(06-01-2016, 15:40)Lyvyoo Wrote: Isi punea si RaduCarutasu recent aceasta intrebare, aici. Doar ca retoric...
Din cate se vede, urmatoarea perioada de evolutie a lumii espresso va fi dominata de software, iar cand ma gandesc la acest domeniu nu pot sa trec peste vorba cuiva: "computer today is garbage tomorrow".
M-as bucura sa descoperim impreuna pe forum ce inseamna cu adevarat acest domeniu si cum se pot reflecta in ceasca banii dati.
Eu am incredere in profilare !
Am convingerea ca o extractie controlata cu ajutorul unei curgeri cu debit constant in ceasca , va aduce un plus semnificativ pentru gustul shotului .
Doar preinfuzia nu cred ca rezolva mare lucru . Aceasta insa , completata cu stăpânirea extractiei in momentele in care jetul incepe sa curga mai repede , din cauza scăderii densitatii pucului ca urmare a pierderii unei parti însemnate de solide solubile , reprezinta plusul la care fac referire .
Deci , scaderea debitului de apa calda , care străbate pucul cu consistenta din ce in ce mai spongioasa pe masura ce extractia avansează , are ca rezultat un transfer controlat al aromelor din cafea in ceasca si in final o profilare a gustului .
Profile diferite de debite = profile diferite de gust .
Daca mai adaugăm la aceasta ecuație si profile diferite de temperatura va rezulta o nebunie totala .
Atunci nu macinatura va reprezenta cuiul ci debitul de apa care o va străbate si temperatura acesteia .
Devine clar faptul ca jaloanele trasate pana in prezent si care trasează directia dupa care din 7-14 g macinatura , tampata cu 15 kgf , rezulta 30-60 ml de lichid in 25-30 de sec la 9 bar presiune devine istorie .
Se vorbeste deja despre retete de preparare , retete care contin rapoarte intre cantitatile de macinatura si cantitatile de solubile extrase , iar timpii si presiunile devin variabile controlabile , alaturi de gradul de macinare .
Eu asa vad directia inspre care se îndreaptă prepararea unui espresso acasa .
Sa fie acesta 4th wave ?
Sau profilarea de presiune/debit va fi 4th wave , iar cea de presiune/debit + temperatura 5th wave ?
Astept cu nerabdare sa vad daca va urma o avalanșa de expresoare home use , cu profilare si cu siguranta va urma si voi vedea si eu daca raman un " conservator " sau na voi alătura noilor wave-uri .
Pana atunci extractii reusite tuturor !
http://youtu.be/akzi9MK-dwg