Acele retete replicate la milimetru de aparat nu au cum sa se pupe, daca tot o tinem teoretic, cu loturi diferite din aceeasi cafea. Prea multe variabile pentru a putea ,,retetiza'' treaba atacand perfect matematic doar o parte a procesului (extractia). Prajirea difera, cultivarea difera, conditiile transportului difera, totul difera....dar reteta de profilare nu. Complicat, foarte complicat si aproape atat de complicat incat poate parea doar marketing hype. Pentru ca daca s-a reusit replicarea perfecta a tuturor variabilelor pana la extractie inseamna ca nu mai avem de a face cu un produs natural si atunci ce aroma obtin sau nu din cauza ca nu am profilare e ultima problema.

Sa vedem concretul utilizarii si cum zic pilotii americani : never fly the model A Smile
Repet, sunt deschis la idee, doar ma pun pe ganduri unele chestii.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#8
Matt Perger, care apare in clipul de la sfarsitul postarii lui RaduCarutasu, are o viziune chiar mai extinsa in prezentarea de la Out of the box Milan 2015. Matt este un tip practic si realist, il vad demn de luat in seama.  
El prezice aparitia super-automatelor profesionale care vor degreva barista de sarcinile de rutina si ii vor permite socializarea mai intensa cu clientii. Matt extinde conceptul de specialty coffee, adaugandu-i si aceasta componenta sociala. Discutabil dupa mine, doar pot sa beau si acasa cafea de specialitate fara sa socializez.
Desigur ca el vede si o nisa pentru super-automate de vending care exclud total factorul uman.
Facand o comparatie cu autoturismele hibride si total electrice, acum ne-am afla in faza hibrida in care apar profilarea si automatizarile partiale. O etapa intermediara ar fi si aparitia rasnitei care distribuie si tampeaza macinatura in sita, pentru ca barista doar sa plimbe portafiltrul de la rasnita la espressor. Explicatii mai concrete intre min 38-42 din clipul lui Matt.
Deci da, profilarea si automatizarea sunt de viitor. Mai intai pentru mediul profesional, mai tarziu si pentru mediul casnic.
 
Reply
#9
(06-01-2016, 20:53)RaduCarutasu Wrote: Sau profilarea de presiune/debit va fi 4th wave , iar cea de presiune/debit + temperatura 5th wave ?  Huh

Sau asta, sau 5th wave va fi cand vom avea aparate care sa ofere TDS ratio autotunning Big Grin  .


Intorcandu-ma la realitate, eu zic ca oricine a avut ocazia sa compare un espresso extras cu un expresor cu lever si unul extras cu un expresor cu pompa a realizat ca profilarea (de presiune in cazul asta) are influenta asupra gustului din ceasca.

Cum vad eu lucrurile, cel mai important lucru e sa ai cafea buna, proaspat prajita dar odata ce ai deja aceasta cafea, profilarea aduce un plus de valoare, ajuta sa obtii ceva un pic mai bun din ea. Sau poate ajuta sa extragi ceva OK dintr-o cafea mai putin buna. Sau poate ajuta sa extragi ceva f. bun dintr-o cafea extraordinara dar din care nu ai putea scoate ceva baubil fara profilare.

Eu zic ca e bine sa ai profilarea ca si optiune, atat vreme cat ai pe piata si aparate fara profilare, la un pret decent.
 
Reply
#10
(07-01-2016, 00:35)mirceat Wrote: O etapa intermediara ar fi si aparitia rasnitei care distribuie si tampeaza macinatura in sita, pentru ca barista doar sa plimbe portafiltrul de la rasnita la espressor.

Ceva, ceva s-a inceput deja, fiind mai multe sisteme K30Dosamat, ce fac posibila comunicarea intre rasnita si espressor  - http://www.unic-sa.com/uploads/media/pro...1a143c.pdf
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Prea multe computere... sper ca producatorii nu vor fi tentati sa foloseasca materiale mai ieftine lasand computerul sa balanseze "ieftinirea"

Imi vine in minte o fraza de pe un site de modele RC:

Cum face americanu' un avion?
Pune un super motor pe o usa de garaj si are nevoie de 100 computere ca sa-l faca sa zboare Big Grin
V60, Chemex, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E, Niche O...
 
Reply
#12
Acu ,ce sa zic ,chiar daca nu ma pricep la tehnica,dar o tara de spirit de observatie parca mai am in portofoliul personal ,asa ca nu pot sa nu vad ca achizitia unor marci cum au fost Gaggia si Saeco a cam dus la disparitia continutului acestora.De aceea am folosit intentionat perfectul compus,pentru ca au fost si nu mai sunt ce au fost create a fi.Involutia de la metal la plastic este evidenta.Nici in acest domeniu ,pierderea identitatii nu aduce nimic bun cu toata ultrastrofocarea asta supramotivata catre modernizare.Sigur aici nu e vorba de ingurcitarea de catre unii mari a altora mici,ci de trecerea spre altceva,un ceva foarte putin previzibil din punct de vedere al beneficiilor de tot felul.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#13
IZZO se pare ca incepe sa folosească si pompe din inox la aparatele casnice . Țevile , racordurile  tot alama .
Ce alte minunății mai prezinta acest model deocamdata ramane secret  Tongue .
http://youtu.be/HZo16lX9GRU

La Spaziale Dream T cu preinfuzie programabila si pompa cu profilare de presiune :
http://youtu.be/8i_BwoZNWzM
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#14
Uite inca o bijuterie:
https://www.youtube.com/watch?v=QgssAffwa0Q
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#15
Ce fac băieții ăștia aici ?
http://youtu.be/hR6054s9WIA
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#16
(07-01-2016, 18:59)RaduCarutasu Wrote: Ce fac băieții ăștia aici ?
http://youtu.be/hR6054s9WIA

fac cafea cu un aparat facut si pentru infuzii de ceai
gadget smecher ....care se poate achizitiona din america unde cica e fabricat.
curios da, fan probabil ca nu Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#17
E un syphon toata ziua, nu vad nici o diferenta... Confused Huh
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)