Hello There, Guest! Login Register


Alergare

#1
Avem alergatori printre noi? Eu am inceput de curand, alerg putin, in jur de 3,5 km, dar imi place. Am pantofi dedicati pt alergare (entry level), am citit partea de baza cu pronator/overpronator. Am inceput sa citesc despre alergare, despre procesul fiziologic si despre cum sa ma feresc de accidentari si sunt putin in ceata pentru ca nu prea gasesc materiale credibile.

Unii promoveaza contactul pe partea din mijloc a piciorului (midfoot strike), sustinand ca acest tip de alergare este "natural" si chiar alearga bare-foot sau folosesc Vibram si citeaza studii care indica faptul ca cei care folosesc midfoot strike au o rata mai mica de accidentari (pare cherry picking, am aversiune la "appeal to nature"), altii spun ca fiecare alearga cum poate si ca nu exista "the right way" si ca, dimpotriva, rata accidentarilor la cei care alearga cu pantofi cu amortizare scazuta e mai mare decat la cei care alearga cu pantofi cu amortizare mai consistenta.

In fine, daca are cineva vreo informatie, sunt interesat.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#2
Destul de rar dar alerg, am mai multi prieteni alergatori si tot am prins din discutiile lor ceva idei. Genul de alergare vibram/descult te obliga sa aterizezi pe varfuri(asta e mid-foot?), adica miscarea de amortizare naturala e fix inversa fata de cum alergam noi in incaltaminte "speciala de alergare" calcai-varf, metoda care nu este deloc sanatoasa si corecta pt ca pui presiune inutila pe toate incheieturile, in lant, pana la ceafa. Necesita o perioada destul de mare de acomodare, practic trebuie sa reinveti sa alergi si te limiteaza sa alergi doar pe o temperatura suportabila a asflatului si pe teren fara sticle, cuie etc. E cu doua taisuri, la propriu  Smile

Calea de mijloc e sa iei incaltari cu talpa zero drop si sa incerci sa aterizezi cat poti pe pingea si atunci impaci si capra si varza.

Mult mai importante pt prevenirea accidentarilor sunt alimentatia si incalzirea dinainte si dupa alergare
 
Reply
#3
Nu sunt alergator specializat, sunt un generalist, practic miscarea in multiple forme deoarece acest domeniu numit "Movement" este practic infinit si atat de generos ... exista material de explorat pentru vieti intregi. Smile
Prefer formele complexe ale miscarii si am motive temeinice pentru aceasta alegere.

Dupa cum bine ai observat, avem un hatis informational cam in orice domeniu. Suntem in "era informatiei" si problema nu este lipsa informatiei ci cantitatea colosala de zgomot care insoteste orice (estimez ca zgomotul tinde spre 99% din continut).
De aceea e important sa iti pastrezi scepticismul, curiozitatea si capabilitatea de a te detasa un pic de domeniu, din exterior se vad al naibii de bine unele lucruri.

In legatura cu accidentarile, cineva spunea in legatura cu ele ca intrebarea nu este DACA, ci CAND. Smile Intr-adevar, asa este, accidentari se pot si se vor intampla, inclusiv in cele mai stupide moduri. Ultima mea accidentare nu s-a produs practicand "nebuniile" mele ci la munca, in open space, din pura prostie. O antrenoare de acrobatii s-a accidentat in casa, alerga si se juca cu cainele si din neatentie s-a lovit de un obiect dur si si-a fracturat un deget.
Evident, o mare parte din accidente pot fi evitate. Dar e esential ca atunci cand se intampla, sa ai un mental pregatit, sa nu ti se para un capat de tara, sa nu ti se darame lumea. Recuperarea, procesul de reparare in sine, este o invatatura utila care ne deschide noi perspective.

Trebuie sa stii ca in orice domeniu al miscarii Principiile > Tehnicile > Echipamentele.

Chiar in alergare, am observat ca aproape toti alergatorii legendari recordmeni mondiali au un stil propriu, atipic, in orice caz binisor diferit de teoriile optimale. Cu echipamentul, nu ramane blocat in proiectul pantoful x vs y, polar vs garmin etc
High Tech Shoes, Low Tech Feet, e mult adevar in remarca asta. Big Grin

Ca principii anti-accidentari, imi vin in minte cateva.

1. "too much, too soon". Cred ca e cauza nr 1 a accidentarilor de tot felul. Lasa timp corpului si tuturor sistemelor tale sa se adapteze. Omul nu este o masina! Teoria asta mecanicista transferata omului este una slaba. Destui o imbratiseaza, e treaba fiecaruia, dar pentru orice exista consecinte.

2. "ego is not your amigo". Pastreaza-ti placerea de a alerga intacta si nu pune un pret exagerat pe "rezultate". Wink Pe masura ce avansezi in practica, clar va exista tentatia sa vrei tot mai mult, sa te inscrii la toate competitiile, sa te "bati" cu colegul etc si ... risc marit de "too much, too soon"

3. Nu conteaza atat ceea ce faci, ci modul in care faci. Cand alergi, fi constient, prezent, "acolo", implicat, atent, alert. Stiu ca sunt la moda castile care bubuie in urechi piese "motivationale" dar...

4. Daca nu ai deja, incearca sa obtii o flexibilitate buna. Ajuta enorm.

5. Incalzirea. Vorba aia, cati oameni, atatea teorii. Smile
Si totusi, cum ajunge ghepardul de la 0 la 100 km/h in 3-4 secunde fara incalzire si fara sa se accidenteze?

Corpul nostru nu este o simpla adunatura de oase, muchi, tendoane, ligamente. O incalzire este eficienta nu atat prin miscarile de incalzire alese sau succesiunea lor, ci prin modul in care reusim sa ii comunicam sistemului nervos central sa ne pregateasca corpul pentru ceea ce urmeaza. De aceea o incalzire gen stretching gandindu-ne la cai verzi pe pereti are o eficienta slaba.


Spor la alergat!
 
Reply
#4
Ma bucur ca avem si alergatori pe aici. Ca sa nu spui ca nu te-a prevenit nimeni, alergarea, ca si cafeaua, provoaca dependenta Smile)

Nu sunt un alergator bun, dar alerg de vreo 3, 4 ani si am ajuns chiar sa alerg distante pe care nici nu mi le imaginam cand am inceput sa alerg, plus ca daca vrei sa alergi pe trail, sunt cateva zone/concursuri in Romania care te duc in niste zone superbe cu peisaje foarte frumoase. 

Sfatul pe care il dau eu tot timpul este sa nu te iei dupa altii. Cred cu tarie in asta, pentru ca toti suntem diferiti. La fel cum in alergare nu trebuie sa cresti distanta brusc, chiar daca ai impresia ca poti, tendoanele o sa aiba de suferit, la fel si cu echipamentul, nu trebuie sa iti cumperi din prima echipament scump doar pentru ca altii il au. Am cunoscut o persoana care alearga ultramaratoane trail cu papuci de sosea de 100 de lei, mai prinde si podiumuri. E clar ca el se simte bine asa si nu pot eu sa ii spun ca defapt ii trabuie altceva.

Am inceput cu papuci de 50 de lei de la Decathlon si am vazut in timp ca ce vreau, mai multa amortizare, stabilizare, papuci mai usori, de trail, dar toate in functie de antrenament si distanta. Si nu papuci cumparati la sfatul altora. 
Ai sa vezi ca dupa  o perioada de alergat ajungi sa te cunosti si trebuie sa iti asculti corpul. Daca al spune ca nu mai poate, nu trebuie sa fortezi, daca iti amortesc degetele, gleza, genunchiul sau ai dureri, e clar ca ceva nu functioneaza cum trebuie.

In general prefer papucii cu ceva mai multa amortizare, am o pereche de Hoka One One si ii ador, insa altii ii detesta. Legat de partea cu suprapronatia, dupa o perioada in care am observat ca o gleza imi "aluneca" si am o tendinita care nu trece, am trecut si la papuci cu stabilizare. Sunt faini, simt ca acum calc cum trebuie, insa i-am cumparat dupa ce am fost destul de convins ca ii vreau, nu la recomandari.

legat de cum ar trebui sa calci, teoretic cand alergi, trebuie sa ridici genunchiul in fata pana faci un unghi de 90 de grade iar cel din spate este intins. Asa prinzi si viteza, insa pentru mine este un ritm greu de sustinut mai mult de cativa km. Daca alerg asa, mie mi se pare ca talpa aterizeaza cum ar trebui, adica cu toata suprafata talpii pe suprafata pe care alergi. Si atunci toata presiunea se distribuie cat mai bine. De asta eu detest papucii cu talpa subtine, gen bare foot, pt ca se simte prea bine acel soc la aterizare, e deranjant. Dar tine doar de preferintele fiecaruia. 

Legat de drop, am incaltaminte de la drop de 4 pana la 12. Cei cu drop de 4mm sunt ceva mai rapizi, dar sunt si mai usori si comfortabili si nu stiu daca asta este motivul. Am vazut acum un trend spre papucii cu drop zero, precum Altra. Ba mai mult, sunt foarte apreciati de catre utilizatorii lor. Nu am testat, asa ca nu pot spune care sunt diferentele. Pana acum insa, nu am fost preocupat de drop, ci de alte aspecte ale papucilor.

Daca tot am scris un roman, sa concluzionez, nu te lua dupa altii, sau cel putin nu acum. Dute in magazine si probeaza. Daca iti place ceva si sunt scumpi, incearca pe net dupa ce iti stii marimea. Eu doar online imi cumpar pentru ca in magazine nu au marimea mea sa pot proba. Si o regula de aur, cel putin cu jumatate de marime mai mare. Nu exista cel mai bun papuc de alergat. Toti producatorii fac si incaltaminte entry level si high end, si de asta preturile sunt diferite. In timp, eu am tras concluzia ca echipamentul de alergat de calitate merita banii, insa bazat pe nevoile si experienta mea. Producatori sunt foarte multi si ai de unde alege, insa cel mai bine dupa ce iti dai seama ce iti doresti, mai multa amortizare, papuci mai usori, cu talpa subtire, mai groasa. Ai sa ajungi sa te cunosti in timp si asta e cel mai important.

Spor la alergat!

(04-05-2019, 07:32)Torin Wrote: In legatura cu accidentarile, cineva spunea in legatura cu ele ca intrebarea nu este DACA, ci CAND. Smile Intr-adevar, asa este, accidentari se pot si se vor intampla, inclusiv in cele mai stupide moduri.

Pot sa iti spun si eu ultima mea accidentare, daca tot vorbim de cele mai stupide moduri. O fractura de metatarsian 5 in octombrie atunci cand intram in magazinul de la parterul blocului. O treapta care se termina mai devreme decat ma asteptam, nu m-am uitat si mi-am sucit glezna. Intr-adevar moralul este foarte important sa treci peste si sa revii dupa momentele mai grele.
A fost foarte greu sa imi conving apropiatii ca nu alergam defapt si ca e mai periculos sa faci cumparaturi decat sa alergi pe munte Smile
Flair Pro, 2x Kinu M47 Simplicity, V60, AeroPress 
 
Reply
#5
Multumesc pentru raspunsuri, informatiile date din experienta proprie sunt cele mai valoroase.

O sa incerc metoda de alternare alergat/mers la pas, cu atentie pe postura si pe contactul pe pingea (midfoot). Si probabil ca voi pune accent mai mult la sala pe exersarea muschilor picioarelor, ceea ce nu m-a prea preocupat pana acum.

Inca o data, multumiri si succes la alergare!
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#6
(04-05-2019, 22:41)cradun Wrote: O sa incerc metoda de alternare alergat/mers la pas, cu atentie ...

... cu mare atentie ... dar , hotarat ... Big Grin ... ( sa ai aripi la picioare ! )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#7
Da, un fel de "Born to run" Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#8
@cradun nu sunt alergator profesionist ci unul amator asa ca nu pot sa-ti dau sfaturi ci doar sa expun cateva constatari personale. 
- cred ca incaltamintea este foarte importanta in alergare. Asa cum ai spus, este o intreaga teorie cum sa ti-o alegi. Daca vrei sa alergi distante lungi nu iti lua ceva sub 100 de euro. Eventual daca sunt promotii la modelele mai vechi poti incerca si sub aceasta suma daca luam in considerare reducerea de pret. De asemenea expertii recomanda folosirea unei perechi de incaltaminte doar pentru o anumita distanta, sa zicem 600-700 km. Incaltamintea isi pierde in timp proprietatile de amortizare, elasticitate, etc si iti poate provoca accidentari.
- nu folosesc imbracaminte de bumbac. Eventual iarna folosesc ceva tricou merino. Bumbacul se usuca greu si poate provoca iritatii ale pielii.
- hidratarea este foarte importanta. La distante scurte 3-5 km poti folosi apa simpla. La distante mai lungi trebuie sa completezi cu electroliti.
- fa incalzire inainte de alergare si stretching dupa. 
- foarte important asa cum au mai spus si colegii, nu te antrena prea mult. Corpul are nevoie de repaos sa-si revina.
- poti afla foarte multe informatii de aici si aici
- pe langa alergare e bine sa faci si alt sport: inot, ciclism, sala (crossfit), etc. Iti intaresti si celelalte grupe de muschi.
- pentru monitorizarea alergarii sunt o multime de ceasuri cu gps pentru toate buzunarele. Alergatul cu telefonul mi se pare aiurea.
Sunt multe de spus despre subiect, dar nu imi plac postarile lungi Smile
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43
 
 
Reply
#9
Din pozitia de amator, care la inceput nu puteam sa alerg un minut legat si am ajuns sa alerg semimaraton, o sa incerc sa punctez cate ceva din experienta proprie. Din capul locului, la accidentari nici eu nu cred ca se pune problema "daca", ci doar "cand".

1. Pantofii de alergare: primul punct important daca vrei sa eviti accidentarile. Nu conteaza ca ai vazut ca unii alearga in slapi, tenisi, gumari etc. Nu conteaza daca ai nu stiu ce pereche high-end de baschet sau tenis. O pereche de pantofi pentru alergat entry sau mid-level te poate scuti de multe belele la inceput de drum. Daca alergi pe suprafete hard (asfalt, beton) amortizarea este importanta mai ales daca esti un tip mai solid. De regula you get what you pay for, asa ca o pereche de cca 100 Euro este sweetspot-ul. Iar daca sti si cum e cu pronatia si alegi in cunostinta de cauza, you're golden! Legat de drop, o valoare mai mare favorizeaza heel-strike in timp ce valorile mici midfoot-strike. 

2. Plan: fara niciun background in spate, focusul la inceput este obisnuirea corpului cu un nou tip de activitate. Din acest motiv la mine importanta nu era nici distanta si nici ritmul, ci timpul efectiv alergat. Cum nu puteam sa alerg mai mult de un minut legat, am avut un plan care alterna alergatul cu mersul, ideea fiind ca in timp intervalele de alergat sa creasca si sa acapareze intervalele de mers. La finalul planului puteam sa alerg 20 de minute legat, habar nu aveam pe ce distanta. Abia de aici incolo a inceput sa ma intereseze distanta si viteza. Clar trebuie evitat prea mult, prea repede, prea curand!

3. Warmup - Alergare - Cooldown+Stretching: nu incep niciodata sa alerg fara o incalzire minimala inainte, 5-10 minute macar, care sa vizeze cat mai multe parti ale corpului (gat, umeri, trunchi, maini, picioare, articulatii in special genunchi si glezne). Pare mult sau complicat, dar odata ce ai gasit cateva exercitii cu care te simti confortabil totul devine natural. Alergarea o termin cu o alergare usoara si apoi mers la pas, urmat de stretching.

Viata bate filmul: cand am inceput sa alerg am ignorat complet punctele 1 si 3, rezultatul a fost "runners knee" in cca o luna, la ambele picioare. A urmat pauza totala de la alergat, exercitii de pilates si gimnastica si achizitia primei perechi de pantofi de alergat. Cand durerile au disparut complet si am revenit la alergat totul a fost OK iar problema nu a mai recidivat niciodata respectand punctele 1 si 3.

4. Cross training: este complementar alergatului si ar trebui sa vizeze grupele de muschi mai putin utilizate in timpul alergarii pentru o dezvoltare echilibrata. Adica nu ma duc la sala si trag intens tot pe grupele de muschi care duc greul in alergare.

5. Alte considerente: odihna este foarte importanta, hidratarea asemenea. Cum se spunea si mai sus, pana in 3-5 km, sau 20-30 minute de alergat, apa este suficienta.
Este recomandata si o alternare a suprafetelor de alergat. Exclusiv hard poate duce la accidentari de uzura destul de urate chiar cu toate precautiile luate. In cazul meu, tendinita ahileana bilaterala. Iar repaus total, fizioterapie, gimnastica, revenit la alergat dupa cateva luni cand au disparut durerile, si doar pe pista de atletism pentru inceput.
Legat de tehnica, heel, mid, toe strike, nu exista solutia universala care te izbaveste de orice. Iar din experienta proprie: am inceput cu heel strike (genunchii sunt mai solicitati), am trecut catre mid-foot (genunchii sunt mai protejati). Problema este ca mid-foot solicita mai mult tendoanele lui Ahile, asa ca dupa tendinita am inceput sa revin usor la heel, adica catre pantofi cu drop mai mare si amortizare foarte buna. Pentru mine nici nu poate fi vorba de minimalist / bare-foot running, dar oricum nici nu ma atragea Smile
Si pentru ca alergarile pot deveni monotone, poti alerga cu muzica (eu doar asa o fac, dar alerg doar in parc sau pe pista cand era cazul, niciodata pe strada, trotuar, samd) sau iti poti lua inca o pereche de pantofi diferita de cea initiala pentru alternanta (asta chiar este indicat inclusiv pentru evitarea accidentarilor).

In final conteaza sa te simti bine si mai ales sa iti asculti corpul.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
#10
(05-05-2019, 15:46)mmariusc Wrote: 3. Warmup - Alergare - Cooldown+Stretching: nu incep niciodata sa alerg fara o incalzire minimala inainte, 5-10 minute macar, care sa vizeze cat mai multe parti ale corpului (gat, umeri, trunchi, maini, picioare, articulatii in special genunchi si glezne). Pare mult sau complicat, dar odata ce ai gasit cateva exercitii cu care te simti confortabil totul devine natural. Alergarea o termin cu o alergare usoara si apoi mers la pas, urmat de stretching.
 

Multumesc mult pentru sfaturi. Pentru mine, e mai greu cu incalzirea si cu alergarea pe suprafete mai putin dure, pentru ca oarecum anuleaza marele avantaj al alergarii - usurinta. Adica dupa ce stau in scaun la birou, sa imi pun niste pantofi de alergare si sa alerg mi se parea foarte fain ca idee. Asa, daca trebuie sa mai ajung si la pista (care e mai departe), lucrurile se complica Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#11
Nu am avut niciodata la suflet alergarea, desi diverse alte forme de sport mi-au placut si imi plac. Dar cu "papagalul" am dat la multe de evenimente de running Smile  Unul "subtirel" pentru cei mai la inceput de drum este pe 19 mai, Crosul Universitatii Bucuresti (deschis tuturor). Daca ajungeti, ne vedem acolo, poate oferindu-va premiul cel mare Smile  Prin iunie ar trebui sa fie si Crosul IT-istilor, cu dedicatie pentru cei din domeniu, in Parcul Tineretului. Char m-am intalnit anul trecut cu espressomani de-ai nostri.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
@cradun - inteleg perfect, eu am avut norocul sa am in proximitate stadionul Dinamo cand a fost nevoie. Pe de alta parte, alerg exclusiv dimineata si ma pot intinde nitel mai mult, dar trezirea la 5:30 sau 5:45 ma pune destul de mult la incercare, mai ales iarna Big Grin
@Lyvyoo - da, da, te-am vazut in cateva poze anul trecut la Crosul IT-istilor, au fost ceva premii de la compania unde prestez Cool
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
#13
Nu sunt alergator, dar ma gandesc ca video-ul de mai jos poate este util. Si mai vine si de la un "espressoman" de peste ocean  Smile
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#14
Acum vad ca avem topicul asta. Mai alearga espressomanii, cum merge treaba?  Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#15
Eu mai alerg, cam de 3 ori pe săptămână, 6km, pace-ul pe la 6:50/km, subțire după ce am trecut de 40 de ani (acum cativa ani scoteam cam 5:40-6min), dar merge. Sunt convins ca pot sa îmbunătățesc și acum, dar treb ceva disciplina cu alimentația și odihna.

Ca sa o legam cu topicul de cafea, cum o fi recomandat, sa bei espresso înainte de alergare sau nu? Smile
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#16
Eu nu mai alerg. Dar merg cu bicicleta cam 15-20km zilnic, daca imi permite vremea. Espressoul il servesc inainte!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#17
"Ca sa o legam cu topicul de cafea, cum o fi recomandat, sa bei espresso înainte de alergare sau nu? Smile"
‐---------
Pentru mine, brew înainte și espresso dupa..espresso îmi creste pulsul în timpul alergării și ma blochez sa scad pace-ul.
Bianca, Bentwood, KINU, Pietro
 
Reply
#18
Salut,

Interesant ca exista acest topic. Dintr-o experiență asemanatoare cu cea a lui MMariusc, desi practic ciclismul de sosea pe distante lungi 80/100km + de 5-6 ani am facut prostia sa nu fac încălzirea si sa forțez putin (acesta cred eu ca este motivul) si m-am ales cu acest "running knee". Am vrut sa alerg deoarece nu aveam bicicleta momentan, oricum nu mai alergasem si sincer chiar imi era dor. Aveam o pereche speciali Asics cu gel de alergat, ceva entry level 100€ si evenimentul s-a întâmplat dupa a 5-a iesire (doar asfalt), deci nu de prima data dar oricum fortasem la distanta. Parerea mea, la fel ca si colegul este ca o încălțăminte medie si incalzirea este foarte importanta, indiferent daca ai antrenament in alt sport sau nu. Alergatul d.p.m.d.v este unul dintre cele mai eficiente sporturi accesibil oricui fara costuri foarte mari care te invata sa iți sustii si mentine respiratia pe durata îndelungata, un lucru foarte important si greu de realizat in alte circumstanțe. Cafeaua o beau cu 30 de minute înaintea oricărei activități, in ceea ce privește ciclismul se spune ca iti creste performanța cu aproximativ 1-2%. Eu unul personal cred ca iti da un boost dar pentru mine este ceva mai mult psihologic deoarece ma face sa ma simt bine ca mi-am baut espresso-ul nostru cel de toate zilele. Spor la alergat!

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#19
Eu tind sa cred ca "runner's knee"-ul e in mare parte cauzat de tehnica gresita, iar adidasii cu talpa prea "absorbanta" o fac mult mai greu de corectat. Eu am genunchii destul de praf (ortopedul mi-a recomandat sa nu alerg dupa un RMN facut anul trecut cand m-am reapucat), iar dupa prima luna de alergare au crescut durerile. Dupa inca cateva luni de alergare (+alte sporturi) nu mai am nicio durere cat timp nu fortez. Acum alerg cate 1h de 3 ori pe saptamana, mix pamant/iarba cu asfalt. Incalzire scurta de 2 minute axata pe genunchi.

Cafea inainte, cand apuc  Big Grin
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#20
Tehnica corecta si alternarea suprafeței de alergare (încearcă pământ, trail cât mai mult) ajuta - vezi ca sunt și exerciții pentru recuperare.

Mai poți apela și la o banda ce se pune sub rotula, in timpul alergării pentru a reduce mișcarea ei și presiunea pe genunchi. Am folosit una cu succes înainte și în timpul UTMBului.
Bianca, Bentwood, KINU, Pietro
 
Reply
#21
(13-01-2023, 14:43)BogdanIacob Wrote: încearcă pământ, trail cât mai mult

De-acord, la inceput aveam dureri mai mari dupa ce alergam pe pamant, dar cred ca a ajutat mai mult la dezvoltarea musculaturii si acum mi-e mai ok.
 
(13-01-2023, 14:43)BogdanIacob Wrote: Mai poți apela și la o banda ce se pune sub rotula
Exact genul ala mi-a fost recomandat de ortoped, chiar au ajutat.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#22
(06-05-2019, 11:40)Lyvyoo Wrote: Nu am avut niciodata la suflet alergarea, desi diverse alte forme de sport mi-au placut si imi plac. Dar cu "papagalul" am dat la multe de evenimente de running Smile  Unul "subtirel" pentru cei mai la inceput de drum este pe 19 mai, Crosul Universitatii Bucuresti (deschis tuturor). Daca ajungeti, ne vedem acolo, poate oferindu-va premiul cel mare Smile  Prin iunie ar trebui sa fie si Crosul IT-istilor, cu dedicatie pentru cei din domeniu, in Parcul Tineretului. Char m-am intalnit anul trecut cu espressomani de-ai nostri.

Intre timp am mai progresat si eu, mai ales datorita tricoului de la acel cross Smile pe care scria "Log out, shut down, go run!"
Am inceput in timpul pandemiei  de la zero, alergarea fiind ceva care uram din suflet. In liceu la BAC m-am antrenat o luna ca sa duc 1km intr-un timp rezonabil pentru trecere Smile 
Probabil m-a impulsionat si realitatea din pandemie in care majoritatea celor in forma sportiva nu pateau mai nimic grav. Am luat apoi un tutorial de pe un site ok si am inceput efectiv de la un minut de alergare / unul pauza apoi doua minute alergare / doua pauza si tot asa. Pana la marea performanta de 1km continuu, apoi 2 cu pauze, apoi 3 si m-am stabilizat undeva pe la 4, totul in jurul cartierului, cam o data pe saptamana. Si in afara de iarna, m-am cam tinut de program, cu spike-uri de 5km, rareori 6. Totul se intampla cam dupa 9 seara, ca sa nu ma expun prea mult gafaind Smile 

Intre timp m-am mutat  mai aproape de parcul IOR si profitand de pista de tartan nou construita si de indemnurile unui prieten care alearga deseori cu mine, am inceput sa ma stabilizez pe la 6km, de doua ori pe saptamana. Azi am ajuns la 7.4 km, record personal, dar in ritm de melc asa la peace 6min jumate, caci stam de vorba de obicei. 

Ce mi s-a parut extrem de important a fost distragerea atentiei. Daca vreti sa va luati de alergat si vi se pare cel mai mare chin de pe planeta, ascultati in casti ceva care sa va tina creierul distras de la alergat si concentrat pe ceva anume (eu ascult podcast-uri despre bursa spre exemplu), astfel ca la un moment dat inima merge la 140 bpm, pasul constant si aproape ca nu mai obosesti. Eu daca nu ascult ceva interesat in casca ma oboseste plictiseala nu efortul fizic, ca un dracusor pe umar care tot striga "opreste-te, opreste-te, ajunge..."   De aceea nu cred ca am alergat vreodata fara ceva in casti. 

Mai nou am schimbat si pantofii de alergare, de la ceva Adidas boost editie mai veche dar foarte moi, la niste Saucony Guide 15 putin mai rigizi decat Boost, care mi se par extraordinari pentru picior aproape plat, cu hiperpronatie sau cum ii spune...

Acum m-am disciplinat si eu, alerg dimineata la "prima" ora (sau "a doua"), tonusul e altul, inima cu siguranta o simt mai linistita (desi nu am avut probleme niciodata dar parca batea mai apasat la culcare, inainte de alergat), pot sa beau o bere artizanala de 200 calorii bucata (sau doua, trei, X) fara sa ma simt atat de vinovat, pot sa mananc cat vreau asa cand si cand, incep ziua cu totul altfel si per total mi se pare o schimbare extraordinara sa decizi sa iti schimbi modul de viata astfel.  Ajuta mult sa ai pe cineva partener de alergare, eventual un prieten mai apropiat ca sa mai discuti una alta, daca alergi singur sa pui in casti ceva care te distrage de la efort, sa dai ture intr-un parc in locul unui peisaj monoton, sa alergi dimineata si sa te bucuri de razele soarelui / pasarele / copaci / miros de primavara in loc de ture in jurul cartierului seara, un ceas smart care sa iti mai aminteasca de kilometri, bmp si timp, plus o pereche de incaltaminte potrivita piciorului (pe probate nu online).

E clar ca nu sunt vreun "semiprofesionist", nici macar semimaratonist, dar indemn toti "neinitiatii" sa urmeze experientele de pe aici si sa faca primul pas apoi sa va tineti macar o luna / doua de program. Chiar si o zi pe saptamana inseamna enorm pentru sanatate si starea de bine a organismului, va spune un om care a urat din tot sufletul alergarea Smile 

De ce nu, poate ne organizam candva la minimaratonul espressomanilor, cu o cafea si o bere IPA la final Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
Eu ma bag! Smile dacă puneți de o întâlnire de alergare, apoi bem o cafea si o bere Wink
6.30/km nu e asa slow pt un amator care nu mai are 20 și ceva de ani (dar inca e tanar, si eu sunt la aceasta a doua tinerete), e chiar alegare în toată regula
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#24
(28-03-2023, 16:12)dragos.stoian Wrote: 6.30/km nu e asa slow pt un amator care nu mai are 20 și ceva de ani (dar inca e tanar, si eu sunt la aceasta a doua tinerete), e chiar alegare în toată regula

+1, eu imediat implinesc anul de cand alerg regulat (3-4 ori pe saptamana) si inca nu mi-am depasit timpii pe care ii aveam acum 10-15 ani cand alergam o data pe luna  Big Grin
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)